Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Wielkanocna babka
27.03.2021 01:00 Przepis na babkę wielkanocną

Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.

Surówka z ogórków kiszonych
27.03.2021 01:00 Surówka z ogórków kiszonych

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.03.2021 01:00 Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Jak gotować najlepsze flaczki?
26.03.2021 01:00 Jak gotować flaczki bez nieprzyjemnego zapachu?

Flaczki należą do klasyki polskich zup - najczęściej można zjeść je w restauracjach specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej, oraz na weselach, gdzie nieodzownie stanowi podstawę serwowanych dań. Podczas gotowania kucharze zmagają się jednak ze sporym problemem. Główny składnik tej potrawy, czyli flaki wołowe, posiadają specyficzny i często nieprzyjemny zapach. Jeśli nieumiejętny kucharz nie wie jak się go pozbyć, cała zupa przejdzie tym aromatem i zniszczy całą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak dodać liście laurowe, które swoim intensywnym aromatem zakryją zapach flaków.

Makaron ze szpinakiem i serem
26.03.2021 01:00 Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych

Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.

Schab pieczony
26.03.2021 01:00 Babciny patent na soczysty pieczony schab

Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu. Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.

26.03.2021 01:00 Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.

tosty francuskie
25.03.2021 01:00 Prosty przepis na tosty francuskie

Francuska nazwa „pain perdu” („zmarnowany chleb”), została tak naprawdę rozpowszechniona w Anglii. Obecnie francuskie grzanki obtacza się nie tylko w mleku, ale i w rozrobionym jajku. Niektórzy szefowie kuchni serwują bogatszą wersję tostów – chleb moczony w miksturze z wina, cukru i soku z pomarańczy.Wbrew swojej nazwie tosty francuskie wcale nie pochodzą z Francji. Pierwsze wzmianki o podobnym daniu pojawiły się już w IV wieku naszej ery – znaleziono je w dziełach kulinarnych spisywanych starożytną greką i łaciną. Dawniej pieczywo pszenne maczano w samym mleku i podawano jako słodką przekąskę.Namoczony i smażony chleb zawędrował do Niemiec i krajów skandynawskich pod nazwą „biedny rycerz”. Nic w tym dziwnego – danie jest rzeczywiście bardzo tanie i proste, a więc z pewnością było spożywane także przez niezamożnych członków społeczeństwa.

pasztet
25.03.2021 01:00 Przepis na pasztet wegetariański

Chociaż powszechnie uważa się, że pasztet to danie typowo mięsne, jego wegetariańskie odpowiedniki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je tak naprawdę na niezliczenie wiele sposobów – z soczewicy, cukinii albo grzybów. Odpowiednio doprawione są doskonałym sposobem na przemycenie porcji warzyw nawet wybrednym.

Nóżki w galarecie
25.03.2021 01:00 Przepis na kultowe zimne nóżki

Nóżki w galarecie przeważnie kojarzą się z czasami PRL-u. Właśnie wtedy potrawa zyskała ogromną popularność, która sprawiła, że nawet dzisiaj nietrudno znaleźć wielbicieli tego specjału. Podczas przygotowań warto pamiętać o istotnym szczególe.

Żurek w przepysznej odsłonie
25.03.2021 01:00 Przepis Okrasy na łemkowski żurek

Żurek należy do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie spałaszowałyby taką zupę. Dziś przyjrzymy się przepisowi od Karola Okrasy. Specjał w tym wydaniu momentalnie znika z talerzy.

Mikser Zelmer
25.03.2021 01:00 Niezapomniany mikser z czasów PRL

Wiekowe sprzęty sprzed lat, takie jak powyższy mikser, mają jedną przewagę nad współczesnymi urządzeniami. Dawniej elektronika produkowana była w taki sposób, aby mogła wytrwać i posłużyć użytkownikowi jak najdłużej. Dzisiejsi producenci nie tworzą już sprzętów z taki oddaniem. Miksery, blendery czy sokowirówki dostępne w sklepach potrafią zepsuć się zaraz po podłączeniu do prądu. Najczęstszy scenariusz wygląda jednak tak, że awarii ulegają zaraz po przedawnieniu gwarancji, co napędza konsumpcjonizm i zyski producentów.

