Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

pasta jajeczna Smakoszy
04.07.2023 22:30 Nic nie przebije pasty jajecznej Smakoszy. 1 nietypowy dodatek zmienia wszystko

Masz dość nudnych kanapek z serem żółtym lub szynką? Mamy dla Ciebie idealną radę. Przygotuj pastę jajeczną i wzbogać jej smak wyrazistym ogórkiem kiszonym. Ten specjał zniknie z lodówki zanim się obejrzysz.

nastawianie ogórków kiszonych
04.07.2023 14:35 Wlewasz wodę z kranu do ogórków kiszonych? Mały błąd i będą do wyrzucenia

Wiele ludzi do zalewania ogórków kiszonych używają wody z kranu. Takie postępowanie może skutkować nieodwracalną katastrofą. Złej jakości woda sprawi, że cała partia kiszonek nadawać się będzie do kosza. Poniżej podpowiadamy, jak uzdatnić kranówkę, by nadawała się do przetworów.

surówka z młodej kapusty
03.07.2023 14:11 Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji

Smakosze polecają wyjątkowo pyszny i prosty w przygotowaniu przepis na surówkę z młodej kapusty. Jej wyrazisty smak i aromat podbiją Twoje podniebienie. A wszystko za sprawą kiszonego ogórka. Dodatek jego i kilku innych składników sprawi, że surówka będzie lepsza niż z restauracji. 

ogórki kiszone
03.07.2023 12:45 Czy do ogórków kiszonych nadaje się wyłącznie sól niejodowana? Warto mieć świadomość

Na tę porę roku wielu smakoszy czeka cały rok. Przyszło lato, a wraz z nim pojawiły się ogórki gruntowe. To oznacza, że kiszenie czas zacząć. By nastawić ogórki na małosolne czy kiszone potrzebna jest sól. Jednak czy tylko ta niejodowana się nadaje? Spieszymy z wyjaśnieniami.

wyraziste kotlety mielone
29.06.2023 14:57 Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety

Kotlety mielone niezwykle często lądują na naszych talerzach. Robi się je bowiem bardzo szybko, a i smakują niemal każdemu. Jeśli jednak macie ochotę na lekką odmianę smakową, proponujemy dodać do masy na kotlety kiszony ogórek i musztardę. Wyjdą soczyste i pełne smaku, jak nigdy. 

ogórki kiszone
28.06.2023 14:31 Ogórki siostry Anastazji nigdy nie wychodzą puste w środku. Wszystko przez 1 szczegół

Sezon na ogórki kiszone w pełni. Polacy je uwielbiają jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Jednak, co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku? Siostra Anastazja ma sprawdzony patent. 

Ogórki kiszone będą lepsze
24.06.2023 17:49 Niemal wszyscy popełniają błąd przy kiszeniu ogórków. Ta czynność jest zupełnie zbędna

Domowe ogórki kiszone są najlepsze. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, lecz nierzadko sami sobie je utrudniamy, wykonując czynności, które nie wpływają na smak wyrobu. Jedną z nich jest obieranie czosnku. Wyrazisty składnik wystarczy tylko przekroić na pół. Łupina nie tylko w niczym nie przeszkadza, ale też dodaje aromatu.  

ogórki
19.06.2023 21:21 Czy ogórki kiszone można zalewać wodą z kranu? Ten warunek jest konieczny

Ogórki kiszone są tradycyjną polską kiszonką. To doskonały dodatek do dań obiadowych, sałatek czy jako przekąska. Jednak pojawia się pytania o wodę, którą zalewamy ogórki- czy może być z kranu? Tak, ale jest tu bardzo ważny jeden warunek.

kiszenie
16.06.2023 12:08 Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle

Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.

ogórki
15.06.2023 09:21 Nie jest bez znaczenia, jaki koper dodajesz do ogórków kiszonych. 1 sprawdza się najlepiej

Koper to nieodłączny składnik kiszonych ogórków. Nadaje im pożądanego smaku i aromatu, więc bez niego ani rusz. Jaki jednak koper wybrać, by nasza kiszonka się udała i była smaczna? Choć głosy są różne, jeden wybór jest najlepszy. 

ogórki kiszone w słoikach
13.06.2023 22:09 Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

Polacy wprost uwielbiają kiszone ogórki. Obowiązkowymi dodatkami do nich są: koper, chrzan, czosnek i sól. Czy wiesz, że zamykając te przyprawy w słoiku z ogórkami powinieneś za wszelką cenę unikać pasteryzowania ich? W ten sposób niszczysz bowiem bakterie, cenne dla Twojego zdrowia.

chlodnik
10.06.2023 12:34 Wrzuć kilka produktów do miski i odpal blender. Ten chłodnik zrobisz w 5 minut

Upały mają wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, ale też dietę. Podczas gorących dni nie w głowie nam tłuste potrawy i zawiesiste sosy. Mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Chłodnik z ogórków małosolnych będzie doskonałym wyborem. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu.

ogórki kiszone
09.06.2023 18:31 Każda babcia dodaje te liście do kiszonych ogórków. Wychodzą chrupiące

Babcine ogórki kiszone nie mają sobie równych. Sekretem ich smaku nie są jedynie odpowiednie proporcje, ale również starannie dobrane składniki. Aby ogórki wyszły sprężyste i chrupiące nie należy zapomnieć o liściach wiśni.

zalewanie ogórków kiszonych wodą
07.06.2023 15:39 Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?

