Podczas smażenia wątróbki zmagasz się z pryskającym na około tłuszczem? Prawdopodobnie przyrządzasz produkt w niewłaściwy sposób. Przypadkowe nakłucie mięsa podczas obróbki skutkuje strzelającym po kuchni, gorącym olejem. Jak skutecznie uniknąć takiego zjawiska?Woda w połączeniu z rozgrzanym tłuszczem daje reakcję wręcz wybuchową. Za wszelką cenę należy unikać niezamierzonego przebicia wątróbki za pomocą widelca. Znajdujący się w mięsie płyn spada na rozgrzany olej, w efekcie czego pryska i może poparzyć kucharza. Nie należy także zapomnieć o bałaganie, jaki generuje to zjawisko.Jak zapobiec pryskaniu wątróbki podczas smażenia? W pierwszej kolejności zapomnij o przewracaniu mięsa widelcem. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych, kuchenny szczypiec odpornych na działanie wysokiej temperatury lub drewnianej łopatki. Z takimi przyrządami kuchennymi smażenie wątróbki stanie się proste i bezproblemowe.
Kawa dla wielu z nas jest synonimem rozpoczęcia dnia. Coraz więcej osób do filiżanki małej czarnej dodaje łyżkę oleju kokosowego. Ten niezwykły tłuszcz nieco odmienia smak napoju, ale przede wszystkim przyspiesza metabolizm i sprawia, że dostajemy jeszcze większy zastrzyk energii. Olej kokosowy to produkt spożywczy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Dostarcza dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Co daje dodanie go do porannej kawy? Korzyści jest więcej, niż myślisz.
Z nowym tygodniem w Biedronce tańsze będą kolejne produkty. Tym razem w atrakcyjnych cenach kupimy m.in. olej rzepakowy czy masło. By zaoszczędzić, wystarczy spełnić dwa proste warunki. Przyjrzeliśmy się szczegółom. Biedronka przyzwyczaiła swoich klientów do niskich cen i licznych promocji. W nadchodzącym tygodniu możemy spodziewać się kolejnych korzystnych obniżek. Warto zarezerwować czas i zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Dawno nie były tak tanie.
Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę. Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.
Ceny jedzenia rosną w zastraszającym tempie. Dotkliwe różnice w kosztach zakupów spożywczych dostrzec można niemal z dnia na dzień. Jeśli jednak zerkniemy na gazetkę Biedronki sprzed 5 lat, rzeczywistość uderzy w nas jak grom z jasnego nieba. Niektóre podstawowe produkty spożywcze były wtedy niemal dwukrotnie tańsze.Coraz więcej Polaków odczuwa bolesne skutki inflacji. Tylko w ubiegłym roku ceny jedzenia wzrosły średnio o ponad 20%. Dzięki archiwalnej gazetce z sieci handlowej Biedronka możemy porównać koszt niektórych zakupów niemal 1:1. Niestety nie będą to przyjemne wspomnienia.
Każdy jadł słodkie faworki na tłusty czwartek, ale czy słyszeliście kiedyś o faworkach wytrawnych? Ten specjał przygotowuje się na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków i podaje z sosem, np. czosnkowym. Brzmi pyszne, a jak smakuje!Faworki ziemniaczane bez trudu wykonasz z zaledwie 4 składników. Niezbędne do tego przepisu produkty większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do faworków przygotuj ulubiony sos. Ta chrupiąca przekąską sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek.Faworki z ciasta z ziemniaków nie są wcale nowym wymysłem. W wielu domach taki poczęstunek był przygotowywany lata temu przez babcie. Z przyjemnością prezentujemy ten pyszny, choć trochę zapomniany przepis. Na pewno nie będziecie zawiedzeni.
Czy słyszeliście kiedyś o oleju marchewkowym? Taki domowy olej może poszczycić się niezwykłym działaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo i zalać je olejem i odstawić na 30 dni w zacienione miejsce. Przygotowanie go jest niedrogie i banalnie proste, a korzyści nieocenione.W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają domowe kosmetyki. Są niedrogie w produkcji oraz dają pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Olej z marchewki niewątpliwie można uznać za jeden z nich. Co więcej, jest to kosmetyk w pełni jadalny.
Biedronka po raz kolejny rozpieszcza korzystnymi cenami. Posiadacze karty lojalnościowej w tej sieci sklepów mogą liczyć na solidne rabaty. Zaoszczędź od 40% do nawet 82% na wybranych produktach. Promocja robi wrażenie.Sieć sklepów biedronka w swojej ofercie ujęła produkty, które są powszechnie używane w wielu gospodarstwach domowych. Dzięki temu skierowana jest ona do naprawdę szerokiego grona odbiorców. Promocja trwa do najbliższej soboty 21.01 lub do wyczerpania zapasów. Lepiej się pospieszyć.
