Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Olej Roślinny

Olej Roślinny

smażenie
20.08.2022 10:31 Jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Zastanawialiście się, jaki tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia? Odpowiedź może was zaskoczyć, bo olej, który jest super-zdrowy, gdy spożywamy go na surowo, z pewnością będzie nieodpowiedni do smażenia. Czym więc kierować się przy wyborze tłuszczu?Smażenie nie jest najzdrowszą metodą przyrządzania potraw. Tłuszcz jest bowiem kaloryczny, a pod wpływem działania wysokiej temperatury robi się też ciężkostrawny i tak samo wpływa na potrawy. Jednak czasem trudno walczyć z przyzwyczajeniami np. do chrupiącego schabowego czy puszystych racuchów. Na jakim więc tłuszczu najlepiej je usmażyć?

smażona ryba
18.08.2022 22:02 Jaka surówka pasuje do smażonej ryby? Mamy wyjątkową propozycję

Latem częściej niż zwykle jemy na obiad rybę. Wiele osób bowiem wędkuje lub kupuje świeżą rybę, będąc na wakacjach. A wiecie, jaka surówka najlepiej pasuje do smażonej ryby? Oczywiście gusta są różne, ale mamy wyjątkową propozycję, która z pewnością posmakuje większości z was.Świeża, smażona ryba to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje podana z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Obowiązkowym dopełnieniem tego zestawu powinna być surówka. Wiele osób zastanawia się jednak, z jaką surówką najlepiej podać smażoną rybę. Mamy dla was kilka propozycji, w tym jedną z przepisem.

smażenie wątróbki
14.08.2022 21:32 Sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Już nigdy nie pobrudzi ci kuchni

Poznaj sprytny sposób na pryskającą wątróbkę. Dzięki niemu już nigdy nie pobrudzi ci kuchni. W sumie wystarczy tylko zmienić nawyki i nie zaczynać smażenia od wlania tłuszczu na patelnię. Gwarantujemy, że wątróbka będzie miękka i smaczna, a kuchnia czysta, jak przed smażeniem.Wątróbkę jedni uwielbiają, inni omijają wielkim łukiem. Nie wszyscy bowiem przepadają za podrobami. Jednak ci, którzy lubią wątróbkę, zazwyczaj przyrządzają ją na patelni. I tu pojawia się prawdziwa zmora wielbicieli tego podrobu, bo pryskająca wątróbka potrafi nam pobrudzić całą kuchnię. Na szczęście my doskonale wiemy, co zrobić, by wątróbka nie pryskała w czasie smażenia.

pierogi
13.08.2022 12:02 Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Sprawdźcie, jakie są najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Niestety nagminnie je popełniamy. No może nie wszyscy, bo niektórych pierogi są prawdziwym mistrzostwem świata. Jednak ci, którzy nadal mają problemy z osiągnięciem ideału, powinni przeczytać nasz materiał.Ciasto na pierogi — prosta rzecz, jednak nie zawsze wychodzi super udane. Robi się je zwykle z 3-4 składników i dziw bierze, że aż tyle można w nim zepsuć. A jak się okazuje można i to na każdym kroku i wraz z dodatkiem każdego składnika. Poznajcie najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi, a dzięki temu unikniecie ich w przyszłości.

pesto z natki pietruszki
08.08.2022 18:27 Masz nadmiar natki pietruszki? Zrobisz z niej wyśmienite pesto

Masz nadmiar natki pietruszki? Zrobisz z niej wyśmienite pesto. Jest tanie, pyszne i pełne wartościowych składników. Możesz je dodać do makaronu, mięsa, doprawić nim sos, zupę lub posmarować pieczywo. Po co więc przepłacać za włoskie pesto z bazylii, kiedy nasze też jest doskonałe? Pesto jest rodzajem sosu przygotowywanego zazwyczaj ze świeżej bazylii. Jednak robi się też pesto z suszonych pomidorów, rukoli czy awokado. My proponujemy dziś przygotować pesto z natki pietruszki. Wszak teraz w wielu ogródkach rośnie ona, jak oszalała. A jeśli nawet nie macie własnej uprawy, za nieduże pieniądze kupicie na bazarku wielki pęczek natki pietruszki. Pesto z natki pietruszki zrobimy na tej samej zasadzie, co tradycyjne pesto z bazylii. Zamiast jednak rozcierać składniki w moździerzu, rozdrobnimy je przy użyciu blendera. Sos powstanie błyskawicznie.

surówka z młodej kapusty
05.08.2022 22:38 Lekka i chrupiąca surówka z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań

Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu
29.07.2022 17:45 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

Wiecie co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty rozwiązujące ten problem. Najlepsze kucharki zawsze dolewają do masy na placki łyżkę spirytusu. Dzięki temu są one mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Poznajcie też inne sprawdzone pomysły. Placki ziemniaczane potrafią być naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli mają chrupiącą skórkę, jasny, puszysty miąższ i nie zawierają dużo tłuszczu. Chłonięcie tłuszczu to problem nie tylko placków ziemniaczanych, ale też wszelkiego rodzaju racuchów i pączków. Potrawy, które dosłownie piją tłuszcz, znacznie podnoszą swoją kaloryczność i jednocześnie stają się trudniej strawne. Warto więc spróbować ograniczyć ten problem.

Jak zrobić idealna jajka sadzone?
26.07.2022 08:00 Jak smażyć jajka sadzone? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdą idealnie

Sprawdź, jak należy smażyć jajka sadzone. Wyjaśniamy wszystko krok po kroku, dzięki czemu sadzone wyjdą idealnie. Istotna jest jedna sprytna sztuczka, a mianowicie przykrycie patelni pod koniec smażenia. Dzięki niej białko szybko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.Jajko sadzone to lubiany sposób przygotowywania jajek. Jest czymś pośrednim między gotowanym jajkiem, a jajecznicą. Jajka sadzone otrzymuje się szybciej niż gotowane, ale mają podobną konsystencję. To przyspieszenie jest możliwe dzięki wybiciu jajek na patelnię. Niby proste, ale można tu popełnić kilka błędów. Zobacz więc, jak należy smażyć jajka sadzone.

smażenie cebuli
25.07.2022 14:29 Jak dobrze zeszklić cebulę? Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o 1 dodatku

Podpowiadamy, jak dobrze zeszklić cebulę. Najlepsi kucharze zawsze pamiętają o jednym dodatku, a mianowicie o szczypcie cukru. Dzięki niemu cebula szybciej robi się miękka, złocista i jest o wiele smaczniejsza. Poznajcie też inne sposoby na idealnie zeszkloną cebulkę.

kwiaty cukinii
21.07.2022 11:48 Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy najlepsze inspiracje

Zastanawiacie się, jak przyrządzić kwiaty cukinii? Mamy dla was najlepsze inspiracje. Skorzystajcie z tych pomysłów, a zaskoczycie bliskich niezwykłą, letnią potrawą. Będzie oryginalna, smaczna i po prostu bajeczna. Teraz jest właśnie najlepszy czas na wykorzystanie tych kwiatów.Cukinia jest u nas znanym i lubianym warzywem. Przyrządzamy ją na wiele sposobów, a latem robimy to najchętniej, bo wtedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza. Jadalne są też kwiaty cukinii. Jeśli cukinia rośnie właśnie u was w ogrodzie albo uda wam się zdobyć jej kwiaty, wykorzystajcie je w kuchni. W jaki sposób?Z kwiatów cukinii można robić rozmaite potrawy. Są nie tylko zaskakujące, ale też mają ciekawy smak i formę. Surowe, smażone czy pieczone od razu przyciągają wzrok i kuszą, by ich spróbować.

omlet cesarski
21.07.2022 08:55 Śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem

Zapraszamy na śniadanie marzeń dla łasuchów, czyli omlet cesarski ze słodkim dodatkiem. Wystarczy dorzucić do niego trochę rodzynek, a powstanie pyszna, pożywna potrawa. Z pewnością polubią ją dzieci, a i niejeden dorosły pochłonie omlet z poranną kawą. Jajka są produktem, który króluje na naszych stołach w porze śniadaniowej. Nic dziwnego, bo szybko można otrzymać z nich ciepły, wartościowy i smaczny posiłek. Lubimy jajka gotowane na miękko i twardo, chętnie robimy też jajecznicę. Jednak z jajek można też zrobić omlet.Dziś proponujemy przygotowanie słodkiego omleta, który można podać na śniadanie, podwieczorek, a nawet lekką kolację. Słodycz uzyska nie z cukru, lecz w zdrowszy sposób — z dodanych rodzynek. Gdy skusicie się na niego raz, przekonacie się, jak doskonale smakuje.

Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak
20.07.2022 19:46 Co zrobić z obierkami po ziemniakach? Nie wyrzucaj ich, powstanie z nich najlepszy przysmak

Nigdy nie wyrzucaj obierków po ziemniakach. Zrobisz z nich pyszną, lekką i zdrową przekąskę dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku chipsy z obierków po młodych ziemniakach, doprawione papryką mieloną i innymi przyprawami będą hitem na Twoim stole. Ziemniaki są bardzo uniwersalnym warzywem, z którego możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw. Nie doceniamy jednak obierków, które zwykle lądują w koszu. Z obierek po ziemniakach niektórzy robią naturalny nawóz, możemy je również wykorzystać w naszej kuchni.Chipsy z obierków po ziemniakach są chrupiące, dobrze wypieczone i smaczne. Są również zdrowe i lekkie, ponieważ pieczone są w piekarniku, a nie na głębokim oleju. Domowe chipsy pozbawione są sztucznych składników i chemii, a smakują lepiej od gotowego produktu.Kolejnym plusem chipsów z obierków po ziemniakach jest proste przygotowanie i krótki czas pieczenia- chipsy będą gotowe po około 10- 15 minutach, a naszykujesz je w dosłownie chwilę. Obierki obsyp ulubionymi przyprawami i upiecz. Dodatkowo oszczędza się dzięki nim pieniądze, ponieważ nie trzeba więcej kupować drogich chipsów - zamiast tego zrobisz je praktycznie za darmo we własnej kuchni.

chlebki pita
19.07.2022 22:57 Najnowszy hit - chlebki z grilla. Goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić

Poznajcie nasz najnowszy hit — chlebki z grilla. Podamy wam na nie przepis, dzięki czemu nie będziecie musieli kupować żadnego pieczywa, tylko zrobicie je sami. Chlebki wychodzą miękkie i chrupiące, więc jesteśmy pewni, że goście wręcz nie będą mogli się ich nachwalić.Dziś proponujemy wam przygotowanie na grillu chlebków pita. Jednak nie chodzi o podpieczenie gotowych, ale o zrobienie chlebków od początku. Upieczone na grillu chlebki są delikatniejsze niż te z piekarnika, choć robi się je w zasadzie tak samo. Przygotujcie je raz, a z pewnością jeszcze do nich wrócicie tak jak my.

Pryskający olej nie musi utrudniać smażenia
19.07.2022 13:04 Co zrobić, aby olej nie pryskał podczas smażenia? Zdradzamy sprytny patent

Pryskający olej utrudnia wam smażenie? Wsypcie na patelnię nieco soli bezpośrednio o jego wlaniu, a przykry problem będzie jedynie wspomnieniem. To tylko jeden z patentów, który ułatwi wam przyrządzanie potraw. Pryskający olej brudzi kuchnię i może doprowadzić do poparzeń. Jest jednak sposób, pozwalający zarówno rozgrzać tłuszcz, jak i uniknąć przykrych konsekwencji. Wystarczy niewielka ilość soli.

smażenie wątróbki
16.07.2022 14:19 Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Pod żadnym pozorem nie zapomnij o 1 kroku

Dziś powiemy wam, jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała. Problem ten jest dość powszechny, jednak by go uniknąć, pod żadnym pozorem nie można zapomnieć o jednym kroku. Jest nim dokładne osuszenie wątróbki po płukaniu. Poznajcie też inne rozwiązania, które ułatwią przyrządzenie tego produktu.Wątróbka skutecznie dzieli ludzi na dwie grupy — na tych, co się nią zajadają i tych, co jej nie tkną. Pierwsi, czyli smakosze wątróbki zwykle też wiedzą, jak ją przyrządzić, by smakowała znakomicie. To znaczy, była miękka, delikatna i soczysta.Jednak każdemu mogą się zdarzyć problemy przy przyrządzaniu wątróbki. Jednym z nich jest pryskanie w czasie smażenia. Niby nic, ale potrafi ubrudzić nam całą kuchnię, więc mamy potem dużo sprzątania i czyszczenia. Jak uniknąć tej nieprzyjemności?

