Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej. Nie ujmuje mu też aromatu ani zawartości cennych składników. Wystarczy wlać popularny płyn do słoika, zanurzyć w nim ząbki czosnku i całość szczelnie zamknąć. Czosnek jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Podnosi smak i aromat pieczonych mięs, drobiu i warzyw. Warto dodać go do sałatki, sosu i zupy. Jest też nieoceniony w walce z przeziębieniami. Działa jak naturalny antybiotyk i udrażnia drogi oddechowe.By jednak czosnek jak najdłużej zachował swój smak, aromat i cenne właściwości, trzeba go odpowiednio przechowywać. Sprawdź więc, jakie warunki mu służą, a jakich lepiej unikać.
Co dziś zrobić na obiad? A może pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia? Jest to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Ważnym ich składnikiem jest aromatyczny dodatek, który wystarczy pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto i dodać do masy. Dzięki niemu kotlety zyskają niepowtarzalny charakter. Jeśli jesteście wielbicielami kotletów, ale znudziło wam się mięso, możecie przygotować leciutkie kotlety z ugotowanych na twardo jaj. Warto jednak dodać trochę podsmażonego, wędzonego boczku. Nada on całości doskonałego smaku i aromatu. Przekonajcie się o tym sami.
Wiecie, jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni? To wcale nie jest trudne, trzeba tylko znać kilka żelaznych zasad. Ich przestrzeganie zapewni, że ryba wyjdzie smaczna i apetyczna, czyli dokładnie taka, na jaką każdy ma ochotę. O tym, że ryby są bardzo zdrowe, słyszał już chyba każdy. Zawierają pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, wiele witamin i soli mineralnych, a przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe. Ten skład sprawia, że ryby są zdrowsze niż mięso i drób. Dlatego powinniśmy je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryby możemy jeść na przekąskę, np. śledzie czy wędzoną makrelę. Jednak rybka na obiad, to jest to. W sklepach najłatwiej dostępne są ryby mrożone. Mrożenie jest bardzo dobrą metodą utrwalania żywności, jednak rozmrożona ryba, a zwłaszcza filet, w czasie smażenia potrafi spłatać figla. Jak uniknąć jego rozpadnięcia i odchodzenia panierki?
Placki ziemniaczane z sosem musztardowym to pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, podane z domowym, aromatycznym sosem czosnkowym to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z sosem musztardowym.Placki ziemniaczane dopraw suszonym majerankiem i świeżym koperkiem, będą genialne w smaku. Placki podaj z domowym sosem musztardowym, który urozmaica smak smażonych ziemniaków. Sos przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się połączyły, a sam sos odpowiednio schłodził.Do placków wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne lub mączne odmiany, jak Irys, Orlik, Sante. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, a mało wody, dzięki czemu placki będą miały idealną konsystencję i nie rozwarstwią się podczas smażenia. Plusem jest również mała ilość mąki, czyli zmniejszona kaloryczność potrawy.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ziemniaczane z twarogiem, są przepyszne.
Olej pryska podczas smażenia? Przyczyną jest woda znajdująca się na patelni. Wystarczy się jej pozbyć, a problem zniknie. Przydatna będzie sól, którą można posypać ciepły tłuszcz zapobiec jego rozprzestrzenianiu się po kuchni. Sprawdźcie wszystkie wskazówki, a już nigdy nie będziecie sprzątać kuchni z drobinek tłuszczu. Gdy olej pryska naokoło łatwo o oparzenia. Po przyrządzeniu posiłku konieczne jest też sprzątanie. A wystarczy tylko pozbyć się wody z patelni, by problem w ogóle nie wystąpił. Podpowiadamy, jak uchronić się przed problemami w czasie smażenia jedzenia. Zapomnicie, że kiedykolwiek je mieliście.
Grzyby warto podsmażyć, przed dodaniem do potrawy. A jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Ma to znaczenie, gdy zależy nam na pieczarkach chrupiących, pełnych aromatu i smaku. Jak się okazuje, istotny jest moment, w którym dodajemy do nich sól.Nic tak nie wydobywa z grzybów smaku i aromatu, jak smażenie. Dlatego podsmażamy je przed dodaniem do zupy, sosu czy farszu. Zdradzimy wam dziś sposób na to, jak smażyć pieczarki, by nie wyciekała z nich woda. Dzięki temu będą nieocenionym dodatkiem do potraw.
