Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Odchudzanie

Odchudzanie

filiżanka kawy
14.01.2023 21:19 Zamiast cukru wyciśnij do kawy uwielbiany owoc. Korzyści odczujesz po pierwszym łyku

Któż z nas nie zaczyna dnia od filiżanki kawy? Standardowymi dodatkami do niej są zazwyczaj cukier i śmietanka. Zapomnij o nich i wyciśnij do kawy odrobinę soku z cytryny. Takie połączenie ma zbawienny wpływ na proces odchudzania.Zarówno kawę jak i cytrynę można bez trudu znaleźć w każdej niemal kuchni. Mało osób jednak decyduje się na mariaż obu składników. Tymczasem smak otrzymanego napoju jest nie tylko niezwykle bogaty, ale pomaga też spalić zbędne kilogramy. Warunkiem jest oczywiście rezygnacja z innych, kalorycznych dodatków.

chleb w lidlu
14.01.2023 16:11 Bije na głowę chleby z najlepszych piekarni, a kupimy go w Lidlu. Cena przyjemnie zaskakuje

Chleb jest produktem, który spożywamy na co dzień i trudno się bez niego obyć. Tym ważniejsze jest, aby wybrać bochenek korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i kieszeni. Znany dietetyk wybrał się do Lidla i wskazał, które wypieki powinny znaleźć się na naszej liście zakupów.Dobrej jakości chleb powinien charakteryzować się krótkim składem oraz zawartością mąki o wyższej wartości. Warto zwrócić uwagę także na indeks glikemiczny. Podczas zakupów pamiętajmy także, że dodatek ziaren w pieczywie podnosi zawartość korzystnego błonnika. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy wybrać się do najbliższego Lidla w celu nabycia chleba.

sok z selera naciowego
31.10.2022 07:53 Jak zrobić sok z selera naciowego? Jego zalety są nie do przecenienia

Seler naciowy nie jest wyjątkowo popularnym warzywem. Jego wielbiciele jednak chętnie używają go do sałatek i zapiekanek. Chrupiące łodygi doskonale sprawdzają się także jako zdrowa przekąska podana z dipem. My idziemy o krok dalej i przedstawiamy prosty, ale skuteczny przepis na sok z selera naciowego. Z jego pomocą w szybki sposób zamkniesz w szklance prawdziwą bombę witaminową.Sok z selera naciowego jest niezwykle zdrowy. Warzywo zawiera w sobie mnóstwo witamin (witamina C, witaminy z grupy B) i soli mineralnych, takich jak: potas, magnez, wapń czy żelazo. Dzięki nim seler naciowy od pewnego czasu szturmuje wszelkie prozdrowotne przepisy.Sok z selera naciowego skutecznie wspomaga proces odchudzania. Dzięki dużej zawartości błonnika reguluje procesy trawienne, a także zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Równocześnie cechuje się bardzo niską kalorycznością- to zaledwie 14 kcal w 100 g. Niewiele innych warzyw może pochwalić się podobnymi wynikami.Sok z selera naciowego przychodzi również z pomocą w przypadku problemów z cerą. Dobrze znane jest jego działanie przeciwtrądzikowe, a także oczyszczające. Wypita na czczo szklanka takiego soku dodatkowo rozświetla skórę i wyrównuje jej koloryt.

Kawa z cytryną. Poznaj zalety niezwykłego napoju
05.09.2022 10:52 Kawa z cytryną. Poznaj zalety niezwykłego napoju

Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażamy sobie dnia. Sam zapach, który unosi się w kuchni podczas parzenia, wprawia nas w dobry nastrój. Kawa z dodatkiem soku z cytryny przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i działa przeciwbólowo. Warto więc się na nią skusić.Pamiętaj, że odchudzające działanie kawy z cytryną będzie możliwe, kiedy będziesz piła kawę gorzką i czarną. Codzienne picie kawy z cukrem, mlekiem i syropami smakowymi to pierwszy krok do nadwagi. Słodkie dodatki do kawy są niestety bardzo kaloryczne.Czarna, gorzka kawa z cytryną ma około 6 kcal. Dla porównania kawa latte z syropem kokosowym ma już około 170 kcal, to duża różnica. Kawa czarna z dodatkiem soku z cytryny ma również rewelacyjny wpływ na organizm. Wystarczy filiżanka kawy z cytryną dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Do kawy dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Kawa jest kwaskowata, jednak jej smak nie jest drażniący. Nigdy nie pij kawy na czczo, ponieważ możesz sobie zaszkodzić.

