Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

smażenie schabowego
11.11.2021 01:00 Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche

Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne. Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła. Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.

smażenie naleśników
11.11.2021 01:00 Jak zrobić chrupiące, lekkie naleśniki bez mąki?

Naleśniki pyszna rzecz. Nieraz robimy je w sytuacji awaryjnej, kiedy nie mamy innego pomysłu na danie. A co, gdy właśnie zabraknie nam mąki? Czy da się bez niej zrobić naleśniki? Okazuje się, że bez problemu. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące i lekkie naleśniki bez mąki. Naleśniki to proste danie, które na dodatek stwarza nam duże pole do popisu. W najprostszej wersji smarujemy je dżemem lub polewamy miodem. Możemy też nadziać je twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i warzyw. Naleśniki mogą też być podstawą bardziej wymyślnych dań. Chociażby takich jak krokiety, zapiekanki czy tort.Choć podstawowymi składnikami ciasta naleśnikowego jest mąka, jajka i mleko, to jak się okazuje, są one zastępowalne. Można bowiem zrobić ciasto naleśnikowe bez dodatku jajka, mleko zastąpić wodą, mleczkiem roślinnym lub sokiem. Zastąpić da się też mąka.

Magda Gessler, śledź w oleju
09.11.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na śledzie w oleju

Śledzie są u nas najpopularniejszymi rybami. Pasują na przekąskę i zimną przystawkę. Smakują o każdej porze roku. Poznaj najlepszy, kultowy przepis Magdy Gessler na śledzie w oleju. Zaskoczy cię ich prostota i niepowtarzalny smak. Słynna restauratorka dodaje bowiem do nich orzeźwiający seler naciowy. Chyba nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że popularne śledzie należą do najzdrowszych ryb. To dzięki temu, że zawierają cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto więc po nie sięgać częściej niż od święta. Najbardziej znane są śledzie w oleju, ale śledzie w oleju według pomysłu Magdy Gessler, to dopiero są śledzie. Przekonajcie się o tym sami. Oto przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.

smażenie
09.11.2021 01:00 Jakich olejów unikać podczas smażenia potraw?

Lubimy smażyć, bo przygotowane w ten sposób kotlety czy racuchy przyjemnie chrupią. Jednak nie jest obojętne, na jakim tłuszczu smażymy. Nie każdy bowiem jest zdrowy i dobrze znosi podgrzewanie do wysokiej temperatury. Zobacz jakich olejów lepiej unikać podczas smażenia potraw.Oleje roślinne należą do najzdrowszych tłuszczów. Oczywiście, tak jak wszystkie, są kaloryczne, więc spożywane w nadmiarze mogą powodować otyłość. Jednak w ich składzie zwykle znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz mózg i serce. Jeśli chodzi o smażenie, odbywa się ono w wysokiej temperaturze. Nie wszystkie oleje tak samo dobrze ją znoszą. Różni je bowiem nie tylko kolor, ale też skład.

Jedzenie coraz droższe
08.11.2021 01:00 Ceny jedzenia rosną na całym świecie. ONZ alarmuje

Choć każdego dnia doświadczamy w sklepie podwyżek, podobna sytuacja panuje nie tylko w Polsce. Jak alarmuje ONZ, ceny żywności rosną na całym świecie. Jest to wynikiem rosnących kosztów, braku pracowników, ograniczeń w dostawach i trudnych warunków pogodowych. Polacy powinni być gotowi na dalszą podwyżkę cen.Z coraz większymi obawami patrzymy w przyszłość. W zastraszającym tempie rosną bowiem ceny żywności, paliw, energii elektrycznej i gazu. To przekłada się na coraz to wyższe, codzienne wydatki. Musimy trzymać się za kieszenie, bo pensje niestety nie idą w górę wraz z cenami.

biszkopt
04.11.2021 01:00 Dlaczego warto dodać do biszkoptu olej?

