Rosół zwykle serwujemy z makaronem krajanką. Jednak bardzo dobrym dodatkiem są też kluski lane. Przygotowane z mąki i jajek mają doskonały, domowy smak. Warto choć raz spróbować rosołu w takiej wersji, zwłaszcza jeśli zabraknie Wam tradycyjnego makaronu. Jesteśmy przekonani, że jeszcze nie raz wrócicie do rosołu z kluskami lanymi. Rosół zawsze gotuję na dwóch rodzajach mięsa, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczny i pełniejszy w smaku. Ma również piękny, złoty kolor. Do wywaru, oprócz ćwiartek z kurczaka, dodaję również kawałek wołowiny z kością, np. pręgę lub szponder. Do rosołu możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.Rosół gotuję na najmniejszym ogniu przez około 3 godziny. Wywar doprawiam liśćmi laurowymi, zielem angielskim i lubczykiem. Sól i pieprz dodaję pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój smak i aromat. Do rosołu wsypuję również szczyptę kurkumy i dodaję solidną porcję świeżej natki pietruszki.Rosół podaję z domowymi, lanymi kluskami. Są o wiele smaczniejsze od kupionego makaronu. Kluseczki gotowane bezpośrednio na wywarze są delikatne i doskonale łączą się z aromatycznym bulionem. Mięso i warzywa z rosołu wykorzystuję ponownie, np. do przygotowania pasztetu na kanapki lub farszu na pierogi.
Gotowanie rosołu odbywa się z udziałem znanych i sprawdzonych przypraw. Obecność liścia laurowego i ziela angielskiego jest w tym wywarze wręcz obowiązkowa. Niewiele osób jednak wie, że warto dodać również goździki do rosołu. Ich aromat nadaje popularnej zupie niezwykłego wyrazu.Aby dodać goździki do rosołu, wystarczy kilka ich sztuk wbić w cebulę i opalić całość nad palnikiem. Tyle wystarczy, żeby zupa nabrała większej mocy i intensywnego smaku. Przeciwwirusowe i antybakteryjne działanie przyprawy również nie pozostaje bez znaczenia. Rosół z goździkami nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także rozgrzewa i pomaga wzmocnić nasz organizm.
Przepis na rosół Magdy Gessler jest prosty — nie można oszczędzać na mięsie. Gwiazda zdradziła, że największym błędem podczas przyrządzania tradycyjnej zupy jest użycie zbyt dużej ilości wody w stosunku do pozostałych składników. Wiemy, jakie są właściwe proporcje. Podczas jednego z wystąpień Magda Gessler wyjaśniła, na czym polega podstawowy błąd podczas przygotowywania rosołu. Okazuje się, że masa Polaków używa zbyt dużo wody. Najsmaczniejszą zupę uzyskamy, jeśli na każde 1,5 litra wody użyjemy 3 kilogramów mięsa i podobnej ilości jarzyn. Powinniśmy też powstrzymać się od dolewania płynu w trakcie gotowania. Te dwie zasady uchronią nas przed przygotowaniem pozbawionej smaku zupy.
Rosół jest jedną z ulubionych, polskich zup. Zwykle gotuje się go na drobiu, wołowinie i warzywach. Babcia Marysia dorzuca jednak jeszcze drobiową wątróbkę. Smak wywaru robi się ciekawszy, a skład bogatszy. Warto przetestować tę recepturę, zwłaszcza jeśli należycie do wielbicieli podrobów. Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Prosty i pełen smaku wariant uzyskacie, korzystając z przepisu babci Marysi. Stawia ona na nietypowy dodatek drobiowej wątróbki. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze podroby wzbogacają to tradycyjne danie.
Rosół, mimo zmieniających się trendów kulinarnych, pozostaje niekwestionowanym królem zup w naszych domach. W prosty sposób możemy sprawić, że ta uwielbiana zupa stanie się jeszcze lepsza. Wszystko to za sprawą dodatku kurkumy.Rosół z kurkumą różni się nieco od klasycznej postaci tej zupy. Poza pięknym złocistym kolorem, przyprawa nadaje mu także wyjątkowych walorów smakowych. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, że kurkuma posiada cenne właściwości przynoszące korzyści dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.
