Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach, a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.
Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.
Pryskający olej utrudnia wam smażenie? Wsypcie na patelnię nieco soli bezpośrednio o jego wlaniu, a przykry problem będzie jedynie wspomnieniem. To tylko jeden z patentów, który ułatwi wam przyrządzanie potraw. Pryskający olej brudzi kuchnię i może doprowadzić do poparzeń. Jest jednak sposób, pozwalający zarówno rozgrzać tłuszcz, jak i uniknąć przykrych konsekwencji. Wystarczy niewielka ilość soli.
Dziś powiemy wam, jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała. Problem ten jest dość powszechny, jednak by go uniknąć, pod żadnym pozorem nie można zapomnieć o jednym kroku. Jest nim dokładne osuszenie wątróbki po płukaniu. Poznajcie też inne rozwiązania, które ułatwią przyrządzenie tego produktu.Wątróbka skutecznie dzieli ludzi na dwie grupy — na tych, co się nią zajadają i tych, co jej nie tkną. Pierwsi, czyli smakosze wątróbki zwykle też wiedzą, jak ją przyrządzić, by smakowała znakomicie. To znaczy, była miękka, delikatna i soczysta.Jednak każdemu mogą się zdarzyć problemy przy przyrządzaniu wątróbki. Jednym z nich jest pryskanie w czasie smażenia. Niby nic, ale potrafi ubrudzić nam całą kuchnię, więc mamy potem dużo sprzątania i czyszczenia. Jak uniknąć tej nieprzyjemności?
Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek. Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.
Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.
Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika. Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.
Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.
Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę. Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak. Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.
Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.
Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami. Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.
Co zrobić na obiad? Dobrym pomysłem może się okazać cukinia smażona w cieście curry. Jest wyborna, a uwielbiana przyprawa doskonale podkręca jej smak. Podajcie do niej na przykład lekki sos przygotowany na bazie jogurtu, a całość zamieni się w oryginalne, letnie danie. Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku, ale to właśnie dlatego doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Lubi towarzystwo innych warzyw, mięs i serów. Jednak dziś u nas zagra rolę pierwszoplanową. Przygotujemy ją bowiem niczym kotlety. Pokroimy w plastry, doprawimy, zanurzymy w cieście i usmażymy. Do ciasta dodamy przyprawę curry, która nada cukinii niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni tą prostą potrawą.
Lubicie gofry? Dziś zdradzimy wam cztery proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Będą chrupiące, lekkie i przepyszne. I oczywiście o wiele tańsze niż te kupne. Podajcie je z ulubionymi dodatkami — bitą śmietaną, świeżymi owocami lub słodkim sosem.Gofry są jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Kojarzą się z wakacjami, ale oczywiście można je przez cały rok zamówić w wielu cukierniach lub kawiarniach. Dość prosto można je przygotować również w domu, zwłaszcza jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem gofrownicy. Kluczem do sukcesu, a więc do puszystych i delikatnych gofrów jest odpowiednie ciasto. Należy też trzymać się kilku żelaznych zasad, a gofry wyjdą lepsze niż z nadmorskiej budki.
Naleśniki są proste do zrobienia. Trzeba jednak znać parę tajników, by wyszły delikatne i cienkie. My uzyskamy dziś ten efekt, robiąc ciasto naleśnikowe z dodatkiem wody gazowanej. Naleśniki będą też miały wyborny, wyjątkowy smak i będą doskonale łączyły się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Ciasto na naleśniki powstaje po wymieszaniu mąki, jajek i mleka. Tak przewiduje przepis podstawowy. Jednak oczywiście można go zmieniać, zastępując w zasadzie każdy z tych składników innym. My proponujemy rozmieszać ciasto naleśnikowe mlekiem i wodą gazowaną. Dzięki tej mieszance ciasto jest rzadsze, delikatniejsze i odpowiednio spulchnione. Po usmażeniu wychodzą z niego lekkie i elastyczne naleśniki.
Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych. Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.
Zapomnij o zwykłych frytkach i przygotuj kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Ziemniaczana przekąska jest świetnym pomysłem między innymi na imprezę, spotkania z przyjaciółmi i dodatek do burgerów. Poznaj przepis na niezwykłą przekąskę z młodych ziemniaków.Jeśli znudziły Ci się już frytki, ziemniaki opiekane, czy domowe chipsy, to kulki ziemniaczane w panierce z bułki tartej są idealne dla Ciebie. Każda kuleczka jest delikatna i miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i ma doskonały smak.Kuleczki ziemniaczane dopraw papryką mieloną i oregano, możesz dodać również szczyptę papryki ostrej, jeśli lubisz pikantne dania. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Jest idealna na imprezy i spotkania w większym gronie.Ziemniaki smaż na sporej ilości oleju, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Smażenie kulek trwa dosłownie kilka minut- wystarczy, że pięknie się zarumienią, a to znak, że są już idealne.
Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Doskonale w tej roli sprawdzi się banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Przy tej potrawie nie ma dużo pracy, a jej smak i aromat zachwycają. Proponowane danie stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Warzywa strączkowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące. W ich składzie znajdują się bowiem wartościowe białka, które są w stanie zastąpić nawet mięso w naszej diecie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu potrawy z roślin strączkowych mamy zaspokojony apetyt na dłuższy czas. Jednym ze smaczniejszych warzyw strączkowych jest soczewica. Występuje ona w 5 rodzajach — żółta, czerwona, brązowa, zielona i czarna. Najszybciej gotuje się soczewicę żółtą i czerwoną. Nie wymagają one też namaczania.
Domowy majonez jest doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zimnej płyty i wielu innych dań. Jest puszysty, gęsty, a z dodatkiem aromatycznej przyprawy smakuje o niebo lepiej. Poznaj prosty przepis na majonez od Magdy Gessler z dodatkiem curry. Bez zbędnej chemii i bez przepłacania.Majonez jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, jednak gotowy produkt zawiera wiele konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Otwarty majonez może stać w lodówce bardzo długo, co oznacza, że jest naprawdę sztuczny. Własnoręcznie przygotowany produkt może stać w lodówce maksymalnie do dwóch tygodni.Domowy majonez przygotujemy błyskawicznie i bez żadnej chemii. Do majonezu, oprócz klasycznych składników, dodajmy sporą szczyptę curry. Tak przygotowany majonez będzie miał wyraźny smak i będzie doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.Curry jest przyprawą, która wzbogaci smak każdego dania. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad- tu poznasz przepis na lekkie curry z kalafiorem i batatami, nie ma nic lepszego w upalne dni.
Jeśli jesteście wielbicielami pizzy, powiemy wam, jak zrobić ją najszybciej. Poznajcie przepis na ekspresową pizzę z patelni bez dodatku drożdży. Dodajemy do niej proszek do pieczenia, więc nie potrzebuje czasu na wyrastanie, a ciasto mimo to jest puszyste i lekkie. Dzięki temu włoską ucztę możecie przygotować dosłownie w pół godziny.Pizza to potrawa lubiana na całym świecie. Największym powodzeniem cieszy się wśród dzieci i młodzieży, ale wiele dorosłych też coraz bardziej się do niej przekonuje. Trudno się dziwić, z kilku prostych składników można bowiem wyczarować coś naprawdę pysznego. A smak całej potrawy określają użyte dodatki. Łatwo więc dopasować je do własnych upodobań.
Większość przepisów na ciasto przewiduje użycie masła lub oleju. Niestety tłuszcze te są bardzo kaloryczne. Co więc dodać do ciasta zamiast oleju? Bez problemu możecie sięgnąć po zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik, którym jest jogurt naturalny. Użyjcie go raz, a docenicie wilgotność i lekkość wypieku.Najpopularniejszymi tłuszczami dodawanymi do ciast jest masło, margaryna i olej. Pełnią one w wypiekach ważną funkcję, niestety są też bardzo kaloryczne. 100 g każdego z tych produktów dostarcza średnio ok. 700 kcal. Osoby dbające o linię unikają więc ciast, bo połączenie tłuszczu i cukru niestety nie służy sylwetce, ani zdrowiu. Czym więc zastąpić tradycyjne tłuszcze?
Często kupujesz słone paluszki? Nie musisz już chodzić po nie do sklepu. Powiemy ci, jak samemu zrobić wyśmienite paluchy z ciasta do pizzy. Ta banalna przekąska będzie idealna na imprezę czy posiadówkę przed telewizorem. A jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.Na przekąski mamy zwykle ochotę w towarzystwie lub gdy zajmujemy się czymś mało absorbującym. Z przyjemnością chrupiemy wtedy chipsy, orzeszki, chrupki i paluszki. Jeśli jednak nie macie ochoty na wcześniejsze bieganie do sklepu, proste przekąski możecie przygotować własnoręcznie. Dziś proponujemy wam zrobić paluchy z ciasta do pizzy. Ciasto na pizzę możecie kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Pokrójcie je w cienkie paski, zawińcie na szpadki do szaszłyków z ulubionymi dodatkami i pieczcie. Ta przekąska was zachwyci.
Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.
Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Wystarczy jeden, prosty trik babci, aby gorący tłuszcz nikogo nie poparzył i nie pobrudził ścian. Wsyp odrobinę soli na suchą patelnię, a będziesz zachwycony efektem. Dowiedz się, jak smażyć na patelni bez pryskania oleju.Koniec z pryskającym olejem podczas smażenia mięsa, placków i innych dań. Wystarczy zastosować stary i sprawdzony trik, aby sprawnie przygotowywać potrawy bez poparzeń i bez plam. Bardzo ważne, aby patelnia byłą zupełnie sucha, podobnie jak produkty, które będziemy smażyć.Pryskającym olejem możemy się poważnie poparzyć, ponieważ rozgrzany tłuszcz osiąga dużo wyższą temperaturę, niż wrząca woda. Plamy po oleju są również trudne do umycia. Jeśli nie masz zabezpieczonej ściany przy kuchence, olej nie zejdzie z farby lub tapety.Dowiedz się również, jak pielęgnować drewniane akcesoria kuchenne. Wystarczy odpowiednio je zaimpregnować w produkcie, który z pewnością masz w domu. Deski, wałki, stolnice i inne utrzymasz również w idealnej czystości.
Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem. Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.
Lubicie cukinię? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis na ich przygotowanie. Potem będziecie mogli je smażyć i zapiekać. Jeśli tylko uda wam się kupić ten rarytas albo w waszym ogrodzie rośnie cukinia, przygotujcie potrawę z jej kwiatami. Jest niezwykle smaczna i delikatna. Kwiaty cukinii są bardzo popularne w kuchni włoskiej. Bez problemu można je kupić i przyrządza się je na wiele sposobów. U nas rzadko można je spotkać na bazarach. Prędzej poprosić o nie znajomego, który hoduje cukinię na działce. Kwiaty cukinii mogą być żeńskie lub męskie. Żeńskie mają na końcu małą cukinię, męskie to sam kwiat i łodyga. Oba smakują tak samo i można je w ten sam sposób przyrządzać.
Kawa z masłem i olejem kokosowym jest popularnym śniadaniem w diecie keto. Bulletrproof coffee, bo o niej mowa nie tylko pobudza, ale daje również uczucie nasycenia na wiele godzin. Dlaczego warto wrzucić do kawy masło?Kawa z masłem i olejem kokosowym to bardzo modne śniadanie wśród osób będących na diecie keto, czyli diecie pozbawionej węglowodanów. Zamiast owsianki, której głównym składnikiem są właśnie cukry, osoby te wybierają dania, które złożone są głównie z tłuszczy.W diecie keto tłuszcze, które spożywane w odpowiedni sposób, przyczyniają się do niemal błyskawicznej utraty nadprogramowych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna dieta, jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem.Czarna kawa z dodatkiem masła i oleju kokosowego jest smaczna, pięknie pachnie i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Z bulletproof coffee powinny zrezygnować jednak osoby cierpiące na wrzody, nadżerki i inne choroby układu pokarmowego. Kawa pita na pusty żołądek dodatkowo go podrażnia i może zwiększyć przykre objawy.Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie keto? Poznaj zasady, zalety i jadłospis w diecie ketogenicznej.
Dziś powiemy wam, jak sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe. Owoc ten jest coraz popularniejszy w naszych sklepach i w naszych kuchniach. Warto więc wiedzieć, kiedy jest najsmaczniejszy. Tak naprawdę wystarczy zerknąć w miejsce po szypułce i wszystko będzie jasne. Awokado to owoc, któremu ze względu na smak bliżej do warzyw. Ma zieloną lub ciemnofioletową skórkę i zielono-kremowe wnętrze. Jest niezwykle smaczne i zdrowe i w związku z tym coraz chętniej jedzone na całym świecie. Jeden owoc dostarcza średnio ok. 220 kcal. To dużo, jak na owoc, jednak kaloryczność awokado jest spowodowana wysoką zawartością tłuszczów jednonienasyconych. Dają one kremową konsystencję, a jednocześnie są bardzo zdrowe. Poza tym awokado jest też bogate w witaminy i sole mineralne.
Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce. Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni. Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.