Jak najlepiej gotować na parze? Krótki poradnik
13.07.2022 20:15 Jak najlepiej gotować na parze? Krótki poradnik

Dania przygotowane na parze są lekkie i pozbawione tłuszczu. Dzięki gotowaniu na parze skutecznie obniżymy poziom cholesterolu, pozbędziemy się nadmiernych kilogramów i będziemy zdrowi. Jak najlepiej gotować na parze? Poznaj sprawdzony sposób.Na parze ugotujemy niemal wszystko: od kawałka indyka, kurczaka, ryby, po warzywa, gołąbki, pierożki. Dania przygotowywane na parze mają rewelacyjny smak, ale są niezwykle zdrowe i miało kaloryczne, ponieważ zupełnie pozbawione tłuszczu.Do ugotowania potraw na parze potrzebujesz garnka i stalowego wkładu. Dobrym rozwiązaniem są również garnki i urządzenia elektryczne z kilkoma wkładami, umożliwiającymi gotowanie kilku składników dania jednocześnie. W krajach azjatyckich bardzo popularne są natomiast koszyki bambusowe, które sprawdzają się świetnie w przygotowaniu między innymi warzyw, sajgonek, a także chińskich i tajskich pierożków- tu poznasz przepis na chińskie pierogi Dim sum, rozpływają się w ustach.

ryż
19.06.2022 11:57 Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet

Wiecie, jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący patent pobija internet i okazuje się, że rzeczywiście można. Wystarczy, zamiast wody użyć innego płynu, np. bulionu, mleka czy zupy. Dzięki temu rozwiązaniu ryż zyska wyrazisty smak, a cała potrawa będzie bardziej wartościowa. Ryż jest jednym z popularniejszych dodatków do zup i drugich dań. Stosuje się go też do sałatek, zapiekanek, deserów. Przed podaniem czy dodaniem do potrawy ryż trzeba jednak ugotować. Zawiera bowiem dużo skrobi, która musi napęcznieć pod wpływem wody. Jak się jednak okazuje, nawet bez użycia wody można sprawić, że ziarna ryżu odpowiednio napęcznieją, zrobią się miękkie i sprężyste. Koniecznie przetestujcie taką wersję gotowania ryżu.

Najprostszy domowy sok marchwiowy smakuje lepiej niż sklepowy. Zdradzamy przepis, nie potrzebujesz sokowirówki
15.06.2022 18:43 Najprostszy domowy sok marchwiowy smakuje lepiej niż sklepowy. Zdradzamy przepis, nie potrzebujesz sokowirówki

W sezonie sięgnijmy również po arbuza. To owoc, który doskonale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Lemoniada arbuzowa jest więc doskonałym pomysłem na szybki i pyszny napój w upalne dni.Domowy sok marchewkowy to totalna bomba witaminowa. Oprócz wielu cennych witamin zawiera solidną dawkę beta-karotenu, który między innymi nadaje ładny kolor skóry i znacznie przyspiesza opalanie, jest więc idealny przed i trakcie sezonu wakacyjnego.Zdrowy i smaczny sok posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Smakuje o wiele lepiej niż gotowe soki, które możemy kupić w sklepie. Dodatkowym atutem jest również cena i fakt, że samodzielnie przygotowany sok nie zawiera żadnych konserwantów.Sok z marchewki jest świetnym pomysłem zarówno na ugaszenie pragnienia, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sok jest gęsty, przez co również sycący. Ma orzeźwiający smak i rewelacyjny kolor. Poznaj przepis na domowy sok marchwiowy, smakuje lepiej niż sklepowy.Sok, który przygotujemy samodzielnie w zaledwie kilka minut, wygląda fantastycznie, ma gęstszą konsystencję, piękny, pomarańczowy kolor i smakuje genialnie. Połączenie marchewki, kwaśnych jabłek, soczystej pomarańczy i słodkiego banana to gratka dla każdego smakosza.