Na bazie biszkoptu możesz przygotować tort. Zwykle musisz go dobrze nasączyć, bo jest bardzo suchy. Jeśli jednak upieczesz biszkopt według naszego przepisu, wyjdzie dość wilgotny. Będziesz więc mogła ograniczyć ilość użytego ponczu. Zobacz, dlaczego jeszcze warto dodać do biszkoptu olej.Lekki i puszysty biszkopt nie jest ciastem, które smakuje jedzone, ot tak po prostu. Ze względu na małą wilgotność najlepiej przełożyć go kremem, owocami czy galaretką. Pochłonie z nich wilgoć i nabierze zupełnie innego smaku i konsystencji. Wystarczy jednak nieco zmodyfikować skład biszkoptu, by zmienić też jego właściwości. Sposobów na to jest kilka. My powiemy wam dziś, dlaczego warto dodać do biszkoptu olej.

czyszczenie deski do krojenia
02.11.2021 01:00 Jak szybko wyczyścić deskę do krojenia?

Deska do krojenia jest podstawowym, kuchennym sprzętem. Najczęściej korzystamy z drewnianych desek do krojenia, które mają wiele zalet. Niestety, jest też kilka ograniczeń, jeśli chodzi o ich mycie. Zobacz jak szybko i skutecznie wyczyścić deskę do krojenia. W naszych kuchniach mamy coraz nowocześniejsze deski do krojenia. Są więc szklane, plastikowe, a nawet kamienne. Jednak nadal prym wiodą deski drewniane. Są naturalne i nie tępią noży. Potrafią też wyglądać bardzo elegancko, pod warunkiem, że są zadbane. Podpowiemy wam więc, jak należy czyścić deski, by jak najdłużej wam służyły i ładnie wyglądały.Trwałość drewnianej deski kuchennej zależy oczywiście od rodzaju drewna, z jakiego ją wykonano. Do najtwardszych, a więc też najtrwalszych należą deski wykonane z kokosu i hebanu, jednak popularne z drewna dębowego, akacjowego czy bukowego też nie są złe.

smażenie kotletów mielonych
31.10.2021 02:00 Jak przyrządzić idealne kotlety mielone?

Kotlety mielone są jednym z naszych ulubionych dań obiadowych. Lubimy je zwłaszcza w towarzystwie kaszy czy gotowanych ziemniaków oraz buraczków lub surówki. A wiesz, jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Oto kilka rad, dzięki którym kotlety będą soczyste, miękkie i po prostu pyszne. Na smak i soczystość mielonych kotletów wpływa kilka czynników. Przede wszystkim jest to rodzaj mięsa. Kotlety mielone można zrobić z mięsa drobiowego, cielęcego, wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Każde z nich ma swoje zalety, jednak najłatwiej smaczne kotlety zrobić z mielonej łopatki wieprzowej. Zawarty w niej tłuszcz nadaje kotletom pożądanej soczystości.

Placki ziemniaczane
30.10.2021 02:00 Jak uniknąć nasiąkania tłuszczem przez placki ziemniaczane?

Dla wielu osób najlepszym sposobem na szybki obiad jest zrobienie placków ziemniaczanych, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Niestety po usmażeniu często wychodzą mocno nasiąknięte tłuszczem, przez co przyjemność z jedzenia jest znikoma. Wystarczy jednak wykładać je na mocno rozgrzany olej, do ciasta wlać odrobinę mocnego alkoholu, a po osiągnięciu odpowiedniego poziomu wysmażenia, przekładać na ręcznik kuchenny. Niżej pokazujemy najlepszy przepis na proste i szybkie placki z ziemniaków, które nigdy nie będą zbyt tłuste. Placki ziemniaczane należą do klasyki polskich domowych dań, dzięki czemu jedzone są chętnie przez praktycznie wszystkich. Ich ogromnym atutem jest możliwość podawania na słodko z cukrem pudrem, a także na słono z sosami grzybowymi lub mięsnymi. Sporym problemem, który zgłaszają liczni internauci, jest nasiąkanie placków tłuszczem podczas smażenia. Taka sytuacja może pojawiać się, gdy olej ma za niską temperaturę i przenika do ich wnętrza - z tego powodu należy zawczasu dobrze go rozgrzać. Do ciasta można również wlać pół kieliszka spirytusu, który zapobiega pochłanianiu za dużych ilości tłuszczu.