Placki i racuchy są daniem prostym, tanim i szybkim do zrobienia. Zwykle ich podstawą jest mąka i jajka. Dziś jednak zrobimy obłędne bananowe racuchy z kaszy manny. Są zdrowsze od klasycznych, bo nie zawierają mąki, a niezwykłego smaku dodają im banany. Czy ty też tak masz, że jak nie masz pomysłu na kolację czy podwieczorek, to robisz racuchy? Po takie rozwiązanie sięga wiele osób, bo zwykle pod ręką jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak chcecie przygotować racuchy w pożywniejszej wersji, odmieńcie ich skład.My zamiast mąki użyliśmy kaszy manny, dzięki czemu racuchy są bogatsze w błonnik i witaminy. Ciasto rozprowadziliśmy nie mlekiem, a kefirem i wodą. Do ciasta dodaliśmy też rozgniecionego banana. Nadał on racuchom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Masz ochotę na naleśniki, ale twoja lodówka świeci pustkami? Spokojnie, bez jajek i mleka też da się zrobić delikatne i pyszne naleśniki. Pomoże ci w tym nasz patent. Takie naleśniki doskonale będą smakować z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Przetestuj nasz przepis.Naleśniki lubią wszyscy i mali i duzi. Nic dziwnego, wszak są naprawdę smaczne i stanowią doskonałą odmianę dla kanapek. Można je zrobić na szybko i jeść posmarowane dżemem czy twarogiem. Sprawdzą się też jako przekąska, deser czy kolacja.Nasze naleśniki bez jajek i mleka można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce są duże braki. Stanowią też doskonałą alternatywę dla osób uczulonych na jajka i mleko lub z różnych powodów niemogących jeść tych produktów.
Babcie są w kuchni prawdziwymi czarodziejkami. Z kilku prostych składników potrafią stworzyć coś smacznego i pożywnego. I takie są właśnie sodowe placuszki według babcinego przepisu, który wam zaraz podamy. Sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Polecany przez nas przepis na placki był i jest popularny na Kujawach. Placuszki te nazywane racuchami, sodziakami, byncami czy spuchlinami były jadane nie tylko na śniadanie i kolację, ale też na obiad. To dlatego, że są bardzo sycące.
Smażenie w głębokim tłuszczu jest techniką przyrządzania żywności, która wymaga ostrożności i wprawy. Wystarczy bowiem, że do oleju dostanie się choć odrobina wody, by ten wykipiał z naczynia, w którym go podgrzewamy. Podpowiadamy jak uniknąć takiej sytuacji. W głębokim tłuszczu przygotowuje się między innymi frytki czy pączki. Ta technika przyrządzania potraw — choć wydaje się prosta — wymaga sporo wprawy. Istnieje bowiem szereg zasad, których trzeba pilnować, by smażenie było bezpieczne.
Placki ziemniaczane są klasyką naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami chłoną one ogromną ilość tłuszczu. Jeśli rezygnujesz z jedzenia z uwagi na ten mankament, mamy świetne wieści. Unikniesz nadmiaru tłuszczu, jeśli usmażysz placki ziemniaczane na bardzo rozgrzanym oleju. Wielu smakoszy o tym zapomina. Inną metodą może być wlanie odrobiny mocnego alkoholu do ciasta, który także ogranicza chłonność placków. Placki ziemniaczane charakteryzują się wspaniałą chrupkością oraz pysznym smakiem właśnie dlatego, że smaży się je na oleju. Nie trzeba jednak męczyć się i jeść placki, które dosłownie ociekają tłuszczem - wystarczy skorzystać z poniższych porad. Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdyż szybkie przyrumienienie placków z zewnątrz, uchroni je przed wciągnięciem oleju do środka. Do samego ciasta warto z kolei wlać nieco spirytusu tak jak do pączków. Alkohol wyparuje w czasie gotowania, więc nie trzeba się go obawiać, a zadziała niczym bariera wobec tłuszczu.
Gofry to pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek i pyszną przekąskę dla dużych i małych. Gofry kojarzą nam się głównie z wakacjami i morzem, jednak w domu możesz w bardzo prosty sposób zrobić je samodzielnie, będą puszyste i pyszne. Jak zrobić perfekcyjne, puszyste gofry?Gofry to rewelacyjny deser, zarówno w letnie, upalne dni, jak i chłodne, zimowe wieczory. Gofry są puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie chrupiące, pięknie przyrumienione, słodkie z wyczuwalną nutą wanilii. Domowe gofry zrobisz w prosty sposób i będą tak puszyste, jak te z nadmorskiej budki. Wystarczy, że zastosujesz kilka ważnych porad, a ciasto będzie idealne. Do gofrów podaj ulubione dodatki, a zrobisz najbliższym pyszną niespodziankę. Jeśli szukasz pomysłu na domowy deser- tu poznasz przepis na hiszpańskie churros, czyli puszyste paluchy podawane z sosem czekoladowym, rozpływają się w ustach.
Cebula swoje miejsce ma w większości wytrawnych potraw, ponieważ gra bardzo istotną rolę - nadaje im odpowiedniego smaku i poprawia jego głębie. Żeby uzyskać taki efekt, konieczne jest dobre zeszklenie cebuli. Skutecznym trikiem ułatwiającym zeszklenie warzywa jest dosypanie do niego szczypty soli lub cukru, dzięki czemu karmelizacja zachodzi szybciej. Cebula jest popularna na całym świecie i obok czosnku można znaleźć ją w najróżniejszych recepturach. Po obróbce termicznej zmienia ona swoje właściwości, co jest ochoczo wykorzystywane przez wszystkich kucharzy. Najczęściej pokrojoną w kostkę, plasterki lub piórka cebulę smaży na patelni z olejem. Taka metoda daje możliwość wygodnej obserwacji i oceniania stopnia wysmażenia. Niżej zdradzamy co zrobić, aby całe zadanie zawsze kończyło się 100% sukcesem.
Gniazdka, inaczej pączki hiszpańskie, to ciastka z ciasta parzonego, których kształt przypomina ptasie gniazda. Ciastka są bardzo puszyste, delikatne, a oblane lukrem są doskonałe. Gniazdka, podobnie jak pączki, czy faworki, osładzają nam tłusty czwartek. Poznaj przepis na gniazdka z lukrem.Pączki, faworki, gniazdka to już tradycyjne pyszności, które muszą pojawić się na naszych stołach podczas najsłodszego dnia w roku- w tłusty czwartek. Domowe wypieki są jeszcze lepsze od kupnych, dlatego też szczerze zachęcam do podjęcia kulinarnego wyzwania przed tym szczególnym dniem.Gniazdka przygotujesz naprawdę szybko. Ciasto parzone jest proste w przygotowaniu, pamiętaj, żeby gniazdka formować przy pomocy rękawa cukierniczego i wykładać je na olej najlepiej przy pomocy papieru, żeby nie popękało. Gniazdka przed podaniem oblej lukrem, będą wyglądać i smakować przepysznie. Gniazdka nie są słodkie, dlatego lukier jest tutaj kluczowym składnikiem- w tłusty czwartek ma być słodko, nawet bardzo. Jeśli chcesz zrobić najbliższym pyszną niespodziankę, przygotuj również obłędne, puszyste pączki przepisu Roberta Makłowicza, znikną błyskawicznie.
Donaty, czyli amerykańskie pączki bez nadzienia z dziurką w środku to pyszne, puszyste ciastka drożdżowe. Donaty z polewą o smaku czekoladowym z kolorową posypką i orzechami podbiją serca wszystkich. Poznaj przepis na wyśmienite donaty z polewą o smaku czekoladowym, czyli pączki w amerykańskim stylu.Donaty to doskonały zamiennik tradycyjnych pączków, przygotowuje się je bardzo podobnie, jednak wersja amerykańska nie posiada nadzienia. Z tego też względu donaty dekorowane są na wiele różnych sposób, im słodsze i bardziej kolorowe, tym lepsze. Donaty z polewą o smaku czekoladowym, lukrowaną posypką i orzechami wyglądają i smakują rewelacyjnie. W cieście drożdżowym najważniejszy jest rozczyn. Drożdże muszą urosnąć, wymieszane w odrobinie mąki, mleka i cukru, dopiero później wyrabiaj z nimi ciasto. Wszystkie składniki do donatów muszą mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym wypadku drożdże nie ruszą, a ciasto nie podwoi później swojej objętości. Przed smażeniem donatów sprawdź również temperaturę oleju- musi mieć 170- 180 stopni C.Tu poznasz przepis na kultowe pączki przepisu Magdy Gessler. Jeśli natomiast masz ochotę na tradycyjne faworki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne faworki z serkiem waniliowym, palce lizać.
Już za chwilę tłusty czwartek. Jeśli będziecie smażyć pączki lub faworki, powinniście wiedzieć, co zrobić ze zużytym olejem po pączkach. Tak samo trzeba postąpić z każdą większą ilością tłuszczu, która zostaje po głębokim smażeniu. Tłuszczu nigdy nie powinniście wylewać do zlewu, bo grozi to poważną awarią nie tylko w waszym mieszkaniu. Wiele osób pozostały po smażeniu tłuszcz po prostu wylewa do zlewu lub sedesu. Choć wydaje się to prostym rozwiązanie, to jednak nie jest ono dobre. Płynny tłuszcz, nawet olej, po wlaniu go do zimnej wody zamienia się w tłuste grudki. Osadzają się one na rurach kanalizacyjnych i w kolankach, a wtedy łatwo przyczepiają się do nich różne zanieczyszczenia, które również trafiają do odpływu, np. resztki jedzenia, włosy. Takie działanie może więc sprzyjać wydobywaniu się z odpływów nieprzyjemnego zapachu, a po jakimś czasie doprowadzić do zapchania się rur. Taka awaria może być dokuczliwa dla ciebie, ale też mogą ją odczuć sąsiedzi. Dlatego nigdy nie wylewaj tłuszczu do zlewu.
Placki ziemniaczane potrafią być pyszne, jednak nie zawsze są w 100 procentach udane. Sprawdź, co zrobić, żeby placki ziemniaczane wyszły idealnie chrupiące. Wystarczy jedna, prosta sztuczka, dzięki której już nigdy nie wyjdą twarde i niesmaczne. Idealne placki ziemniaczane powinny być chrupiące z wierzchu oraz miękkie i wilgotne w środku. Takie placki zjadamy z wielką przyjemnością, np. w towarzystwie śmietany i cukru czy pikantnego sosu.
Jeśli macie ochotę na naleśniki, ale właśnie odkryliście, że nie macie jajek, nie ma problemu. Zobaczcie, jak zrobić elastyczne i delikatne naleśniki bez jajek. Udadzą się i będą smaczne, jak tradycyjne, wystarczy tylko pamiętać o dwóch zasadach. Podstawowymi składnikami ciasta na naleśniki są mąka, jajka i mleko. Jajka pełnią w nim rolę składnika wiążącego i spulchniającego. Jednak dobry rezultat można uzyskać nawet bez jajka. Wystarczy pamiętać o tym, by po rozmieszaniu ciasta, odstawić je na 20-30 minut, żeby odpoczęło. W tym czasie skrobia odpowiednio skleikuje, co sprawi, że smażone naleśniki nie będą się rozrywać. Naleśniki bez jajka trzeba też koniecznie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Do zbyt zimnej będą przywierać i rozpadną się przy obracaniu.
Ciasto zebra siostry Anastazji to bajecznie pyszny deser, który wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto jest słodkie, waniliowo- kakaowe, a po upieczeniu powstają ładne paski, które przypominają zebrę, stąd nazwa wypieku. Sprawdź, jak zrobić ciasto zebra siostry Anastazji- bajecznie pyszny deser dla każdego.Ciasto zebra jest ciastem podobnym do babki piaskowej, jednak różni je piękny, marmurkowy układ mas, który po upieczeniu tworzy estetyczne paski. Ciasto jest mocno kakaowe i waniliowe, jest wilgotne i bardzo puszyste. Ciasto zebra piekę zawsze, kiedy chcę zrobić pyszne i efektowne ciasto na szybko na niezapowiedzianą wizytę gości lub kiedy mamy ochotę na coś słodkiego w weekend do kawy i herbaty. Ciasto wychodzi za każdym razem, pamiętaj jednak, żeby masy wykładać na przemian, zaczynając od środka, wtedy wyjdą idealne paski. Ciastem, które piekę równie często, jest brownie czekoladowe z czerwonej fasoli. Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i lekkie bo bez mąki, jajek i z minimalną ilością oleju- tu poznasz przepis na wyśmienite brownie czekoladowe z orzechami, bananem i fasolą.
