Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik
13.06.2022 09:42 Bez zbędnej chemii i bez przepłacania. Do przepisu na domowy majonez Magdy Gessler dodaliśmy jeden składnik

Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami, nie ma nic lepszego w upalne dni.

pizza
03.06.2022 14:38 Ekspresowa pizza z patelni bez drożdży. Sekretem są 2 łyżeczki ważnego składnika

Jeśli jesteście wielbicielami pizzy, powiemy wam, jak zrobić ją najszybciej. Poznajcie przepis na ekspresową pizzę z patelni bez dodatku drożdży. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, więc nie potrzebuje czasu na wyrastanie, a ciasto mimo to jest puszyste i lekkie. Dzięki temu włoską ucztę możecie przygotować dosłownie w pół godziny.Pizza to potrawa lubiana na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się wśród dzieci i młodzieży, ale wiele dorosłych też coraz bardziej się do niej przekonuje. Trudno się dziwić, z kilku prostych składników można bowiem wyczarować coś naprawdę pysznego. A smak całej potrawy określają użyte dodatki. Łatwo więc dopasować je do własnych upodobań.

składniki na ciasto
02.06.2022 17:45 Co dodać do ciasta zamiast oleju? Zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik

Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?

słone paluszki
02.06.2022 17:44 Banalna przekąska, czyli paluchy z ciasta do pizzy. Idealna na imprezę

Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie. Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.

ogórki na zimę
30.05.2022 18:00 Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie

Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.

Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Garść porad
29.05.2022 10:23 Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Garść porad

Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Wystarczy jeden, prosty trik babci, aby gorący tłuszcz nikogo nie poparzył i nie pobrudził ścian. Wsyp odrobinę soli na suchą patelnię, a będziesz zachwycony efektem. Dowiedz się, jak smażyć na patelni bez pryskania oleju.Koniec z pryskającym olejem podczas smażenia mięsa, placków i innych dań. Wystarczy zastosować stary i sprawdzony trik, aby sprawnie przygotowywać potrawy bez poparzeń i bez plam. Bardzo ważne, aby patelnia byłą zupełnie sucha, podobnie jak produkty, które będziemy smażyć.Pryskającym olejem możemy się poważnie poparzyć, ponieważ rozgrzany tłuszcz osiąga dużo wyższą temperaturę, niż wrząca woda. Plamy po oleju są również trudne do umycia. Jeśli nie masz zabezpieczonej ściany przy kuchence, olej nie zejdzie z farby lub tapety.Dowiedz się również, jak pielęgnować drewniane akcesoria kuchenne. Wystarczy odpowiednio je zaimpregnować w produkcie, który z pewnością masz w domu. Deski, wałki, stolnice i inne utrzymasz również w idealnej czystości.

domowa pizza
26.05.2022 19:48 Sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Pokochają ją cała rodzina

Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem. Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.

kwiaty cukinii
26.05.2022 17:07 Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Lubicie cukinię? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis na ich przygotowanie. Potem będziecie mogli je smażyć i zapiekać. Jeśli tylko uda wam się kupić ten rarytas albo w waszym ogrodzie rośnie cukinia, przygotujcie potrawę z jej kwiatami. Jest niezwykle smaczna i delikatna. Kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bez problemu można je kupić i przyrządza się je na wiele sposobów. U nas rzadko można je spotkać na bazarach. Prędzej poprosić o nie znajomego, który hoduje cukinię na działce. Kwiaty cukinii mogą być żeńskie lub męskie. Żeńskie mają na końcu małą cukinię, męskie to sam kwiat i łodyga. Oba smakują tak samo i można je w ten sam sposób przyrządzać.

