Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

sałatka jarzynowa z tartym chrzanem
05.04.2023 11:04 Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc nie może obyć się bez świątecznego i wiosennego i świątecznego akcentu. Sałatkę dopraw majonezem, jogurtem i świeżym, tartym chrzanem. Chrzan podkręci smak całej potrawy.

przygotowanie pasty z ogórków kiszonych
04.04.2023 13:50 Pasta z ogórków kiszonych nigdy nie była tak pożywna. To za sprawą 1 składnika

Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.

surówka z ogórków kiszonych lepsza niż w restauracji
30.03.2023 22:03 Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji. Nie uwierzysz z czego jest zrobiona

Zamiast buraków, czy kiszonej kapusty do obiadu, zrób surówkę z ogórków kiszonych. Surówka smakuje lepiej niż surówki w restauracjach, a do jej przygotowania potrzebujesz 3 składników.

Kiszone ogórki
27.03.2023 21:28 Czy można jeść miękkie ogórki kiszone? Rozwiewamy wątpliwości

Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem. 

przygotowanie pieczeni rzymskiej
27.03.2023 13:18 Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa mielonego. Pieczeń rzymska będzie pyszna i soczysta

Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.

Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją?
25.03.2023 07:53 Dlaczego ogórki kiszone pleśnieją? Kucharz wskazał największy błąd

Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.

siostra Anastazja/ sałatka
20.03.2023 22:00 Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole. 

sos tatarski
19.03.2023 08:59 Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez

Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień. 

pasta z makreli z ogórkiem kiszonym
16.03.2023 22:52 Szybka pasta z makreli. 1 składnik doskonale podkręci jej smak

Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.

Ogórki kiszone
15.03.2023 14:30 Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Niestety, prawdopodobnie popełniłeś ten błąd

Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Przyczyn może być kilka, lecz najbardziej prawdopodobną jest dodatek niewłaściwej mieszanki przypraw. Podpowiadamy, które dodatki stosować, by się nie rozczarować. 

Surówka z ogórków kiszonych
13.03.2023 17:13 Babcia robi najlepszą surówkę z kiszonych ogórków. Nawet Gessler wzięłaby przepis

Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować. 

słoik ogórków kiszonych
13.03.2023 12:21 Jak przechowywać kiszone ogórki po otwarciu? 1 czynność jest arcyważna

Domowe kiszone ogórki mogą miesiącami stać na półkach w spiżarni. Co jednak począć z nimi po otwarciu słoika? Aby zapobiec zepsuciu się warzyw konieczne jest trzymanie ich w lodówce. To jednak nie jedyny warunek, jaki należy spełnić.

krojenie ogórków na sałatkę
09.03.2023 22:58 Najprostsza i najlepsza sałatka z ogórków kiszonych. Zalane tym sosem smakują najlepiej

Z prostych składników można wyczarować coś specjalnego. Czasem wystarczy jedynie połączyć smaki w pomysłowy sposób. Niepozorne ogórki kiszone zalane miodowo-musztardowym sosem nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dzięki temu poznasz je z całkiem nowej strony.

Otwieranie słoika z ogórkami
06.03.2023 18:12 Jak łatwo otworzyć słoik? Z prostym patentem zrobisz to bez wysiłku

Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.

siekanie jajek
04.03.2023 22:55 Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek.  

szybka pasta kanapkowa z ogórkami kiszonymi
26.02.2023 16:44 Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.

zupa ogórkowa z awokado
23.02.2023 15:57 Babcia dodaje do zupy ogórkowej egzotyczny składnik. Rodzina się krzywiła, a później robiła tak samo

Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem. 

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym
23.02.2023 12:51 Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. Będą pyszne i cudownie soczyste

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.

Zupa ogórkowa
19.02.2023 23:19 Kucharze przestrzegają przed tym błędem w gotowaniu zupy ogórkowej. Chwila nieuwagi i traci smak

Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.

Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa
13.02.2023 08:06 Zapomnij o rybnej i jajecznej. Wyrazistą pastę do pieczywa zrobisz z uwielbianego warzywa

Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.

surówka
09.02.2023 14:46 Siostra Anastazja zaskoczyła przepyszną surówką z pora. 2 składników nikt by się nie spodziewał

Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

zupa ogórkowa
08.02.2023 12:18 Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Sos z kiszonych ogórków
29.01.2023 09:55 Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.

Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna bije każdą na głowę
22.01.2023 08:05 Zapomnij o jajecznicy. Ta pasta jajeczna każdą jedną bije na głowę

Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.

marynata
19.01.2023 17:40 Wylewasz do zlewu, a cudownie sprawdzi się w marynacie do mięs. Sprawi, że będzie kruche i soczyste

W dobrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje. Dla zaskakująco dużej ilości pozornie zbędnych produktów można znaleźć pomysłowe i smaczne zastosowanie. Do marynowania mięsa warto użyć wody po ogórkach kiszonych. Rezultat totalnie zaskakuje.Woda po ogórkach kiszonych najczęściej ląduje w zlewie. To błąd. Marynata przygotowana z jej udziałem sprawi, że mięso wyjdzie delikatne i będzie się wprost rozpływać w ustach. Koniecznie sprawdź takie jej zastosowanie.

pasta z makreli
08.01.2023 19:43 Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś

Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza
06.01.2023 20:58 Otworzyłeś słoik z kiszonymi ogórkami i zobaczyłeś pianę? Wyjaśniamy, co oznacza

Zobaczyłeś pianę po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi? Piana jest wynikiem procesu fermentacji, jest więc zupełnie naturalnym zjawiskiem. Jeśli jednak piana jest twarda i robi się z niej kożuch, należy ją usunąć, ponieważ za jakiś czas na kiszonkach może pojawić się pleśń.Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem do zimnej płyty i do sałatek. Przygotujemy z nich również smaczną pastę kanapkową, ugotujemy zupę. Ogórki świetnie pasują także do dań głównych, np. kultowych schabowych, żeberek, czy duszonej wołowiny. Najlepsze kiszonki przygotujemy samodzielnie w domu. Podczas kiszenia ogórków zachodzi proces fermentacji, w którym wytwarzany jest kwas mlekowy i dwutlenek węgla. Kwas odpowiedzialny jest za mętny kolor wody i pianę, która pojawia się w słoiku. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego ogórki są idealnie kwaśne i bardzo zdrowe. Ogórki kiszone zawierają duże ilości witaminy C, a kwas mlekowy pozytywnie wpływa na cały układ trawienny.Ogórki kiszone należy przechowywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Zbyt wysoka temperatura i promienie słoneczne mogą źle wpłynąć na proces fermentacji, a ogórki szybciej się zepsują. Przed wstawieniem ogórków do spiżarni lub piwnicy, zawsze upewnij się, że zakrętki szczelnie przylegają do słoika. Dopływ świeżego powietrza również zepsuje kiszonki.

surówka Tomasz Strzelczyk
04.01.2023 18:41 Strzelczyk pokazał, jak zrobić surówkę z kiszonych ogórków. Idealny miks smaków

Tomasz Strzelczyk pokazał przepis na surówkę idealną. Jest doskonałym dodatkiem do rozmaitych dań obiadowych. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, a koszt niezbędnych produktów jest niewygórowany. Czyż można oczekiwać od surówki czegoś więcej?Surówka Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, przygotowana jest na bazie kiszonych ogórków. Ich kwaskowaty smak równoważy słodka biała kapusta. Do tego nieco czerwonej cebuli i oszałamiający sos. Będziecie totalnie zaskoczeni tym smakiem.