Masło
30.10.2021 02:00 Czy warto codziennie jeść masło?

Świeża i puszysta kromka chleba nie jest dopełniona bez warstwy masła, który nadaje kanapkom zupełnie nowego wymiaru. Z uwagi na zawieranie dużych ilości tłuszczów nasyconych, nie należy przekraczać 1 łyżki stołowej masła dziennie. Dlatego warto podliczyć ogólną ilość spożywanego masła w ciągu doby, gdyż często dodaje się je do innych potraw. Masło, zaraz obok zwykłego oleju roślinnego, stanowi jeden z najczęstszych tłuszczy wybieranych przez większość osób. Ma ono przyjemny i delikatny smak, a także nadaje się do gotowania przy zachowaniu niskich temperatur, ponieważ ma niski próg dymienia. Niestety jego największą zaletą jest właśnie smak, ponieważ skład oraz właściwości nie napawają optymizmem - szczególnie unikać go powinni ludzie, którzy są w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, lub cierpią na zaburzenia lipidowe.

placki z kiszonej kapusty
26.10.2021 02:00 Fuczki z kiszonej kapusty według Jana Kuronia

Jeśli lubicie wytrawne placki, te z pewnością pokochacie. Mowa o fuczkach, czyli plackach z kiszonej kapusty. Ich kwaśny smak warto przełamać sporą ilością czosnku i kminku. Tak radzi nam Jan Kuroń, według którego przepisu przygotujemy dziś fuczki. Choć na polskich stołach królują placki ziemniaczane, to równie smaczne placki można przygotować też z innych warzyw. Doskonale do tego celu nadaje się cukinia, dynia, kalafior, a nawet kiszona kapusta. Takie warzywne danie jest pożywne, tanie i szybkie do zrobienia.

racuchy z warzywami
26.10.2021 02:00 Wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Jednak zwykle w słodkiej wersji, np. z owocami i cukrem pudrem. A dziś zapraszamy na wytrawne, lekkie racuchy z dodatkiem warzyw. Smakują idealnie o każdej porze dnia, można je nawet zabrać do pracy czy szkoły.Warzywa mają tę przewagę nad owocami, że nie są słodkie. A zatem są zdrowsze i mniej kaloryczne. W ich składzie można znaleźć dużo błonnika, beta-karotenu, a także innych witamin i soli mineralnych. Dlatego warto jeść ich jak najwięcej, można też dodać do racuchów.

racuchy
23.10.2021 02:00 Cudowny przepis na puszyste racuchy z brzoskwiniami

Na dzisiejszy, leniwy podwieczorek proponujemy przygotować coś wyjątkowego. Słodkiego, pożywnego, a przede wszystkim pysznego, jednym słowem racuchy z brzoskwiniami. Przygotujcie je według naszego przepisu — wyjdą puszyste i chrupiące.Racuchy można robić i jeść w nieskończoność. Oczywiście są kaloryczne, ale trudno sobie odmówić przyjemności ich jedzenia. Kuszą swą chrupkością, a wilgotne wnętrze w połączeniu z owocowym smakiem jest naprawdę pyszne. Dziś dla odmiany, zamiast nieco już oklepanych racuchów z jabłkami, przygotujcie racuchy z brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub z puszki — jedne i drugie nadadzą racuchom wyjątkowego smaku.

wątróbka smażona
23.10.2021 02:00 Najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę

Ci, co raz spróbowali wątróbki, wiedzą jak potrafi być smaczna. Miękka i kremowa wprost rozpływa się w ustach. Podajemy wam najlepszy tradycyjny przepis na soczystą wątróbkę. Będzie szybkim i tanim daniem obiadowym. Wątróbka ma swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy przepadają za jej kremowym smakiem, chętnie przygotowują z niej dania obiadowe, dodają ją też do pasztetów. Innym nie odpowiada smak podrobów i nie wyobrażają sobie ich jedzenia. Wątróbka ma jednak wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem żelaza, więc jest wskazana przy skłonnościach do anemii. Zawiera też dużo witamin z grupy B. Jest też bogata w witaminę A, co jest jej zaletą i wadą jednocześnie. To dlatego, że zawiera jej na tyle dużo, że jedząc zbyt często wątróbkę, możemy tę witaminę przedawkować. A nadmiar witaminy A w organizmie obciąża wątrobę. Wątróbki nie zaleca się więc jeść zbyt dużo ani zbyt często. Także dlatego, że należy do podrobów, a więc zawiera sporo cholesterolu i jest ciężkostrawna. Jednak raz na jakiś czas warto podelektować się jej smakiem.

Olej rzepakowy w butelce
23.10.2021 02:00 Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Wzrosły ceny kolejnego produktu często wykorzystywanego w polskich domach. Tym razem podwyżka dotyczy oleju rzepakowego, a jej przyczyną jest nie tylko inflacja. Drożejący olej rzepakowy dla wielu może być zaskoczeniem. Ceny podniesiono dopiero w tym tygodniu. Za 1 litr produktu spożywczego znanej marki trzeba było zapłacić nawet 10 zł. Znaczącą różnicę zaobserwować można także, kupując olej rzepakowy w dyskontach. Tam cena jest co prawda nieco niższa, ale wciąż oscyluje w okolicy 7 złotych za litr.

tatar
20.10.2021 02:00 Niezawodny patent na idealny tatar

Befsztyk tatarski zwany popularnie tatarem jest przystawką serwowaną na różnych uroczystościach. Jednak jest na tyle prosty do przygotowania, że może pojawić się na naszym stole i bez wyjątkowej okazji. Poznaj niezawodny patent na idealny tatar. Na tatar przeznacza się najświeższe i najlepszej jakości, delikatne mięso wołowe. Jest to zazwyczaj polędwica, którą można też zastąpić ligawą czy wołowym udźcem. Mięso powinno się drobno posiekać, chociaż coraz częściej tatar robi się z mięsa mielonego. Gdy mięso jest już odpowiednio rozdrobnione, czas na doprawienie go. I tu zazwyczaj w grę wchodzi sól, pieprz i olej, a także dodatki w postaci żółtka, cebuli i konserwowych ogórków. Jednak tak naprawdę, to czym doprawisz tatar, zależy od twoich upodobań smakowych.

Majonez od Magdy Gessler
18.10.2021 02:00 Domowy majonez według przepisu Magdy Gessler

Majonez wcale nie jest skomplikowanym sosem, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. W jednym z filmów Magdy Gessler na jej kanale YouTube uczyła swoich widzów, jak zrobić go w domu. Przepis na ten pyszny sos jest banalnie prosty.Domowy majonez można wykonać tradycyjnym sposobem, bez żadnych dodatków smakowych, lub podrasować go przyprawami - takimi jak wędzona papryka, czy suszone chili. Magda Gessler poznała recepturę w Hiszpanii, dzięki której można zrobić majonez znacznie lżejszy i tańszy niż sklepowy. Dodatkowo wiemy dokładnie, co się w nim znajduje, co pozwala na łatwą kontrolę tego, co się je.

Zakupy spożywcze
15.10.2021 02:00 Czy jedzenie będzie coraz droższe?

