Nie od dziś wiadomo, że aby zjeść na mieście trzeba się czasem wykosztować. Niektóre lokale potrafią niemiło zaskoczyć wygórowanymi cenami. Jak wygląda ta kwestia w restauracji Piotra Adamczyka? 25 złotych za talerz rosołu wydaje się ceną w granicach rozsądku, co jednak z pozostałymi pozycjami w menu?Piotr Adamczyk trudni się nie tylko sztuką aktorską. Od lat prowadzi w Warszawie lokal, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Restauracja Piotra Adamczyka nie należy niestety do najtańszych lokali. Czy na wizytę w "Starym Domu" może sobie pozwolić "przeciętny Kowalski"?Historia "Starego Domu" sięga lat '50 XX wieku. Głównymi jej bywalcami byli wówczas miłośnicy wyścigów konnych, odwiedzający pobliski tor na Służewcu. W chwili obecnej restauracja Piotra Adamczyka serwuje potrawy inspirowane klasycznymi przepisami kuchni polskiej. Aby się w niej stołować lepiej mieć zasobny portfel.
Rosół bardzo często gości na naszych stołach. By jednak zachwycał smakiem, warto pamiętać o kilku istotnych regułach. Jedna z nich dotyczy używania pokrywki. Zupa powinna być przyrządzana niemal zupełnie bez przykrycia. Szefowie kuchni wyjaśnili dlaczego. Dobry rosół nie jest mętny i ma w sobie dużo aromatu. Uzyskanie satysfakcjonujących efektów będzie możliwe, gdy zadbamy o właściwe proporcje składników oraz prawidłowo przeprowadzimy proces gotowania. Wystrzegać powinniśmy się zwłaszcza korzystania z pokrywki.
Czy wiesz, dlaczego warto dodać jajko do rosołu? Dzięki białku błyskawicznie wyklarujesz mętny wywar. Jajko zbiera również tłuszcz, którego nadmiar może popsuć smak rosołu. Wywar po ugotowaniu będzie klarowny i pełen aromatu. Rosół jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub danie podczas większych uroczystości. Niektórzy zupę gotują wyłącznie na mięsie z kurczaka. Inni dodają wołowinę, wątróbki, kaczkę lub indyka. Rosół gotowany na mięsie i bukiecie warzyw smakuje obłędnie. Wystarczy jednak jeden błąd, a wywar stanie się mętny.Jak wyklarować rosół? Pomoże Ci w tym kurze jajko. Nie dość, że pozbędzie się szumowin, to jeszcze sprawi, że wywar nie będzie zbyt tłusty. Do rosołu koniecznie dodaj również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i szczyptę kurkumy pod sam koniec gotowania.Nigdy nie sól wywaru przed ugotowaniem. Rosół musi się pyrkać na najmniejszym ogniu przez kilka godzin. W ten sposób z mięsa zostanie uwolniony cały smak i aromat. Sól dodana na początku gotowania zamyka pory w mięsie, a zupa wygląda i smakuje jak woda. Przyprawę dodajemy, gdy rosół już się ugotuje.
Zostały Ci obierki po ziemniakach? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Ugotujesz z nich aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wachowicz wywar podaje z kndelikami z wątróbek drobiowych. Poznaj przepis na rosół z obierków po ziemniakach.Ewa Wachowicz na oficjalnej stronie internetowej, ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i bardzo smaczne dania obiadowe, zupy, śniadania i desery. Niedawno Wachowicz zdradziła, jak wykorzystuje obierki po ziemniakach. Nic w kuchni się nie marnuje. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.Rosół z obierków po ziemniakach jest niezwykle aromatyczny i lekki. Wachowicz zaznacza, że wywar możemy ugotować w prostej, bezmięsnej wersji lub dodać kilka skrzydełek z kurczaka. Rosół podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być makaron, lane kluski, grysik, pulpety. Ewa Wachowicz stawia na nieco inny dodatek do rosołu - knedliki z wątróbki drobiowej. Małe kuleczki z wątróbek, bułki i przypraw doskonale łączą się z aromatycznym wywarem z obierków. Tak podany rosół smakuje obłędnie.
Bluszczyk kurdybanek często traktowany jest jak chwast, choć jego walory są nieocenione. Roślina nie tylko nie kosztuje wiele, ale też świetnie podkreśla smak rosołu. Korzystali z niej nawet nasi przodkowie. Musicie choć raz spróbować.Mimo iż bluszczyk kurdybanek cieszy się mniejszą popularnością niż lubczyk czy natka pietruszki, warto go poszukać, bo doprawiony nim rosół z kury smakuje obłędnie. Zioło o pięknych szafirowych kwiatach wiosną często spotkać można na skrajach lasu i w zaroślach. Zimą bez trudu nabędziemy go w sklepach zielarskich.
