Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Surówka z ogórkami kiszonymi
19.03.2021 01:00 Słodka surówka z ogórków kiszonych

Surówka może być nie lada specjałem. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób. Dziś sięgniemy po ogórki kiszone z nieoczywistymi dodatkami, które połączą się wyjątkową kompozycję smaków. Efekt pozostanie na długo w pamięci.

Żurek w bezmięsnej odsłonie
19.03.2021 01:00 Niezwykły przepis na wegański żurek

Żurek bez mięsa? Taki pomysł może wywołać zaskoczenie u wielu smakoszy. Jednak za sprawą odpowiednich dodatków kultowa zupa nie będzie wymagała dodatku produktów odzwierzęcych. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Naleśniki od Magdy Gessler
19.03.2021 01:00 Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśniki

Naleśniki uchodzą za jedno z najbardziej klasycznych dań. Niektórzy preferują ich słodkie wydania, a inni gustują w wytrawnych odsłonach. Niezależnie od upodobań, najbardziej istotne jest ciasto. Magda Gessler przyrządza je w nieco inny sposób, niż można by się tego spodziewać.

Zupa pomidorowa w wyjątkowej odsłonie
19.03.2021 01:00 Tania i prosta w przygotowaniu bezmięsna zupa pomidorowa

Smakowita zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Dziś przygotujemy klasyczną zupę w innej wersji. Kultowa pomidorowa dawno nie była tak pyszna.

Banany
19.03.2021 01:00 Przepis na napój z bananów

Banany należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Są dostępne przez cały rok. Doskonale sprawdzą się jako lekka przekąska w ciągu dnia lub składnik pysznego deseru (przepis na jeden z nich podawaliśmy w tym artykule). Banany mogą być także składnikiem bardzo zdrowego koktajlu. Jego korzyści zdrowotne są niemal nie do przecenienia!Dlaczego warto jeść banany?Zdrowa i zbilansowana dieta to klucz do naszego dobrego samopoczucia. Nie powinno w niej zabraknąć owoców i warzyw! Okazuje się, że jedzenie bananów może np. obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.Te owoce powinny się również znaleźć w diecie nadciśnieniowców. Powód? W 100 g bananów znajduje się aż 358 mg potasu. Jest to pierwiastek, który słynie z tego, że potrafi obniżyć ciśnienie. Jak podaje portal Poradnik Zdrowie sama Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), zaleca wpisanie go do diety bogatej w potas, o niskiej zawartości sodu. Jest ona szczególnie polecana osobom borykającym się zza wysokim ciśnieniem.Banany mogą być składnikiem prostego i smacznego koktajlu. Jego wykonanie nie jest trudne, za to zalety robią ogromne wrażenie. Napój m.in. wzmocni naszą odporność, zniweluje problemy ze snem oraz poprawi pamięć. Zdradzamy, jak go wykonać.Przepis na koktajl z bananówSkładniki:2 banany200 ml wody2 laski cynamonuSposób wykonania:Obierz banany ze skórki i pokrój je w drobne plastry i gotuj do miękkości wraz z dwoma laskami cynamonu. Wystudź i przecedź napój. Gotowy wywar pij wieczorem przed snem. Efekty będą widoczne już po kilku dniach.Zamiast gotowej laski cynamonu możesz dodać do gotowej mikstury jedną łyżeczkę tej aromatycznej przyprawy (więcej na temat jej zalet przeczytasz tutaj).Dlaczego warto zjeść banana przed snem?Tak jak wspominaliśmy w powyższym akapicie, banana szczególnie warto zjeść wieczorem. Powód? Jego skórka zawiera wiele magnezu i potasu, które działają rozluźniająco na organizm.Uwaga! Warto wybierać ekologiczne, dobrej jakości banany, ponieważ niestety gotowanie i spożywanie owocu, którego skórka miała kontakt z różnymi środkami chemicznymi może nie być korzystny dla naszego zdrowia.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czy używanie drewnianej łyżki w kuchni jest bezpieczne?Nietypowy przepis Magdy Gessler na naleśnikiSzczegóły najnowszej oferty Lidla i Biedronkiźródło: Poradnik Zdrowie/ Portal ABC Zdrowie/ Przepisy TeściowejZapraszamy na nasz Instagram