Zaskakująca dieta ziemniaczana podbija internet. Znamy jej zasady
11.06.2022 20:59 Zaskakująca dieta ziemniaczana podbija Internet. Znamy jej zasady

Dieta ziemniaczana podbija Internet. Nic dziwnego- ziemniaki są tanie, ogólnodostępne i zawierają mało kalorii. Wystarczy 5 dni diety, aby zauważyć efekty. Poznaj zasady błyskawicznej diety ziemniaczanej.Wiele osób uważa, że ziemniaków nie powinno się jeść na diecie, ponieważ tuczą. Owszem, frytki, smażone ziemniaki, zapiekanki ziemniaczane z serem, sosy do ziemniaków i inne dodatki, z którymi podajemy warzywo są kaloryczne, ale 100 g ugotowanych ziemniaków to jedynie 66 kcal.Ziemniaki, oprócz tego, że są mało kaloryczne, zawierają duże ilości witaminy C, K, witamin z grupy B oraz żelazo, potas, cynk. Warzywo jest również sycące i pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i nerek.Dieta ziemniaczana nie tylko przyczynia się do spadku wagi, ale i oczyszcza organizm z toksyn, a także pomaga usunąć nadmiar wody, zmniejszając tym samym obrzęki i cellulit. Dieta ma również prozdrowotny wpływ na nasz organizm- zmniejsza poziom cukru, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie tętnicze.Pamiętajmy jednak, że po stosowaniu szybkiej, redukcyjnej diety, wprowadzajmy inne produkty stopniowo i przejdźmy na zdrowe odżywianie. Jeśli po zakończeniu diety wrócimy do tłustego i niezdrowego jedzenia, czeka nas efekt jojo.Zbliżają się coraz cieplejsze dni i musimy zadbać o prawidłowe nawodnienie naszego organizmu. Dowiedz się, co pić, a czego unikać podczas upałów.

pączki
24.02.2022 01:00 Ile maksymalnie pączków można zjeść w ciągu jednego dnia?

Dziś tłusty czwartek. Jak nakazuje tradycja, trzeba zjeść choć jednego pączka, żeby zapewnić sobie szczęście. Niektórzy z pewnością jednak nie poprzestaną na jednej sztuce. Wiadomo, szczęściu trzeba pomóc. A wiesz, ile maksymalnie pączków można zjeść w ciągu jednego dnia?W tłusty czwartek trudno uciec przed pączkami. Jest ich mnóstwo w każdym sklepie i cukierni. Częstują nimi szefowie w pracy i nauczyciele w szkole. Wiadomo, to bardzo smaczna tradycja. Jednak oprócz tego, że pączki są pyszne, są też bardzo kaloryczne. I niestety oprócz smaku i kalorii nie dostarczają naszemu organizmowi nic pożytecznego. Czy jednak jednorazowe objedzenie się pączkami może nam zaszkodzić?

pączki, faworki
23.02.2022 01:00 Faworki czy pączki - który wybór jest zdrowszy na tłusty czwartek?

Już jutro tłusty czwartek, czyli wielkie święto słodkości i łasuchów. Każdy z nas zje z pewnością nie jednego pączka albo kilka faworków. Tak zgodnie z tradycją wypada, a nawet trzeba. Wielu z was z pewnością zastanawia się, który wybór jest zdrowszy na tłusty czwartek. Czy zdecydować się na pączki, czy na faworki?W tłusty czwartek w cukierniach, sklepach spożywczych i w naszych domach królują pączki i faworki. Niektórzy jedzą je bez opamiętania, inni jednak zastanawiają się, którą słodkość lepiej wybrać z myślą o zdrowiu.

Czego nie jeść na śniadanie?
31.01.2022 01:00 Czego lepiej nie jadać na śniadanie?

Śniadania jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Od jego jakości zależeć może nasze samopoczucie przez cały dzień. Podpowiadamy czego unikać i co zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Podpowiadaliśmy wam już, kiedy najlepiej zjeść śniadanie. Tym razem na tapet bierzemy produkty, których regularne spożywanie o poranku może przynieść więcej szkody niż pożytku. Sprawdźcie, czy czasem po nie nie sięgacie.

Dlaczego warto jeść mintaja?
03.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść mintaja?

Ryby są istotnym elementem diety. Na naszych stołach często pojawia się mintaj. Czy jednak jest to dobry wybór? Przyglądamy się korzyściom płynącym z włączenia go do diety. Będziecie zaskoczeni. Pisaliśmy już, po jakie ryby z rzek i jezior warto sięgać. Podpowiadaliśmy też jak sprawnie rozmrażać rybne filety. Tym razem przygotowaliśmy krótki poradnik na temat ryby, którą kupić jest równie łatwo co dorsza, pstrąga, łososia czy śledzia — mintaja. Sprawdźcie, dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Jedzenie w nocy jest groźne dla zdrowia
10.12.2021 01:00 Dlaczego lepiej nie jadać posiłków w nocy?

