Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Rosół

Rosół

Rosół z sosem sojowym
18.06.2023 12:11 Zamiast maggi wlej do rosołu ten dodatek. Wyjdzie lepszy, zdrowszy i bardziej aromatyczny

Rosół nie powinien być doprawiany maggi. Przyprawa nie należy do zdrowych, a można ją bardzo prosto zastąpić. Smaku klasycznej zupie z makaronem doda kojarzony z kuchnią azjatycka sos sojowy. Musicie przetestować. 

niezwykłe mięso na rosół
17.06.2023 10:17 Zapomnij o kurczaku i wołowinie. Na Śląsku rosół robi się z innego mięsa, jego zalety powalają

Śląska kuchnia stanowi prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Na niemal każdą potrawę ma swój własny sposób. Nawet rosół przygotowywany jest tam inaczej, niż w pozostałych częściach kraju. Tradycyjny wywar przyrządzany jest na mięsie z gołębi.

rosół
08.06.2023 18:48 Polacy je omijają, a jest idealnym mięsem na rosół. Korzysta z niego sama Gessler

Rosół jest jedną z najbardziej ulubionych zup Polaków. Rozgrzewa i doskonale smakuje. Każda pani domu ma swój własny sposób na gotowanie tej zdrowej zupy. Dobór mięs jest kluczowy. Jednak rzadko do rosołu trafia mięso z gęsi. Warto dodawać je do tej zupy. 

Rosół będzie klarowny
04.06.2023 08:39 Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje

Dobry rosół powinien być klarowny. Sposobów na uzyskanie odpowiedniego wyglądu zupy jest wiele, lecz najskuteczniejszy i niezawodny będzie dodatek wódki. Alkohol odparowuje, więc smaku nie psuje, a danie na talerzu prezentuje się jak marzenie. Koniecznie przetestujcie ten patent.  

rosół z kapustą
03.06.2023 12:42 Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

Większość z nas gotuje rosół na mięsie i warzywach korzeniowych. Jednak warto zastosować trik, który stosują mistrzowi kuchni, ale też i niektóre gospodynie. Różnicę poczujesz od razu. Dorzucone do wywaru liście czy nawet kawałek kapusty, dodadzą zupie przyjemnego wyrazu. 

ocena baru mlecznego
01.06.2023 14:12 Poszedł do najlepszego baru mlecznego w stolicy. „Petarda, fenomenalne, jestem wniebowzięty"

Jeden z youtuberów postanowił na własnym podniebieniu sprawdzić najlepiej oceniany, warszawski bar mleczny. W tym celu przeprowadził w przybytku sumienną degustację. Wojek nie potrafił się do niczego przyczepić, a pochwałom poszczególnych dań nie było końca. Koniecznie zapamiętajcie adres tego baru. 

Małgorzata Rozenek zdradza przepis na rosół
28.05.2023 23:07 Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni

Małgorzata Rozenek zaskoczyła przepisem na rosół. Okazało się, ze do swojego wywaru dodaje 1 niezwykły składnik. Celebrytka nie poprzestaje na warzywach wchodzących w skład włoszczyzny, ale dodaje do nich ćwiartkę włoskiej kapusty. Dzięki temu całość nabiera niezwykłego aromatu i zaskakujących właściwości.

rosół z nowalijkami
28.05.2023 11:11 Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu

Rosół jest ulubioną zupą Polaków. Doskonale syci, rozgrzewa, a ponad wszystko smakuje. Ewa Wachowicz proponuje przepis na niezwykły rosół, który zaskakuje cudownym smakiem. Jego tajemnicą są wiosenne warzywa.