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści
24.05.2022 07:56 Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.

awokado
20.05.2022 17:25 Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce

Dziś powiemy wam, jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe. Owoc ten jest coraz popularniejszy w naszych sklepach i w naszych kuchniach. Warto więc wiedzieć, kiedy jest najsmaczniejszy. Tak naprawdę wystarczy zerknąć w miejsce po szypułce i wszystko będzie jasne. Awokado to owoc, któremu ze względu na smak bliżej do warzyw. Ma zieloną lub ciemnofioletową skórkę i zielono-kremowe wnętrze. Jest niezwykle smaczne i zdrowe i w związku z tym coraz chętniej jedzone na całym świecie. Jeden owoc dostarcza średnio ok. 220 kcal. To dużo, jak na owoc, jednak kaloryczność awokado jest spowodowana wysoką zawartością tłuszczów jednonienasyconych. Dają one kremową konsystencję, a jednocześnie są bardzo zdrowe. Poza tym awokado jest też bogate w witaminy i sole mineralne.

Steki z kalafiora
18.05.2022 13:32 Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce. Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni. Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.

smażona pierś kaczki
14.05.2022 16:12 Jak smażyć pierś z kaczki aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady

Jak smażyć pierś z kaczki, aby była soczysta? Zdradzamy najważniejsze zasady. Wśród nich istotna jest temperatura, w jakiej smażymy mięso. Odpowiednio dobrana zapewni kaczce soczystość i wyborny smak. Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę. Mięso kaczki charakteryzuje się specyficznym smakiem i uchodzi za wykwintne. Zwykle pieczemy kaczkę w całości, np. nadzianą jabłkami lub farszem z wątróbki. Popularne są też kacze uda, które można piec lub dusić. Jednak najbardziej szlachetnym kawałkiem kaczego mięsa jest pierś. To właśnie ona trafia na uroczyste stoły i zachwyca smakiem.

hummus
12.05.2022 22:54 13 maja - Międzynarodowy Dzień Hummusu. Błyskawiczny przepis na pastę z ciecierzycy

13 maja przypada Międzynarodowy Dzień Hummusu. Z tej okazji prezentujemy błyskawiczny przepis na tę smaczną i zdrową pastę z ciecierzycy. Skorzystajcie z niego, przygotujcie hummus i podajcie go ze świeżymi warzywami lub podpieczoną tortillą. Tym sposobem smacznie uczcicie wielkie święto wegan i nie tylko. Hummus to potrawa wywodząca się z kuchni arabskiej, która w ostatnich latach stała się bardzo popularna na całym świecie. Spowodował to z pewnością smak tej pasty, łatwość jej przygotowania i doskonałe walory odżywcze. Pasta z ciecierzycy jest ważnym elementem diety wegańskiej i wegetariańskiej, bo w prosty sposób uzupełnia jadłospis w wartościowe białko. Jednak lubią ją też i miłośnicy tradycyjnej kuchni. Pasta ta stanowi bowiem doskonałą odmianę smakową. Zwłaszcza że może mieć wiele smaków — wszystko zależy, w jakie dodatki ją wzbogacisz.13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu. Nie ma chyba lepszego sposobu na uczczenie tego dnia, niż przyrządzenie własnej pasty z ciecierzycy. Podajcie ją z pokrojonymi w słupki marchewkami, paprykami i świeżymi ogórkami, a także z podpieczoną tortillą lub macą. Wyjątkowa uczta gwarantowana.

oleje
12.05.2022 17:29 Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad

Czy butelkę z olejem przechowujesz tak, jak na zdjęciu? Jeśli tak, popełniasz wielki błąd. Sprawdź, jak należy przechowywać tłuszcze i oleje, by jak najdłużej zachowały swoje walory. Serwujemy garść najważniejszych porad. Przeczytaj je i wprowadź zmiany w swojej kuchni.Trudno wyobrazić sobie codzienne potrawy bez dodatku tłuszczu. Uwielbiamy bowiem smażyć, na bazie oleju robimy sos do sałatki, masłem smarujemy pieczywo, a i do zupy lubimy dorzucić odrobinę tego tłuszczu. Tłuszcze powinniśmy limitować, bo są kaloryczne, te zaś, pochodzenia zwierzęcego, dostarczają też cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe. Jednak nawet zdrowy olej czy oliwa z oliwek potrafią zamienić się w szkodliwy produkt, jeśli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać.