jajka sadzone
09.07.2022 21:42 Na czym smażyć jajka sadzone? 1 propozycja może zaskoczyć

Na czym smażyć jajka sadzone? Możliwości jest kilka, ale jedna propozycja może cię zaskoczyć. Do smażenia jajek można bowiem użyć nie tylko oleju lub masła, ale też śmietany. Poznaj ten nowatorski sposób na przygotowanie nieco lżejszych, ale też wyraźniejszych w smaku sadzonych jaj.Przygotowanie sadzonych jajek jest banalne. Jednak szczegóły wpływają na to, czy będą one takie, jak lubimy, czy jednak mniej udane. Idealne jajko sadzone powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Ta sztuka jednak nie zawsze się udaje. Łatwo bowiem o zrumienienie białka lub ścięcie żółtka, co nie jest pożądane w przypadku sadzonych jajek. Na to, czy jajka sadzone wyjdą idealne, wpływa więc temperatura i czas smażenia jaj, ale też ich świeżość oraz to, na czym je smażymy. Im świeższe jajka, tym mniejsza ich skłonność do rozlewania się. A w sadzonych jajkach chodzi też o to, by żółtko było wyraźnie oddzielone od białka. Temperatura smażenia jaj nie może być zbyt wysoka, bo wtedy białko zacznie się rumienić. Czas należy dostosować do swoich upodobań.

policzki wołowe
04.07.2022 14:43 Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Rozpoznajesz hitowe danie ze zdjęcia? Tak, są nim bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Ich sekretem jest burgundowy płyn, który dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Specjał zachwyca niepowtarzalną konsystencją i miękkością, choć są oczywiście i tacy, którzy omijają go wielkim łukiem.Duszone policzki wołowe są daniem, o które pytają w wielu restauracjach. Zachwycają niepowtarzalnym, głębokim smakiem i niezwykłą konsystencją. Najważniejsze w ich przyrządzeniu jest to, by były odpowiednio miękkie. Wtedy bowiem smakują, jak należy.Nam w osiągnięciu odpowiedniej miękkości policzków wołowych pomoże wino. Czerwony, wytrawny płyn sprawi, że mięso szybciej skruszeje i stanie się miękkie, a jego smak i aromat będą niepowtarzalne.

pieczona brukselka
04.07.2022 07:48 Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Pamiętasz smak brukselki z dzieciństwa? Z pewnością nie wspominasz go najlepiej. Jednak teraz możesz przygotować pieczoną brukselkę, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Przepis na nią jest prosty i szybki. Brukselkę wystarczy tylko wymieszać z kilkoma składnikami i wstawić do piekarnika. Wiele osób nie przepada za brukselką, bo źle wspomina ją jeszcze z dzieciństwa. Na stołówkach przedszkolnych i szkolnych serwowaną ją bowiem rozgotowaną, bardzo miękką i mdłą w smaku. Teraz jednak możecie przyrządzić ją zupełnie inaczej — po naszemu, z piekarnika. Dzięki temu będzie pełna smaku i idealnie chrupiąca.Pieczoną brukselkę możecie podać jako dodatek do obiadu. Jednak możecie ją też potraktować jako danie bezmięsne i zjeść np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Z pewnością posmakuje wam w obu wersjach.

nuggetsy
03.07.2022 16:44 Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne

Szukacie pomysłu na szybki, smaczny obiad? Chrupiące, domowe nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. A dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne niczym ze słynnego fast-fooda. Będą jednak o niebo lepsze, bo bez zbędnych dodatków. Podajcie je na przykład z sosem majonezowo-czosnkowym lub musztardowym.Jedzenie typu fast-food nie należy do najzdrowszych, jednak nie można mu odmówić smaku. Jednym z takich przebojów sieciowych restauracji są nuggetsy. Zachwycają chrupiącą panierką i soczystym, mięsnym wnętrzem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by domowym sposobem przygotować zdrowszą wersję nuggetsów. Zdrowszą, bo bez zbędnych dodatków przedłużających świeżość i z zupełnie naturalną panierką. Po usmażeniu osączcie je z nadmiaru tłuszczu, a będą mniej kaloryczne.

Robert Makłowicz, majonez
29.06.2022 20:13 Domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Niezawodny sposób na pyszny sos

Dziś przygotujemy domowy majonez według receptury Roberta Makłowicza. Znany kucharz ma swój niezawodny sposób na ten pyszny, lubiany sos. Zawsze dodaje do niego pół łyżeczki cukru pudru, dzięki czemu sos ma doskonale zbalansowany smak. Podajcie go do gotowanych jajek lub dodajcie do sałatki, a z pewnością poczujecie różnicę. Gotowy majonez bez trudu kupisz w każdym sklepie. Jednak nie każdy z pewnością przypadnie ci do gustu. Jedni wolą majonez o delikatniejszym smaku, inni zaś bardziej wyrazisty. Jedno jest pewne — w każdym kupnym majonezie znajdują się dodatki, które zwiększają jego trwałość i polepszają smak. Jeśli jednak chcesz, by twój majonez miał prosty skład i wybitny smak, przygotuj go domowym sposobem. Najlepiej według sprawdzonej receptury Roberta Makłowicza. On nie tylko zna się na swoim fachu, ale też jest wielkim smakoszem. Możesz więc mieć zaufanie do jego majonezu.

smażenie naleśników
27.06.2022 20:05 Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Wiecie, na czym najlepiej smażyć naleśniki? Tu z pewnością pojawi się u was wielkie zaskoczenie, bo z jednego produktu zdecydowanie lepiej zrezygnować. Jest nim masło, które nie najlepiej sprawdza się w tej roli. Łatwo bowiem się pali, co nie tylko pogarsza smak potrawy, ale też szkodzi naszemu zdrowiu. Naleśniki to jedna z tych potraw, na którą mamy ochotę zawsze. No może prawie zawsze. Z tego powodu dość często pojawia się w naszym repertuarze. Trudno bowiem o inne danie, które można przygotować ze składników znajdujących się pod ręką i które tak wszystkim smakuje. Przygotowanie naleśników jest prostą sprawą. Wystarczy wymieszać mąkę, jajka i mleko i usmażyć z ciasta cienkie placki. Jednak nawet choćby na etapie smażenia pojawia się parę pytań. Dziś odpowiemy wam na jedno z nich.

ciasto czekoladowe
27.06.2022 13:55 Intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Idealne na poobiedni deser

Przygotujcie intensywne i pyszne ciasto czekoladowe bez jajek i mleka. Będzie idealne na poobiedni deser, a zrobicie je szybko i prosto. Puszysty wypiek zachwyci was smakiem i wilgotnością, a w czasie jedzenia wprost rozpłynie się w ustach. Przekonajcie się o tym sami. Ciasta czekoladowe największym powodzeniem cieszą się w grudniowe święta, ale w sumie o każdej porze roku zjemy je ze smakiem. Dodatek czekolady lub kakao nie tylko dodaje intensywnej barwy, ale też wyrazistego smaku. Na taki specjał wszyscy z pewnością od razu się rzucą. Nawet dziś, w upalny dzień.

cukinia w cieście
25.06.2022 20:11 Wyborna cukinia smażona w cieście curry. Uwielbiana przyprawa cudownie podkręca jej smak

Co zrobić na obiad? Dobrym pomysłem może się okazać cukinia smażona w cieście curry. Jest wyborna, a uwielbiana przyprawa doskonale podkręca jej smak. Podajcie do niej na przykład lekki sos przygotowany na bazie jogurtu, a całość zamieni się w oryginalne, letnie danie. Cukinia jest bardzo ciekawym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku, ale to właśnie dlatego doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Lubi towarzystwo innych warzyw, mięs i serów. Jednak dziś u nas zagra rolę pierwszoplanową. Przygotujemy ją bowiem niczym kotlety. Pokroimy w plastry, doprawimy, zanurzymy w cieście i usmażymy. Do ciasta dodamy przyprawę curry, która nada cukinii niepowtarzalnego, orientalnego smaku. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni tą prostą potrawą.

gofry
21.06.2022 12:53 4 proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Są chrupiące, lekkie i przepyszne

Lubicie gofry? Dziś zdradzimy wam cztery proste zasady, dzięki którym domowe gofry wyjdą lepiej niż z budki. Będą chrupiące, lekkie i przepyszne. I oczywiście o wiele tańsze niż te kupne. Podajcie je z ulubionymi dodatkami — bitą śmietaną, świeżymi owocami lub słodkim sosem.Gofry są jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Kojarzą się z wakacjami, ale oczywiście można je przez cały rok zamówić w wielu cukierniach lub kawiarniach. Dość prosto można je przygotować również w domu, zwłaszcza jeśli jest się szczęśliwym posiadaczem gofrownicy. Kluczem do sukcesu, a więc do puszystych i delikatnych gofrów jest odpowiednie ciasto. Należy też trzymać się kilku żelaznych zasad, a gofry wyjdą lepsze niż z nadmorskiej budki.