Ogórki kiszone są uwielbianym w Polsce przetworem. Nie każdy jednak dokładnie wie, jak je przyrządzić, by były pyszne i zdrowe. Kluczem do perfekcyjnych ogórków kiszonych jest dobranie odpowiedniej temperatury zalewy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zalewanie warzyw wrzątkiem to błąd.

kiszenie ogórków
03.06.2023 16:41 Ten błąd przy kiszeniu ogórków może dużo kosztować. Szybko pojawi się na nich pleśń

Kiszone ogórki to samo zdrowie i doskonały smak. Są jedyne w swoim rodzaju. Jednak pewne błędy przy ich nastawianiu sprawiają, że ogórki kiszone mogą spleśnieć i będą do wyrzucenia. Radzimy, jak uniknąć niepotrzebnych strat. 

pasta z makreli
29.05.2023 20:01 Zetrzyj i dodaj do pasty z makreli. Składnik niespodzianka działa cuda

Pasta z makreli to lubiany dodatek do kanapek, który urozmaica taką przekąskę. Jednak my polecamy pastę z dodatkiem warzywa, które nada tej paście wyjątkowego smaku. Ten pasuje doskonale do makreli. Będzie pysznie, spróbujcie.

ogórki kiszone
29.05.2023 13:30 Rączka pokazał jak robi ogórki kiszone. Bez tych liści nie wyjdą smaczne

Ogórki kiszone często goszczą na stołach Polaków. Są świetnym dodatkiem do kanapek, surówek i sałatek. Wyśmienicie smakują same. Jednak jeden szczegół podczas kiszenia wpływa na wyjątkowy smak ogórków kiszonych. Remigiusz Rączka ujawnia, jakie liście dodaje do kiszenia. 

przepis na ogórki kiszone
27.05.2023 22:26 Nikt nie robi ogórków kiszonych jak siostra Anastazja. Koniecznie zapisz sobie te proporcje

Przedstawiamy prawdziwą petardę, jeśli chodzi o ogórki kiszone. Autorką przepisu jest nikt inny, jak słynna siostra Anastazja. Sekret jej receptury tkwi w idealnie dobranej proporcji soli kamiennej do wody, która wynosi 1 łyżkę na każdy litr. Zapamiętaj ją raz, a będziesz korzystać przez całe życie.

ogórki
23.05.2023 15:32 Babcia Zosia robi bajeczne ogórki po papiesku. Biją na głowę kiszone i małosolne

Te ogórki z rodzynkami są inne od wszystkich. Mają niezwykłą nutkę słodyczy, której towarzyszy wyrazisty smak pieprzu i czosnku. Raz spróbujesz i zapomnisz na długo o ogórkach kiszonych i małosolnych. Te papieskie są numerem 1!

Ogórki kiszone tradycyjne
21.05.2023 15:39 Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji

Ogórki kiszone są niesamowicie zdrowe. Domowa wersja zrobiona według przepisu z 1895 roku przyjemnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych amatorów rarytasu. Sekretem jej znakomitego smaku jest dodatek liści. Sprawdźcie koniecznie. 

Zupa ogórkowa według kucharza
19.05.2023 15:39 Kucharz zdradził sekret pysznej zupy ogórkowej. Kluczowe jest uwielbiane warzywo

Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie. 

Botwinka od Strzelczyka
19.05.2023 14:27 Strzelczyk pokazał jak robi botwinkę. Ten dodatek zaskoczy każdego

Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył wszystkich. Tym razem poszło o sezonową zupę, czyli botwinkę. Nigdy nie zgadniecie, co uwielbiany kucharz dodał do garnka. Czy spodziewalibyście się w tej potrawie ogórka kiszonego?

kiszone ogórki
11.05.2023 10:41 Co zrobić z zeszłorocznych ogórków kiszonych? Przenigdy ich nie wyrzucaj

Ubiegłoroczne ogórki kiszone o tej porze roku nie są zazwyczaj w dobrej kondycji. Mają mocno kwaśny smak, więc trudno zjeść je na przekąskę, a i konsystencja nie jest dla nas zbyt satysfakcjonująca. Bywają miękkie albo puste w środku. Jeśli jednak wciąż mają ładny zapach i brak na nich oznak zepsucia, warto dodać je do potraw. Możliwości jest o wiele więcej, niż klasyczna zupa. 

Najlepsza wiosenna surówka
06.05.2023 14:04 Poszatkuj młodą kapustę i dodaj ukochany przysmak Polaków. To najlepsza wiosenna surówka

Czymże by był pyszny obiad bez odpowiednich dodatków. Istnieje wiele różnych przepisów na surówkę. Jednak wiosną najlepiej sięgnąć po młode warzywa. Tym razem wypróbuj surówkę z młodej kapusty i ogórka kiszonego. Nie ma lepszego wiosennego połączenia.

ogórki
05.05.2023 21:20 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Teraz wszędzie królują ogórki gyros

Kiszone i małosolne są absolutnym klasykiem wśród przetworów. Teraz jednak ogromną popularnością cieszą się ogórki w charakternej zalewie gyros. Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze. A wszyscy, którzy ich posmakują będą wręcz błagać o przepis.

ogórki przygotowane do zalania wodą
02.05.2023 22:35 Lepiej zalewać ogórki kiszone ciepłą czy zimną wodą? Prawie każdy popełnia błąd

Planujesz zrobienie ogórków kiszonych? Lepiej sprawdź, jaką wodą najlepiej je zalewać. Wiele osób popełnia fatalny błąd, dodając do słoików wrzątek. Tak przyrządzone ogórki tracą nie tylko na intensywności smaku.

porcja zupy ogórkowej
30.04.2023 22:00 Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych

Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.

Kiszone ogórki
30.04.2023 12:37 Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą gorzkie, zepsute i puste w środku

Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.