Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

rosół
06.12.2023 18:30 Nie uwierzysz, ile kosztuje talerz rosołu w restauracji Lewandowskiego. Cena nie mieści się w głowie

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Zachwyca smakiem i aromatem. Rosół jadamy w niedziele, ale zamawiamy go też w restauracjach. Cena za talerz tej zupy w restauracji Roberta Lewandowskiego po prostu nie mieści się w głowie. 

Najlepsze pierogi polskie
04.12.2023 10:26 Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis

Najlepsze polskie pierogi właśnie zostały wybrane. I to przez niezależne, międzynarodowe medium. Precyzyjnie rzecz biorąc, danie pochodzi jednak z innego regionu. Wiemy jak je przygotować i podajemy sprawdzony przepis. 

Rosół pieczony
25.11.2023 21:06 Jak zrobić rosół tak złocisty, jak na zdjęciu? Zdradzę Ci mój największy sekret

Rosół musi mieć głęboki złoty kolor. Na szczęście jedna prosta czynność sprawi, że uzyskacie pożądany efekt. Wiem, co należy zrobić. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.  

galareta
22.11.2023 18:23 Biorę resztki po rosole, dodaję kilka składników i mam pyszną galaretę. Mąż mógłby ją jeść non stop

Moja rodzina uwielbia rosół. Nie bez powodu często gotuję tę zupę. Jednak, co zrobić z mięsem i resztkami po rosole? Mam na to pewien smaczny sposób. Robię danie, którym zajada się mój mąż. Ta galareta nie ma sobie równych, dlatego polecam na nią przepis.

rosół
21.11.2023 19:14 To najlepszy rosół jaki w życiu jadłam. Ten przedziwny dodatek cudownie podkręcił jego smak

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Robimy go z doskonałej jakości mięsa, najlepszych warzyw i aromatycznych przypraw. Jednak ja dodaję do tej smacznej zupy coś jeszcze. Dzięki temu dodatkowi rosół smakuje jak nigdy dotąd. Polecam pyszny patent na tę zupę. 

Rosół z octem
18.11.2023 16:16 Babcia zawsze na niedzielę gotowała taki rosół. Intensywny smak zapewniał mu 1 niepozorny dodatek

Niedzielny rosół w wielu domach jest już regułą. Moja babcia zawsze przyrządzała go z dodatkiem, który nie każdemu wyda się oczywisty. Dobrze wiedziała, że to właśnie on nadawał zupie niesamowitego smaku. Dostałam przepis i wypróbowałam go sama.

rosół
17.11.2023 10:48 Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości

Polacy kochają jeść rosół. Uważamy tę z zupę za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Do rosołu chętnie dodajemy bukiet warzyw. Jednak jak się okazuje, z jednego warzywa powinniśmy zrezygnować. Dowiedz się, z jakiego i dlaczego. 

Galareta wieprzowa z golonki
16.11.2023 17:58 Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.

None
16.11.2023 11:35 Ugotowałem staropolski bulion na pieczonych kościach wołowych. Żadnego mięsa, tylko skoncentrowany smak

Nigdy nie wyrzucam kości wołowych. Gotuję na nich wyjątkowo skoncentrowany bulion. Jest w nich tyle smaku, że mięso jest już niepotrzebne. Jeden warunek: kości trzeba upiec.

rosół Bosackiej
10.11.2023 09:39 Bosacka powiedziała, co koniecznie dodać do rosołu. O tym składniku większość osób by nie pomyślała

Katarzyna Bosacka po raz kolejny podzieliła się swoją wiedzą. Tym razem chodzi o jesienny rosół na odporność. Ekspertka podsunęła myśl, na którą nie każdy by wpadł. Sprawdź, co jej zdaniem jest najważniejsze w jesiennym rosole na odporność.

rosół
29.10.2023 19:25 Rób to, a rosół nigdy nie będzie się pienił. Niezawodny sposób mojej mamy działa od dziesięcioleci

Usuwanie brzydkiej piany z powierzchni gotującego się rosołu to prawdziwa zmora. Szumowanie jest pracochłonne i niedokładne. Mama nauczyła mnie skutecznej walki z pianą.Nawet bardzo gęsta łyżka cedzakowa nie jest skutecznym narzędziem w walce z pianą gromadzącą się na powierzchni gotującego się wywaru. A przecież od czystości wywaru zależy klarowność rosołu. Sposób, którego nauczyłem się od mamy sprawia, że nie muszę już stać z łyżką nad garnkiem. 

kostka rosołowa
22.10.2023 10:35 Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów

Już nie kupuję kostki rosołowej w sklepie. Robie ją sama i mam pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych konserwantów. Ten przepis wiele lat temu znalazłam w książce kucharskiej i korzystam z niego do dziś. 

rosół
20.10.2023 19:21 Tak gotowano rosół w XVII wieku. Przeczytałam ten podpunkt i przecierałam oczy ze zdumienia

Rosół jest jedną z najpopularniejszych potraw w Polsce. Czy zastanawialiście się, jak gotowano go w XVII wieku?  Dawny przepis na ten specjał może wprawić w osłupienie niemal każdego smakosza. Powodem jest przede wszystkim dobór mięs.

rosół
14.10.2023 14:18 Tak rosół robiła moja kochana babcia. Oprócz kurczaka dodawała inne mięso, mało kto o nim pamięta

Rosół to zupa, której smak pamięta się naprawdę długo. Moja babcia gotowała wyborny rosół. Zupa ten smak zawdzięczała nie tylko kurczakowi, ale też innemu mięsu, na którym babcia gotowała rosół. Teraz korzystam z jej przepisu i każdemu go polecam. Dzięki niemu rosół wychodzi przepyszny.

Rosół z goździkami
10.10.2023 21:38 Gdy nastają chłody, wsypuję do rosołu ten dodatek. Zamienia się w odżywczą bombę

Uwielbiam nietypowe rosoły. Jesienią zawsze wzbogacam pożywną zupę o jedną przyprawę, która oddala od mojej rodziny wizję niekończących się chorób. Choć zazwyczaj trafia do innych dań, do bulionu też pasuje. 

Warzywa z rosołu będą dobre na pastę
08.10.2023 15:24 Żaden pasztet, żadne krokiety. Z warzyw z rosołu przygotuj ten smakołyk, zniknie jeszcze szybciej, niż go zrobisz

Warzywa z rosołu nie muszą trafiać do kosza. Nim jednak zrobicie z nich pasztet lub jarzynową, zerknijcie na znacznie prostszy przepis, z którym nie zmarnujecie tego składnika. Też będzie smacznie, a nieco taniej.

Rosół z imbirem
07.10.2023 12:40 Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność

Rosół potrafi dobrze rozgrzać. Odpowiednie dodatki sprawią, że zupa pozwoli nam zadbać o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym. Jeden z nich naprawdę lubię, bo przyjemnie podkręca smak dania. 

rosół
30.09.2023 16:15 Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi

Rosół ma szczególne miejsce w polskiej kuchni. Receptury na tę wyjątkową zupę bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swój sposób na rosół ma też Tomasz Strzelczyk. Polecamy znakomity przepis od znanego kucharza na rewelacyjny rosół, który robi w nietypowy sposób.

warzywa z rosołu
24.09.2023 10:11 To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

Rosół Ewy Wachowicz
23.09.2023 17:36 Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje

Rosół można ugotować na wiele sposobów. Dodatek, który stosuje Ewa Wachowicz, jednak mnie zaskoczył. Miss Polski wykorzystuje jeden rodzaj obierek. Efekty miały być znakomite, więc postanowiłam spróbować. 

Rosół na kościach
21.09.2023 19:06 Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy

Rosół często pojawia się na naszym stole. Rzadko kiedy jednak stawiamy na przygotowanie go na kościach. Taka zupa nie tylko jest dość tania, ale też bardzo zdrowa. Niejeden dietetyk ją poleci. 

przygotowania do robienia rosołu
17.09.2023 11:35 Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

Kilka dni temu natknęłam się w internecie na kulinarną ciekawostkę. Dowiedziałam się z niej, że nie wszędzie rosół podaje się z makaronem. Pomysł zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam sprawdzić go w swojej własnej kuchni. Eksperyment wypadł zupełnie inaczej, niż się spodziewałam.

Rosół gotuj bez pokrywki
15.09.2023 17:01 Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem, czy bez? Doświadczone kucharki nie mają wątpliwości

Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy. 

rosół
06.09.2023 17:32 Gessler wytknęła Polakom błąd w gotowaniu rosołu. Ten składnik psuje jego smak

Polacy kochają jeść rosół. Jednak, żeby wyszedł pyszny i aromatyczny warto wybrać odpowiednie mięsa do tej lubianej zupy. Magda Gessler zwraca uwagę na jeden rodzaj mięsa, na którym zwykle gotujemy tę zupę. Znana restauratorka alarmuje, że Polacy popełniają błąd podczas gotowania. Wybierają mięso, które nie nadaje się do gotowania tej zupy. 

rosół
02.09.2023 11:54 Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci

Rosół jest zupą, która gości na stołach Polaków na co dzień, ale też od święta. W większości domów podaje się go z makaronem. Niewiele osób pamięta o smacznym, choć nieco zapomnianym dodatku, który pokocha cała rodzina. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. 

Rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy
01.09.2023 17:36 Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować. 

rosół od Ewy Wachowicz
29.08.2023 16:18 Żaden ocet. Wachowicz wlewa do rosołu aromatyczny i modny składnik

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Cenimy go nie tylko za smak i aromat. Lubimy go jeść, bo rozgrzewa i ma właściwości lecznicze. Ewa Wachowicz gotuje rosół z pewnym modnym i aromatycznym dodatkiem. Czy spróbujesz jej przepisu na rosół?

Rosół pieczony
27.08.2023 10:40 Zrób tak z warzywami, zanim wrzucisz je do garnka. Nie ma lepszego sposobu na rosół

Rosół może być jeszcze bardziej aromatyczny. Wystarczy, że przed gotowaniem oczyszczone warzywa  i kurczaka upieczecie w piekarniku. Przyrządzanie będzie nieco dłuższe, ale smak nabierze głębi. Warto spróbować.