Dobry rosół uzyskamy, korzystając z prawidłowo dobranych składników. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem gotowe zestawy włoszczyzny nie powinny się trafiać do tradycyjnej zupie. Dla wielu z nas jej opinia może być zaskakująca. Wyjaśniamy, dlaczego gwiazda odradza drogę na skróty.Przygotowanie rosołu w każdym domu wygląda nieco inaczej. Dla wielu z nas jednak podstawą jest zakup włoszczyzny. Zdaniem Magdy Gessler dodawanie jej do dania stanowi błąd. Jakie ma argumenty?
Rosół jest lubianą zupą, którą każdy przyrządza nieco inaczej. Sekretem jej smaku jest odpowiednia kompozycja składników. Dodając do zupy jedno całe jabłko, przyjemnie wzbogacimy ulubiony wywar z makaronem. Wyjaśniamy, dlaczego warto spróbować.Dobrze przyprawiony i wyrazisty rosół jest marzeniem niejednego smakosza. W uzyskaniu satysfakcjonującego smaku zupy pomóc nam mogą liczne, często nietuzinkowe, dodatki. Jednym z nich jest popularny polski owoc, czyli jabłko. Produkt nada przyjemnej słodyczy.
Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania. Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy. Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.
Rosół powinien być klarowny i aromatyczny. Wlanie do dania szklanki zimnej wody znacznie poprawi jego wygląd i sprawi, że jedzenie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Podpowiadamy, jak uzyskać zachwycającą wizualnie zupę. Dobry rosół będzie smakował każdemu. By był zachęcający, powinien pozostać klarowny. Jednym ze sposobów na uzyskanie zupy pozbawionej zmętnień jest wlewanie zimnego płynu w trakcie gotowania. Już jedna szklanka chłodnej wody potrafi poprawić wygląd dania. Dlaczego to działa?
Czy znane nazwisko na szyldzie restauracyjnym zawsze oznacza wysokie ceny? Przybytek Ewy Wachowicz o wdzięcznej nazwie "Zalipianki" udowadnia, że wcale nie jest to regułą. Za rosół na bazie kaczki oraz kurczaka według menu na oficjalne stronie restauracji zapłacimy raptem 21 złotych. To o wiele mniej, niż w restauracjach innych gwiazd.Rosół jest bez wątpienia flagową zupą w polskiej kuchni. nic dziwnego, że pozycję tę możemy spotkać nader często w karcie dań różnych lokali. Cena tej zupy w restauracji Ewy Wachowicz jest więcej, niż rozsądna. Dla porównania, oficjalna karta na stronie słynnego "U Fukiera" należącego do Magdy Gessler, za talerz tej samej zupy podaje cenę 37 złotych. Trzeba przyznać, że różnica jest znacząca.
Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.
Rosół kolagenowy znany jest od wielu pokoleń. W jego gotowaniu przodowały przede wszystkim nasze babcie. To nic innego, jak esencjonalny rosół przygotowany na bazie wywaru z kości. Warto sięgać po niego nie tylko podczas walki z grypą i przeziębieniem. Rosół kolagenowy to skuteczny środek na rozmaite dolegliwości. Pomaga przy problemach żołądkowych, a ze względu na wysoką zawartość kolagenu, również przy bólach stawów. Na jego bazie można przygotować sos do pizzy, dressing czy pożywny koktajl. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga użycia zaledwie kilku niedrogich składników.Rosół kolagenowy wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Na jego przyrządzenie zaplanuj minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie ścięgna i chrząstki zawarte w kościach mają możliwość się rozpuścić, dzięki czemu ich wartościowe składniki trafią do wywaru.
Rosół drobiowy cieszy się popularnością nie tylko u nas. Zupę tę można spotkać również w odległych krajach, choć oczywiście w nieco innej postaci. Grecy ukochali sobie rosół z dodatkiem cytryny. Orzeźwiająca wersja zupy zapewne znajdzie wielu zwolenników także w Polsce.Grecki rosół z cytryną nosi nazwę "avgolemono". Z języka greckiego znaczy to dosłownie "jajko-cytryna", gdyż również jajka dodaje się tam do wywaru. Tradycyjny grecki rosół podaje się z makaronem orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu. Czy dasz się skusić jego smakowi?
