Rosół to nieodłączny element prawdziwego niedzielnego obiadu. Z tysięcy sposobów na przygotowanie tego niezwykłego wywaru warto spróbować właśnie tego wariantu. Jest tak intensywny i nietypowy w smaku, że trudno uwierzyć, że to tradycyjny rosół.
Rosół to król polskich zup. Smak tego tradycyjnego zna każdy z nas, ale mało kto wie, że istnieje także inna wersja. Śląski rosół weselny smakuje jeszcze lepiej. Dlatego poznaj przepis, zrób go na obiad, a domownicy nie będą mogli się nadziwić, że można odmienić smak klasycznego dania.
Niedzielny obiad bez rosołu? To niemożliwe, bo wszyscy uwielbiamy tę zupę tak bardzo, że nie wyobrażamy sobie bez niej tego dnia. Za jej smakiem stoją nie tylko użyte składniki, ale też przyprawy. Istotny jest nawet moment, kiedy solimy zupę, zależy od tego naprawdę wiele. Z artykułu dowiesz się, kiedy i ile solić i twój rosół wyjdzie doskonały za każdym razem.
Podczas gotowania rosołu często sięgamy po popularny produkt. Do garnka trafia lubiana przyprawa, która wzbogaca smak rosołu. Teraz Sanepid ostrzega przed zagrożeniem związanym z tym produktem i wycofuje go ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz tej przyprawy w swojej kuchni.
O rozmaitych tajemnych składnikach rosołu słyszy się tak często, że wydaje się, jakby idealny przepis był pilnie strzeżoną tajemnicą. Tak jednak nie jest. Ale nie wszystkie sztuczki, które stosują wybitni kucharze, wprowadzamy w życie na co dzień. Do rosołu dodaję łyżkę popularnego produktu. W ten sposób wydobywam z niego cały smak i aromat.
Jeśli lubisz zjeść dobry rosół, to ten z przepisu Ewy Wachowicz jest właśnie taki. Znana restauratorka dodaj do niego składnik, który może zaskoczyć. Jednak gwarantuje on doskonały smak rosołu.
Rosół jest jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzimej kuchni. Aromatyczny, treściwy wywar z mięsa i warzyw to jedna z ulubionych potraw Polaków. Niestety nie zawsze smakuje on tak, jakbyśmy tego chcieli.Od lat stosuję metodę 2:3, dzięki której mam pewność, że rosół będzie klarowny, a mięso i warzywa oddadzą cały smak. Danie za każdym razem wychodzi rewelacyjnie.
Łyżka octu dodana do garnka rosołu potrafi bardzo zmienić oblicze tej potrawy. Wiedzą o tym kucharze i nie często stosują ten tajemny składnik. Sprawdzamy dlaczego.
Uwielbiany kucharz z Youtube'a Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zagospodarować wygotowane mięso. Przygotował z niego zapiekankę. Ten przepis z pewnością warto zachować na przyszłość.
Rosół może smakować jeszcze lepiej. Wypróbuj przepis i ugotuj tę ulubioną zupę tak, jak robią to na Śląsku. Jeden składnik może zaskoczyć, ale to właśnie dzięki niemu smakuje obłędnie. Tej tradycyjnej zupy nie ugotujesz już w inny sposób.
Magda Gessler, jak zawsze na straży naszych kulinarnych tradycji, przestrzega przed jednym składnikiem rosołu. Jej zdaniem skład zupy, którą gotuje się w wielu polskich domach, daleko odbiega od ideału. Warto postawić na wyższą jakość, nawet za pewną cenę.
Rosół króluje na naszych stołach niemal co niedzielę. Z roku na rok mamy coraz większą świadomość - nie doprawiamy go chemicznymi składnikami. Zamiast tego wybieramy zdrowsze i równie aromatyczne alternatywy m.in sos sojowy.
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.
Jak przechowywać rosół? Babcia zna najlepszy sposób. Dlatego z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki niemu ulubiona zupa Polaków wytrzyma w lodówce przez długi czas.
Istnieje teoria, że podczas burzy nie można gotować rosołu. Dlatego sprawdziliśmy, jak jest naprawdę i wyjaśniamy, czy jest to mit, czy fakt. Dowiedz się, czy możesz gotować tę zupę w czasie wyładowań atmosferycznych, a już nigdy nie popełnisz błędu.
Czy może być zupa lepsza od rosołu? Zrobiłam taką i teraz często ją gotuję. Pełna jest mięsa, warzyw i jednego zaskakującego dodatku. Polecam przepis na tę apetyczną zupę, której smak warto poznać.
Jak zrobić najlepszą przyprawę do rosołu? Tomasz Kucharz wie najlepiej. Dlatego skorzystaj z przepisu znanego kucharza i przygotuj przyprawę dzięki, której rosół każdego oczaruje smakiem.
Tradycyjna niedzielna zupa nie musi być nudna. Wystarczy, że dowiesz się, czym przyprawić rosół, a już nigdy nie ugotujesz go bez tego dodatku. Popularna przyprawa zupełnie odmieni tę znaną zupę. Wypróbuj patent i daj się zaskoczyć.
Wydawałoby się, że oprócz panierowanego kotleta schabowego nie ma nic bardziej polskiego niż swojski rosół. A jednak – co kraj to obyczaj. Grecy przygotowują swoją wersję z kilkoma składnikami, których mało kto w Polsce spodziewa się w przepisie.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Każdy ma swój sposób na gotowanie rosołu. Zwykle w garnku ląduje warzywo, które dodaje wyjątkowego smaku tej zupie. Okazuje się, że może być szkodliwe dla zdrowia.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Smaczny, esencjonalny i rozgrzewający. Tę zupę zwykle podaje się z makaronem lub z ziemniakami. Jednak ja na komunię córki podam je z dodatkiem, który zaskoczy gości. Rosół będzie pyszny jak nigdy dotąd.
Zaskocz swoich domowników i na jutrzejszy obiad podaj rosół z przepisu Ewy Wachowicz. Znana kucharka robi go zupełnie inaczej. Jego smak zachwyci wszystkich i będziesz musiała gotować go co niedzielę. Sposób jest naprawdę niesamowity.
Nie wszystkie mięsa są sobie równe – w każdym razie nie jeśli chodzi o gotowanie rosołu. Z których warto skorzystać, a które lepiej zostawić do innych potraw? Mamy kilka wskazówek i spieszymy z podpowiedziami.
Czy na pewno wiesz, jak przygotować wyśmienity rosół, który w moment zniknie z talerzy? Poznaj jedną, najważniejszą zasadę. Dzięki niej za każdym razem zupa będzie smakowała wybornie. Wielu popełnia ten błąd, a rozwiązanie jest banalnie proste. Jedną przyprawę trzeba dodać w odpowiednim czasie.
Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?
Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.
Ceny w restauracjach mogą przyprawić o zawrót głowy. Jeśli do tego lokal należy do gwiazdy, to zaskoczenie może być tym większe. Ile kosztuje rosół w restauracji Roberta Lewandowskiego? Wielu smakoszy może się zdziwić.
Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.