gofry
11.05.2022 18:15 Jak przygotować chrupiące i puszyste gofry? Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad

Gofry bez problemu można zrobić w domu. Dziś powiemy wam, jak przygotować chrupiące gofry. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad. Jedną z nich jest dodanie na koniec dobrze ubitych białek. Dzięki nim nie będzie konieczny dodatek proszku do pieczenia.Gofry kojarzą się z wakacjami i latem. Wtedy w kurortach pojawia się wiele sezonowych punktów, w których można je zamówić. Jednak goframi można się raczyć przez cały rok. Bez problemu da się je zrobić w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jak to zrobić, by były chrupiące i pyszne.

kapusta zasmażana
11.05.2022 17:53 Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał

Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję. Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka. Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.

karkówka z patelni
10.05.2022 22:34 Idealnie soczysta karkówka z patelni. Wymarzony obiad

Macie ochotę na porządną porcję mięsa? Ciekawą propozycją będzie z pewnością karkówka z patelni. Wychodzi idealnie soczysta i nawet nie trzeba rozpalać grilla. Taki wymarzony obiad przygotujecie szybko i bez nadmiernego wysiłku. Pokrójcie tylko mięso, przyprawcie je i usmażcie.Kuchnia polska wieprzowiną stoi. Choć lubimy kurczaki, czasami sięgamy po wołowinę, to jednak bez wieprzowiny nie obędzie się porządny obiad. Pojawia się na naszych stołach w postaci schabowego lub pieczonej karkówki. Tą ostatnią darzymy wielkim zaufaniem, bo w zasadzie nigdy nie wychodzi sucha, tak, jak to się zdarza schabowi. Co zwykle robimy z karkówki? Często pieczemy ją w całości i serwujemy krojoną w plastry, lubimy ją też grillować. Dziś proponujemy wam jednak karkówkę z patelni. Wychodzi miękka i soczysta, a na efekt nie trzeba długo czekać. A więc do dzieła.

Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce
05.05.2022 13:38 Babciny przepis na idealne kopytka. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Kopytka są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, aby jedzenie się nie zmarnowało. Poznaj babciny przepis na idealne kopytka, błyskawicznie znikną z talerzy.Kopytka to proste i tanie danie, do którego możesz wykorzystać ziemniaki z wczorajszego dnia, aby być zero waste. Sekretem idealnych kopytek jest dodanie żółtek do ciasta, dzięki którym będzie bardziej sprężyste i delikatne, a same kopytka doskonałe w smaku.Babcine kopytka smakują rewelacyjnie podane na wiele sposobów- na słodko z masłem, cukrem i cynamonem lub z okrasą z cebuli i boczkiem wędzonym. Jeśli zostało Ci ugotowane mięso drobiowe, poszarp je przy pomocy widelców i podsmaż z cebulką- tak przygotowana potrawka smakuje rewelacyjnie z kopytkami.

rzodkiewki z patelni
04.05.2022 19:40 Wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Wiosenny smak

Lubicie rzodkiewki? Dziś powiemy wam, jak przyrządzić wyjątkowe rzodkiewki na ciepło z czosnkiem i natką pietruszki. Będą miały wiosenny smak i staną się doskonałym dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy przekroić warzywa na pół i podsmażyć z aromatycznymi składnikami.Rzodkiewki można w sumie kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są te wiosenne. Uwielbiamy je za to, że przyjemnie chrupią i mają ostrawy smak. Zwykle są zjadane na przekąskę, dodawane do twarogu i kładzione na kanapkach. Jednak można je też przygotować na ciepło. Będą idealne na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

czosnek grillowany
03.05.2022 17:23 Długo pieczony czosnek z grilla. Idealny do smarowania pieczywa