Jutro, 16 października jest obchodzony Światowy Dzień Żywności. Jednak z okazji tego święta, nie mamy dla was zbyt dobrych wiadomości. Wszystkich nurtuje bowiem pytanie, czy jedzenie będzie coraz droższe. A światowe raporty alarmują, że wciąż marnujemy dużo żywności. Światowy Dzień Żywności został ustanowiony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) już w 1979 roku. Ten dzień ma na celu uświadomić nam, jakie są problemy żywnościowe na całym świecie, a także skłonić nas do wspierania walki z niedożywieniem i głodem.

kotlet schabowy
15.10.2021 02:00 Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

Idealne kotlety schabowe powinny być kruche i delikatne. Właśnie takie wyjdą, jeśli do zamarynowania mięsa użyjesz jogurtu naturalnego. Schab musisz jednak potrzymać w marynacie kilka godzin. Potem usmaż go tak jak zawsze.Kotlety schabowe są naszym kultowym daniem obiadowym. Jak nie mamy pomysłu na nic wyszukanego albo chcemy na szybko przygotować obiad, od razu przychodzi pomysł na kotlety. Wiadomo, wszyscy je zjedzą z ochotą i będą nasyceni.Niektórzy po rozbiciu mięsa tylko i wyłącznie oprószają je solą i pieprzem. Jednak, jeśli mięso wcześniej zamarynujecie, poczujecie różnicę. Do marynowania schabu można użyć np. mleka i cebuli, my jednak polecamy jogurt naturalny. Dzięki temu, że jest kwaśny, lepiej i szybciej skrusza mięso.

Kotlety schabowe i kwestia tłuszczu
13.10.2021 02:00 Na czym smażyć kotlety schabowe?

Schabowe na stałe wpisały się do naszego menu. W większości domów serwowane są średnio raz w tygodniu. A czy wiesz, na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe? Odpowiednio dobrany tłuszcz, to bowiem gwarancja doskonałego smaku kotletów. Idealne kotlety schabowe powinny mieć rumianą i chrupiącą panierkę. Wszelkie przypalenia nie tylko są niekorzystne dla smaku, ale zazwyczaj łączą się z nieodpowiednim dosmażeniem mięsa. Na te właściwości w dużym stopniu wpływa odpowiednio dobrany tłuszcz.

Naleśniki na patelni
11.10.2021 02:00 Jak usmażyć idealne naleśniki?

Naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów. Dlatego też doskonale sprawdzą się one jako każdy posiłek. Warunek jest jeden — muszą być dobrze przyrządzone. Proces smażenia przebiegnie sprawnie, jeśli z triku stosowanego przez nasze babcie.Istnieje kilka reguł, które sprawią, że wasze naleśniki zawsze wyjdą. Na ostateczny wygląd i smak potrawy wpływ ma nie tylko odpowiedni dobór proporcji składników w cieście, ale też użyta patelnia. Nie będzie jednak potrzebny sprzęt z wysokiej półki. Wystarczy, że naczynie zostanie dobrze natłuszczone.

placki ziemniaczane
08.10.2021 02:00 Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Najlepsze placki ziemniaczane są chrupiące i rumiane. Duży wpływ na wspomniane walory ma jakość ziemniaków, ale największy jednak samo smażenie. Zobacz jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Pomocny okazuje się dodatek octu.Na placki ziemniaczane najlepsze są odmiany ziemniaków bogate w skrobię. Jeśli jednak masz bardziej wodniste ziemniaki, możesz uratować sytuację, dodając do ciasta trochę mąki ziemniaczanej. Placki z ziemniaków z wyższą zawartością skrobi będą chrupiące i pyszne.

pączek
07.10.2021 02:00 Jak wybrać dobrego pączka?