Rosół powinien być gotowany na małym ogniu. Niektórzy uważają, że również pod przykryciem. Inni z kolei pokrywkę pozostawiają w kuchennej szafce. Kto ma rację? Kwestię rozstrzygają szefowie kuchni. Zdradzamy, jaki jest ich patent na idealną zupę. Pokrywka odgrywa w nim istotną rolę, lecz czasami jest zbędna. Uwielbiany rosół każdy gotuje nieco inaczej. Jedni wierzą, że najlepiej wychodzi, gdy do jego przygotowania zawsze używa się jednego garnka. Inni są w tej kwestii mniej restrykcyjni, ale korzystają z pokrywki. Są też tacy, którzy jej stosowanie uznają za zbędne. Doświadczeni kucharze zalecają używać pokrywki z umiarem.
Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?
Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.
Czy wiecie, kiedy dodawać warzywa do rosołu? Wiele osób wrzuca je do wody wraz z mięsem. Efektem jest mało klarowny i pełen kawałków jarzyn bulion, który wizualnie nie zachwyca i wymaga starannego odcedzania. Takiej sytuacji łatwo można uniknąć. Podpowiadamy, jak właściwie ugotować tradycyjną zupę. Rosół świetnie sprawdzi się nie tylko na uroczystym obiedzie rodzinnym. Aby jednak zupa zachwyciła smakiem, wyglądem i aromatem konieczne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników.
Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.
Rosół z obierek po ziemniakach od Ewy Wachowicz zaskoczy was niesamowitym aromatem. Podpieczone skórki warzywa nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że staje się ona niezwykle pożywna. Przygotowanie jest tak proste, że trzeba spróbować. Obierki ziemniaczane zazwyczaj trafiają do kosza. Ewa Wachowicz wykorzystuje je do urozmaicenia smaku domowego rosołu bez mięsa. Podpieczone w piekarniku fragmenty łupiny wrzuca pod koniec gotowania, wydobywając z nich tym samym maksimum smaku. Warto przetestować ten patent.
Pomysł na niedzielny obiad? Pożywny rosół z dodatkiem dyni. Sezonowe warzywo doskonale smakuje z aromatycznym wywarem, a także wzmacnia jego prozdrowotne właściwości. Rosół w jesiennej wersji posmakuje całej rodzinie.Dynię głównie pieczemy z innymi warzywami lub mięsem w piekarniku. Gotujemy z niej również krem, przygotowujemy puree i przetwory na zimę. Mało kto wie, że jesienne warzywo możemy dodać również do tradycyjnego rosołu i podać z ugotowanym makaronem.Dlaczego warto dodać dynię do rosołu? Sezonowe warzywo nie dość, że dodaje smaku i aromatu, to jeszcze wzmacnia rozgrzewające i wzmacniające właściwości wywaru. Dynia jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, potasu, żelaza i magnezu.W rosole w jesiennej wersji nie może zabraknąć również lubczyku i kurkumy. Kurkumę dodajemy pod sam koniec gotowania, kiedy dynię ugotujemy z wcześniej przygotowanym wywarem. Złota przyprawa wzmocni kolor, smak i właściwości lecznice dania. Kurkuma jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw, które mają nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.
Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zdradził świetny patent na wykorzystanie resztki wywaru i innych składników. Przygotowana potrawka z kurczaka i marchewki z dodatkiem szparagów z puszki jest propozycją na sycący obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk z prostych produktów potrafi ugotować rewelacyjne potrawy. Ostatnio podzielił się przepisem na obiad z resztek po rosole z dodatkiem szparagów z puszki. Przyrządzone danie podane z ugotowanym ryżem jest pożywne i pełne smaku. Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube znajdziemy wiele ciekawych przepisów i inspiracji kulinarnych, między innymi na dania główne i słodkie desery. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis na obiad z resztek po rosole wykorzystane w tym artykule.Danie z kurczaka i warzyw po rosole posmakuje całej rodzinie. Tomasz Strzelczyk gęsty sos przygotowuje na bazie wywaru i wody ze szparagów. Dodaje również warzywa, śmietanę, odrobinę mąki i całość doprawia gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i natką pietruszki.
Staropolski rosół drobiowo-wołowy z dodatkiem suszonych grzybów zachwyca aromatem. Rosół jest o wiele ciemniejszy od wywaru drobiowego i zyskuje niepowtarzalny smak. Do rosołu przygotuj również domowy makaron jajeczny. Cała rodzina zje jesienny obiad ze smakiem.Niektórzy rosół gotują wyłącznie na porcji z kury, inni dodają indyka, kaczkę, a nawet podroby. Moją ulubioną wersją tradycyjnej zupy jest rosół drobiowo-wołowy, gotowany na ćwiartkach z kurczaka i prędze. Zamiast pręgi w przepisie możesz wykorzystać również szponder lub łatę wołową.Do staropolskiego rosołu, oprócz dwóch rodzajów mięsa, dodaję również sporą ilość warzyw korzeniowych, lubczyk i natkę pietruszki. Składnikiem nietypowym są suszone grzyby. To właśnie one odpowiedzialne są za niepowtarzalny smak, kolor i aromat wywaru. Suszone grzyby do rosołu zalewam zimną wodą i odstawiam do namoczenia.Odciśnięte grzyby kroję i dodaję do rosołu z resztą składników. Nie wylewam wody z moczenia grzybów. Wodę przesiąkniętą aromatem grzybów przelewam do woreczków na lód i mrożę. W ten sposób otrzymuję domowe, naturalne kostki do zup i sosów. Z warzyw i mięsa po rosole natomiast przygotowuję pasztet lub farsz do pierogów.
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Może być samodzielnym daniem lub bazą do innych zup lub sosów. Aby smak potrawy był zawsze bez zarzutu, należy wystrzegać się jednak kilku powszechnych niestety błędów podczas przygotowywania wywaru. Poniżej podpowiadamy, jak ugotować idealny rosół. Absolutnie kluczowe jest wolne gotowanie zupy. Tylko wtedy będzie pełna smaku. O czym jeszcze należy pamiętać? Podpowiadamy.Gotowanie rosołu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, jednak rządzi się pewnymi zasadami. Bez ich znajomości łatwo o potknięcie, a w efekcie o zepsute danie. Podpowiadamy, jakie są najgorsze błędy podczas gotowania rosołu i jak się ich ustrzec.
Rosół będzie o wiele smaczniejszy i bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego opaloną cebulę. Nie obieraj jej jednak ze wszystkich, złotych łupinek. Usuń jedynie wierzchnią warstwę, ponieważ właśnie łupinki kryją w sobie wiele dobrego. Żeby rosół miał złożony i pełny smak, zawsze gotuj wywar na kilku rodzajach mięsa. Oprócz kurczaka dodaj porcję wołowiny z kością. Szponder, łata, pręga, czy goleń to najlepsze kawałki mięsa wołowego na rosół. Do wywaru możesz dodać również kawałek indyka lub kaczki.Oprócz mięsa bardzo ważne są również warzywa i przyprawy, nadające smak i aromat. Rosół będzie zachwycał smakiem, kiedy dodasz do niego odpowiednio przygotowaną cebulę, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por. Niektórzy dodają do rosołu również kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej, a także suszone grzyby.Do rosołu koniecznie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, gałązkę świeżego lubczyku i solidną porcję natki pietruszki. Możesz wykorzystać suszony lubczyk - wsyp łyżeczkę przyprawy do gotującego się wywaru. Pod koniec gotowania do rosołu możesz dodać również niewielką szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor.
Gęsty, sycący i rozgrzewający krem jest idealnym posiłkiem na chłodne jesienne wieczory. Aby przygotować ten dyniowy specjał, nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów. Przepis na krem z dyni bez blendera dedykujemy nie tylko osobom, które takiego wyposażenia nie posiadają. Dynię do zupy wystarczy zetrzeć na tarce.Nieważne, czy nie posiadasz blendera, czy też nie chcesz generować dodatkowego bałaganu w kuchni. Nasz przepis na krem z dyni bez blendera z pewnością przypadnie Ci do gustu. Tarta dynia przy odpowiednio długim gotowaniu po prostu rozpadnie się w zupie, a dodatek serka topionego zapewni jej wyjątkowo delikatną konsystencję.
Talerz gorącej zupy jest nieodłącznym elementem tradycyjnego obiadu. Idealnie doprawione, esencjonalne danie sprawdza się o każdej porze roku. Niestety zdarza się czasem, że zamiast smakowitej potrawy, zupa wyjdzie nam zbyt słona i niemal niezjadliwa. Jak poradzić sobie z takim problemem?Zupa, w której czuć głównie smak soli nie jest smacznym daniem. Sól nie jest zbyt zdrowa, a jej nadmiar po prostu jest niezjadliwy. Co więc zrobić, gdy zdarzy nam się przesolić zupę? Czy potrawa nadaje się tylko do wyrzucenia? Absolutnie nie. Pokażemy, jak można ją uratować.
Szukasz pomysłu na smaczny obiad na weekend? Ugotuj rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej. Żona znanego piosenkarza rosół gotuje zupełnie inaczej niż wszyscy. Wywar przyrządzony według jej przepisu zachwyca smakiem i aromatem.Rosół zwykle gotujemy z porcji wołowej, drobiowej, dodajemy warzywa rosołowe, a także świeże i suszone przyprawy. Mięsno- warzywny wywar gotujemy około 3 godzin na najmniejszym ogniu. Zarówno wołowinę, drób, jak i resztę składników gotujemy od początku w dużym garnku.Pola Wiśniewska rosół gotuje zupełnie inaczej. Na początku mięso i warzywa zapieka w piekarniku z dodatkiem pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Całość skrapia oliwą i piecze, aż warzywa lekko się przypalą. Dopiero po tym czasie składniki przekłada do garnka i gotuje wywar.Żona Michała Wiśniewskiego do rosołu dodaje również kilka suszonych grzybów oraz mieloną kurkumę. Suszone grzyby moczymy kilka godzin przed gotowaniem rosołu, następnie obgotowujemy i dopiero dodajemy do reszty składników. Suszone grzyby wzmocnią smak i aromat całej potrawy.
Rosół o głębokim, złocistym kolorze jest marzeniem wielu smakoszy. Łącząc ze sobą różne kawałki mięs, uzyskamy zachwycający wizualnie posiłek o bogatym i pełnym niuansów smaku. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Koniecznie sprawdźcie przepis — nawet receptura Magdy Gessler nie jest tak zachwycająca. Jedna z internetowych twórczyń zaprezentowała wyjątkowo smakowity patent na rosół. Przyrządziła go na kilku rodzajach mięs, uzyskując zupę o pięknej złotej barwie. Podana z kluseczkami potrawa prezentowała się znakomicie. Podpowiadamy, jak możecie odtworzyć ją w domowym zaciszu.
Rosół można gotować na różnym mięsie i z różnymi przyprawami. Jednak cebula i włoszczyzna pojawiają się w każdym przepisie. Cebulę musimy wcześniej opalić, żeby wywar uzyskał lepszy smak. Warzywo niestety rozpada się podczas gotowania, co nie jest apetyczne. Na szczęście prosty trik rozwiąże ten problem. Cebula jest warzywem, które koniecznie musimy dodać do rosołu, aby wywar miał piękny, złoty kolor, niepowtarzalny smak i aromat. Niestety rozgotowana cebula rozwarstwia się i jej przypalone fragmenty często pływają w garnku. Nie wygląda to apetycznie, ale mamy na ten problem skuteczne rozwiązanie.Wiele osób przecedza ugotowany rosół przez gęste sito. To oczywiście skuteczny sposób na usunięcie pływających w wywarze kawałków warzyw i mięsa. Jednak o wiele szybciej pozbędziesz się problemu, jeśli będziesz gotować cebulę w lnianym woreczku. Kawałki cebuli nie będą pływać w rosole, a Ty nie będziesz musiał przecedzać całego wywaru.
W chłodny jesienny wieczór nie ma nic lepszego, niż talerz rozgrzewającego rosołu. Kiedy za oknem niesprzyjająca aura, można odrobinę sobie dogodzić i przygotować rosół w wyjątkowej, bogatej wersji. Magicznym składnikiem w tym przypadku jest anyż gwiaździsty. Nadaje on zupie nie tylko wspaniałego posmaku, ale także wspomaga pracę układu pokarmowego.Korzenny, nieco słodkawy posmak anyżu to nie jedyna korzyść, jaką daje dodanie go do rosołu. Przyprawa ta dodatkowo usprawnia trawienie, dzięki pobudzeniu do pracy soków żołądkowych. Rosół z anyżem jest więc nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także ustrzega nas przed nieprzyjemnymi skutkami przejedzenia.
W roku 1889 w Polsce potrafiono uwarzyć wyśmienity esencjonalny bulion. Do przyrządzenia go wybierano zawsze produkty najwyższej jakości, szczególną wagę przykładając do wyboru mięsa. Przepis na rosół z 1889 roku wskazuje, że zawsze musiało być ono pierwszej świeżości, by wywar wychodził smaczny i klarowny. Czy ponad sto lat później trzymamy się tej fundamentalnej zasady?Przepis na rosół z 1889 roku, poza wyśmienitą jakością mięsa zakładał także duży jego udział w wywarze. Na esencjonalny bulion zakładano nawet 5 kg świeżej wołowiny. Taka zupa potrafiła nasycić do 10 osób. Dziś postaramy się przybliżyć Wam przepis na rosół z 1889 roku dostosowany do współczesnych czasów.