mizeria
25.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na mizerię

Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.Mizeria – smaczna i orzeźwiającaMizeria składa się w głównej mierze z cienko pokrojonych ogórków, te natomiast są warzywem o dużej zawartości wody. Nic więc dziwnego w tym, że ta sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do letniego obiadu i ugasi pragnienie. Doskonale pasuje do dań rybnych i mięsnych, a wiele osób nie wyobraża sobie tradycyjnego, polskiego schabowego czy młodych ziemniaków z koperkiem bez mizerii. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by tę sałatkę spożywać także jesienią czy zimą – witamina C zawarta w ogórkach wzmocni naturalną odporność organizmu.Warzywo jest również niskokaloryczne – możemy spożywać je w dużych ilościach bez ryzyka zyskania na wadze. Dzięki wysokiej zawartości błonnika szybko odczujemy sytość. Poza tym ogórki pomagają pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Co będzie potrzebne do przygotowania tak zdrowej i smacznej sałatki?3 duże ogórki (gruntowe lub szklarniowe poza sezonem)Około 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (ilość zależy tak naprawdę od preferowanej konsystencji sałatki)Sok z cytrynyCukier lub miód (opcjonalnie)Pieprz czarny mielonySólKlasyczna mizeria – sposób przygotowaniaOgórki myjemy, cieniutko obieramy i odcinamy oba końce. Jeżeli mamy małe i wczesne ogórki gruntowe – nie trzeba nawet pozbywać się skórki. To właśnie ona zawiera większość cennych substancji odżywczych. Po wstępnym przygotowaniu warzywa należy pokroić na plasterki. Im będą cieńsze, tym lepsza wyjdzie mizeria.Plasterki ogórków przekładamy do miseczki i posypujemy łyżeczką soli, a następnie całość mieszamy. Dzięki soli warzywa oddadzą większość zawartej w nich wody, a sałatka nie wyjdzie zbyt rzadka. Taką mieszankę odstawiamy na bok na 15-20 minut i odciskamy nadmiar płynu. Możemy posłużyć się również sitkiem, do którego wkładamy nasze ogórki z solą – wtedy nadwyżka wody po prostu z nich spłynie.W trakcie czekania na to, aż warzywa puszczą soki, możemy przygotować resztę składników. Do kolejnej miseczki przekładamy naszą śmietanę 18% lub jogurt naturalny. Jeśli chcemy dodać do mizerii sok z cytryny – robimy to teraz i wyciskamy około dwóch łyżek. W wersji bardziej na słodko możemy dorzucić szczyptę cukru albo łyżkę miodu. Mieszankę przekładamy do ogórków, które wcześniej odcisnęliśmy z nadmiaru wody. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Sałatki nie trzeba już solić.Taka klasyczna mizeria doskonale smakuje w tradycyjnym, prostym wydaniu, ale wiele osób stosuje różnego rodzaju dodatki. Możemy urozmaicić ją szczypiorkiem albo koperkiem. Świetnie smakuje również z pokrojoną w plasterki rzodkiewką. Sałatka z ogórków najlepiej smakuje schłodzona w lodówce – szczególnie w gorące, letnie dni.

majonez
25.03.2021 01:00 Genialny sposób na kremowy majonez

Majonez jest znany od zawsze! Używany w polskiej kuchni od zarania dziejów. Nie potrafimy sobie nawet wyobrazić sałatek jarzynowych bez dodatku majonezu. A co z jajkami w majonezie? Jest on przecież jednym z dwóch głównych składników tej przekąski. Dodatkowo stosujemy go do kanapek, burgerów, zapiekanek i wielu innych potraw. Zarówno na zimno jak i na ciepło. Sos ten ma tak wiele zastosowań, że aż ciężko wymienić wszystkie dania, które możemy przyrządzić z jego dodatkiem.Wyobraźmy sobie, że nagle wszystkie fabryki majonezu na świecie upadają, a na sklepowych półkach zostało kilka ostatnich słoików. Można by przypuszczać, że to koniec pewnej kulinarnej epoki. Jednak to ogromna pomyłka! Majonez można bez problemu przygotować w domu. Jest on zdecydowanie smaczniejszy od jego sklepowej wersji i zdecydowanie zdrowszy, gdyż nie ma w nim żadnej chemii. Sama Magda Gessler w „Kuchennych Rewolucjach” zaprezentowała swój tajny przepis na majonez z prawdziwego zdarzenia. Mimo, że jest to zadanie wymagające pewnych umiejętności i praktyki, to jednak wszyscy wiemy, że ćwiczenie czyni mistrza, więc im więcej domowego majonezu tym lepiej!