Pączki należą do jednych z najpopularniejszych ciastek. Można je kupić w cukierni, supermarkecie czy sklepie osiedlowym. Klasyczne mają lukier, ale niektóre są też polewaną czekoladą lub oprószane cukrem pudrem. A czy wiesz jak wybrać dobrego pączka?Smażenie na tłuszczu i lukier sprawiają, że pączek jest jednym z najbardziej kalorycznych ciastek. Jeden potrafi dostarczyć aż 450 kcal, lecz jest na tyle smaczny, że czasem trudno się na niego nie skusić. Nie przesadzaj jednak z ilością zjadanych pączków, a jak już sięgasz to po te najlepszej jakości.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

awokado
07.10.2021 02:00 Jak wykorzystać pestkę z awokado?

Pestka z awokado jest nadzwyczajna. Bardzo duża i w odróżnieniu od większości pestek jadalna. Dowiedz się jak wykorzystać pestkę z awokado i już nigdy jej nie wyrzucaj.Awokado to bardzo zdrowy owoc. Od większości owoców różni go to, że wcale nie jest słodki, ani soczysty. Ma natomiast kremowy miąższ, który jest bogaty w zdrowe tłuszcze. Poza tym awokado zawiera też wiele witamin i soli mineralnych. Podobnie wartościowa jest pestka z awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się, że pestka zawiera 70 proc. wszystkich aminokwasów występujących w awokado. Jest też bogata w błonnik, który usprawnia przemianę materii, a także w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

streusel-cake-1493373 960 720
05.10.2021 02:00 Sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe jest dość pracochłonne. Trzeba je długo wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Często też szybko wysycha, więc nie można go upiec z wyprzedzeniem. Zdradzimy ci sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Dzięki niemu twój trud zostanie wynagrodzony doskonałym wypiekiem. Idealne ciasto drożdżowe powinno być miękkie, przyjemnie wilgotne i pachnące. Nie raz jednak zdarza się, że nie wyrośnie, tak jak trzeba i nie jest puszyste. Często też jest dość suche i szybko robi się twarde. Na szczęście są na to proste rozwiązania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T191302.648
05.10.2021 02:00 Smutne doniesienia o cenach żywności

Niestety nie mamy dla was dobrych wieści. Ekonomiści przekazali właśnie smutne doniesienia o cenach żywności. Prognozują, że w grudniu czekają nas spore podwyżki. Już dziś wiele produktów spożywczych kosztuje więcej niż 1-2 miesiące temu. A okazuje się, że ceny wciąż będą rosły. Koszt najbliższych Świąt Bożegonarodzenia może być o wiele wyższy niż rok temu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

orzechy włoskie
04.10.2021 02:00 Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie, obok laskowych są jedynymi orzechami rosnącymi w Polsce. Wiele osób ma je w ogrodzie, a w sklepach można je kupić po przestępnej cenie. Choć są kaloryczne, są to bardzo zdrowe kalorie. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i sięgaj po nie każdego dnia. Wyłuskane orzechy zawierają ok. 52 proc. tłuszczu i 10 proc. białka. Są dość kaloryczne, bo 100 g to 645 kcal. Jednak tłuszcz, którego dostarczają, jest wielonienasycony, bogaty w kwasy omega-3, a więc bardzo zdrowy. Natomiast białko jest na tyle wartościowe, że może dorównać białku ryb. Z powyższych powodów warto jeść kilka orzechów każdego dnia. A z pewnością powinny po nie sięgać osoby niejedzące mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa z masłem
03.10.2021 02:00 Dlaczego warto dodać masło do kawy?

Kawa z masłem, znana również pod nazwą "bulletproof coffee", czyli kawa kuloodporna, jest nowym trendem. Dzięki takiemu połączeniu napój przyspiesza metabolizm, a także wydłuża uczucie sytości. Co więcej, jest również bardzo smaczna. Kawa z masłem może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, jest bardzo korzystna. Popularność zdobyła dzięki pewnemu blogerowi i przedsiębiorcy, Dave'a Aspreya, który w 2004 roku odwiedził tybet, gdzie zakochał się w lokalnej herbacie z masłem i mlekiem jaka. Od tego czasu zamienił herbatę na kawę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: