Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

kotlety mielone
27.11.2021 01:00 Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Kotlety mielone są naszą narodową miłością. Jemy je dość często, a mimo to mamy ochotę na jeszcze. Dziś zaprezentujemy wam jednak przepis, który nieco odmieni ich smak. Proponujemy wam obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem. Zużyjesz na nie mniej mięsa, a i tak będą pełne odżywczego białka. Kotlety mielone cenimy z ich smak, ale nie tylko. Podoba nam się w nich też to, że szybko się je robi i łatwo można modyfikować ich smak. Wystarczy bowiem wyrobić mielone mięso z posiekaną natką, podsmażonymi pieczarkami czy startą marchewką, a otrzymamy nową wersję tego dania.

Biedronka rusza z nową ofertą
25.11.2021 01:00 Biedronka rusza z nową ofertą. Co na nas czeka od czwartku?

Już dziś Biedronka rusza z nową ofertą. Sprawdź, co smacznego i okazjonalnego czeka nas w tej sieci od czwartku. Przejrzyjcie wraz z nami najnowszą gazetkę sklepu i wyruszcie po tańsze zakupy. Wiele promocji, aż się prosi, by z nich skorzystać. Sieć sklepów Biedronka z myślą o swoich klientach regularnie przygotowuje korzystne oferty. Jeśli więc czekają cię większe zakupy, może warto udać się po nie właśnie do Biedronki? Prezentujemy najlepsze promocje produktów spożywczych.

Projekt bez tytułu - 2021-11-25T164730.217
25.11.2021 01:00 Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

Śledzie w oleju, szczególnie w okresie przedświątecznym, są bardzo popularnym zakupem wielu Polaków. O wiele smaczniejsze będą jednak gdy padnie decyzja o wykonaniu ich samodzielnie. Wtedy można mieć problem z wyborem odpowiedniego oleju, choć najczęściej korzysta się ze zwykłego oleju rzepakowego. Innym doskonałym rodzajem oleju do śledzi jest olej lniany, który nada rybie delikatniejszego smaku. Śledzie w oleju to doskonały sposób na zagospodarowanie dużych ilości filetów śledziowych, których w polskich domach obecnie nie brakuje. Tak oporządzona ryba zachwyca swoim smakiem, a także może wytrwać w lodówce czy spiżarni przez dłuższy czas - co ułatwia zaplanowanie organizacji świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że filety można zalać innym olejem niż rzepakowy. Fani lżejszych smaków mogą użyć oleju lnianego. Złym wyborem jest za to olej słonecznikowy, którego zbyt intensywny smak może zaburzyć harmonie ryby i zniszczyć całą pracę.

Sernik z wiórkami kokosowymi
20.11.2021 01:00 Przepis na idealny sernik kokosowy - pyszny i delikatny

Sernik jest jednym z ulubionych ciast wielu smakoszy. Klasyka jednak z czasem się nudzi. Warto spróbować przyrządzić masę serową w nieco odmienny sposób. Dostępne w każdym sklepie wiórki kokosowe zamienią tradycyjny wypiek w egzotyczny smakołyk. Dajcie się skusić i przygotujcie ten wyjątkowy sernik, a smak was pozytywnie zaskoczy. Proponowaliśmy wam już wcześniej smaczne desery z dodatkiem kokosa. Znane z czasów dzieciństwa kokosanki czy pyszne Rafaello bez pieczenia to jednak nie koniec możliwości, jakie daje niedrogi i pyszny składnik, jakim są wiórki koksowe. Dziś proponujemy wam przyrządzenie sernika z tym dodatkiem. Smak będzie zachwycająco delikatny, a goście z pewnością poproszą o dokładkę.