Jedzenie nocą często jest krytykowane przez specjalistów od żywienia. Jak wykazały przeprowadzone przez naukowców badania, krytyka jest w pełni uzasadniona, a osoby sięgające po przekąski w porze dedykowanej spoczynkowi, powinny przemyśleć swoje postępowanie. Ryzykują bowiem m.in. zachorowanie na cukrzycę. Pory posiłków, a zwłaszcza obiadu czy kolacji, to temat powracający w dyskusji o odżywianiu. Równie często mówi się, że jedzenie w nocy nie jest zdrowe. Potwierdziły to badania opublikowane w czasopiśmie „Science Advances”. Czego dowiedzieli się naukowcy?

gotowanie na parze
20.10.2021 02:00 Zalety gotowania na parze

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowiej, zwróć uwagę na technikę przygotowywania potraw. Porzuć smażenie, wybierz gotowanie, a najlepiej gotowanie na parze. Gdy poznasz, jakie są zalety gotowania na parze, z pewnością często będziesz wybierać tę metodę. Zamiast specjalnego sprzętu możesz wykorzystać sitko lub metalowy durszlak.Potrawy najczęściej smażymy i gotujemy, nieraz też pieczemy. Przy wyborze techniki przyrządzania mięs, ryb czy warzyw kierujemy się przede wszystkim czasem, po jakim będą gotowe, a także ich smakiem. I tu mamy dla was zaskakującą wiadomość — w tych kategoriach przoduje gotowanie na parze. Co prawda na parze nie przygotujemy zupy czy dania jednogarnkowego, za to spokojnie tą metodą ugotujesz warzywa, kasze, ryż, ryby, chude mięso. Na początku stosowania gotowania na parze wiele osób mówi, że tak przygotowane jedzenie jest mało wyraziste. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je doprawić. Po ugotowaniu warzywa, mięso czy rybę można oprószyć ulubionymi przyprawami, polać stopionym masłem czy lekkim sosem.

Brokuły na parze - przepis
29.09.2021 02:00 Brokuły na parze - przepis

Brokuły na parze to łatwy w przygotowaniu i zdrowy dodatek do wielu dań. Są delikatne, lekko chrupiące i niezwykle smaczne, a dzięki gotowaniu na parze zachowują swój piękny, zielony kolor. Sprawdź, jak przygotować brokuły na parze, które posmakują nawet największym niejadkom.Brokuły słyną ze swoich antynowotworowych i prozdrowotnych właściwości, powinny być więc spożywane minimum 3 razy w tygodniu. Jak jednak je przygotować, aby nie utraciły bogactwa witamin i minerałów?Brokuły gotowane na parze zachowują swoje właściwości zdrowotne i przede wszystkim są smaczniejsze i bardziej chrupkie niż gotowane w osolonej wodzie.Dzięki gotowaniu na parze łatwiej sprawdzisz miękkość warzyw i unikniesz przegotowania. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są brokuły gotowane al dente.

Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku
20.09.2021 02:00 Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku

Ryba jest mięsem uniwersalnym. Doskonale komponuje się z ziemniakami, frytkami, ryżem i warzywami. Dobrze usmażona ryba ma delikatne, soczyste mięso. Chwila nieuwagi może jednak sprawdzić, że potrawa rozpadnie się na patelni, a mięso będzie suche i pozbawione smaku. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie ryby, wprost rozpływającej się w ustach.Ryby są świetną alternatywą dla mięsa. Są zdrowe, smaczne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia. Ryby to również źródło kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te przyczyniają się między innymi do zoptymalizowania pracy serca, zmniejszając ryzyko zawału i udaru. Poprawiają również koncentrację, pamięć i wzmacniają wzrok.

rozbijanie kotletów
08.09.2021 02:00 Czym zastąpić panierkę w potrawach?

Chrupiący schabowy czy chrupiąca smażona ryba z pewnością są smaczne. Niestety, nie są zdrowe. A to właśnie przez smażenie i przez panierkę, które czynią potrawę ciężkostrawną i tuczacą. Dlatego podpowiemy wam czym zastąpić niezdrową panierkę. Smażenie jest niewątpliwie szybką metodą przyrządzania potraw. Ma jednak wady, bo usmażone produkty stają się trudniej strawne, często też powodują bóle brzucha. A gdy jeszcze smażymy je w panierce problem narasta. Panierka chłonie bowiem dużo tłuszczu, rzadko wnosząc do potrawy coś zdrowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sok z selera
24.08.2021 02:00 Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

Bez wątpienia sok warzywny jest zdrową propozycją kulinarną, którą warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Na szczególną uwagę zasługuje dodatek w postaci selera naciowego. Okazuje się, że niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych witamin i minerałów.Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą zawartych w nich składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Specjał przygotujesz bez problemów w domowym zaciszu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: