Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Jednak w ostatnim czasie w Internecie zaczęły pojawiać się instrukcje, które mają pomóc nam przygotować specjał w plastikowych butelkach. Tanie naczynie niestety nie będzie równie dobrym wyborem co słoiki czy kamionkowe beczki. Wiemy dlaczego.
Idealne ogórki kiszone pozbawione są pustych przestrzeni w środku. Defekt najczęściej pojawia się, gdy do przyrządzenia przysmaku wybierzemy zbyt duże sztuki. Podpowiadamy, co jeszcze można zrobić, by uzyskać znakomity smak i wygląd kiszonki.
Zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej jest pomysłem na szybki, zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Aktorka nie gotuje zupy na mięsie, a na ziemniakach i ciecierzycy. Gotowe danie zachwyci każdego smakosza.
Ogórki kiszone są niezastąpione w naszej kuchni. ten przetwór chętnie przygotowujemy samodzielnie. Osoby niewtajemniczone w sztukę robienia kiszonek może zaskoczyć zjawisko mętnienia zalewy, oraz gazowania ogórków. Na szczęście nie są to powody do paniki.
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc nie może obyć się bez świątecznego i wiosennego i świątecznego akcentu. Sałatkę dopraw majonezem, jogurtem i świeżym, tartym chrzanem. Chrzan podkręci smak całej potrawy.
Pasty kanapkowe są doskonałym sposobem na przygotowanie szybkiego i pysznego śniadania lub kolacji. Jakie składniki jednak wybrać, aby ich smaki odpowiednio uzupełniały się między sobą? Wypróbuj nasz przepis na pastę z ogórków kiszonych z nietypowym dodatkiem ciecierzycy.
Zamiast buraków, czy kiszonej kapusty do obiadu, zrób surówkę z ogórków kiszonych. Surówka smakuje lepiej niż surówki w restauracjach, a do jej przygotowania potrzebujesz 3 składników.
Ogórki kiszone, które przygotowaliście na zimę zmiękły? Niekoniecznie trzeba je wyrzucać. Jeśli nie ma innych oznak zepsucia, warzywo można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by nie ryzykować zdrowiem.
Pieczeń rzymska sprawdzi się w wielu sytuacjach. Wielkanoc nie może się bez niej obejść. Dzięki dodatkowi kiszonych ogórków mięso wychodzi wyjątkowo delikatne i soczyste. Potrawa zniknie z talerzy nawet największych niejadków.
Ogórki kiszone pleśnieją, ponieważ przedostało się do nich powietrze już na wstępnym etapie fermentacji. Piotr Ogiński z kanału Kocham Gotować na YouTube wyjaśnia, dlaczego środowisko beztlenowe jest tak istotne w całym procesie kiszenia. Proponuje również świetną alternatywę dla tradycyjnej kamionki do przetworów.
Siostra Anastazja wciąż zaskakuje przepisami na pyszności. Tym razem pokazała, jak zrobić sałatkę koperkową. Dodatek orzeźwiającej zieleniny od razu zamienia przekąskę w wiosenny specjał. Nie brak w niej też delikatnego mięsa i kolorowych warzyw. Tę sałatkę z powodzeniem możecie postawić na wielkanocnym stole.
Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień.
Z makreli wędzonej i ogórków kiszonych przygotujesz szybką pastę kanapkową. Dodaj również jajka ugotowane na twardo i szczypiorek, a pasta wyjdzie przepyszna. Będzie idealnym dodatkiem do pieczywa.
Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Przyczyn może być kilka, lecz najbardziej prawdopodobną jest dodatek niewłaściwej mieszanki przypraw. Podpowiadamy, które dodatki stosować, by się nie rozczarować.
Prosta surówka z ogórków kiszonych zachwyci nawet wybrednych. Do kwaśnego warzywa dodamy paprykę, cebulę i kilka innych składników. Babcina receptura jest bardzo prosta, a rarytas będzie pasował do niejednego obiadu. Musicie spróbować.
Domowe kiszone ogórki mogą miesiącami stać na półkach w spiżarni. Co jednak począć z nimi po otwarciu słoika? Aby zapobiec zepsuciu się warzyw konieczne jest trzymanie ich w lodówce. To jednak nie jedyny warunek, jaki należy spełnić.
Z prostych składników można wyczarować coś specjalnego. Czasem wystarczy jedynie połączyć smaki w pomysłowy sposób. Niepozorne ogórki kiszone zalane miodowo-musztardowym sosem nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dzięki temu poznasz je z całkiem nowej strony.
Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.
Jajka są idealnym produktem na śniadanie. Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę, aby rano robić z nich jajecznicę. Dlatego już wieczorem przygotuj pyszną pastę jajeczną i rano podaj ją do pieczywa. Wszyscy będą zachwyceni smakiem kanapek.
Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.
Prezentujemy zupełnie nowe oblicze zupy ogórkowej. Niezwykła receptura wyszła spod ręki najlepszej kucharki. Babcinym sposobem na nadanie popularnej zupie niezwykłej kremowej konsystencji jest dodanie do niej awokado. Pozornie kontrowersyjny pomysł skutkuje wyjątkowym smakiem.
Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym będą niesamowicie soczyste. Kwaśny dodatek przyjemnie podkreśli smak mięsa i sprawi, że będzie wprost rozpływało się w ustach. Przygotowanie jest bardzo proste — musicie spróbować.
Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.
Pomysł na pożywne i szybkie śniadanie, które przygotujesz w kilka minut? Pasta z kiszonych ogórków i twarogu. Zrobisz ją błyskawicznie, jest pyszna i dostarczy Ci energii na wiele godzin. Pastę wymieszaj z posiekanym koperkiem i podaj z pieczywem. Pasta z ogórków kiszonych jest jedną z lepszych past śniadaniowych, jaką jadłam. Ma kremową konsystencję, jest pełna smaku, lekka, a zarazem bardzo pożywna. Podana z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania pasty z kiszonych ogórków wykorzystałam twaróg półtłusty. Chudy ser nie kruszy się tak dobrze i nie ma tak kremowej konsystencji. Niewielka ilość tłuszczu jest więc niezbędna. Wszystkie składniki połączyłam niewielką ilością jogurtu naturalnego.Pastę z kiszonych ogórków robię z domowych kiszonek, które przygotowuję każdego lata. Jeśli nie masz swoich przetworów, wybieraj w sklepie ogórki z beczki lub w opakowaniu, jednak zawsze sprawdź skład. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu i nie smakują już tak dobrze.
Surówka z pora nie jest dla nikogo żadną nowością. Jednak surówka z pora pomysłu siostry Anastazji to zupełnie co innego. Dzięki dodatkowi ogórków kiszonych nabiera interesującej, kwaskowatej nuty. Z drugiej strony smak całości doskonale balansują słodkie, apetyczne rodzynki.Przepisy siostry Anastazji cieszą się niesłabnącą popularnością. Charakteryzują się prostotą wykonania, a przy tym ciekawymi i zaskakującymi pomysłami. Jej niesztampowa surówka z pora niejedną osobę wprawi w osłupienie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.
Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.
Masz w domu jajka, ogórki kiszone, majonez i musztardę? W kilka minut przygotujesz z nich wyśmienite śniadanie dla całej rodziny. Pasta jajeczna podana na świeżym pieczywie, posypana szczypiorkiem smakuje obłędnie i dostarcza energii na wiele godzin. Pasta jajeczna stanowi ogromną konkurencję dla jajecznicy, bo nie jest smażona, a jej smak jest doprawdy wyśmienity. Wystarczy, że ugotujemy jajka i połączymy je z resztą dodatków. Jajka gotujemy na twardo, po około 7 minutach będą gotowe.Sekretem smaku pasty jajecznej są dodatki, jak ogórki kiszone, cebula i sosy. Do pasty wybieramy domowe kiszonki lub kupujemy ogórki z beczki. Zwróćmy uwagę na etykietę. Ogórki kwaszone to ogórki z dodatkiem octu, nie będą smakować jak kiszone. Wiele osób nie ma o tym pojęcia.Do pasty jajecznej dodajemy również ulubioną musztardę i majonez. To dzięki tym produktom składniki połączą się i utworzą kremową masę. Pastę doprawiamy mieloną papryką czerwoną i podajemy z kromką świeżego chleba i szczypiorkiem, ewentualnie rukolą. Jak wygląda ten pyszny dodatek do pieczywa? Bardzo apetycznie - spójrzcie tylko na nasze zdjęcie, które pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube. Jesteśmy pewni, że gdy będziecie mieli ochotę na śniadanie jajeczne, to tym razem wybierzecie pastę, a nie jajecznicę.