Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T201205.192
03.01.2022 01:00 Jak zrobić kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu. Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową. Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku.

Ziemniaki pieczone z farszem pieczarkowym
03.01.2022 01:00 Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek

Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko. Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków, jak i kopytek. Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.

Racuchy z piekarnika — zdrowa alternatywa klasycznych placków
03.01.2022 01:00 Idealnie puszyste racuchy pieczone w piekarniku

Nie ma chyba smakosza, który nie skusiłby się na słodkie i delikatne placuszki z jabłkiem. Klasyczne smażone racuchy nie należą jednak do dań dietetycznych. Jeśli przygotujcie je w piekarniku bez dodatku cukru, staną się lżejsze i będziecie je mogli jeść bez obaw o swoje zdrowie. Spróbujecie?Zdradzaliśmy wam już jak przepis na tradycyjne smażone placuszki, jak i patent na ich wegańską wersję. Tym razem podpowiadamy jak zrobić je w piekarniku. Racuchy przygotowane w ten sposób nie będą co prawda tak puszyste, jak smażone, lecz znacząco zredukujemy ilość użytego tłuszczu. Przysmak będzie zdrowszy, a przy tym równie smaczny co oryginał.

Przepis na domowy syrop z czosnku
03.01.2022 01:00 Jak zrobić domowy syrop z czosnku?

Syrop z czosnku jest jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu zdrowia, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa. Ten tradycyjny babciny lek z łatwością przyrządzimy w domu. Wystarczy kilka składników, by wesprzeć swój organizm w walce z infekcjami. Spróbujcie, a poczujecie się lepiej. Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać czosnek i jak go przyrządzać, by najlepiej skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Tym razem zdradzamy, jak przygotować syrop z tej aromatycznej przyprawy. Będzie idealny zimowe przeziębienia. Czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk. Bogactwo związków flawonoidowych i witamin — wśród których wymienić można m.in. A, B2 i C — korzystnie wpłynie na naszą odporność. Zawarte w tym warzywie olejki eteryczne ułatwiają także oddychanie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny.

Bezglutenowe naleśniki ryżowe
03.01.2022 01:00 Idealne naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez glutenu i nabiału? To możliwe. Wykorzystajcie zwykły biały ryż, a efekt was zachwyci. Kluczowe będzie poprawne przygotowanie masy i odpowiednie smażenie ciasta. Spróbujecie? Zdradzaliśmy wam już jak przygotować ciasto na naleśniki bez nabiału. Podpowiadaliśmy także jak zrobić je bez mąki. Tym razem wracamy z roślinną recepturą na naleśniki, która będzie odpowiednia nawet dla osób z nietolerancją glutenu. Wykorzystamy ryż, wodę i mąkę, czyli produkty, które każdy ma w kuchni.

Faszerowane pieczarki najprościej
02.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne faszerowane pieczarki - idealna przekąska na karnawał

Sezon na świeże grzyby już niestety za nami. W sklepach jednak bez problemu znajdziemy pieczarki. Wystarczy kilka chwil, by zamienić je w efektowną przekąskę, która skradnie serca wielu smakoszy. Podajcie ją na karnawałowej imprezie, a goście będą zachwyceni. Pieczarki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będą doskonałe jako dodatek do pizzy czy składnik farszu do pierogów. Gdy wypełnimy je ulubionymi warzywami, zamienią się w nie lada przysmak. Koniecznie ich spróbujcie. Na początek proponujemy wykorzystać cebulkę, ale oczywiście możecie eksperymentować z innymi dodatkami.

Placki ziemniaczane przygotowane bez ścierania ziemniaków
31.12.2021 01:00 Szybkie placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Macie ochotę na placki ziemniaczane, lecz od ich zrobienia skutecznie odstrasza was konieczność starcia ziemniaków? Znamy rozwiązanie tego problemu. Posiadacze blendera będą nim zachwyceni. Placki przygotujecie w kilka chwil, a wyjdą tak smaczne, jak te zrobione ze startych bulw. Wypróbujcie ten patent koniecznie. Podpowiadaliśmy już co zrobić, by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i jaki olej wybrać do ich smażenia. Tym razem zdradzamy sposób, który pozwoli ominąć uciążliwy etap ścierania ziemniaków. Przygotujcie blender i sprawdźcie sami. Efekt przyjemnie was zaskoczy.

Piegusek — pyszne ciasto z makiem
31.12.2021 01:00 Ekspresowe sylwestrowe ciasto Piegusek

Przygotowanie wypieków wcale nie musi zajmować wiele czasu. Ciasto Piegusek zrobicie niemalże błyskawicznie, a z pewnością pozytywnie zaskoczy waszych gości. Jeżeli został wam mak ze świątecznych wypieków, to ta propozycja będzie idealna na sylwestrowe przyjęcie. Spróbujcie koniecznie. Pieguska przygotujecie jeszcze szybciej niż kultową zebrę. Dobrze ubite białka nadadzą mu lekkości, a mak będzie przyjemnie chrupał wewnątrz. Dokładnie odmierzcie składniki i starannie rozdzielcie białka od żółtek, a wszystko się uda.

Zrazy wołowe
31.12.2021 01:00 Jak zrobić miękkie i delikatne zrazy wołowe?

Wielu smakoszy nie może odmówić sobie delikatnego mięsa wołowego. Domowe zrazy są doskonałym pomysłem na sycący, niedzielny obiad, a podać je można na wiele sposobów. Spróbujcie i przekonajcie się, że wysiłek włożony w przygotowanie zaowocuje przepysznym daniem. Zrazy wyjdą idealnie, jeśli poświęcisz wystarczająco dużo czasu na duszenie. Zrazy wołowe są dość pracochłonną potrawą, lecz smakują wyśmienicie. Soczyste mięsne kąski doskonale skomponują się z kapustą modrą lub buraczkami zasmażanymi. Podajcie do nich kaszę gryczaną lub kluski śląskie, a wasi goście będą zachwyceni.

Puszyste naleśniki ze śmietaną
31.12.2021 01:00 Puszyste naleśniki na śmietanie

Zabrakło wam mleka, a macie ochotę na naleśniki? Wykorzystajcie śmietanę. Dodając pół szklanki, uzyskacie masę tak delikatną, jak nigdy wcześniej. Naleśniki będą niezwykle puszyste i bardzo smaczne. Skorzystajcie z tego patentu, a nie wrócicie do wcześniejszych receptur. Proponowaliśmy wam już naleśniki z dodatkiem mąki kasztanowej. Zdradzaliśmy też sposób na ten rarytas z wykorzystaniem maślanki. Tym razem podpowiadamy jak przyrządzić pyszną masę z dodatkiem śmietany. Smażone w ten sposób naleśniki będą delikatne i puszyste niczym chmurka.

Faszerowany bakłażan
30.12.2021 01:00 Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami

Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji. Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania. Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.

Surówka z kiszonej kapusty
29.12.2021 01:00 Surówka z kiszonej kapusty w oryginalnym słodkim wydaniu

Surówka stanowi wyjątkowo ważny element każdego obiadu, ponieważ dostarcza szereg witamin i minerałów, a także mnóstwo błonnika. Poniżej pokazujemy przepis na surówkę z kiszoną kapustą w oryginalnym słodkim wydaniu. Słodycz osiąga się poprzez dodanie do niej rodzynek oraz odrobiny cukru, co pysznie komponuje się z kwaśną kapustą. Surówka z kiszonej kapusty jest jedną z najlepszych zimowych surówek do obiadu. Kiszonka jest obecnie łatwo dostępna w każdym sklepie spożywczym, a jej probiotyczne właściwości sprawiają, że infekcje czy przeziębienie nie dotykają nas tak często. Zwykle podaje się taką surówkę w kwaśnej wersji, jedynie z dodatkiem świeżej marchewki i ewentualnie odrobiny oliwy. Jeśli znudził ci się smak klasyki, sprawdź prostą słodką surówkę, którą można jeść wraz z pieczonymi mięsami, panierowaną rybą czy zwykłymi kotletami.

Pasta jajeczna z pieczarkami
29.12.2021 01:00 Błyskawiczna i pyszna pasta na kanapki z pieczarkami

Pasta jajeczna jest smacznym i bardzo prostym w przygotowaniu pomysłem na dodatek do chleba. Wzbogacając go o duszone pieczarki, sprawicie, że nabierze wyjątkowego charakteru. Podsmażcie kilka sztuk i spróbujcie tej doskonałej śniadaniowej propozycji już dziś. Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać jajka i jak najlepiej je ugotować. Czas na pyszny przepis na smarowidło do chleba, które uprzyjemni wam zimowe śniadania. Pasta z jajek jest nie tylko smaczna, ale też sycąca. Warto ją wypróbować w wersji z pieczarkami, które idealnie tu pasują.

Roladki z tortilli ze szpinakiem i szynką
29.12.2021 01:00 Wyborne roladki z tortilli z szynką i szpinakiem na Sylwestra

Sylwestrowe przekąski powinny być zarówno smaczne, jak i proste w przyrządzeniu. Roladki ze szpinakiem i szynką, które wam proponujemy, przyrządzicie niemalże ekspresowo. Ten wyjątkowy smak na długo zapadnie w pamięć każdemu, kto ich spróbuje. Przekonajcie się sami. Proponowaliśmy wam już smakowite imprezowe hity takie jak kultowa sałatka gyros czy delikatne paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami. Pszenne tortille również skradną wasze serca. Wystarczy kilka składników, by zachwycić gości niebanalną, a przede wszystkim zdrową przekąską. Spróbujecie?

Domowa chałka bez drożdży
29.12.2021 01:00 Domowa, wyrośnięta chałka bez drożdży

Drożdżowa chałka jest smaczną alternatywą dla pieczywa, idealną do podania w ramach słodkiego śniadania. Aby ją przyrządzić, zazwyczaj wykorzystujemy drożdże. Wypiek ten uda się również i bez tego składnika. Dodajcie do ciasta delikatnego serka kanapkowego, a chałka zachwyci was swoją delikatnością i zniewalającym smakiem. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Jest proste w przyrządzeniu i pyszne nawet wtedy, gdy pomijamy w swojej diecie nabiał. Co jednak zrobić, jeśli drożdży nie mamy, a marzy nam się pyszna chałka? Sytuację uratuje receptura wykorzystująca klasyczny serek kanapkowy. Spróbujcie koniecznie.

Naleśniki z serkiem homogenizowanym
28.12.2021 01:00 Wyborne, kremowe naleśniki na serkach homogenizowanych

Naleśniki są doskonałym pomysłem na szybki deser. Wyczarujecie je w dosłownie w kilka chwil, a ich delikatność przyćmi smak innych placków. Wystarczy, że do masy dodacie serka homogenizowanego. Waniliowy aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie już dziś. Słodkie wersje naleśników odmienią wasze śniadania i podwieczorki. Każdy, kto spróbował tego specjału z twarogiem i pomidorami czy z jajem sadzonym, wie, że dodatek nabiału sprawia, iż specjał ten staje się niezwykle sycący. Wyjątkowa kompozycja z serkiem homogenizowanym posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Smalec z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich
28.12.2021 01:00 Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący. Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.

Daktyle — składnik wegańskiego kajmaku
28.12.2021 01:00 Obłędnie pyszny krem piernikowy. Składnik niespodzianka zachwyca

Krem podobny do kajmaku, ale zrobiony bez dodatku śmietanki? Tak, to możliwe. Namoczcie daktyle i zróbcie go już jutro, a odkryjecie nowy niebagatelny produkt, który na stałe zagości w waszej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik wielu pysznych deserów, także tych świątecznych. Jeśli uważacie, że bez nabiału nie da się zrobić pysznych kremów do deserów, niestety jesteście w błędzie. Weganom z pomocą w tym zakresie przychodzą m.in. daktyle. Suszone owoce daktylowca po namoczeniu zyskują niesamowitej konsystencji, podobnej tej, którą charakteryzuje się kajmak. Można z nich zrobić właśnie ten specjał lub pyszny, inspirowany pomysłem Marty Dymek — autorki bloga wegańskiego Jadłonomia — krem piernikowy. Posłuży wam on za świetny dodatek do bułeczek drożdżowych, wafli, naleśników, a nawet ciast.

Śledzie z cebulką i rodzynkami
28.12.2021 01:00 Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą

Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie. Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.

Pierogi ze skwarkami
27.12.2021 01:00 Jak zrobić najlepsze chrupiące skwarki?

Polacy najczęściej jedzą pierogi z różnymi dodatkami - często jest to zwykła kwaśna śmietana lub roztopione masło, lecz najlepsze są skwarki. Aby za każdym razem udało się zrobić je tak, jak należy, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Zawsze wrzucaj pokrojoną słoninę na zimną patelnię, dzięki czemu wytapianie tłuszczu będzie równomierne i uzyskasz najlepszą chrupkość. Pierogi ze skwarkami to klasyka, obok której ciężko przejść obojętnie. Nasze babcie zwykle właśnie tak podawały własnoręcznie zlepione pierogi. Jeśli chcesz, żeby skwarki były idealnie chrupiące i nie przypalały się, wykorzystaj nasz sposób. Generalnie bardzo ważną zasadą jest wrzucanie praktycznie wszystkich produktów, z których chcemy wytopić dużo tłuszczu, na chłodną patelnię. Wtedy proces zachodzi znacznie sprawniej, skwarki nie przypalą się i staną się wyjątkowo chrupiące.

Placki twarogowe z kokosem
26.12.2021 01:00 Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi

Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu. Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane, dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.

Herbata świąteczna
26.12.2021 01:00 Boska świąteczna herbata - podajemy najlepszy przepis

Do świątecznej kolacji trzeba coś wypić. Proponujemy sięgnąć po pachnącą owocami i korzennymi przyprawami herbatę, która nie tylko rozpieści zmysły, ale tez cudownie rozgrzeje. Podpowiadamy jak ją przyrządzić. Kardamonowy kompot śliwkowy czy tradycyjny napój z suszu odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tej pysznej i aromatycznej herbaty. Dobierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się wymarzonym, przyjemnie rozgrzewającym napojem.

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
26.12.2021 01:00 Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Naleśniki bez użycia miksera
26.12.2021 01:00 Jak zrobić naleśniki bez miksera?

Naleśniki są ulubionym deserem wielu smakoszy. Część z nas nie robi ich jednak w domu ze względu na brak odpowiedniego wyposażenia kuchni. Czy da się zrobić naleśniki bez miksera? Okazuje się, że jego użycie wcale nie jest konieczne. Możemy go bowiem zastąpić plastikową butelką po wodzie. Sposobów na naleśniki zdradzaliśmy wam już wiele. Proponowaliśmy wam wytrawną kompozycję z serem i pomidorami oraz ciasto na bazie mąki kasztanowej. Teraz podpowiadamy jak poradzić sobie z przygotowaniem rarytasu, gdy nie mamy miksera. Przyrządzenie ich wcale nie będzie takie trudne.

Sałatka jarzynowa
24.12.2021 01:00 Ekspresowa sałatka jarzynowa. Przepis dla zabieganych

Sałatka jarzynowa jest sztandarowym świątecznym daniem, które każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Zapracowani nie mają jednak czasu na długie gotowanie wszystkich warzyw i innych produktów, dlatego prezentujemy ekspresowy przepis. Korzystając z niego, można zaoszczędzić wiele pracy, a przy okazji przygotować pyszną potrawę. Sałatka jarzynowa to widok, do którego wszyscy jesteśmy doskonale przyzwyczajeni. Niektórzy mogliby z pewnością poczuć się nieswojo, gdyby dużej miski wypełnionej sałatką zabrakłoby na święta Bożego Narodzenia. Na szczęście nawet ci, którzy jeszcze nie zdążyli jej zrobić, mają na to szanse. Ekspresowy przepis na sałatkę jarzynową nie odbiega w smaku klasycznej wersji, a przy okazji można cieszyć się nią już po kilkunastu minutach gotowania. Dodatkowo większość składników i tak znajduje się na co dzień w kuchni, więc nie ma potrzeby dodatkowego wyjścia do sklepu.

Paszteciki
24.12.2021 01:00 Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami według Jakuba Kuronia

Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami według przepisu Jakuba Kuronia są pysznym uzupełnieniem świątecznych potraw. Ich wspaniały zapach oraz smak idealnie komponują się z czerwonym barszczem. Co więcej, nawet jeśli nie zostaną zjedzone w całości jednego dnia, następnego są równie pyszne. Sekret tkwi w podgrzaniu mleka na zaczyn do temperatury pokojowej.Drożdżowe paszteciki to śniadaniowa klasyka, którą najczęściej kupuje się w drodze do pracy, wstępując do swojej ulubionej piekarni. Ich ogromna uniwersalność i możliwość faszerowania dowolnymi składnikami sprawia, że każdy ma szansę znaleźć swoja ulubioną kombinację. Jakub Kuroń zaprezentował własny przepis na swojej stronie internetowej, dzięki któremu z łatwością można zabrać się za ich przygotowanie. Oczywiście warto zarezerwować na nie odrobinę swojego czasu - drożdżowe ciasto wymaga kilku chwil na wyrośnięcie.

Krokiety
24.12.2021 01:00 Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania

Ugotowanie krokietów bezpośrednio przed świętami jest nie lada wyzwaniem, więc prezentujemy sposób na nie bez zawijania. Błyskawiczne krokiety z kapustą i grzybami smakują wybornie, a przy okazji są znacznie łatwiejsze do wykonania. Ich chrupiąca panierka i soczysty farsz będą smakować najlepiej, jeśli poda się krokiety z intensywnym czerwonym barszczem. Krokiety w swojej klasycznej wersji wymagają sporej dozy przygotować. Samo usmażenie naleśników zajmuje dużo czasu - przed Wigilią mało kto ma możliwość na dołożenie obowiązków. Krokiety bez zawijania są więc naturalnym rozwiązaniem tego poważnego problemu. Sporządza się je z ziemniaków, które tworzą swojego rodzaju ciasto. W nim skrywany jest pyszny farsz z kapusty i grzybów, który aromatem natychmiast oddaje ducha świąt. Dodatkowo gotowe danie przykuwa uwagę każdego, kto je zobaczy, jest wszak czymś zupełnie nowym w porównaniu do zwykłych krokietów.

Wegańska ryba po grecku
24.12.2021 01:00 Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa. Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański. Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.