Biała część pora jest świetnym dodatkiem do rosołu i wielu innych dań. Zielona część natomiast często trafia do kosza. Okazuje się, że zielone liście pora są o wiele zdrowsze od białego kawałka warzywa. Wyróżnia je wyrazisty smak, mają też szerokie zastosowanie w kuchni.Wykorzystujesz w kuchni wyłącznie białą część pora, a zielona ląduje w koszu? Liście warzywa są nie tylko jadalne, ale też bardzo smaczne i zdrowe. Badania wykazują, że zielona część pora jest bogatsza w siarkę, witaminy i beta-karoten. Regularnie spożywanie warzywa zmniejsza ponadto ciśnienie krwi i ryzyko zachorowania na nowotwory. Por bogaty jest również w witaminę C, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Włączenie warzywa do diety wzmacnia więc odporność, poprawia koncentrację i dba o nasz układ nerwowy, sercowy i mięśniowy. Por wspomaga także odchudzanie, oczyszczanie organizmu i poprawia kondycję skóry.Zieloną część pora wykorzystasz w kuchni do przygotowania naprawdę wielu dań. Liście dodawane są między innymi do rosołu i do wywarów na zupę. Wzmacniają również smak mięs i mięsnych sosów.
Domowy rosół jest idealnym sposobem na jesienno-zimowe infekcje. Skutecznie rozgrzewa, stawia na nogi i wykazuje lecznicze działanie. Idąc za radą Magdy Gessler warto do garnka z zupą dorzucić kilka goździków. Dzięki zawartemu w nich eugenolowi gotowy wywar staje się prawdziwym remedium na rozmaite dolegliwości.Goździki kojarzymy głównie z piernikiem czy zimową herbatą. Dodawanie tej przyprawy do rosołu zdaje się być pomysłem iście szalonym. Gwarantujemy jednak, że goździki nie tylko zaskakująco podbijają smak bulionu, ale także oddają mu swoje cenne składniki. Magda Gessler już to wie, a Wy?
Piotr Ogiński porównał sos sojowy i uwielbianą przez Polaków przyprawę maggi. Sos sojowy jest o wiele zdrowszy, ma dużo lepszy skład i wzmacnia smak i aromat rosołu, sosów i innych dań. Zdrowszym zamiennikiem maggi jest również świeży lub suszony lubczyk.Piotr Ogiński jest kucharzem znanym z popularnych programów kulinarnych TopChef i Hell's Kitchen. Ogiński udziela się w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować znajdziemy na platformie YouTube, Instagramie, Facebooku i TikToku. Kucharz dzieli się przepisami i kulinarnymi ciekawostkami.Niedawno Ogiński udostępnił na Instagramie film, w którym porównuje sos sojowy i przyprawę maggi. Przyprawa ta jest bardzo popularna w Polsce i wiele osób dodaje ją do rosołu, sosów i innych dań. Kucharz zwrócił uwagę na jakość, skład i aromat przygotowywanych potraw z dodatkiem obu przypraw w płynie.Sos sojowy dodajemy zwykle do dań kuchni azjatyckiej. Mamy do wyboru sos sojowy jasny, ciemny, grzybowy. Każdy z nich różni się nieco intensywnością. Jasny sos sojowy, czyli najbardziej popularny jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy, niż przyprawa maggi. Ogiński wyjaśnia, dlaczego.
Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.
Gotowanie rosołu jest niemal naszym sportem narodowym. Królową polskich zup przyrządzamy z najlepszych składników z należytą troską. Czy wiesz, jak przechowywać rosól, aby zachował swój smak i aromat? Przybliżymy tę kwestię, od lodówki zaczynając, a na zamrażaniu kończąc.Nawet najlepsza potrawa może się znudzić. Jedzenie rosołu przez wiele dni z przyjemności zamieni się w przymus. Jeśli macie nadmiar tej, możecie z łatwością zachować ją na później. Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznymi metodami przechowywania rosołu.
Smak domowego rosołu nie ma sobie równych. Nie bez powodu zupa ta od lat króluje na naszych stołach. Odpowiedni smak rosołu uzyskujemy poprzez staranne dobranie mięsa oraz innych składników. Im więcej gatunków mięsa użyjemy, tym smaczniejszy wyjdzie wywar. Rosół z powodzeniem można uwarzyć na jednym rodzaju mięsa. Wybór jest szeroki, od drobiu, aż po dziczyznę. Zdaniem wielu smakoszy znacznie lepiej jednak wymieszać różne gatunki. Najpopularniejsze połączenie mięsne to kurczak i wołowina.
Czy wiecie, czym doprawić rosół, by był aromatyczny? Kilka przypraw świetnie wpłynie na smak tradycyjnej zupy niezależnie od tego, na jakim mięsie ją przygotujemy. Sprawdźcie, w co warto się zaopatrzyć, nim zaczniecie gotować.Sekretem dobrego rosołu jest nie tylko odpowiednio długie gotowanie mięsa w minimalnej ilości wody, ale też właściwe doprawienie. Poza solą i pieprzem trafić do niego powinny również zioła i wyraziste warzywa. Podpowiadamy, co się sprawdzi.