Zatkany zlew jest częstym problemem. Przyczyną są resztki jedzenia, które wrzucamy do odpływu zamiast do kosza. Produkty jak olej, fusy, czy mąka przylepiają się do rur i powodują ich zatykanie. Dowiedz się, jak przygotować w domu skuteczny środek do odetkania odpływu. Kosztuje grosze i jest zupełnie bezpieczny.Zlew zatyka się przez odpady, jakie wyrzucamy do odpływu. Do zlewu nie wyrzucajmy resztek owoców, warzyw, skorupek jajek, czy kostek i chrząstek. Nie każdy jednak wie, że nie tylko większe produkty spożywcze mogą uszkodzić odpływ i przyczynić się do zatkania rur i powstaniu nieprzyjemnego zapachu.Mniejsze resztki, a nawet płynne produkty spożywcze są w stanie przylepić się do rur i zatkać cały odpływ. Dowiedz się, jakich produktów lepiej nie wrzucać do zlewu. O ile mąkę wiele osób wyrzuca do kosza, tak olej i fusy z kawy zwykle lądują w zlewie. A to tylko niektóre z przykładów produktów, które zatykają odpływ.Jeśli chcesz odetkać zlew, przygotuj domową i tanią mieszankę z octu i sody oczyszczonej. Proporcje znajdziesz poniżej. Zapomnij o chemicznych, żrących środkach, które są szkodliwe dla Twojego zdrowia i zdrowia Twoich dzieci. Domowy środek na zatkany zlew jest skuteczny i zupełnie bezpieczny.
Biszkopt z dodatkiem oleju zachwyca nie tylko smakiem. Tak przygotowane ciasto nie opada po upieczeniu i długo zachowuje świeżość. Po ostudzeniu stworzysz z niego wyśmienity deser dla całej rodziny. Wystarczy, że przełożysz biszkopt kremem, bitą śmietaną czy dżemem.Biszkopt z olejem jest nie tylko wilgotny i puszysty. Dodatek tłuszczu sprawia, że delikatne ciasto nie pęka, nie kruszy się i nie opada podczas pieczenia. Biszkopt po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku. Uchyl jedynie drzwiczki, żeby ciasto powoli zaczęło się studzić.Po kilku minutach wyjmij blachę z kuchenki i odstaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjmij ciasto z blachy i przekrój na 2-3 blaty. Do masy na biszkopt dodaj również łyżkę cukru z wanilią, będzie o wiele smaczniejszy.Żeby biszkopt wyszedł idealnie, zawsze przesiej mąkę i dodawaj ją pod sam koniec. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką do momentu, kiedy nie będzie grudek, a na cieście zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza. To znak, że wszystkie składniki dobrze się połączyły i ciasto jest gotowe do pieczenia.
Masz ochotę na puszyste racuchy? Z naszym przepisem zrobisz je w szybki i prosty sposób. Ich sekret tkwi w dodatku ubitej piany z białek. Obłędne racuchy bez drożdży i sody rozkochają w sobie każdego miłośnika słodkich przekąsek.Do przygotowania racuchów bez drożdży i sody potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Ubij białka, dodaj mąkę, cukier i żółtka jaj. Kilka minut miksowania oraz smażenia wystarczy, aby wyczarować te złociste placuszki. Zarówno dzieci jak i dorośli kompletnie zwariują na ich punkcie.
Wtorek w Biedronce jest świetną okazją do uzupełnienia domowej spiżarki. Tym razem dyskont dla swoich klientów przygotował znakomitą promocję na olej rzepakowy. Zapoznaliśmy się z jej szczegółami. Olej rzepakowy jest jednym z ważniejszych produktów w kuchni. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i do przygotowania smacznych wypieków, a przy tym stanowi cenne źródło kwasów omega-3 i omega-6. W ostatnim czasie niestety cena tego tłuszczu znacznie wzrosła, więc każda promocja jest dobrą okazją do oszczędzenia przy zakupach. Market Biedronka wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i oferuje korzystną promocję na ten właśnie produkty.
Wychodzimy z założenia, że z tradycją nie ma co dyskutować. Z tego powodu oddajemy do dyspozycji ponad 100 letni przepis na ciasto na pierogi. Jego smak zachwyca niezmiennie do dnia dzisiejszego. Wypróbuj ten niezawodny sposób.Sekretem udanego ciasta na pierogi są właściwie dobrane proporcje składników oraz jego odpowiednie wyrobienie. Nie bez znaczenia pozostaje też rodzaj mąki- najlepiej wybrać typ 450. Zapomnij tez o dodatku jajka do ciasta. Ten zwyczaj przywędrował z Włoch i nie służy naszemu przepisowi.
Smażysz pączki, placki lub kotlety na obiad? Przenigdy nie wylewaj zużytego oleju do zlewu lub kanalizacji. Możesz uszkodzić lub zapchać rury, a z pewnością przyczynisz się do zanieczyszczenia środowiska. Zużyty olej zawsze więc utylizuj w odpowiedni sposób. Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze zużytym olejem. Olej, na którym smażyłaś już mięso, pączki i inne dania nie nadaje się do ponownego smażenia. Nigdy więc nie pozostawiaj go do następnego użycia. Olej musisz zutylizować, jednak nie wylewaj go do kanalizacji, czy zlewu.Co zrobić z olejem pozostałym po smażeniu? Olej wlej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć i wyrzuć do kosza na odpady zmieszane. To najlepszy sposób na pozbycie się zużytego produktu. Olej nie zanieczyści wtedy wody, a zostanie zutylizowany.