Już jutro tłusty czwartek, a więc święto pączków i faworków. Te drugie są nieco mniej pracochłonne, możesz więc przygotować je własnoręcznie. Pomocny może okazać się nasz przepis na faworki bez jajek, śmietany i cukru. Wychodzą kruche i delikatne, po prostu obłędne. Ciasto na faworki bazuje na mące, żółtkach i śmietanie. Czasami jednak nie mamy pod ręką tych wszystkich składników lub z jakiegoś powodu nie możemy jeść jajek lub nabiału. Jak się okazuje, bez ich dodatku też można zrobić idealne faworki. Przekonajcie się o tym sami.
Mini babka wielkanocna to pyszne piaskowe ciastka, które przygotujesz błyskawicznie. Babeczki są puszyste, wyrośnięte, waniliowe, a w środku mają słodką niespodziankę. Poznaj przepis na mini babkę wielkanocną, prostą, lekką i pyszną. Udekoruj ją lukrem lub cukrem pudrem, a babeczki będą zachwycać również wyglądem.Mini babeczki wielkanocne uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pyszne, puszyste, a udekorowane lukrem lub cukrem pudrem wyglądają bardzo smakowicie. Babeczki są idealne na Wielkanoc- ślicznie wyglądają na stole i bez problemu zmieścisz je do koszyczka ze święconką.Babeczki zawsze przygotowuję z małą, słodką niespodzianką w środku- masą kakaową. Wystarczy, że po wyrobieniu masy na babkę, przelejesz odrobinę do innego pojemnika i wymieszasz ją z tradycyjnym kakao, następnie warstwowo wykładasz przygotowane ciasto do foremek.Babeczki po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub domowym lukrem. Ciasta świetnie wyglądają z dodatkowymi elementami dekoracyjnymi, jak lukrowymi jajeczkami, zajączkami, kwiatkami jadalnymi.Jeśli masz ochotę na mocno czekoladowe wydanie tradycyjnej babki piaskowej- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną z kakao i roztopioną czekoladą, jest puszysta, wilgotna i zawsze znika zaraz po upieczeniu.
Twoje pączki pękają podczas smażenia? Przyczyną może być nadziewanie surowego ciasta. Smakołyk należy wypełniać konfiturą już po przygotowaniu. Tylko tak unikniemy niepotrzebnych komplikacji. Sprawdźcie, na co jeszcze zwrócić uwagę. Przygotowywanie pączków potrafi przysporzyć problemów. Zdradzaliśmy wam już jak ustrzec się przed uzyskaniem bardzo tłustych pączków. Prezentowaliśmy też smaczny przepis na pyszną wegańską wersję rarytasu. Tym razem podpowiadamy, co zrobić, by ładnie się prezentowały.
Smakosze pierogów wiedzą, że najważniejsze w nich jest ciasto. Odpowiednio miękkie i elastyczne, łatwo daje się formować i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak je przygotować? Poznajcie niesamowity, przedwojenny przepis na ciasto na pierogi. Nie ma jak tradycja.Co wpływa na konsystencję i smak ciasta na pierogi? Z pewnością dobór składników, ich jakość i proporcje. Ważne jest też dobre wyrobienie ciasta. Ale po kolei. Na ciasto na pierogi najlepiej jest przeznaczyć mąkę pszenną typu 450 lub 480. Trzeba do niej dodać trochę soli, oleju i dobrze ciepłej wody. Jajko jest dodatkiem, na którego temat zdania są podzielone. Jedni uważają, że spulchnia ciasto na pierogi. W przedwojennym przepisie jednak pominięto jego dodatek, bo zwiększa ono twardość ciasta.
Lubicie Nutellę, ale unikacie jej ze względu na wysoką zawartość cukru? Przygotujcie własną wersję popularnego kremu. W wersji podstawowej wystarczą orzechy, kakao i trochę wody. Przepis jest prosty, a efekt zachwyci każdego. Skusicie się?Domowe smarowidło na bazie orzechów laskowych będzie zdrowsze niż komercyjnie dostępny oryginał, który zawiera znaczne ilości oleju palmowego, cukru i mleka. Wszystko dlatego, że zamiast ogromnej cukru wykorzystamy naturalny słodzik — daktyle. Możecie oczywiście je pominąć, choć wtedy krem będzie wytrawny.