Macie już rozpalone grille? Możecie przygotować rarytas, a mianowicie długo pieczony czosnek z grilla. Jest idealny do smarowania pieczywa, ale też stanowi świetny dodatek do sałatek i mięs. Jak go przygotować? W zasadzie wystarczy główkę czosnku zawinąć w folię i upiec. Będziecie zaskoczeni smakiem tego warzywa. Czosnek jest nieodzownym dodatkiem do wielu potraw. Takiego smaku i aromatu, jak to warzywo mało co potrafi nadać. Można go dodawać do potraw z mięs, drobiu, ryb i warzyw. Dziś jednak czosnek wystąpi u nas w roli głównej, a mianowicie nie tyle będzie dodawał smaku, ile sam zamieni się w smarowidło. Wcześniej trzeba go tylko upiec, np. na grillu.

masło i margaryna
29.04.2022 09:14 Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje

Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Spór na ten temat trwa od wielu lat, a jak się okazuje, wielu Polaków jest w poważnym błędzie, bo uważa masło za tłuszcz idealny. Pora więc rozwiać wszelkie wątpliwości, poznać wady i zalety każdego tłuszczu, by stosować go bez obaw. Od dawien dawna trwa spór o wyższość masła nad margaryną i na odwrót. Jest on nakręcany przez producentów obu rodzajów tłuszczu, którzy chcą przekonać konsumentów do swojego produktu. Głośniej są reklamowane margaryny, bo i ich wytwórcy to wielkie koncerny. Kto jednak ma w tym sporze słuszność?

Ryba z grilla
28.04.2022 12:22 Jak grillować rybę na majówkę? Wyjaśniamy krok po kroku

Jak grillować rybę na majówkę i nie tylko? Wyjaśniamy krok po kroku, bo niestety wystarczy chwila nieuwagi, a ryba rozpadnie się na kawałki. Należy też wystrzegać się jednego błędu, a mianowicie nie należy piec na ruszcie ryb głęboko mrożonych. Lepiej wybierać świeżo złowione sztuki lub ryby chłodzone. Grillowanie ryb nie jest z pewnością tak powszechne, jak grillowanie mięs, jednak naprawdę warto po nie sięgnąć. Ryby są lżejsze dla naszego żołądka, a dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Stanowią też doskonałą odmianę smakową. Jednak grillowanie ryb potrafi przysporzyć wielu problemów. Ich delikatne mięso często się bowiem rozpada, a po upieczeniu może być twarde i suche. Czyli zupełnie inne, niż tego oczekujemy. Dlatego podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę, by grillowana ryba wyszła, jak należy.

wątróbka
26.04.2022 15:52 Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób

Wiesz, jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Podajemy prosty i skuteczny sposób. Wystarczy zalać ją 100 ml czerwonego wina, wstawić do lodówki, a potem upiec. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, bo wątróbka będzie miękka, aksamitna i pełna smaku. Takiej jeszcze nie jadłeś.Sezon grillowy za pasem. Na ruszt trafią więc z pewnością takie klasyki jak kiełbasa, kaszanka i karkówka. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś nowego, mamy wspaniałą propozycję. Przygotujcie na grillu wątróbkę. Podpowiemy wam, jak ją przyrządzić, by nie wyszła sucha. Sposób jest bardzo prosty.

naleśniki gryczane
25.04.2022 18:44 Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da

Dziś zdradzimy wam niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Tak, dobrze przeczytaliście — składają się z samej kaszy gryczanej. No dobrze, do ich przygotowania potrzebna jest też woda, odrobinę soli i olej do smażenia. Chyba prościej się już nie da, prawda?Naleśniki lubią mali i duzi. Pierwsi chętnie zjadają je nawet bez dodatków, choć oczywiście naleśniki z cukrem pudrem, dżemem czy czekoladą też znikną bez śladu. Starsi cenią naleśniki za to, że można je jeść na słodko i wytrawnie, są tanie, szybkie i proste do przygotowania. Jednak raczej mało kto robił już naleśniki z jednego składnika. A jak się okazuje, jest to możliwe. Naleśniki przygotowane z kaszy gryczanej wychodzą lekkie i smaczne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.