Zupa ogórkowa w wyjątkowej odsłonie
25.03.2021 01:00 Sposób na pyszną zupę ogórkową

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa należy do grona swojskich smakołyków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. W jednym regionie Polski robi się ją nieco inaczej.

Kawa i banany
25.03.2021 01:00 Dlaczego warto dodać banana do kawy?

Nic nie smakuje tak dobrze, jak poranna kawa. Oprócz walorów miłych dla podniebienia napój dostarcza nam sporej dawki energii, która jest tak ważna o poranku. Mało kto spodziewałby się, że banany tak dobrze komponują się z kawą.

sałatka owocowa
24.03.2021 01:00 Pyszna i zdrowa sałatka owocowa

Soczysta i smakowita sałatka owocowa to świetny sposób na przemycenie dawki witamin tym, którzy nie przejmują się zdrowym odżywianiem – chociażby dość wybrednym dzieciom. Słodka i kolorowa przekąska to coś, czemu nikt nie jest w stanie się oprzeć.Zdrowa sałatka owocowa – prawdziwe zatrzęsienie witaminKażdy zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie owoców jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Są one świetnym zamiennikiem słodyczy, które niosą ze sobą tylko puste kalorie, a nie zawierają żadnych cennych substancji odżywczych. Owoce, chociaż bogate w cukry proste, stanowią źródło wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Witamina C to związek, który jako pierwszy przychodzi na myśl, gdy mówimy o wartościach odżywczych owoców. Rzeczywiście poniżej przedstawiona sałatka owocowa ma jej mnóstwo – sok z cytryny, kiwi czy pomarańcza to tylko niektóre składniki bogate w kwas askorbinowy.Przekąska dostarczy nam również inne cenne substancje. Przykładowo kiwi zawiera związki umiejące niszczyć komórki nowotworowe raka jamy ustnej i nie tylko. Spożywanie tego owocu nie jest lekiem na całe zło, ale na pewno warto jeść kiwi w ramach profilaktyki nowotworowej. Więcej na jego temat pisaliśmy tutaj.Banan występujący w sałatce to bardzo dobre źródło minerałów – magnezu, fosforu, wapnia oraz przede wszystkim potasu. Poza tym znajdziemy w nim również witaminy A, C, E, K oraz z grupy B. Regularne jedzenie bananów może przyczynić się do obniżenia poziom cholesterolu – to dzięki pektynom (jeden z rodzajów błonnika pokarmowego).Pyszna i zdrowa sałatka owocowa – składnikiSałatka owocowa to nie tylko smakowity deser, ale i bomba witaminowa. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Niczego nie trzeba gotować ani piec – wystarczy tylko zaopatrzyć się w kilka składników. Oto one:puszka ananasa w zalewiepuszka brzoskwini w zalewieduża pomarańcza (lub 2-3 mandarynki)3 owoce kiwi2 bananyowoc granatu2 łyżki soku z cytryny4 łyżki soku z pomarańczySałatka owocowa – przepis na zdrową przekąskęOtwieramy puszki z ananasem i brzoskwiniami. Odlewamy zalewę, a owoce kroimy na małe kawałeczki w sam raz na jeden kęs. Z pomarańczy odcinamy dwa przeciwległe końce i odkrawamy skórkę wraz z białą częścią, a miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Jeśli zamiast pomarańczy wykorzystujemy mandarynki – obieramy je, usuwamy białą część spod skórki i dzielimy na cząstki (jeśli są duże, możemy je przekroić).Banany oraz kiwi obieramy ze skórki. Oba owoce kroimy na plasterki albo półplasterki. Wszystko razem przekładamy do szklanej salaterki i dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy dwoma łyżkami soku z cytryny i czterema łyżkami soku z pomarańczy. Na wierzch dokładamy jeszcze owoc granatu i gotowe.Sałatka sama w sobie jest przepyszna i bogata w niezliczenie wiele witamin, ale możemy podawać ją również z dodatkami. Jeżeli mamy ochotę na coś bardziej słodkiego, możemy przyprawić ją odrobiną miodu. Porcje sałatki warto przełożyć do pucharków i udekorować je dodatkowo bitą śmietaną albo gałką lodów waniliowych lub śmietankowych. Taki deser jest może bardziej kaloryczny, ale za to przepyszny – raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a wszyscy będą zachwyceni jego smakiem.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis na puszysty chlebek bananowyPrzepis na zdrowy napój z buraka, marchewek i kilku innych składnikówPrzepis na sos tatarskiundefinedŹródła: smaker.plZapraszamy na nasz Instagram