Zimne nóżki z golonką są jednym z dań z czasów PRL-u, po które do tej pory często sięgamy. Wytrawna galareta jest smaczną i pożywną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty. Podana z octem lub cytryną błyskawicznie znika z talerzy.Jeszcze 30-40 lat temu zimne nóżki były obowiązkowym daniem podczas spotkań w większym gronie, świąt, wesel i przyjęć. Mięsna, wytrawna galareta z marchewką i groszkiem podana z octem lub cytryną była serwowana jako zimna przystawka. Kultowe danie możemy przygotować w bardzo prosty sposób. Zimne nóżki to nic innego, jak galareta z mięsno-warzywnego wywaru. Do zimnych nóżek dodajemy golonkę wieprzową i warzywa rosołowe, niektórzy dodają również jajka ugotowane na twardo.Sekretem doskonałych zimnych nóżek jest długie gotowanie mięsa na bardzo małym ogniu. Golonka i nogi muszą gotować się przez nawet 5 godzin, dzięki czemu mięso będzie tak miękkie, że aż zaczyna się rozpadać i odchodzić od kości.
Rosół jest absolutną podstawą w kuchni polskiej. Wyśmienicie smakuje zarówno w swojej właściwej formie, ale może stanowić również bazę dla wielu innych zup. Niewłaściwy dobór mięsa lub zostawienie wszystkich składników w garnku może jednak sprawić, że zupa nie będzie tak dobra, jak mogłaby być. Poniżej podpowiadamy, jak ustrzec się błędów w przygotowaniu bulionu.Czujesz, że Twój rosół nie jest tak dobry, jak mógłby być? A może wyjątkowo szybko się psuje, mimo właściwego przechowywania? Poznaj 3 podstawowe błędu w sztuce przygotowywania tej zupy. Z nami wszelkie rosołowe problemy odejdą w niepamięć.
Rosół należy do ulubionych, polskich zup. Jego wyśmienity smak i aromat są wynikiem odpowiednio dobranych składników i właściwego gotowania. Należy go gotować długo i na wolnym ogniu. Przyrządzając danie na kuchence indukcyjnej, powinniśmy powstrzymać się od używania funkcji booster. Jej uruchomienie może bowiem zepsuć rosół na dobre. Gotowanie rosołu na kuchence indukcyjnej nieznacznie różni się od przyrządzania zupy na kuchni gazowej. Sprzęt ten umożliwia sprawną zmianę mocy grzania w inny sposób. Nie jest on może tak precyzyjny, jak w przypadku „gazówki”, lecz kierując się pewną wiedzą, uzyskamy pożądane rezultaty.
Domowa wegeta jest rewelacyjnym dodatkiem do zup, rosołu, sosów i dań mięsnych. Suszone warzywa w połączeniu z przyprawami tworzą aromatyczną mieszankę, która potrafi dodać smaku wielu potrawom. Zapomnij więc o gotowym produkcie, bo domową jarzynkę zrobisz łatwo i za nieduże pieniądze. I co najważniejsze - będzie zawierała tylko niezbędne składniki.Wiele osób korzysta z gotowych przypraw typu jarzynka, czy wegeta. Mało kto jednak wie, że przyprawę możemy zrobić samodzielnie w domu w bardzo prosty sposób i na dodatek za grosze. Dania obiadowe będą smaczniejsze, kiedy doprawimy je domową wegetą przygotowaną ze świeżych warzyw.W składzie gotowych przypraw do zup, rosołu i dań głównych znajdziemy znikomą ilość suszonych warzyw, reszta składników to sól i ulepszacze. Domowa wegeta jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza, bo bardziej naturalna. Do przygotowania domowej wegety potrzebujemy świeżej włoszczyzny, natki pietruszki, suszonego lubczyku i kilku innych składników. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w suszarce spożywczej lub w piekarniku, koniecznie w niskiej temperaturze i przy uchylonych drzwiczkach.
Rosół na kurze i kaczce smakuje wyśmienicie. Prosty przepis Ewy Wachowicz na rozgrzewającą i pełną aromatu zupę będzie w sam raz na chłodniejsze dni. Miss Polski podaje go z ziemniakami, ale z makaronem też będzie fantastyczny. Spróbujecie?Rosół z ziemniakami nie każdego przekona, lecz esencjonalna, pełna smaku zupa przygotowana na dwóch rodzajach pysznego mięsa z pewnością spodoba się niejednemu amatorowi kuchni polskiej.Kurczak i kaczka świetnie do siebie pasują, a ich smak uzupełnia dodatek delikatnych drobiowych podrobów. Ziemniaki także w tej kompozycji się odnajdą. Może skusicie się na nietypową wersję tradycyjnej zupy?