Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś
02.04.2021 02:00 Ekspresowe placki ziemniaczane - przepis z 1926 roku

Placki ziemniaczane wywodzą się z chęci wykorzystania każdej dostępnej ilości jedzenia. Jeśli z obiadu pozostały jakieś resztki, ówczesne panie domu ze skrupulatnością przygotowywały z nich pyszne potrawy dla całej wielkiej i głodnej rodziny. Poniższa receptura zawiera gotowane kartofle, w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na placki ziemniaczane, które traktują o surowych ziemniakach tartych na tarce. Ugotowane kartofle sprawiają, że placki są znacznie delikatniejsze w fakturze i wręcz rozpływają się w ustach.

Żurek w chlebie
02.04.2021 02:00 O czym należy pamiętać podając żurek w chlebie?

Święta Wielkanocy są najważniejszym świętem w kontekście religii katolickiej, dlatego dania podawane w tym czasie muszą być szczególne - jednym z najlepszych przykładów jest żurek w chlebie. Jego efektywna prezencja i niezapomniany smak sprawiają, że praktycznie każdy uwielbią tę zupę. Jeśli jednak jesteś niedoświadczonym kucharzem, łatwo popełnić przy okazji fatalny w skutkach błąd. Wlanie gorącej zupy do wydrążonego bochenka chleba, bez jego uprzedniego podpieczenia sprawi, że skórka szybko przesiąknie wilgocią i pieczywo rozpadnie się.

Sernik w najprostszej postaci
01.04.2021 02:00 Przepis na najprostszy i najszybszy sernik

Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".

Flaki w bezmięsnym wydaniu
01.04.2021 02:00 Przepis na lekkie flaczki z boczniaków

Flaki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto je gotował, doskonale wie, że czasem nie pachną najlepiej. Rozwiązanie tego problemu jest zaskakująco oczywiste. Wystarczy zrezygnować z mięsa.

Sałatka wielkanocna
01.04.2021 02:00 Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę, która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!Wielkanocna sałatka z "resztek"Potrzebne składniki:5 ugotowanych na twardo jajekłyżka chrzanusok z cytrynyszklanka kwaśnej śmietany2 jabłkacebula2 ziemniakisól, cukier i pieprz do smaku Sposób wykonania:Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek. Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.Wiosenna wersja sałatki jarzynowejSałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek. Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule. Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożercówPrzepis na faszerowany boczek według Tomasza StrzelczykaJak spożycie kawy i czekolady wpływa na środowisko?źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. PublicatZapraszamy na nasz Instagram

Zakwas na żurek
01.04.2021 02:00 Jak zrobić idealny zakwas na żurek?

Nie da się ukryć, że żurek jest pozycją, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Każdy przyrządza go w odrobinę inny sposób. Jeden składnik jest obowiązkowy. Mianowicie zakwas, dzięki któremu zupa wyróżnia się charakterystycznym smakiem.

Przepyszny mięsny specjał
31.03.2021 02:00 Przepis na faszerowany boczek według Tomasza Strzelczyka

Boczek często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyrobu mięsnego. Okazuje się, że wyborny boczek może być jeszcze lepszy. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób. Tym razem spowije on przepyszny farsz.

Bezmięsne kotlety mielone
31.03.2021 02:00 Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców

Nietrudno natknąć się na wielbicieli kotletów mielonych. Znaczna część smakoszy zajada je z miłą chęcią. Coraz więcej miłośników kulinariów stara się ograniczyć spożycie mięsa. Wówczas warto sięgnąć po przepis na wegetariańskie kotlety mielone.

Żeberka wyjdą idealnie
31.03.2021 02:00 Jak upiec żeberka, żeby mięso odchodziło od kości?

Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.

Pierogi z piekarnika
30.03.2021 02:00 Przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawalnych Polski. Potrawa ta jest tak popularna, że obcokrajowcy wymieniają ją wraz z kiełbasą czy żurkiem. Większość z nas nie spróbowała jednak nigdy pieczonych pierogów, które mogą wnieść powiew świeżości do kuchni. Jeśli uwielbiasz chrupiące jedzenie, poniższy przepis jest wręcz stworzony dla ciebie. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto pierogowe staje się cienkie i chrupiące, a ukryty wewnątrz farsz zachowuje wilgotność. Dzięki użyciu pieczarek i sera jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje praktycznie każdemu.

Gołąbki w niecodziennej odsłonie
30.03.2021 02:00 Niezwykły przepis na gołąbki ziemniaczane

Nie da się ukryć, że gołąbki mają status kultowej potrawy. Niejednokrotnie przyprawiały nas one o szybsze bicie serca. W kapuście zazwyczaj skrywa się mięsne nadzienie. Dziś zastąpimy je ziemniaczanym farszem.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
30.03.2021 02:00 Przepis na kotlet schabowy w majonezie

Schab jest jednym z najcięższych w obróbce mięs. Niska zawartość tłuszczu międzymięśniowego sprawia, że po usmażeniu kotlet może być suchy, żylasty i twardy jak podeszwa. Dlatego podczas gotowania należy odpowiednio się z nim obchodzić. Doskonałym sposobem wprowadzenia odrobiny soczystości, jest posmarowanie surowego jeszcze mięsa odrobina majonezu. Poza uzyskaniem delikatnego mięsa majonez pozwala zwiększyć chrupkość panierki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo satysfakcjonujący i pyszny.

Karpatka wyjdzie niesamowicie
30.03.2021 02:00 Sposób na idealną karpatkę

Nie da się ukryć, że idealny deser musi prezentować się w odpowiedni sposób. Karpatka przypomina z wyglądu góry i doliny. Im bardziej są one wyraziste, tym lepiej. Pożądany efekt osiągniemy dzięki zastosowaniu właściwej receptury.

Domowy sos tatarski
30.03.2021 02:00 Prosty przepis na pyszny sos tatarski

Smakowity sos tatarski jest jednym z tych dodatków do dań, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Okazuje się, że z łatwością można przygotować go w domowym zaciszu. Każdy poradzi sobie z tą recepturą.

Mniszek lekarski
29.03.2021 02:00 Niezwykłe właściwości miodu z mniszka lekarskiego

Już za ponad miesiąc będziemy mogli zabrać się za "domową produkcję" miodu z mniszka lekarskiego. Roślina tradycyjnie rośnie w maju i właśnie wtedy możemy zrobić ten obłędny domowy przetwór. Już dziś warto poznać jego zalety.Właściwości miodu z mniszka lekarskiegoMiód z mniszka lekarskiego ma cały szereg cudownych właściwości. Domowy specyfik działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz antysceptycznie. Warto mieć go pod ręką w trudnym dla naszej odporności sezonie jesienno - zimowym.Miód z mniszka będzie również przydatny przy schorzeniach i dolegliwościach związanych z wątrobą, żołądkiem, sercem oraz naszymi nerkami. Działa moczopędnie i pozwala usunąć szkodliwe toksyny z naszego organizmu.Domowy specyfik bardzo pozytywnie działa na nasz układ odpornościowy. Zalecany jest nawet podczas długotrwałej kuracji antybiotykowej, ponieważ udowodniono, że wzmacnia organizm podczas przyjmowania leków. Jak go zrobić?Domowy przepis na miód z mniszka lekarskiegoSkładniki:ok. 500 sztuk mniszka lekarskiego1 l wody2 cytrynykilogram cukruSposób wykonania:Zebrane kwiaty mniszka rozłóż na papierze i zostaw przez około godzinę, aby powychodziły z nich wszelkie owady. Następnie, dokładnie sprawdź, czy nie ma w nich piasku. Włóż je do garnka, zalej litrem wody i doprowadź do wrzenia. Odstaw wywar na minimum 12 godzin lub na całą dobę.Następnego dnia przecedź powstały napar przez gazę, odciśnij kwiaty i dosyp cukier. Gotuj miksturę na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie sprawdź, czy miód ma odpowiednią gęstość.Na koniec wlewamy gotowy miód do wyparzonych wcześniej słoików. Powinno się ich odwrócić do góry dnem, a następnie pozostawić w tej pozycji aż do ostudzenia miodu.Polecamy również przepis na domowy napar z liści laurowych oraz starą klasztorną recepturę na miksturę wspomagającą sen.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Ukryte kulinarne funkcje pralki FraniJuż wiadomo, jak będzie wyglądać świecenie pokarmówJak przedłużyć świeżość pieczeni?źródło: oliwka24.pl/ mojegotowanie.plZapraszamy na nasz Instagram

surówka
29.03.2021 02:00 Wielkanocna surówka z selera

Surówka wcale nie musi być nudnym dodatkiem do dań. Starannie skomponowany miks warzyw może wręcz doskonale podkreślić smak naszych potraw. Polecamy Wam wielkanocną wersję surówki z selera. Zrobisz ją w dosłownie w parę chwil i od razu zachwycisz bliskich!

Galaretka w kształcie jajek
29.03.2021 02:00 Galaretki drobiowe w kształcie jajek

Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek. Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.

Babka wielkanocna siostry Anastazji
28.03.2021 01:00 Przepis na babkę wielkanocną według siostry Anastazji

Babka wielkanocna swoje korzenie ma w okolicy końca XVII wieku - wtedy zaczynała być tradycyjnym wyrobem cukierniczym, pieczonym głównie na święta Wielkanocy. Za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego babka rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów Europy. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie, aby słodkie ciasto o specyficznym kształcie nie pojawiło się w czasie świętowania. Siostra Anastazja zdaje sobie z tego sprawę, dlatego zaproponowała swoją wersję urozmaiconą o dodatek brzoskwiń z puszki, które nadają babce znacznie większej wilgotności.

Wielkanocna babka
27.03.2021 01:00 Przepis na babkę wielkanocną

Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.

Miód i syrop w doskonałym syropie
27.03.2021 01:00 Przepis na babciny syrop czosnkowy

Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować. Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.

Surówka z ogórków kiszonych
27.03.2021 01:00 Surówka z ogórków kiszonych

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Wyjątkowa zupa zachwyci domowników
27.03.2021 01:00 Przepis na zupę "Pływające wyspy"

Nie da się ukryć, że zupy na słodko wzbudzają mieszane uczucia. Niektórzy zajadają je z miłą chęcią, a inni nie są w stanie zrozumieć ich fenomenu. Niezależnie od preferencji zupa „pływające wyspy” jest godna uwagi. Jej smak na długo pozostaje w pamięci.

Gołąbki w innym wydaniu
27.03.2021 01:00 Zmiękczenie kapusty na gołąbki bez garnka i wody

Gołąbki to klasyka, która w większości polskich domów przygotowywana jest bardzo podobnie. Niestety, najbardziej popularna wersja jest przy okazji żmudna - wymaga sporej ilości czasu do obgotowania kapusty, aby można było zerwać z niej wszystkie liście. Na szczęście istnieją rozwiązania, dzięki którym można znacznie usprawnić ten proces. Jeden z nich polega na podpieczeniu kapusty do momentu, aż para zacznie sama rozdzielać kapuściane liście. Aby to zrobić, należy odpowiednio zawinąć kapustę w rękaw do pieczenia.

Schab pieczony
26.03.2021 01:00 Babciny patent na soczysty pieczony schab

Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu. Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.

26.03.2021 01:00 Przepis na szyszki z ryżu preparowanego

Nie da się ukryć, że niektóre słodycze znacząco wyróżniają się na tle innych. Przeważnie dzieje się tak za sprawą niecodziennego wyglądu. Jednak najlepiej, jeśli zaletą staje się także wyjątkowy smak. Już teraz przekonaj się jak przygotować kultowe szyszki.

Makaron ze szpinakiem i serem
26.03.2021 01:00 Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych

Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.

Jak gotować najlepsze flaczki?
26.03.2021 01:00 Jak gotować flaczki bez nieprzyjemnego zapachu?

Flaczki należą do klasyki polskich zup - najczęściej można zjeść je w restauracjach specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej, oraz na weselach, gdzie nieodzownie stanowi podstawę serwowanych dań. Podczas gotowania kucharze zmagają się jednak ze sporym problemem. Główny składnik tej potrawy, czyli flaki wołowe, posiadają specyficzny i często nieprzyjemny zapach. Jeśli nieumiejętny kucharz nie wie jak się go pozbyć, cała zupa przejdzie tym aromatem i zniszczy całą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak dodać liście laurowe, które swoim intensywnym aromatem zakryją zapach flaków.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.03.2021 01:00 Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.