Zapach smażonej cebulki momentalnie rozbudza nasz apetyt. Trzymane na patelni warzywo roztacza wokół siebie niezapomniany aromat. Sprawdź, jak zeszklić cebulę, aby idealnie podkreślić jej smak. Tak naprawdę wystarczy dodać do niej odrobinę soli.Podsmażona cebulka jest wspaniałym dodatkiem do rozmaitych dań. Warzywo w takiej formie powszechnie możemy spotkać w przepisach kuchni polskiej i nie tylko. Dowiedz się, jak zeszklić cebulę, żeby za każdym razem zachwycała smakiem. Ta pozornie banalna czynność ma kilka zasad.
Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego. Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.
Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?
Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.
W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.
Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.
Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez karpia. Z tego względu już wkrótce wiele osób zabierze się za smażenie tej tradycyjnej ryby. Czy wiesz, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Okazuje się, że jeden jest wyjątkowo dobry. Nie każdy dostępny w kuchni tłuszcz nadaje się do smażenia. Szczególnie ryby wymagające wysokiej temperatury obróbki, należy przyrządzać z odpowiednią uwagą i na właściwym produkcie. Dowiedz się, na jakim tłuszczu smażyć karpia, a czego absolutnie unikać.
Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.
Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.
Majonez jest jednym z najczęściej kupowanych, gotowych sosów. Wystarczy jednak zerknąć na etykietę, by przekonać się, że za jego smakiem nie stoją tylko naturalne produkty. Tymczasem przygotowanie domowego majonezu jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po żółtka, olej, miód i sok z cytryny.Sklepowe, gotowe majonezy różnią się od siebie nie tylko smakiem i gęstością, ale również składem. W niektórych jest mniej octu, w innych więcej. Wszystkie produkty łączy jednak duża zawartość soli oraz polepszaczy i środków konserwujących. Dzięki konserwantom majonez ma długą datę ważności i może stać po otwarciu w lodówce przez wiele tygodni. Konserwanty nie są jednak naturalnymi produktami, a ich nadmiar szkodzi zdrowiu. Domowy majonez przygotujesz błyskawicznie z produktów, które z pewnością masz w domu. Zwyczajowo używany ocet zastąp sokiem z cytryny, a cukier miodem. Do majonezu wykorzystaj również olej rzepakowy najwyższej jakości.Domowy majonez wykorzystaj do sałatek, jajek faszerowanych i innych potraw w ciągu kilku dni od zrobienia. Przygotowany własnoręcznie majonez nie ma chemicznych środków konserwujących, a więc nie może stać w lodówce tyle, co kupny produkt. Domowy majonez zachwyci Cię konsystencją, pięknym kolorem i wspaniałym, delikatnym smakiem.
Śledzie w oleju z cebulą i przyprawami są niezwykle proste, ale też aromatyczne i pełne smaku. Ania Starmach zalewa je zawsze olejem lnianym, który jest bardzo delikatny. Dodaje również goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Filety śledziowe wychodzą przepyszne. Przed przygotowaniem śledzi w oleju koniecznie namocz filety w mleku. Filety zwykle są bardzo słone. Mleko złagodzi ich smak i sprawi, że będą o wiele delikatniejsze. Sekretem smaku jest również odpowiednio przygotowana cebula. Do śledzi w oleju wykorzystaj cebulę czerwoną. Zanim wymieszasz ją z rybą i resztą dodatków, pokrój ją, posól i skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ania Starmach zalewa śledzie olejem lnianym. Ten rodzaj oleju jest idealny do potraw na zimno, ponieważ wzbogaca ich smak.Ryby z dodatkami przełóż do umytego i wyparzonego słoika. Słoik musi być suchy. To najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć danie. Śledzie w oleju będą gotowe po 4-5 dniach. Podaj je na kolację wigilijną, wszyscy będą zachwyceni.
Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Rodzina Gessler słynie ze swoich oryginalnych i pomysłowych przepisów. Dziś przedstawiamy sposób syna Magdy Gessler na innowacyjne ciasto na pierogi. Dzięki wstępnemu mieszaniu składników za pomocą łyżki, Twoje dłonie podczas przygotowania ciasta pozostaną wyjątkowo czyste. Koniecznie sprawdź ten sposób.Na ciasto na pierogi Tadeusza Mullera zawiera w sobie aż 3 rodzaje mąki. Ich starannie dobrane proporcje zapewniają idealną konsystencję ciasta. Do tego wystarczy odrobina gorącej wody oraz oleju. To ciasto na pierogi udaje się za każdym razem.