Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

przepis na ekspresowe śledzie w oleju
24.12.2022 15:07 Idealne śledzie zrobisz nawet w ostatniej chwili. Mamy przepis dla zapominalskich

W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.

jak odgrzewać usmażonego karpia
23.12.2022 22:47 Jaki jest najlepszy sposób na odgrzewanie karpia? Jedna metoda bije na głowę pozostałe

Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.

na jakim tłuszczu smażyć karpia
21.12.2022 12:33 Na jakim oleju smażysz karpia? 1 wybór bije inne na głowę

Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez karpia. Z tego względu już wkrótce wiele osób zabierze się za smażenie tej tradycyjnej ryby. Czy wiesz, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Okazuje się, że jeden jest wyjątkowo dobry. Nie każdy dostępny w kuchni tłuszcz nadaje się do smażenia. Szczególnie ryby wymagające wysokiej temperatury obróbki, należy przyrządzać z odpowiednią uwagą i na właściwym produkcie. Dowiedz się, na jakim tłuszczu smażyć karpia, a czego absolutnie unikać.

kapusta z grochem
17.12.2022 17:00 Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć

Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.

śledzie
17.12.2022 14:08 Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych

Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.

co zrobić by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu
17.12.2022 09:53 Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania

Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.

majonez
16.12.2022 18:26 Kupujesz majonez w sklepie? Poważny błąd. Nawet nie wiesz, co do niego dodają

Majonez jest jednym z najczęściej kupowanych, gotowych sosów. Wystarczy jednak zerknąć na etykietę, by przekonać się, że za jego smakiem nie stoją tylko naturalne produkty. Tymczasem przygotowanie domowego majonezu jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po żółtka, olej, miód i sok z cytryny.Sklepowe, gotowe majonezy różnią się od siebie nie tylko smakiem i gęstością, ale również składem. W niektórych jest mniej octu, w innych więcej. Wszystkie produkty łączy jednak duża zawartość soli oraz polepszaczy i środków konserwujących. Dzięki konserwantom majonez ma długą datę ważności i może stać po otwarciu w lodówce przez wiele tygodni. Konserwanty nie są jednak naturalnymi produktami, a ich nadmiar szkodzi zdrowiu. Domowy majonez przygotujesz błyskawicznie z produktów, które z pewnością masz w domu. Zwyczajowo używany ocet zastąp sokiem z cytryny, a cukier miodem. Do majonezu wykorzystaj również olej rzepakowy najwyższej jakości.Domowy majonez wykorzystaj do sałatek, jajek faszerowanych i innych potraw w ciągu kilku dni od zrobienia. Przygotowany własnoręcznie majonez nie ma chemicznych środków konserwujących, a więc nie może stać w lodówce tyle, co kupny produkt. Domowy majonez zachwyci Cię konsystencją, pięknym kolorem i wspaniałym, delikatnym smakiem.

Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
12.12.2022 08:22 Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie

Śledzie w oleju z cebulą i przyprawami są niezwykle proste, ale też aromatyczne i pełne smaku. Ania Starmach zalewa je zawsze olejem lnianym, który jest bardzo delikatny. Dodaje również goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Filety śledziowe wychodzą przepyszne. Przed przygotowaniem śledzi w oleju koniecznie namocz filety w mleku. Filety zwykle są bardzo słone. Mleko złagodzi ich smak i sprawi, że będą o wiele delikatniejsze. Sekretem smaku jest również odpowiednio przygotowana cebula. Do śledzi w oleju wykorzystaj cebulę czerwoną. Zanim wymieszasz ją z rybą i resztą dodatków, pokrój ją, posól i skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ania Starmach zalewa śledzie olejem lnianym. Ten rodzaj oleju jest idealny do potraw na zimno, ponieważ wzbogaca ich smak.Ryby z dodatkami przełóż do umytego i wyparzonego słoika. Słoik musi być suchy. To najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć danie. Śledzie w oleju będą gotowe po 4-5 dniach. Podaj je na kolację wigilijną, wszyscy będą zachwyceni.

jak smażyć wątróbkę
07.12.2022 17:24 Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Nasz patent, zwiększy też jej soczystość