Imprezowy barszcz czerwony w mgnieniu oka postawi Cię na nogi. Filiżanka aromatycznej zupy dostarczy energii niezbędnej do przetańczenia całej nocy. Pikantna nuta rozgrzeje i doda animuszu. Ten przepis sprawdzi się na każdej domówce.Imprezowy barszcz czerwony przygotowuje się na mięsnym wywarze. Swój wyśmienity smak zawdzięcza także dodatkowi warzyw i pieczołowicie dobranych przypraw. Zupę możesz przygotować wcześniej, a następnie odgrzać ją, gdy przyjdą goście. Każdy będzie wdzięczny za filiżankę ciepłego, smakowitego barszczu.
W sieci znaleźć można rozmaite przepisy na popularną zupę dyniową. Założymy się jednak, że takiej, jak nasza jeszcze nie jedliście. Jej wyjątkowy smak jest zasługą dodatku imbiru oraz soku z pomarańczy. To połączenie jest doprawdy intrygujące.Nasza zupa dyniowa jest aksamitna i delikatna w smaku. Te cechy nadaje jej śmietankowy serek, którym jest zabielona. Zupa doskonale smakuje podana ze spłatkowanymi migdałami. Możesz ją jednak z powodzeniem serwować z dodatkiem pestek lub chrupiących ziołowych grzanek.
Przygotowanie eleganckiej potrawy nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Apetyczną i wykwintną zupę-krem z pora przygotujesz nawet w 30 minut. Dzięki temu danie stanowi poważną konkurencję dla bardziej wymagających zup. Daj temu przepisowi szansę, a z pewnością się nie zawiedziesz.Zupę-krem z pora łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się również esencjonalny bulion. Warzywny czy mięsny - każdy sprawdzi się wyśmienicie.
Swój słynny rosół babcia Hania przygotowuje jedynie na specjalne okazje. Wyjątkowej potrawy nie może zabraknąć na stole podczas nadchodzących świąt. Niepowtarzalny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi suszonego grzybka. A bogactwo mięs i podrobów sprawia, że wywar jest niesamowicie esencjonalny.Babcia Hania niezmiennie powtarza, że najlepszy rosół powstaje z różnorodnych składników. Dlatego do swojego wywaru, poza rozmaitymi mięsami dorzuca drobiowe podroby. Smak jej rosołu rozpamiętuje się przez cały rok. Teraz możesz przygotować go we własnym domu.
Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.
Rosół można przygotować na wiele sposobów, a niektóre jego składniki potrafią zaskoczyć. Babcia Irenka do tradycyjnej zupy wrzuca śliwki suszone i kapustę włoską. Danie dzięki nim nabiera lekko słodkiej, orzechowej nuty. Koniecznie musicie spróbować pysznej wersji klasycznej zupy. Dobry rosół wyjdzie nam tylko wtedy, gdy będzie długo gotowany na małym ogniu. Trzeba też pamiętać, by sól wsypać dopiero na koniec gotowania — wtedy wszystkie smaki przejdą do płynu i uzyskamy esencjonalną zupę. Za radą babci Irenki w połowie gotowania dodamy też śliwki suszone i włoską kapustę. Będzie pysznie.
Dobry rosół musi być aromatyczny i esencjonalny. Najlepszym sposobem na przyrządzenie dania smacznego, pełnego cennych składników odżywczych jest wlanie do gotującego się wywaru niewielkiej ilości octu. Trik szefów kuchni jest niezawodny. Zdradzamy, jak działa. Sekretem idealnego rosołu nie są odpowiednie proporcje warzyw, mięsa i wody. One są podstawą, lecz o wiele ważniejszym składnikiem, o którym wie być może tylko część szefów kuchni, jest ocet spirytusowy. Jaka jest jego funkcja? Wyjaśniamy.
Robert Makłowicz przeszedł samego siebie. Tym razem uraczył nas zupą ogórkową inną, niż wszystkie. Jej podstawę stanowi rosół, a dodatek drobiowe żołądki i kluseczki z kaszy manny. Takiej wersji zupy ogórkowej z pewnością jeszcze nie jedliście. Koniecznie przetestujcie ten ciekawy przepis. Wołowo-drobiowy wywar do zupy ogórkowej najlepiej przygotować dzień wcześniej. W rosole należy też zawczasu ugotować drobiowe żołądki. Prawdziwym sekretem tej potrawy są grysikowe kluseczki. Prosty, acz genialny patent wprawi domowników w zachwyt.