Szukasz nietuzinkowego pomysłu na obiad? A lubisz kotlety? Jeśli chcesz, możesz wraz z nami przygotować przepyszne kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Nie mają dodatku jajek, a o ich niezwykłym smaku przesądzają dwie aromatyczne przyprawy. Do kotletów podaj sos i dużą porcję surówki — zachwycą każdego. Bezmięsne kotlety potrafią być naprawdę smaczne, a przy tym są zdrowe. Nie zawierają bowiem tłuszczu ani cholesterolu, dostarczają nam też wiele wartościowych składników, np. błonnika, witamin, soli mineralnych. Wszystko oczywiście zależy od tego, z czego je przygotujemy. Nasze dzisiejsze kotlety zrobimy z kalafiora i kaszy jaglanej. Kalafior ma niepowtarzalny smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana jest zaś doskonałym źródłem błonnika i witamin z grupy B. Gdy te dwa składniki podgotujecie, rozdrobnicie i odpowiednio przyprawicie powstanie doskonała masa na kotlety.
Olej jest bardzo ważnym produktem podczas codziennej pracy w kuchni i trudno bez niego wyobrazić sobie tradycyjne potrawy. Niestety w styczniu 2022 roku ceny olejów roślinnych pobiły światowe rekordy - według ekspertów wskaźniki podwyżek były historycznie największe. W porównaniu z grudniem 2021 roku, styczniowy subindeks cen olejów wzrósł aż o 4,2 proc. Oleje roślinne towarzyszą nam w kuchni praktycznie każdego dnia. Na śniadanie często wybiera się margarynę do kanapek, z kolei do smażenia niezastąpiony jest klasyczny olej rzepakowy. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w styczniu drożały przede wszystkim oleje palmowe, sojowe, rzepakowe oraz słonecznikowe - a więc podstawowe rodzaje tłuszczów wykorzystywane w gospodarstwach domowych na całym świece.
Cebulka prażona to świetny dodatek do wielu dań, jest bardzo aromatyczna, słodka i chrupiąca. Dodasz ją do mięsa, ziemniaków, pizzy, zapiekanek, sosów, posypiesz kanapkę. Jak zrobić prażoną cebulkę?Cebula jest warzywem stosowanym w każdej kuchni na świecie. Wzmacnia smak i aromat każdego dania, zup, sałatek, sosów. Cebulka prażona to krążki cebulowe obtoczone w mące z dodatkiem soli i cukru, a następnie smażone na oleju na złoty kolor.Cebulka prażona ma zupełnie inny smak od tradycyjnej, jest słodka i jeszcze bardziej esencjonalna. Cebulkę prażoną dodasz do każdego dania, sosu. Ziemniaki oprószone cebulką prażoną zyskują fenomenalny smak, zwykła kanapka również smakuje zupełnie inaczej, kiedy oprószysz ją prażonymi wiórkami.Prażona cebulka świetnie łączy się z pomidorami i mięsem- tu poznasz przepis na piersi kurczaka w sosie pomidorowym, dodaj do niej prażone wiórki, a wszyscy będą zachwyceni smakiem potrawy.Cebulkę dodaj również do burgerów wołowych z serem, będą przepyszne.
Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne wypieki przygotowywane na tłusty czwartek. Delikatne, kruche, słodkie i pulchne ciasteczka oprószone cukrem pudrem są świetnym deserem w najsłodszy dzień w roku. Jak zrobić idealne faworki na tłusty czwartek?Tłusty czwartek, czyli święto każdego łasucha, przypada na ostatni czwartek przed Wielkanocą, w 2022 r. obchodzimy go 24go lutego. W tłusty czwartek nie liczymy kalorii, a ilość zjedzonych pączków i faworków. Sprawdź, jak zrobić idealne faworki i sprawić najbliższym pyszną i słodką niespodziankę.Faworki kupisz w każdym sklepie przez świętem, jednak te robione w tradycyjny, domowy sposób są o wiele smaczniejsze. W faworkach najważniejsze jest odpowiednie wyrobienie ciasta, aby było puszyste i dobrze napowietrzone. Faworki pod wpływem wysokiej temperatury pęcznieją i zyskują apetyczny, złoty kolor.Tłusty czwartek nie może odbyć się również bez pączków- tu poznasz przepis na wyśmienite, domowe pączki, idealne na karnawał.