Smażoną wątróbkę można przygotować niezwykle szybko i niewielkim kosztem. Jedyny problem przy przyrządzeniu tej potrawy tkwi w pryskającym naokoło tłuszczu. Jak smażyć wątróbkę, aby tego uniknąć? Tajemnica tkwi w dokładnym osuszeniu mięsa przed położeniem go na patelnię.Wątróbka kurza jest klasycznym daniem naszej kuchni. Smażona w towarzystwie cebulki zachwyca swoją delikatnością. Jak smażyć wątróbkę, aby wyszła soczysta i apetyczna? Znamy na to kilka sprawdzonych sposobów.

ciasto na pierogi
28.11.2022 20:15 Nikt nie robi tak ciasta na pierogi jak syn Gessler. Zapomnij o brudnych rękach

Rodzina Gessler słynie ze swoich oryginalnych i pomysłowych przepisów. Dziś przedstawiamy sposób syna Magdy Gessler na innowacyjne ciasto na pierogi. Dzięki wstępnemu mieszaniu składników za pomocą łyżki, Twoje dłonie podczas przygotowania ciasta pozostaną wyjątkowo czyste. Koniecznie sprawdź ten sposób.Na ciasto na pierogi Tadeusza Mullera zawiera w sobie aż 3 rodzaje mąki. Ich starannie dobrane proporcje zapewniają idealną konsystencję ciasta. Do tego wystarczy odrobina gorącej wody oraz oleju. To ciasto na pierogi udaje się za każdym razem.

Boczniaki à la śledź
16.11.2022 15:10 Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich

Boczniaki à la śledź posmakują nawet zagorzałym mięsożercom. Grzyby marynowane w aromatycznym zestawie przypraw z dodatkiem nori i oleju lnianego smakują niczym tradycyjna wigilijna ryba. Przygotowanie jest proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Spróbujecie?Boczniaki, które smakują jak ulubiona ryba, idealnie sprawdzą się jako danie na Wigilię, na której gościć będzie wegan i wegetarian. Są delikatne, aromatyczne i niemal do złudzenia przypominają słodkowodny rarytas z cebulką. Zrobienie zajmie wam chwilę, lecz zdecydowanie warto spróbować. Smakują obłędnie.

pierogi bez jajek
05.11.2022 20:15 Babcia Ewa zawsze robi ciasto na pierogi bez jajek. Wiadomo, czym je zastępuje

Smak babcinych pierogów to coś, co trudno zapomnieć. Teraz mamy szanse przybliżyć się do tego ideału, przygotowując ciasto na pierogi bez jajek. Aby ciasto miało idealną konsystencję, dodatek jajek wystarczy zastąpić łyżką oleju roślinnego. Ciasto na pierogi powinno być delikatne a zarazem elastyczne. Dzięki temu ugotowane pierogi są odpowiednio miękkie, a lepienie ich to sama przyjemność. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto na pierogi bez jajek.

racuchy
24.10.2022 18:59 Co zrobić, żeby racuchy nie chłonęły tłuszczu? 1 dodatek potrafi zdziałać cuda. Warto go użyć

Racuchy po raz kolejny wyszły tłuste i ciężkie? Można temu zapobiec. Do zimnego oleju dodaj odrobinę octu. To sprawdzony i skuteczny sposób, żeby słodkie placki nie chłonęły tłuszczu. Tłuszcz możemy dodatkowo ograniczyć stosując jeszcze inne proste triki. Warto je poznać. Racuchy to jedno z tych dań z dzieciństwa, do których często wracamy w późniejszych latach. Delikatne, słodkie placki z ciasta drożdżowego lub z jabłkiem to absolutna klasyka. Racuchy oprószone cukrem pudrem i podane z domową konfiturą smakują rewelacyjnie.Racuchy warto przygotować również z innymi dodatkami. Możemy dodać do nich śliwki, gruszki, a nawet dynię. Ciasto na racuchy przygotowujemy z mąki, jajek, mleka, cukru. Gorąco polecam cukier z wanilią, który nadaje plackom słodyczy i aromatu.Racuchy zwykle smażymy na samym oleju, niekiedy nawet nie rozgrzejemy go za dobrze. Wtedy też placuszki stają się ciężkie, ponieważ intensywnie chłoną tłuszcz. Tłuste racuchy nie smakują już tak, jak powinny i są bardzo kaloryczne.

kawa
17.10.2022 20:02 Co to jest i jak działa kawa kuloodporna? Jej sekretem są 2 dodatki