naleśniki
19.06.2022 14:12 Delikatne naleśniki z dodatkiem wody gazowanej. Wyborny, wyjątkowy smak

Naleśniki są proste do zrobienia. Trzeba jednak znać parę tajników, by wyszły delikatne i cienkie. My uzyskamy dziś ten efekt, robiąc ciasto naleśnikowe z dodatkiem wody gazowanej. Naleśniki będą też miały wyborny, wyjątkowy smak i będą doskonale łączyły się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Ciasto na naleśniki powstaje po wymieszaniu mąki, jajek i mleka. Tak przewiduje przepis podstawowy. Jednak oczywiście można go zmieniać, zastępując w zasadzie każdy z tych składników innym. My proponujemy rozmieszać ciasto naleśnikowe mlekiem i wodą gazowaną. Dzięki tej mieszance ciasto jest rzadsze, delikatniejsze i odpowiednio spulchnione. Po usmażeniu wychodzą z niego lekkie i elastyczne naleśniki.

zasmażana kapusta
15.06.2022 18:45 Mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Sekretem są 2 klasyczne składniki

Mamy pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Jest nim mistrzowsko kremowa zasmażana młoda kapusta. Jej sekretem są 2 klasyczne składniki — śmietanka i koperek. Dodaj je pod koniec duszenia, a kapusta zachwyci wszystkie zmysły. Będzie doskonałym dopełnieniem mięsnych dań obiadowych. Zasmażana młoda kapusta to prawdziwe niebo w gębie. Kto jej spróbował, ten doskonale o tym wie. Dodatek ten zachwyca świeżością i delikatnym smakiem, wprost rozpływa się w ustach. Niektórzy nawet traktują go jako danie obiadowe. W sumie, gdy zjemy ją w ciepły dzień z kromką pieczywa, poczujemy się najedzeni.

Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach
15.06.2022 17:03 Niesamowita przekąska, którą wyczarujesz z ziemniaków. Na zawsze zapomnisz o zwykłych frytkach

Zapomnij o zwykłych frytkach i przygotuj kulki ziemniaczane w chrupiącej panierce. Ziemniaczana przekąska jest świetnym pomysłem między innymi na imprezę, spotkania z przyjaciółmi i dodatek do burgerów. Poznaj przepis na niezwykłą przekąskę z młodych ziemniaków.Jeśli znudziły Ci się już frytki, ziemniaki opiekane, czy domowe chipsy, to kulki ziemniaczane w panierce z bułki tartej są idealne dla Ciebie. Każda kuleczka jest delikatna i miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i ma doskonały smak.Kuleczki ziemniaczane dopraw papryką mieloną i oregano, możesz dodać również szczyptę papryki ostrej, jeśli lubisz pikantne dania. Przekąska smakuje doskonale zarówno na ciepło, zaraz po usmażeniu, jak i na zimno. Jest idealna na imprezy i spotkania w większym gronie.Ziemniaki smaż na sporej ilości oleju, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Smażenie kulek trwa dosłownie kilka minut- wystarczy, że pięknie się zarumienią, a to znak, że są już idealne.

Ewa Wachowicz, zupa z soczewicy
15.06.2022 16:49 Banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Idealna na szybki obiad

Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Doskonale w tej roli sprawdzi się banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Przy tej potrawie nie ma dużo pracy, a jej smak i aromat zachwycają. Proponowane danie stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Warzywa strączkowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące. W ich składzie znajdują się bowiem wartościowe białka, które są w stanie zastąpić nawet mięso w naszej diecie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu potrawy z roślin strączkowych mamy zaspokojony apetyt na dłuższy czas. Jednym ze smaczniejszych warzyw strączkowych jest soczewica. Występuje ona w 5 rodzajach — żółta, czerwona, brązowa, zielona i czarna. Najszybciej gotuje się soczewicę żółtą i czerwoną. Nie wymagają one też namaczania.