Domowy majonez
20.11.2021 01:00 Prosty patent Ani Starmach na domowy majonez - zapomnij o kupowaniu go w sklepie

Majonez najczęściej kupuje się gotowy w sklepach spożywczych, jednak nie jest to najsmaczniejsza i najlepsza opcja. Z łatwością można bowiem przygotować go samodzielnie w domu, potrzeba do niego jedynie kilku składników. Anna Starmach na swojej stronie zaprezentowała banalnie prosty przepis na ten sos, który prezentujemy poniżej. Majonez jest zaskakująco uniwersalnym sosem, który można łączyć praktycznie ze wszystkimi produktami. Doskonale komponuje się w sałatkach z warzywami, grillowanymi mięsami czy wędlinami. Nie wolno także zapomnieć, że praktycznie każdy burger ma przynajmniej cienką warstwę majonezu na dolnej bułce. Majonez kupowany w sklepie jest wygodny, jednak producenci często dodają do niego najróżniejsze ulepszacze, konserwanty czy emulgatory, mające za zadanie utrwalić konsystencje, kolor czy poprawić smak. W poniższej wersji znaleźć można jedynie naturalne składniki, które są łatwo dostępne w każdej kuchni.

groch z kapustą
19.11.2021 01:00 Prosty, tradycyjny przepis na wigilijną kapustę z grochem

Jeśli planujecie już menu na wigilijny stół, możecie uwzględnić w nim nieoczywistą potrawę. Jest to wigilijna kapusta z grochem, na którą podajemy prosty, tradycyjny przepis. Ci, którzy jeszcze nie znają tego dania, powinni go spróbować. Choć połączenie zaskakuje, groch z kapustą naprawdę doskonale smakuje.Podstawowymi składnikami tego dania jest kiszona kapusta i suchy groch. Składniki proste, tanie i niewyszukane. Takie zresztą dominują na wigilijnym stole. Obowiązkowym dodatkiem do kapusty z grochem jest podsmażona cebulka. Doskonale komponuje się z kapustą i grochem i dodaje daniu przyjemnej słodkości. Kapusta z grochem najładniej prezentuje się, gdy groch nie jest rozgotowany. Dlatego najlepiej składniki połączyć niedługo przed wieczerzą. Nic jednak się nie stanie, jeśli groch się rozgotuje. Potrawa i tak będzie smaczna. Możecie więc przygotować kapustę z grochem dzień wcześniej, a przed kolacją tylko ją podgrzać.

placuszki bananowe
19.11.2021 01:00 Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów

A teraz czas na ucztę dla wielbicieli naleśników, racuchów i placków. Podajemy wam najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Podać oprószone cukrem pudrem, polane syropem lub miodem. Placki i racuchy są bardzo smaczne, choć często dość kaloryczne. Jednak, gdy dodamy do nich owoce, stają się o wiele lżejsze, wartościowsze i zdrowsze. Zyskują też niepowtarzalny smak i przyjemną wilgotność. Smakują nawet odgrzewane.

Naleśniki z majonezem
18.11.2021 01:00 Wyborne naleśniki na majonezie - wyjdą bosko aksamitne

Z dżemem, twarożkiem, owocami czy warzywami — naleśniki można podawać na wiele sposobów. Właśnie dlatego, są tak lubiane i często smażone. Dziś prezentujemy wam przepis na wyborne naleśniki na majonezie. Wyjdą bosko aksamitne, zaskoczą was też doskonałym smakiem. Naleśniki są tak proste, a takie doskonałe. Aż trudno uwierzyć, że z mąki, jajek i mleka może powstać coś tak smacznego i uniwersalnego. Do przygotowania dzisiejszych naleśników użyjemy jednak nieco zmodyfikowanych składników, dzięki czemu naleśniki będą jeszcze lepsze.Niektórzy jedzą naleśniki bez żadnych dodatków, inni na szybko smarują je dżemem czy serkiem homogenizowanym. Jednak z naleśników można też zrobić krokiety, zapiekankę, makaron, a nawet tort. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.

placki z kalafiora
18.11.2021 01:00 Szybki pomysł na obiad - przepyszne placki z kalafiora