Pasztet w bezmięsnej odsłonie
18.03.2021 01:00 Prosty przepis na bezmięsny pasztet

Pasztet często gości na naszych stołach. Przeważnie przygotowuje się go z mięsa. Jednak z uwagi na wątpliwą zdrowotność takich smakołyków i negatywny wpływ na środowisko przemysłowej hodowli zwierząt, bezmięsne odpowiedniki są coraz bardziej mile widziane. Wegetariański pasztet z pewnością przypadnie do gustu najbliższym.

Por w formie surówki
18.03.2021 01:00 Aromatyczna surówka z pora

Por i mleko kokosowe są dosyć nieoczywistym połączeniem. Warto je jednak wypróbować, ponieważ efekt pozostaje na długo w pamięci i sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wyjątkowa surówka sprawi, że obiad jeszcze szybciej zniknie z talerzy.

Papryka w niecodziennej odsłonie
18.03.2021 01:00 Zaskakująca odsłona papryki

Nie od dziś wiadomo, że papryka jest wyjątkowo smakowitym warzywem. Jej walory niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Mało kto spodziewałby się, że niepozorna papryka może zastąpić łososia.

Majonez, który można jeść bezpiecznie
18.03.2021 01:00 Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?

Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.

Naleśniki o chrupiących brzegach
18.03.2021 01:00 Prosty sposób na cienkie naleśniki o chrupiących brzegach

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań, którym zajadają się smakosze z całego świata. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby ten specjał. Idealne naleśniki wymagają dozy staranności, jednak proste sztuczki ułatwią cały proces przygotowań.

Jajecznica w najlepszym wydaniu
18.03.2021 01:00 Przepis na wyjątkową jajecznicę z dodatkiem kukurydzy

Jajecznica stanowi świetne źródło białka, dzięki któremu nasze organizmy mają energię do pracy przez cały dzień. Poza jajkami i ewentualną wędliną, danie to może składać się ze znacznie większej ilości produktów. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przygotuj jedną z poniższych. Warzywne dodatki nie tylko nadają jej większej ilości mikro elementów. Chrupiąca kukurydza czy papryka sprawiają, że jajecznica nabiera zupełnie nowej konsystencji, która przyjemnie daje o sobie znać podczas przeżuwania. Co więcej, zróżnicowanie kolorystyczne pozwala cieszyć się nawet z prezencji posiłku.

Wątróbka z kurczaka
18.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

Wątróbka smażona z cebulką i jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje uśmiech zadowolenia. Niestety nawet najbardziej doświadczeni kucharze niekiedy spotykają się z problemem gorzkiego smaku w wątróbce. Można go w łatwy sposób zniwelować, jednak trzeba poświęcić na to odrobinę czasu. Zwykła kąpiel w mleku z dodatkami i przyprawami sprawia, że wątróbka oddaje intensywny gorzki smak do marynaty, a sama nabiera delikatnego, cebulowego posmaku.

Krówki są przepyszne
17.03.2021 01:00 Przepis na domowe krówki

Krówki goszczą na naszych stołach już od 100 lat. Po raz pierwszy zaczęto je produkować w 1921 roku w poznańskiej fabryce słodyczy. Zarządzał nią Feliks Pomorski, który przepis na krówki otrzymał od swojego wujka.

Surówka z selera i rodzynek
17.03.2021 01:00 Pyszna surówka z selera

Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.