Od kubka czy filiżanki świeżo zaparzonej kawy zaczynają swój dzień tysiące ludzi na całym świecie. Ostatnimi czasy coraz większą popularność zdobywa tzw. kawa kuloodporna. Na czym polega fenomen gorącego napoju z dodatkiem tłuszczu?Kawa kuloodporna (po angielsku bulletproof coffe) jest napojem, który wspomaga odchudzanie. Wpisuje się w założenia coraz bardziej powszechnej diety ketogenicznej, czyli takiej, gdzie energie czerpiemy z tłuszczów, a nie z węglowodanów. Do kawy kuloodpornej nie dodajemy zatem cukru, a jedynie masło klarowane i olej kokosowy.

Przepis na olej z marchewki
16.10.2022 20:35 Zachwycający przepis na olej z marchewki. Idealny do sałatek

Olej z marchewki może być smacznym urozmaiceniem niejednej sałatki. Przygotowanie aromatycznego dodatku jest bardzo proste, a korzyści z sięgania po niego ogromne. Sprawdźcie koniecznie.Marchewka jest pełna cennych składników odżywczych. Obfituje m.in. w betakaroten, witaminę A i C, żelazo, miedź oraz wapnia. Olej z jej dodatkiem stanowić zatem może nie tylko smaczny, ale też korzystny dla naszego zdrowia i urody produkt. Podpowiadamy jak go przygotować.

Projekt bez tytułu (23)
15.10.2022 23:40 Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju. Babcie nie będą mogły się go nachwalić

Proponowany dziś przez nas deser jest tak zwanym deserem ekspresowym. Do jego wykonania potrzebujemy podstawowych kuchennych składników, a samo przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Pyszne ciasto ze śliwkami na oleju to wspaniały poczęstunek dla wszystkich amatorów słodkości.Dodatek oleju bardzo dobrze sprawdza się przy wypiekach. Sprawia on, że ciasto ze śliwkami na oleju wychodzi niezwykle puszyste. Sam w sobie olej zawiera również korzystne dla naszego organizmu składniki. Pamiętaj jednak, aby do pieczenia wybierać zawsze olej rafinowany, a nie ten tłoczony na zimno.

Maczanka po krakowsku Ewy Wachowicz
15.10.2022 17:55 Ewa Wachowicz zdradziła przepis na maczankę po krakowsku. Mięsiwo idealne nie tylko na kanapki

Maczanka po krakowsku jest regionalnym, mięsnym przysmakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na sycące danie, które serwuje w bułce. Potrawa z karkówki zachwyca smakiem i jest wyjątkowo delikatna. Wszystko za sprawą świetnej marynaty. Skusicie się? Maczanka krakowska podobna jest do burgera, lecz smakuje zdecydowanie lepiej. Rarytas z Małopolski skusi niejednego amatora soczystego pieczonego mięsa. Przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz specjał będzie niezwykle aromatyczny. Musicie go spróbować.

naleśniki bez jajek i mleka
12.10.2022 18:42 Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada

Usmażenie idealnych naleśników tą recepturą na naleśniki bez jajek i mleka to bułka z masłem. Ciasto z mąki i wody jest tak proste, że wychodzi za każdym razem. Do tego porządnie nagrzana patelnia i naleśnikowy sukces gwarantowany. Teraz nawet pierwszy usmażony placek będzie perfekcyjny.Nasze naleśniki bez jajek i mleka to nie tylko przepis dla alergików. Takim ciastem będą cieszyć się też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka i mleko nie są dla Ciebie problemem, ale tradycyjne naleśniki to zbyt wiele bałaganu i zachodu? Ten przepis to idealna alternatywa.

Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Dobry wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
10.10.2022 07:54 Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia

Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów oleju, między innymi rzepakowy, słonecznikowy, lniany, oliwę z oliwek. Nie każdy jednak wie, że wybór oleju do smażenia powinien być dostosowany do długości obróbki termicznej i temperatury smażenia. Każdy rodzaj oleju ma inną temperaturę dymienia, a więc inaczej zachowuje się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Olej, który będzie idealny do sałatki, niekoniecznie będzie dobry do smażenia mięs czy innych potraw. Do smażenia zawsze wybieraj wyłącznie oleje rafinowane, czyli takie, które zostały poddane oczyszczeniu, np. olej rzepakowy, słonecznikowy czy oliwę z oliwek. Rodzaj oleju do smażenia musi być odpowiednio dobrany do długości obróbki termicznej. Kluczowa jest więc temperatura i punkt dymienia.Do smażenia płytkiego, czyli tak naprawdę maksymalnie kilkuminutowej obróbki na małym ogniu, możesz zastosować niemal każdy rodzaj oleju. Do smażenia głębokiego, np. do smażenia mięsa, czy pączków wybieraj wyłącznie olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Te dwa rodzaje oleju do smażenia są najbezpieczniejsze zarówno dla samej potrawy, jak i naszego zdrowia.

pierogi ruskie dla leniwych
08.10.2022 11:02 Pierogi ruskie bez lepienia. Nie trzeba męczyć się z ciastem, jest inny sposób

Wszyscy kochamy pierogi, jednak nie każdy z nas ma odpowiednio dużo chęci czy cierpliwości, żeby samodzielnie je wykonać. Dla tych osób przedstawiamy nasz sposób na pierogi ruskie bez lepienia. Ziemniaczano-twarogowy farsz po prostu uformuj w kulki i usmaż na oleju. To takie proste.W przyrządzaniu pierogów ruskich największe problemy sprawia przygotowanie idealnego pierogowego ciasta. Z naszym przepisem możesz pominąć ten krok i cieszyć się pysznymi ruskimi zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Zapraszamy do sprawdzenia tej receptury.Na tę wersję pierogów ruskich należy wybrać ziemniaki typu C, czyli tzw. mączyste. Takie ziemniaki mają w sobie dużą zawartość skrobi, dzięki czemu ich miąższ po ugotowaniu niemal rozpada się na drobne kawałki. Odmianami mączystymi są np. Bryza czy Gracja.

pierś z kurczaka z patelni
07.10.2022 16:32 Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowi wyjdzie lekki i soczysty

Zdarzyło Ci się przygotować suchą i niesmaczną pierś z kurczaka? Mamy prosty patent, który pozwoli łatwo i szybko przyrządzić kurczaka na patelni bez zbędnego tłuszczu. Mięso usmażymy w papierze do pieczenia, dzięki czemu nie tylko nie tylko nie wchłonie tłuszczu, ale też wyjdzie niezwykle soczyste. Kurczak z patelni, dzięki okryciu z papieru do pieczenia, niejako dusi się we własnych sokach. Wilgoć nie wyparowuje z mięsa, jak w przypadku tradycyjnego smażenia. Ta metoda na kurczaka z patelni jest niezwykle prosta, a samo przygotowanie błyskawiczne.

racuchy
22.09.2022 18:22 Nie kefir, nie maślanka. Zupełnie inny składnik sprawi, że racuchy wyjdą idealne

Racuchy są przekąską, którą uwielbiamy niezależnie od wieku. Puszyste placuszki skradają nasze serca w dzieciństwie i zostają z nami już na zawsze. Z naszym przepisem na bazie jogurtu naturalnego, możesz teraz przygotować je łatwo i szybko w każdej chwili.Do tego przepisu na racuchy nie musisz używać drożdży. Obejdziesz się także bez miksera, gdyż ciasto na racuchy wystarczy wymieszać ręcznie. Jogurt sprawia, że gotowe placki są puszyste i pyszne. Czy od racuchów można oczekiwać czegoś więcej?

naleśniki bez mleka
19.09.2022 22:31 Puszyste naleśniki bez dodatku mleka. Zastąpisz je innym napojem

Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowuje się z dodatkiem mleka. Co jednak począć, jeśli nie możemy mleka spożywać, lub zwyczajnie zabrakło go w lodówce? Z pomocą przychodzi nam przepis na naleśniki bez mleka- wystarczy odrobina wody gazowanej.Naleśniki bez mleka są alternatywą dla osób które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Przy okazji stanowią też świeżą odmianę dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki bez mleka, dzięki swojej elastyczności doskonale się zawijają, co czyni z nich świetną bazę dla dań obiadowych lub naleśników serwowanych na słodko.

placki ziemniaczane
18.09.2022 16:50 Kuroń znalazł prosty sposób na bardziej chrupiące placki ziemniaczane. Nie zgadniesz, co do nich dodaje

