Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone
16.04.2023 20:14 Eksperci biją na alarm. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Jednak w ostatnim czasie w Internecie zaczęły pojawiać się instrukcje, które mają pomóc nam przygotować specjał w plastikowych butelkach. Tanie naczynie niestety nie będzie równie dobrym wyborem co słoiki czy kamionkowe beczki. Wiemy dlaczego. 

Ogórki kiszone
14.04.2023 18:09 Ogórki kiszone są puste w środku? 1 banalny trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Idealne ogórki kiszone pozbawione są pustych przestrzeni w środku. Defekt najczęściej pojawia się, gdy do przyrządzenia przysmaku wybierzemy zbyt duże sztuki. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by uzyskać znakomity smak i wygląd kiszonki. 

zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej
12.04.2023 19:29 Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza

Zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej jest pomysłem na szybki, zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Aktorka nie gotuje zupy na mięsie, a na ziemniakach i ciecierzycy. Gotowe danie zachwyci każdego smakosza. 

przygotowanie ogórków kiszonych
11.04.2023 18:20 Ogórki kiszone są mętne i gazują? Wszystko przez 1 błąd

Ogórki kiszone są niezastąpione w naszej kuchni. ten przetwór chętnie przygotowujemy samodzielnie. Osoby niewtajemniczone w sztukę robienia kiszonek może zaskoczyć zjawisko mętnienia zalewy, oraz gazowania ogórków. Na szczęście nie są to powody do paniki.

sałatka jarzynowa z tartym chrzanem
05.04.2023 11:04 Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc nie może obyć się bez świątecznego i wiosennego i świątecznego akcentu. Sałatkę dopraw majonezem, jogurtem i świeżym, tartym chrzanem. Chrzan podkręci smak całej potrawy.

przygotowanie pasty z ogórków kiszonych
04.04.2023 13:50 Pasta z ogórków kiszonych nigdy nie była tak pożywna. To za sprawą 1 składnika

Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.

surówka z ogórków kiszonych lepsza niż w restauracji
30.03.2023 22:03 Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji. Nie uwierzysz z czego jest zrobiona

Zamiast buraków, czy kiszonej kapusty do obiadu, zrób surówkę z ogórków kiszonych. Surówka smakuje lepiej niż surówki w restauracjach, a do jej przygotowania potrzebujesz 3 składników.

Kiszone ogórki
27.03.2023 21:28 Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem. 

przygotowanie pieczeni rzymskiej
27.03.2023 13:18 Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
25.03.2023 07:53 Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd

Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.

siostra Anastazja/ sałatka
20.03.2023 22:00 Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole. 

sos tatarski
19.03.2023 08:59 Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez

Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień. 

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
16.03.2023 22:52 Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

Ogórki kiszone
15.03.2023 14:30 Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Niestety, prawdopodobnie popełniłeś ten błąd

Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Przyczyn może być kilka, lecz najbardziej prawdopodobną jest dodatek niewłaściwej mieszanki przypraw. Podpowiadamy, które dodatki stosować, by się nie rozczarować. 

Surówka z ogórków kiszonych
13.03.2023 17:13 Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis

Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować. 

słoik ogórków kiszonych
13.03.2023 12:21 Jak przechowywać kiszone ogórki po otwarciu? 1 czynność jest arcyważna

Domowe kiszone ogórki mogą miesiącami stać na półkach w spiżarni. Co jednak począć z nimi po otwarciu słoika? Aby zapobiec zepsuciu się warzyw konieczne jest trzymanie ich w lodówce. To jednak nie jedyny warunek, jaki należy spełnić.

krojenie ogórków na sałatkę
09.03.2023 22:58 Najprostsza i najlepsza sałatka z ogórków kiszonych. Zalane tym sosem smakują najlepiej

Z prostych składników można wyczarować coś specjalnego. Czasem wystarczy jedynie połączyć smaki w pomysłowy sposób. Niepozorne ogórki kiszone zalane miodowo-musztardowym sosem nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dzięki temu poznasz je z całkiem nowej strony.

Otwieranie słoika z ogórkami
06.03.2023 18:12 Jak łatwo otworzyć słoik? Z prostym patentem zrobisz to bez wysiłku

Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.

siekanie jajek
04.03.2023 22:55 Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek.  

szybka pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi
26.02.2023 16:44 Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.

zupa ogórkowa z awokado
23.02.2023 15:57 Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo

Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem. 

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
23.02.2023 12:51 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Zupa ogórkowa
19.02.2023 23:19 Kucharze przestrzegają przed tym błędem w gotowaniu zupy ogórkowej. Chwila nieuwagi i traci smak

Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
13.02.2023 08:06 Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa

Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.

surówka
09.02.2023 14:46 Siostra Anastazja zaskoczyła przepyszną surówką z pora. 2 składników nikt by się nie spodziewał

Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

zupa ogórkowa
08.02.2023 12:18 Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Sos z kiszonych ogórków
29.01.2023 09:55 Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.