Na polskich stołach przeważnie królują placki ziemniaczane oraz te z cukinii. Istnieją jednak o wiele ciekawsze opcje. Placki z patisonów są proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Idealnie sprawdzą się jak ciepła przekąska, a nawet letni obiad. Doprawione odrobiną czosnku warzywo mile was zaskoczy i na długo wyprze pomysł przygotowywania placków z innych warzyw.
Kurczaki w panierce z KFC mają wielu zwolenników. Zachwyca ich smak dania i wyjątkowo przyrządzona panierka. Jest ona pomarszczona i pyszna. Jak zrobić panierkę rodem z KFC? Jedna czynność ma kluczowe znaczenie. Koniecznie o niej pamiętaj.
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letnich obiadów. Można z niej też przyrządzać sałatki. Jednak, co zrobić, żeby fasolka zachowała zielony kolor? Znany kucharz zdradził patent na gotowanie fasolki. Dzięki temu jej kolor będzie wyjątkowo świeży i intensywny.
Zupa pomidorowa nie zawsze musi być serwowana na ciepło. Niedawno zrobiłam hiszpańską odsłonę dania ze świeżych, dojrzałych w słońcu warzyw, czyli gazpacho. Podawana niczym chłodnik potrawa zachwyciła wszystkich domowników. Spróbujcie i wy.
Jagody to pyszny smak lata. Te owoce leśne pasują do wypieków i deserów. Jagodzianki są hitem tegorocznego sezonu. Ceny za nie szybują, ale warto też samodzielnie przygotować jagodzianki. Trick mojej babci sprawia, że jagody nigdy nie wypływają z jagodzianek.
Mizeria pasuje nie tylko do letnich obiadów. Lubimy ją jeść bez względu na porę roku. Zwykle dodajemy do niej śmietanę. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inny produkt. To niezwykle zdrowa alternatywa dla tłustej śmietany.
Sernik jest niezwykle delikatnym, puszystym i słodkim ciastem. To jedno z najbardziej popularnych wypieków na świecie. Ania Bardowska znana z programu Rolnik szuka żony- poleca swój przepis na to ciasto. Jej sernik jest wyśmienity, a do jego zrobienia potrzebujesz tylko 4 składników.
Cukinia może stanowić doskonały materiał na obiadowe kotlety. Popularne zwłaszcza latem warzywo po obtoczeniu w panierce z dodatkiem sera żółtego i ziół smakuje znacznie lepiej niż niejedne schabowe. Wykonanie dania to bułka z masłem — kto raz zrobił jakiekolwiek panierowane przysmaki z pewnością sobie poradzi.
Ser może być doskonałą bazą do przygotowania efektownej rolady. Z przepisem siostry Anastazji nie zajmie wam to wiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni taką przystawką. Musicie spróbować.
Pierogi z jagodami są znakomitym pomysłem na letni słodki obiad. Przepis, który otrzymałam od mojej koleżanki, zaskakuje dodatkiem kaszy manny do farszu. Dzięki niej jednak owoce nie rozklejają ciasta, a pierogi stają się bardziej sycące. Zapomnicie o wyciekającym soku.
Obiad z makaronu idealnie sprawdzi się na dni, w których nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Do mącznego produktu dodamy zaledwie kilka produktów, które kupicie w dowolnym sklepie spożywczym. Smak dania zachwyci nawet najbardziej wybrednych domowników.
Nie wiesz co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, przygotuj pyszną marmoladę. Receptura jest bardzo prosta, a smak wyrobu zachwyci nawet sceptyków. Już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.
Placki ziemniaczane warto urozmaicać. Latem jednym z ciekawszych pomysłów będzie dodanie do ziemniaków startej cukinii. Przepis, który w mojej rodzinie przechodził z pokolenia na pokolenie, jest prosty, a efekty zachwycają nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Surówka z kalarepy świetnie sprawdzi się w upalne dni. Chrupiące warzywo doprawione sosem z dodatkiem koperku skradnie niejedno serce. Smakuje o wiele lepiej niż klasyki przygotowywane z marchewki czy selera. Musicie spróbować.
Kotlety mielone powinny być soczyste. Karol Okrasa zdradził sposób na uzyskanie dania o niesamowicie przyjemnej konsystencji. Do mięsa kucharz dodaję ugotowaną kaszę jęczmienną, która z powodzeniem zastępuje bułkę pszenną, sprawiając, że danie jest zdrowsze i bardziej sycące.
Pyszne naleśniki można zrobić na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest dodanie do ciasta odrobiny kurkumy. W taki sposób rarytas przygotowuje Anna Lewandowska. Korzyści są nieocenione, a wykonanie niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Botwinka to kolejny z pysznych smaków lata. Zupa z delikatnych i młodych liści buraka zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem. Jest też niezwykle zdrowa i pożywna. Jakub Kuroń do botwinki używa zawsze tylko tego mięsa. Dzięki niemu zupa jest wyjątkowo pyszna.
Placki z cukinii są smaczne, zdrowe i lekkostrawne. Przygotowuje się je w prosty sposób i są pyszną propozycją na obiad lub przekąskę. Jednak nie powinniśmy dodawać do nich mąki. Wyjaśniamy, dlaczego i czym możemy zastąpić ten składnik.
Ogórki małosolne to prawdziwy smak lata. Na ten wyjątkowy przysmak czekamy cały rok. Teraz bez przeszkód możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych. Przepis od Ani Starmach zachwyci smakoszy. Ogórki małosolne wychodzą pyszne i robi się je w błyskawicznym tempie.
Papryka wzbogaca nasze dania i dodaje im smaku. Możemy jeść ją na surowo, dodawać do sałatek, marynować, faszerować lub grillować. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i przygotować paprykę po chorwacku. Ten bałkański smak was zachwyci. Jest wyrazisty i bardzo oryginalny.
Sezon na bób trwa w najlepsze. Smakosze zajadają się tym pysznym i zdrowym warzywem aż się uszy trzęsą. Polecam patent mojej cioci na przyrządzenie bobu. Spróbujcie, a już zawsze w ten sposób będziecie przygotowywać bób.
Marzy ci się pyszna jajecznica jak z najlepszej restauracji? Mamy na to sposób. To popularne danie śniadaniowe możesz teraz przygotować jeszcze smaczniej niż zwykle. Taka jajecznica będzie kremowa i aksamitna dzięki pewnemu dodatkowi. Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowania.
Jagodzianki to prawdziwy smak lata. Pyszne, zdrowe i bardzo kuszące. Wiele osób cały rok czeka na te wypieki z leśnymi owocami. Polecamy przepis na smaczne jagodzianki. Kucharz dostał go od swojej babci. Nadzienie jest jak z bajki.
Pyszne ser można przygotować nawet w domowym zaciszu. Wystarczy kupić większe opakowanie jogurtu grecki i uzbroić się w cierpliwość. Efekt zachwyci was już do spróbowania.
Cukinia jest warzywem o delikatnym, orzechowym smaku. To prawdziwa skarbnica witamin, którą warto włączyć do swojej diety. Polecamy prosty przepis na zapiekankę z cukinii. Taki pyszny obiad wystarczy nawet na trzy dni i będzie smakował całej rodzinie.
Czy lubicie biszkopt? Warto go przygotowywać, bo stanowi świetną bazę do przyrządzenia innych ciast. Można wykorzystać do nich owoce lub krem. Jednak co zrobić, by biszkopt był idealny? Moja babcia zdradziła mi sekret tego puszystego ciasta.
Kotlety mielone to jedne z najbardziej ulubionych dań obiadowych Polaków. Przygotowuje się je w prosty sposób. Przyrządzenie takiego obiadu nie zabiera też wiele czasu. Radzimy by, zamiast bułki do mielonych dodać zupełnie inny dodatek. Masz go na pewno w swojej kuchni.
Kochamy lato za piękną pogodę, ale też za owoce sezonowe. Należą do nich wiśnie, które świetnie nadają się do robienia przetworów. Przepis siostry Anastazji na wiśnie w syropie to prawdziwy kulinarny hit. Polecamy przyrządzenie smacznych i zdrowych wiśni w syropie.