Cukierki Irysy
16.03.2021 01:00 Prosty sposób na domowe irysy

Irysy są cukierkami z bogatą historią - według portalu culture.pl produkowane są od okresu międzywojennego, podobnie jak krówki. Przed wgryzieniem się w nie trzeba było ogrzać cukierki w ustach, ponieważ były zbyt twarde do przeżucia. Ich smak, jak i kolor są efektem długiego gotowania masy mlecznej, która pod wpływem temperatury karmelizuje się. Dzięki temu cukierki nabierają jasno-brązowej barwy oraz charakterystycznego smaku palonego cukru. Co ciekawe, Irysy jadane były nie tylko w Polsce.

kompot z jabłek
16.03.2021 01:00 Stara klasztorna receptura: kompot na bezsenność św. Hildegardy

Bezsenność nie bez powodu nazywana jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Na zaburzenia snu niestety cierpi coraz więcej osób, a obecny bardzo trudny czas nie wpływa korzystnie na nasze samopoczucie.Jeśli zdiagnozujemy u siebie taką przypadłość, to przede wszystkim nie powinniśmy jej bagatelizować. Na początek warto sięgnąć po naturalne metody walki z bezsennością. Jednym ze sposobów jest sięgnięcie po stare metody sięgające nawet okresu średniowiecza. Święta od zadań specjalnychŚwięta Hildegarda należała zdecydowanie do jednych z najbarwniejszych osób okresu średniowieczu. Nawet obecna medycyna potwierdza niezwykle korzystne dla naszego organizmu działanie produktów polecanych przez słynną średniowieczną wizjonerkę, a receptury na stworzone przez nią specyfiki po dzień dzisiejszy cieszą się ogromną popularnością.Słynna święta zostawiła po sobie wiele przepisów na naturalnej specyfiki, które niosą ukojenie w różnych dolegliwościach. Wśród nich znajdują się także specjalne mikstury, które pomagają od wieków w przypadku uciążliwej bezsenności. Jedna z nich jest tradycyjnie przygotowywana na bazie kompotu z jabłek.Kompot na bezsenność św. Hildegardy - przepisSkładniki:kilka pokrojonych jabłekziarenka makusok z wyciśniętej połowy cytrynyszczypta wanilii1 goździkszczypta gałki muszkatołowejZagotuj wodę z sokiem z cytryny, a następnie dodaj do niej przyprawy: goździka i szczyptę gałki muszkatołowej oraz pokrojone jabłka. Po zdjęciu z ognia dodaj do kompotu ok. 2 -3 łyżeczki maku.Uwaga! Zdaniem świętej Hildegardy ten surowy mak jest o wiele pożyteczniejszy niż wcześniej ugotowany. Powód? Ziarna maku przywołują sen oraz mogą zapobiec uciążliwemu świądowi.[EMBED-19]Więcej informacji na temat podejścia św. Hildegardy do diety oraz zalecanych przez nią produktów znajdziesz w poniższym filmie.Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą lekarską i nie zastąpi wizyty u odpowiedniego specjalisty.Zainteresował Cię powyższy artykuł? Polecamy Ci również nasz tekst, z którego dowiesz się, jakich produktów przenigdy nie należy spożywać przed snem oraz artykuł, który przybliża mało znane zalety popularnej herbaty z melisy.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jakie są przeciwskazania do jedzenia imbiru?Błąd podczas przygotowywania gołąbkówChrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzywźródło: interia/sklep-hildegardaZapraszamy na nasz Instagram undefined

Surówka z pora i kiszonych ogórków
16.03.2021 01:00 Przepis na pyszną surówkę z pora i ogórków kiszonych

Surówka często okazuje się być mdłą i nudna,. dlatego wiele osób pozostawia ją na swoich talerzach po skończonym posiłku. Ten dodatek do obiadu wcale nie musi być niesmaczny, wystarczy przygotować go z pasją i miłością, a każdemu będzie smakować. Warto zjadać duże ilości surówek, ponieważ to właśnie one dostarczają nam mnóstwa mikroelementów i wartości odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy całego ludzkiego organizmu. Często surówki są jedynym źródłem wielu witamin i minerałów.

Jajecznica Magdy Gessler jest nie lada specjałem
15.03.2021 01:00 Najlepsza jajecznica według receptury Magdy Gessler

Bez wątpienia jajecznica jest jedną z kulinarnych podstaw. Każdy potrafi ją przygotować, jednak nie oznacza to, że nie można tego zrobić jeszcze lepiej. Receptura od Magdy Gessler sprawi, że jajecznica zachwyci najbliższych.

Naleśniki puszyste
15.03.2021 01:00 Idealnie puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki

Naleśniki to tak uniwersalne danie, że na równo przyciąga uwielbienie zarówno dzieci jaki i dorosłych. Najczęściej staramy się, aby naleśniki były cienkie, wtedy z łatwością można je zwijać i układać w dowolne kształty. Jednak każdy z nas ma czasem ochotę na dekadencką przyjemność, a puszyste i wyrośnięte naleśniki z mnóstwem cudownych dodatków to najlepszy jej przykład. Dziś pokażemy krok po kroku jak zrobić naleśniki o lekkości słodkiej chmurki.

Tatar w bezmięsnej odsłonie
15.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na tatara bez mięsa

Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.

Chrzan w przepysznej odsłonie
15.03.2021 01:00 Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc

Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.

Ciasto bez pieczenia Kinder Country
14.03.2021 01:00 Ciasto bez pieczenia Kinder Country, prosty przepis

Ciasto bez pieczenia jest również świetnym pomysłem na szybki deser. Jeśli nie chcesz lub nie masz czasu na długie gotowanie, możesz posiłkować się pysznym ciastem o smaku popularnego batonika Kinder Country. Wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Główną zaletą tego batonika są ziarna pszenicy, które w fakturze przypominają dmuchany ryż. Choć dostęp do nich nie jest tak prosty, równie dobrze komponują się znane płatki śniadaniowe Nestle Kangus, które są właśnie dmuchaną pszenicą polaną miodowym syropem.

Mazurek od Magdy Gessler
14.03.2021 01:00 Przepis Magdy Gessler na idealny mazurek wielkanocny

Pyszny mazurek jest ozdobą każdego świątecznego stołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego specjału. W tym roku warto sięgnąć po recepturę słynnej restauratorki. Magda Gessler jak zawsze jest niezawodna.

Żurek w wyjątkowej odsłonie
14.03.2021 01:00 Przepis na staropolski żurek

Smakowity żurek jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. Przeważnie przygotowujemy go na bazie mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zupę zrobić w wersji wegetariańskiej. Specjał przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków.

Deser rodem z dawnych lat
14.03.2021 01:00 Przepis na pyszne andruty

Pyszny deser jest dobrą propozycją kulinarną po obiedzie. Niemal każdy ma czasami ochotę na trochę przyjemności płynącej ze słodyczy. Warto sięgnąć po przepis na kultowe andruty. Pyszne wafle przyprawią domowników o zachwyt.

Surówka z kapusty pekińskiej
14.03.2021 01:00 Przepyszna surówka z kapusty pekińskiej

Smakowita surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Roślinna mieszanka pojawia się na naszych talerzach w różnych wydaniach. Tym razem sięgniemy po przepis na fantastyczną surówką z kapusty pekińskiej.

Mazurek
13.03.2021 01:00 Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Kopytka jak u babci
13.03.2021 01:00 Tradycyjny przepis na kopytka

Kopytka zachwycają przede wszystkim licznymi możliwościami podania. Wspaniale smakują praktycznie bez żadnych dodatków, z samą solą i masłem - świetnie sprawdzają się też jako dodatek sam w sobie, który podawany jest do gulaszy czy mięs. Niestety, gotowe kopytka dostępne w sklepach nie są tak dobre, jak te przygotowane samodzielnie. Jeśli masz ochotę powrócić we wspomnieniach do czasów dzieciństwa, kiedy jedzenie na stole pojawiało się dzięki babci, spróbuj sporządzić kopytka wedle poniższej receptury.