Smażenie ryby
25.04.2022 14:30 Jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Mamy kilka praktycznych wskazówek

Sprawdźcie, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu. Mamy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym szybko uporasz się nielubianym problemem. Możesz na przykład na patelnię obok smażonej ryby położyć plasterki cytryny, które wchłoną niemiłą woń. Poznajcie też inne sprawdzone triki.Ryby mogą mieć mniej lub bardziej wyrazisty zapach. Zależy to od ich gatunku, wody, z której pochodzą i świeżości. Świeże ryby pachną dość łagodnie, im ryba jest dłużej przechowywana, tym jej zapach robi się wyraźniejszy. Ryby są smaczne i zdrowe. Nie przepadamy jednak za ich przyrządzaniem, bo zwykle towarzyszy temu nieprzyjemny zapach. Zwłaszcza jeśli rybę smażymy, bo wysoka temperatura intensyfikuje aromat. Niemiła woń potrafi wtedy wypełnić cały dom i utrzymywać się w nim przez kilka godzin. Jak temu zapobiec?

Dlaczego warto dodać olej do ciasta na pierogi? Będą idealne
21.04.2022 21:37 Dlaczego warto dodać olej do ciasta na pierogi? Będą idealne

Domowe pierogi to rewelacyjny pomysł na rodzinny obiad. Często jednak pierogi wychodzą twarde, mało elastyczne i bardzo mączne, co skutecznie psuje smak nawet najlepszego farszu. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Dlaczego warto dodać olej do ciasta na pierogi?Sekretem idealnych pierogów jest ciasto, które często jest zbyt mączne lub twarde, co znacznie psuje całe danie. Dodanie odrobiny oleju roślinnego do ciasta znacznie przyspieszy jego przygotowywanie i sprawi, że wszyscy poproszą Cię o przepis.Pierogi zrobione z cienkiego, elastycznego ciasta smakują wyśmienicie z każdym farszem, niezależnie od tego, czy masz ochotę na danie wytrawne, czy na słodko, np. z truskawkami. Pierogi są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu- z mięsa z rosołu zrobisz pyszny farsz.

Pasta z pieczonych marchewek
11.04.2022 22:32 Charakterna i aromatyczna pasta kanapkowa z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny

Szukacie niezwykłego dodatku do pieczywa? Polecamy charakterną i aromatyczną pastę kanapkową z pieczonych marchewek. Jej zapach jest wyborny, a uzyskasz go dzięki dodatkowi egzotycznej przyprawy. Gdy już upieczesz marchewki, pastę przygotujesz w 10 minut. Pasty do pieczywa stanowią doskonałe urozmaicenie kanapek. Można je przygotować z wielu składników, np. twarogu, ryb wędzonych i z puszki, z ugotowanych jaj, a nawet z szynki, mięsa czy pieczonych warzyw. Te ostatnie są pełne zdrowia, bo dostarczają dużo błonnika, witamin i soli mineralnych, a przy tym są niskokaloryczne i nie zawierają cholesterolu.

Czym zastąpić olej w świątecznych wypiekach?
09.04.2022 17:25 Czym zastąpić olej w świątecznych wypiekach? Znamy najlepsze patenty

Ciasta bardzo często w składzie mają masło czy olej. Tłuszcz odgrywa bowiem dość istotną rolę w przygotowaniu wypieków. Okazuje się jednak, że można zmniejszyć jego ilość lub zupełnie go zastąpić. Sięgnijcie po jogurt naturalny a deser, który przygotujecie, będzie zdrowszy i lżejszy.Pysznego ciasta mało kto jest w stanie sobie odmówić. Babka piaskowa czy czekoladowy wypiek będą o wiele zdrowsze, gdy tłuszcz zastąpimy jogurtem naturalnym. Ten mniej kaloryczny produkt sprawi, że uzyskamy smaczne desery, lecz dostarczymy sobie znacznie mniej kalorii i tłuszczy nasyconych.