Lubicie placki ziemniaczane? Szukacie inspiracji na bezmięsne dania? Mamy dla was pomysł na szybki obiad — przygotujcie przepyszne placki z kalafiora. Są lekkie, choć pożywne, delikatne, ale z charakterem. Podajcie je z najlepiej z ulubionym sosem i surówką. Po plackach ziemniaczanych przyszła pora na kalafiora. Choć może brzmi to niewiarygodnie, z kalafiora da się przygotować smaczne, warzywne placuszki. Ich smak można dopełnić innymi warzywami i obowiązkowo przyprawami. Wychodzą lekkie, z charakterystycznym, kalafiorowym smaczkiem.

duszone żeberka
17.11.2021 01:00 Idealne na jesienny obiad żeberka duszone w aksamitnym sosie

Planujecie, co zrobicie dziś lub jutro na obiad? Proponujemy wam żeberka duszone w aksamitnym sosie. Są idealne na jesienny obiad, bo doskonale sycą i świetnie rozgrzewają. Podajcie je z ugotowaną kaszą lub ziemniakami, posmakują całej rodzinie. Żeberka wieprzowe można przygotować na kilka sposobów. Jednak duszone z całą pewnością wyjdą miękkie i soczyste. Ich przygotowanie zacznij od obsmażenia, a potem podlej je gorącym bulionem lub wodą i duś do miękkości. Do duszących się żeberek dodaj też podsmażoną cebulę, kilka suszonych grzybów i ulubione przyprawy.

panierowanie schabowych
17.11.2021 01:00 Dużo lżejsze, nietypowe schabowe z Lubelszczyzny bez panierki z bułki tartej

Choć przygotowanie kotletów schabowych nie wydaje się wielką sztuką, można to zrobić na wiele sposobów. I niewątpliwie każdy ma jakiś swój patent. My skorzystamy dziś z receptury na schabowe bez panierki z bułki tartej. Takie lżejsze, nietypowe schabowe robi się na Lubelszczyźnie. Podstawą kotletów schabowych jest wieprzowy schab środkowy. Może to jednak być schab z kostką lub bez. Niektórzy jedynie oprószają rozbite plastry mięsa przyprawami, obtaczają w panierce i smażą. Inni wcześniej marynują mięso, a tu też jest spore pole do popisu. Gdy dochodzimy do etapu panierki, również okazuje się, że może ona różnie wyglądać. Niewątpliwie panierka potrafi dodać kotletom smaku. Jednak im jest grubsza, tym zazwyczaj więcej chłonie tłuszczu. Ograniczenie jej warstw jest więc całkiem dobrym pomysłem.

Projekt bez tytułu - 2021-11-15T120006.527
15.11.2021 01:00 Obłędnie chrupiąca, gruba panierka do ryby, która nigdy nie odpada

Ryby są pyszne i zdrowe, warto więc o nich pamiętać, planując obiad. Do jednych z najsmaczniejszych należą z pewnością ryby smażone w panierce. Zobacz jak przygotować obłędnie chrupiącą, grubą panierkę do ryby. Dodaje jej niepowtarzalnego smaku i nigdy nie odpada. Dla wielu osób najsmaczniejszą rybą obiadową jest ta smażona w panierce. Sztuką jest jednak takie przygotowanie ryby i panierki, by po usmażeniu tworzyły pyszną całość. Postaramy się pomóc ci w tym wyzwaniu.Niezależnie czy smażysz rybę w całości, w dzwonkach czy w postaci filetów przed smażeniem obficie skrop ją sokiem z cytryny. Dzięki temu nabierze wyraźniejszego smaku, ale też panierka będzie do niej lepiej przylegać. Wcale nie będziesz potrzebować już jajka.

Magda Gessler, placki ziemniaczane
15.11.2021 01:00 Fenomenalny patent Magdy Gessler na obłędnie pyszne placki ziemniaczane

Planujesz, co dziś zrobisz na obiad lub kolację? Zawsze możesz wziąć pod uwagę placki ziemniaczane. Zdradzimy ci na nie patent Magdy Gessler. Dzięki niemu placki ziemniaczane wychodzą obłędnie pyszne. Koniecznie przetestuj ten przepis, a z pewnością wrócisz do niego jeszcze nie raz.Placków ziemniaczanych nie da się nie lubić, wszak mają same zalety. Szybko się je robi, są pożywne, tanie i smaczne. No, może mają jeden minus — chłoną sporo tłuszczu. Na szczęście też są na to rozwiązania. Po usmażeniu placki wystarczy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Można też upiec je, zamiast smażyć. Na placki ziemniaczane każdy ma swój sposób. Jedni ścierają je na tarce o drobnych oczkach, inni na większych. Jedni dodają do nich startą cebulę, Magda Gessler zaś wzbogaca je czosnkiem. Dzięki czosnkowi placki ziemniaczane zyskują naprawdę niepowtarzalny smak. Przekonajcie się o tym sami.

Olej i masło coraz droższe
14.11.2021 01:00 Ogromny wzrost cen oleju i masła

Ceny produktów spożywczych nieustannie rosną. Największe wzrosty odnotował olej rzepakowy — zdrożał aż o 83,9% w stosunku do przedniego roku. Na tak spektakularny skok cen wpływa cena oleju rzepakowego na światowych rynkach. Eksperci przewidują, że w ostatnim kwartale tego roku jego koszt będzie jeszcze wyższy. Marnujemy żywność, za którą dużo płacimy. Taka jest obecnie rzeczywistość w Polsce i o ile na pełne wykorzystanie produktów już zakupionych mamy jeszcze wpływ, o tyle ich cen obniżyć nie możemy. A te rosną bardzo szybko i za najpopularniejsze produkty, takie jak doskonały do smażenia olej rzepakowy, przyjdzie nam zapłacić naprawdę sporo.

racuchy
13.11.2021 01:00 Lekkie, wyrośnięte racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

Racuchy są doskonałe na podwieczorek, ale są też tacy, co mogą je jeść na obiad, śniadanie i kolację. Trudno się dziwić, smakują wybornie, a robi się je bardzo szybko. Dziś zapraszamy was na racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia. Są lekkie, wyrośnięte i kuszą wyglądem.Dużą zaletą racuchów jest fakt, że robi się je z prostych, podstawowych składników. Wystarczy mąka, jajko i mleko. By były puszyste, trzeba też do nich dodać drożdże lub proszek do pieczenia. Można też sodę oczyszczoną, której dziś właśnie użyjemy. Do ciasta warto też dorzucić pokrojone owoce, np. jabłko, śliwki lub rodzynki. Dzięki nim racuchy nabiorą ciekawszego smaku i przyjemniejszej konsystencji. Gotowe racuchy warto oprószyć cukrem pudrem. Można go wymieszać z cukrem waniliowym, dzięki czemu nabiorą przyjemnej nuty smakowej.

śledzie korzenne
13.11.2021 01:00 Rewolucyjne, idealne na jesień śledzie korzenne o zniewalającym aromacie

Śledzie są w Polsce niewątpliwie najpopularniejszą rybą. Nie obędą się bez nich żadne święta, ale lubimy je jeść też bez okazji. Przez cały rok można kupić gotowe, śledziowe przekąski. Jednak nie ma jak te, przygotowane własnoręcznie. Dlatego dziś proponujemy wam śledzie korzenne o zniewalającym aromacie. Są idealne na jesień, ale możesz je też przygotować na święta.Popularne śledzie są bardzo niezwykłe. Mają zazwyczaj wyraźny, słony smak, a mimo to dobrze komponują się przeróżnymi dodatkami. Lubią towarzystwo słodkiego jabłka, wyrazistej cebuli, aksamitnej śmietany czy aromatycznych przypraw. Dziś proponujemy zestawić je właśnie z przyprawami korzennymi. Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Olej na sklepowej półce
12.11.2021 01:00 Rekordowy wzrost cen produktów tłuszczowych

Październik nie był dobrym miesiącem dla naszych portfeli. W sklepach odnotowano bowiem rekordowe wzrosty cen produktów tłuszczowych — ceny były aż o 60 procent wyższe niż rok wcześniej. Raport „Indeks cen w sklepach detalicznych” pokazuje, że wzrost dotyczył też innych kategorii m.in. mięs, produktów sypkich i chemii gospodarczej. Analitycy prognozują, że w ostatnim kwartale będzie jeszcze drożej. Jak ocenił specjalista z odpowiedzialnej za raport agencji AdRetail, Karol Kamiński, za wzrosty cen produktów w sklepach odpowiadają wyższe ceny olejów pochodzenia roślinnego na rynkach światowych. Nie bez wpływu pozostają wzrost inflacji i wyższe koszty paliwa.

smażenie schabowego
11.11.2021 01:00 Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche

Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne. Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła. Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.

smażenie naleśników
11.11.2021 01:00 Jak zrobić chrupiące, lekkie naleśniki bez mąki?

Naleśniki pyszna rzecz. Nieraz robimy je w sytuacji awaryjnej, kiedy nie mamy innego pomysłu na danie. A co, gdy właśnie zabraknie nam mąki? Czy da się bez niej zrobić naleśniki? Okazuje się, że bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i lekkie naleśniki bez mąki. Naleśniki to proste danie, które na dodatek stwarza nam duże pole do popisu. W najprostszej wersji smarujemy je dżemem lub polewamy miodem. Możemy też nadziać je twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i warzyw. Naleśniki mogą też być podstawą bardziej wymyślnych dań. Chociażby takich jak krokiety, zapiekanki czy tort.Choć podstawowymi składnikami ciasta naleśnikowego jest mąka, jajka i mleko, to jak się okazuje, są one zastępowalne. Można bowiem zrobić ciasto naleśnikowe bez dodatku jajka, mleko zastąpić wodą, mleczkiem roślinnym lub sokiem. Zastąpić da się też mąka.

smażenie
09.11.2021 01:00 Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.

Magda Gessler, śledź w oleju
09.11.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

Jedzenie coraz droższe
08.11.2021 01:00 Ceny jedzenia rosną na całym świecie. ONZ alarmuje

Choć każdego dnia doświadczamy w sklepie podwyżek, podobna sytuacja panuje nie tylko w Polsce. Jak alarmuje ONZ, ceny żywności rosną na całym świecie. Jest to wynikiem rosnących kosztów, braku pracowników, ograniczeń w dostawach i trudnych warunków pogodowych. Polacy powinni być gotowi na dalszą podwyżkę cen.Z coraz większymi obawami patrzymy w przyszłość. W zastraszającym tempie rosną bowiem ceny żywności, paliw, energii elektrycznej i gazu. To przekłada się na coraz to wyższe, codzienne wydatki. Musimy trzymać się za kieszenie, bo pensje niestety nie idą w górę wraz z cenami.

biszkopt
04.11.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do biszkoptu olej?

Na bazie biszkoptu możesz przygotować tort. Zwykle musisz go dobrze nasączyć, bo jest bardzo suchy. Jeśli jednak upieczesz biszkopt według naszego przepisu, wyjdzie dość wilgotny. Będziesz więc mogła ograniczyć ilość użytego ponczu. Zobacz, dlaczego jeszcze warto dodać do biszkoptu olej.Lekki i puszysty biszkopt nie jest ciastem, które smakuje jedzone, ot tak po prostu. Ze względu na małą wilgotność najlepiej przełożyć go kremem, owocami czy galaretką. Pochłonie z nich wilgoć i nabierze zupełnie innego smaku i konsystencji. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować skład biszkoptu, by zmienić też jego właściwości. Sposobów na to jest kilka. My powiemy wam dziś, dlaczego warto dodać do biszkoptu olej.

czyszczenie deski do krojenia
02.11.2021 01:00 Jak szybko wyczyścić deskę do krojenia?

Deska do krojenia jest podstawowym, kuchennym sprzętem. Najczęściej korzystamy z drewnianych desek do krojenia, które mają wiele zalet. Niestety, jest też kilka ograniczeń, jeśli chodzi o ich mycie. Zobacz jak szybko i skutecznie wyczyścić deskę do krojenia. W naszych kuchniach mamy coraz nowocześniejsze deski do krojenia. Są więc szklane, plastikowe, a nawet kamienne. Jednak nadal prym wiodą deski drewniane. Są naturalne i nie tępią noży. Potrafią też wyglądać bardzo elegancko, pod warunkiem, że są zadbane. Podpowiemy wam więc, jak należy czyścić deski, by jak najdłużej wam służyły i ładnie wyglądały.Trwałość drewnianej deski kuchennej zależy oczywiście od rodzaju drewna, z jakiego ją wykonano. Do najtwardszych, a więc też najtrwalszych należą deski wykonane z kokosu i hebanu, jednak popularne z drewna dębowego, akacjowego czy bukowego też nie są złe.

smażenie kotletów mielonych
31.10.2021 02:00 Jak przyrządzić idealne kotlety mielone?

Kotlety mielone są jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Lubimy je zwłaszcza w towarzystwie kaszy czy gotowanych ziemniaków oraz buraczków lub surówki. A wiesz, jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Oto kilka rad, dzięki którym kotlety będą soczyste, miękkie i po prostu pyszne. Na smak i soczystość mielonych kotletów wpływa kilka czynników. Przede wszystkim jest to rodzaj mięsa. Kotlety mielone można zrobić z mięsa drobiowego, cielęcego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Każde z nich ma swoje zalety, jednak najłatwiej smaczne kotlety zrobić z mielonej łopatki wieprzowej. Zawarty w niej tłuszcz nadaje kotletom pożądanej soczystości.

Masło
30.10.2021 02:00 Czy warto codziennie jeść masło?

Świeża i puszysta kromka chleba nie jest dopełniona bez warstwy masła, który nadaje kanapkom zupełnie nowego wymiaru. Z uwagi na zawieranie dużych ilości tłuszczów nasyconych, nie należy przekraczać 1 łyżki stołowej masła dziennie. Dlatego warto podliczyć ogólną ilość spożywanego masła w ciągu doby, gdyż często dodaje się je do innych potraw. Masło, zaraz obok zwykłego oleju roślinnego, stanowi jeden z najczęstszych tłuszczy wybieranych przez większość osób. Ma ono przyjemny i delikatny smak, a także nadaje się do gotowania przy zachowaniu niskich temperatur, ponieważ ma niski próg dymienia. Niestety jego największą zaletą jest właśnie smak, ponieważ skład oraz właściwości nie napawają optymizmem - szczególnie unikać go powinni ludzie, którzy są w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, lub cierpią na zaburzenia lipidowe.

Placki ziemniaczane
30.10.2021 02:00 Jak uniknąć nasiąkania tłuszczem przez placki ziemniaczane?

Dla wielu osób najlepszym sposobem na szybki obiad jest zrobienie placków ziemniaczanych, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Niestety po usmażeniu często wychodzą mocno nasiąknięte tłuszczem, przez co przyjemność z jedzenia jest znikoma. Wystarczy jednak wykładać je na mocno rozgrzany olej, do ciasta wlać odrobinę mocnego alkoholu, a po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wysmażenia, przekładać na ręcznik kuchenny. Niżej pokazujemy najlepszy przepis na proste i szybkie placki z ziemniaków, które nigdy nie będą zbyt tłuste. Placki ziemniaczane należą do klasyki polskich domowych dań, dzięki czemu jedzone są chętnie przez praktycznie wszystkich. Ich ogromnym atutem jest możliwość podawania na słodko z cukrem pudrem, a także na słono z sosami grzybowymi lub mięsnymi. Sporym problemem, który zgłaszają liczni internauci, jest nasiąkanie placków tłuszczem podczas smażenia. Taka sytuacja może pojawiać się, gdy olej ma za niską temperaturę i przenika do ich wnętrza - z tego powodu należy zawczasu dobrze go rozgrzać. Do ciasta można również wlać pół kieliszka spirytusu, który zapobiega pochłanianiu za dużych ilości tłuszczu.

racuchy z warzywami
26.10.2021 02:00 Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.