Sos tatarski
24.03.2021 01:00 Przepis na sos tatarski

Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku" - czyli pieczenie lub grillowanie mięsa po uprzednim opanierowaniu w pokruszonym czerstwym chlebie lub specjalnie w tym celu przygotowanych grzankach. Najczęściej składa się on z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Często korzysta się z kwaśnych smaków, takich jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.

kurczak
24.03.2021 01:00 Filety z kurczaka w japońskiej marynacie

Słowo „teriyaki” oznacza technikę kulinarną wywodzącą się z Japonii. Polega ona na gotowaniu lub pieczeniu mięs i ryb w specjalnej marynacie. Sos zawiera dużą zawartość cukru, dzięki czemu karmelizuje się i tworzy lśniącą powłokę na potrawie. Stąd nazwa „teriyaki” pochodząca od japońskiego słowa „teru” – błyszczeć.Filety z kurczaka w sosie teriyaki – tradycyjnej japońskiej marynacieTradycyjna receptura na sos teriyaki obejmuje trzy najważniejsze składniki – sos sojowy, cukier oraz mirin – słodkawą, japońską płynną przyprawę będącą krewnym sake i zawierającą około 14% alkoholu. Na przestrzeni lat powstało jednak wiele wariacji dotyczących tej klasycznej marynaty – istnieją wersje z dodatkiem sosu ananasowego, zwykłego białego wina używanego zamiast mirin oraz sosy sporządzane bez domieszki alkoholu.Sos teriyaki spożywany w nadmiernych ilościach może być szkodliwy ze względu na dużą zawartość sodu, który i tak jest nadużywany na całym świecie. Osoby zdrowe mogą jednak cieszyć się nim raz na jakiś czas bez obaw o swój organizm. Japońska marynata ma też wiele zalet – cechuje się niską kalorycznością, a do tego znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz mnóstwo cennych minerałów takich jak cynk, magnez, potas czy selen.W Japonii sos teriyaki stosuje się głównie podczas przygotowywania ryb i owoców morza – drób jest tam tradycyjnie spożywany raczej rzadko. Znany i lubiany kurczak teriyaki to nowożytny wynalazek powstały po spopularyzowaniu kuchni orientalnej na całym świecie. Mistrzowie kuchni znaleźli mnóstwo oryginalnych zastosowań dla japońskiej marynaty – w wielu miejscach zjemy gotowane w nim mięso wołowe, a nawet warzywa.Filety z kurczaka w sosie teriyaki – lista składnikówPyszne, orientalne filety z kurczaka w sosie teriyaki możemy przygotować, wykorzystując do tego gotowy sos teriyaki ze sklepu albo taki przyrządzony własnoręcznie. Ten drugi będzie cechował się bardziej wyrazistym aromatem, a jego przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane.Składniki na sos teriyaki:pół szklanki sosu sojowegoszklanka wodyćwierć łyżeczki czosnku granulowanegopół łyżeczki mielonego imbiru5 łyżeczek cukru brązowego lub białego2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)Składniki na filety z kurczaka w sosie teriyaki:filet z piersi kurczakasólpieprzolej do smażeniaFilety z kurczaka w sosie teriyaki – przepis na orientalne danieFilety z kurczaka w sosie teriyaki przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Najpierw zajmujemy się mięsem – myjemy je, oczyszczamy i suszymy na ręczniku papierowym. Kroimy filety w niezbyt długie paski i doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy pokrojone w kawałki mięso. Podsmażamy kurczaka do lekkiego zarumienienia – około 5 minut.Jeżeli używamy gotowego sosu teriyaki, wlewamy go do dania. Jeśli sporządzamy go sami, dodajemy do kurczaka sos sojowy oraz wodę i mieszamy. Wsypujemy przyprawy: czosnek granulowany i imbir. Opcjonalnie dodajemy miód. Na koniec wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy, gotując. Doprowadzamy sos do wrzenia i przykrywamy naczynie. Dusimy mięso na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony.Cukier powinien roztopić się, spienić, a potem lekko skarmelizować, tworząc z sosem sojowym emulsję, która ładnie otoczy mięso. Patelnię trzymamy na ogniu tak długo, aż sporo sosu odparuje i stanie się on bardziej gęsty.Orientalne filety z kurczaka w sosie teriyaki możemy podawać w dowolny sposób – z ziemniakami, kaszą czy ulubioną surówką. Jeżeli chcemy bardziej posmakować azjatyckiej kuchni, warto do tego dania przygotować mieszankę smażonych warzyw z brązowym ryżem. Ta potrawa z pewnością urozmaici każdy rodzinny obiad albo spotkanie ze znajomymi i zniknie ze stołu w mgnieniu oka.Źródła kwestia smakuZapraszamy na nasz Instagram

chlebek bananowy
24.03.2021 01:00 Przepis na puszysty chlebek bananowy

Chlebek bananowy stanowi doskonały przysmak na każdą okazję. Możemy podawać go gościom, dzieciom czy zajadać się nim po południu przy ulubionym serialu. Dzisiaj prezentujemy przepis na bananowy chlebek, który jest kusząco chrupiący na zewnątrz oraz idealnie wilgotny w środku.Oryginalny przepis na chleb bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 23 lutego obchodzi się nawet Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Formą przypomina zwyczajny chleb, ale jest jego słodką, deserową wersją. Do wypiekania go wykorzystuje się przede wszystkim banany, mąkę i jajka oraz różne dodatki – owoce, orzechy albo czekoladę.

Surówka krymska
24.03.2021 01:00 Przepis na surówkę krymską

Świeży warzywny dodatek sprawia, że obiad staje się pełniejszy. Orzeźwiający smak, chrupkość i soczystość dodają przyjemności podczas jedzenia posiłku. Jeśli brakuje ci pomysłu na prostą i tanią surówkę, sprawdź naszą poniższą propozycję z kapusty pekińskiej. Ogromną zaletą kapusty pekińskiej jest nie tylko niska cena - warzywo to zawiera wiele licznych substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Brak obróbki cieplnej sprawia, że w liściach zachowuje się ich znacznie większa ilość, stąd forma surówki jest pod tym względem najlepsza.

Kotlety mielone w sosie
23.03.2021 01:00 Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym

Bez wątpienia dania takie jak kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Jednak przeważnie nie spotykamy się z większym zaskoczeniem. Czasami warto pokusić się na kulinarny eksperyment.

Rosół z jabłkiem i imbirem
23.03.2021 01:00 Nietypowy rosół z dodatkiem jabłka oraz imbiru

W każdym domu rosół przyrządza się w odrobinę inny sposób. Niektórzy stawiają na dodatki wyjątkowo aromatycznych przypraw, inni skupiają się na mięsach. Okazuje się, że w kultowej zupie jest również miejsce na smakowity owoc.

Kawa na odchudzanie
22.03.2021 01:00 Przepis na "odchudzającą" kawę

Smakowita kawa niejednokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią wypiłyby ten specjał. Tym razem przedstawimy przepis na kawę w nieco odmienionym wydaniu.

Surówka w zdrowej odsłonie
22.03.2021 01:00 Obłędna surówka z selera i ogórka kiszonego

Nie da się ukryć, że surówka jest zdrowym smakołykiem, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Nie bez powodu tak często ten dodatek gości na naszych talerzach. Jeden składnik znacząco wpływa na aromat surówki.

Solianka w przepysznej odsłonie
22.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na słynną soliankę

Solianka przez wielu smakoszy jest wspominana z nostalgią. Dawniej jadało się ją o wiele częściej. Jednak współcześnie wciąż nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten wyjątkowy przysmak.

Biały barszcz Karola Okrasy
22.03.2021 01:00 Przepis Okrasy na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty

Wielkanocne potrawy niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jednym z największych klasyków jest kultowy biały barszcz. Zupa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Jak robi ją Karol Okrasa?

Barszcz biały babci Basi
21.03.2021 01:00 Barszcz biały bez zakwasu według receptury babci Basi

Biały barszcz jest lżejszą wersją żurku, który jest bardzo zawiesistą i gęstą zupą. Barszcz z tego powodu znacznie lepiej nadaje się jako codzienna zupa, którą można jeść częściej bez wyrzutów sumienia, dotyczących nadprogramowych kalorii. Niestety, w tradycyjnej formie, obie zupy wymagają użyciu zakwasu, którego wykonanie trwa średnio około 5 dni. Jeśli nie masz ochoty lub nie możesz pozwolić sobie na przygotowanie go, poniżej prezentujemy barszcz od babci Basi, która gotuje go bez użycia zakwasu.