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest tyle samo, ile osób mierzących się z tym daniem. A wiecie, jaką sztuczkę na placki stosuje znany polski kucharz, Jakub Kuroń? Otóż dodaje on do ciasta solidną porcję startego, żółtego sera. Brzmi obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.Ciasto na placki ziemniaczane daje nam pewną dowolność, jeśli chodzi o rozmaite dodatki. Jakub Kuroń proponuje oryginalny i intensywny w smaku składnik, jakim jest tarty kozi ser. Dzięki niemu możemy zmienić nieco pospolite placki ziemniaczane w wykwintny i elegancki poczęstunek.

frytki
04.09.2022 12:43 Frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. 2 proste sposoby ich przygotowania

Kto nie lubi frytek? Chyba smakowo pasują każdemu, jednak niektórzy unikają ich, ponieważ są kaloryczne. Dlatego dziś powiemy wam, jak zrobić frytki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu. Do wyboru macie dwa proste sposoby ich przygotowania. Wybierzcie ten, który wam bardziej odpowiada.Frytki są popularnym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Zwykle decydujemy się na nie, zamawiając jedzenie w restauracji lub po prostu mając wybór. Są o wiele smaczniejsze niż ziemniaki z wody, ale też niestety o wiele bardziej kaloryczne i niezdrowe. Podpowiemy wam więc, jak przygotować frytki, które nie są nasączone tłuszczem. Dzięki temu będą mniej kaloryczne, mniej tuczące i po prostu zdrowsze. Proponujemy wam dwa sposoby ich przygotowania.

smażenie wątróbki
31.08.2022 21:02 3 największe błędy przy smażeniu wątróbki. Teraz wątróbka zawsze wyjdzie ci miękka i soczysta

Trzy największe błędy przy smażeniu wątróbki polegają na jej pryskaniu, zbyt dużej twardości i małej soczystości. Zobaczcie, jak łatwo uniknąć tych problemów, a wątróbka zawsze wyjdzie wam miękka i pełna smaku. Nie będzie też brudzić całej kuchni, co też potrafi odebrać chęci do jej przyrządzania.Wątróbka u niektórych budzi wiele emocji. Są tacy, którzy nie wezmą jej do ust ze względu na jej pochodzenie, smak i zapach. Jednak ten podrób ma też wielu zwolenników. Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi bowiem doskonale smakować. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przygotować wątróbkę. Tak, by nie brudziła kuchni w czasie smażenia, a także, by po przyrządzeniu była miękka, krucha i rozpływała się w ustach. Oto kilka tajemnic wątróbki.

smażenie frytek
20.08.2022 17:51 Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce

Wiecie, jak usmażyć idealne frytki? Chrupiące, złociste i niezbyt tłuste? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o jednej istotnej sztuczce. Pokrojone ziemniaki moczą w zimnej wodzie, która wypłukuje z nich nadmiar skrobi. Dzięki temu frytki nie przypalają się, są smaczniejsze i zdrowsze. Frytki są bardzo lubianą formą ziemniaków. Usmażone na głębokim tłuszczu ziemniaczane słupki wyróżnia bowiem doskonały smak i chrupkość. Oczywiście pod warunkiem, że wiemy, jak usmażyć takie idealne frytki. A wbrew pozorom nie jest to taka prosta sprawa. Niektórzy uwielbiają frytki z sieciowych restauracji fast food, ale wiele osób uważa, że nie ma jak frytki domowej roboty. My też podzielamy to zdanie i dlatego podpowiemy wam, w jaki sposób usmażyć idealne frytki. Idealne, czyli ze złocistą, chrupiącą skórką, miękkim, puszystym wnętrzem i nienasączone tłuszczem.

smażenie
20.08.2022 10:31 Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Zastanawialiście się, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo olej, który jest super-zdrowy, gdy spożywamy go na surowo, z pewnością będzie nieodpowiedni do smażenia. Czym więc kierować się przy wyborze tłuszczu?Smażenie nie jest najzdrowszą metodą przyrządzania potraw. Tłuszcz jest bowiem kaloryczny, a pod wpływem działania wysokiej temperatury robi się też ciężkostrawny i tak samo wpływa na potrawy. Jednak czasem trudno walczyć z przyzwyczajeniami np. do chrupiącego schabowego czy puszystych racuchów. Na jakim więc tłuszczu najlepiej je usmażyć?