Rosół gotuj bez kurczaka
24.05.2023 22:02 Gessler bije na alarm. Miliony Polaków popełniają ten błąd gotując rosół

Rosół powinien być przygotowany na dobrej jakości mięsie. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem nie powinien być to kurczak. Wyjaśniła też inne istotne kwestie dotyczące przygotowania tradycyjnej zupy. 

rosół Makłowicza
23.05.2023 09:12 Nie do wiary, jak Makłowicz gotuje rosół. Trick z cebula zaskoczy nawet babcie

Rosół jest zupą, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Kojarzy się z domową kuchnią mam i babć. Jest pyszny, sycący i zdrowy. Robert Makłowicz stosuje trick z cebulą. Poznaj, co z nią robi znany kucharz.

Kotlety mielone
22.05.2023 15:17 Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy

Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że do namaczania bułki zamiast mleka wykorzystacie rosół. Mięsny bulion nada jej miękkości oraz aromatu i nie zaszkodzi osobom z alergiami. Patent sprawdzi się szczególnie dobrze przy chudym mięsie. 

Rosół warto wekować
22.05.2023 08:18 Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał? 1 metoda jest doskonała

Rosół często przygotowujemy w większych ilościach, tak by starczyło go na 2 dni. Zupa ta jednak wyjątkowo łatwo się psuje, o czym powinniśmy pamiętać zwłaszcza wiosną i latem. Na szczęście są sposoby, by temu przeciwdziałać. Najlepiej sprawdza się wekowanie. 

rosół pieczony
20.05.2023 11:44 Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków. Jest pożywny i pyszny. Każda pani domu ma swój sposób na przygotowanie tej potrawy. Jednak prawdziwym hitem stał się zupełnie nowy sposób na gotowanie rosołu. Piekarnik pełni tu kluczową rolę. Warto wypróbować ten patent w swojej kuchni.

Rosół nie może być mętny
13.05.2023 23:00 Żaden kucharz nigdy nie popełni tego błędu. Inaczej rosół wyjdzie mętny i niesmaczny

Dobry rosół pozbawiony jest jakichkolwiek zmętnień. Tylko poprawne przygotowanie zupy zagwarantuje nam zadowalające rezultaty. Szefowie kuchni zdradzili, że kluczowe jest zalewanie mięsa zimną wodą. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać. 

sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole
12.05.2023 17:05 Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego

Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.

Aromatyczny rosół
11.05.2023 09:21 Dorzuciła do rosołu 2 zaskakujące warzywa. Wszyscy dopytywali o przepis

Smak rosołu można i warto od czasu do czasu urozmaicić. Jak pokazała jedna z twórczyń internetowych, dodanie do tradycyjnej zupy pomidora i kilku liści kapusty włoskiej sprawi, że całość zyska na smaku i aromacie. Przetestujcie tę opcję przy najbliższej okazji.  

sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu
30.04.2023 17:37 Wrzuciła warzywa z rosołu do blendera i dolała oliwy. Po chwili zyskała cenną przyprawę

Nie masz pomysłu na warzywa z rosołu? W mig zaradzimy temu problemowi. W kilka chwil możesz zamienić je w pyszną i zdrową domową kostkę rosołową. Ta przyprawa przyda się w każdej kuchni.

babciny sposób na aromatyczny rosół
27.04.2023 10:30 Nasze babcie zawsze wrzucały je do rosołu. Dziś prawie nikt nie pamięta o tym dodatku

Rosół można przyrządzić na wiele sposobów. Nie bez znaczenia sią przyprawy, które do niego dodajemy. Nasze babcie do rosołu zawsze dodawały kilka goździków, dzięki którym kultowe danie jest jeszcze smaczniejsze. Aromatyczny wywar wzmacnia cały organizm i działa rozgrzewająco. Sprawdź, jak ugotować najlepszy rosół. 

dodawanie kostek lodu do rosołu
26.04.2023 20:51 Najlepsze kucharki wrzucają kostkę lodu do rosołu. Powód wprawia w osłupienie

Niektóre patenty zawodowych kucharzy potrafią mocno zaskoczyć. Jednym z nich jest z pewnością wrzucenie do wywaru kostki lodu. Ten prosty trik potrafi uratować cały garnek zupy. Rosół nabierze klarowności, a dodatkowo stanie się mniej tłusty.

doprawianie rosołu
24.04.2023 20:59 Makłowicz wrzuca do rosołu te 4 przyprawy. Bez udziwnień, klasyka górą

Rosół jest niekwestionowanym królem wszystkich polskich zup. Na przestrzeni lat powstała na niego niezliczona ilość sposobów i przepisów. Robert Makłowicz jednak przygotowuje swój wywar w najbardziej tradycyjny sposób. Zamiast dorzucać do garnka wymyślne składniki, trzyma się klasycznego zestawu przypraw.

rosół w garnku
22.04.2023 19:17 Kupiła włoszczyznę na rosół. Zobaczyła 1 szczegół i od razu straciła apetyt

W Zgierzu doszło do nieprzyjemnego incydentu. Wszystkiemu winna włoszczyzna kupiona na rosół. Szybko okazało się, że zamiast w garnku, warzywa powinny czym prędzej trafić do kosz na śmieci. Na marchewce rozgościła się bowiem nieapetyczna i szkodliwa pleśń.

Rosół gotujemy pod przykryciem
21.04.2023 20:29 Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Lekarka powiedziała wprost, co jest lepsze dla zdrowia

Rosół często gości na naszych stołach. Wiele osób nie korzysta z przykrywką podczas jego przyrządzania. Zdaniem lekarki Magdaleny Cubały-Kucharskiej jest to kosztowny błąd, który prowadzi do utraty jej cennych wartości. 

aromatyczny rosół na kurzych łapkach
15.04.2023 16:05 Dawniej Polacy masowo gotowali na nich rosoł. Dziś wzdrygamy się na sam widok

Zapomnij o rosole gotowanym wyłącznie na porcji z kury. Dodaj do niego również kurze łapki. Wywar będzie pełniejszy w smaku i bardziej aromatyczny. Będzie także o wiele zdrowszy. Rosół na kurzych łapkach jest przepisem z danych lat.

Rosół
01.04.2023 17:42 Polacy omijają je szerokim łukiem, a jest idealnym mięsem na rosół. Podkręca smak dania

Rosół nie musi być przyrządzany na mięsie z kury. Znakomitą zupę uzyskamy też, korzystając z gęsiny. Zdradzamy niezawodny i bardzo prosty przepis. Raz spróbujecie, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście to danie inaczej. 

gotujący się rosół
26.03.2023 11:00 Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty

Każda pani domu marzy o złocistym rosole. My wiemy dokładnie, jak taki uzyskać. Nieodłącznym składnikiem wywaru musi być cebula - opalona i to wraz z łupinami. To jednak nie jedyne, o czym należy pamiętać.

Rosół z anyżem
25.03.2023 18:33 Szelągowska zachwyciła się "rosołem na opak". Lista składników wprawia w osłupienie

Rosół warto urozmaicać. Jedna z ciekawych propozycji jest danie w wersji na opak zaprezentowane przez Dorotę Szelągowską. Sekretem jego aromatu jest dodatek anyżu, który świetnie współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że jedzenie zupy jest niesamowitą przyjemnością. 

jak uratować mętny rosół
21.03.2023 09:23 Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu

Mętny rosół może skutecznie zniechęcić do jedzenia. Wywar ma brzydki kolor i wygląda bardzo nieapetycznie. Wystarczy jednak, że dodasz do niego surowego ziemniaka. Po 30 minutach gotowania rosół odzyska swój kolor i będzie klarowny.

gotowanie rosołu
19.03.2023 11:12 Jak gotować rosół, by był klarowny? 1 detal jest kluczowy

Apetyczny rosół to taki, który jest klarowny i złocisty. Na jego widok dosłownie ślinka cieknie. Jak jednak gotować tradycyjny wywar, by wyszedł idealny? Oto kilka detali, na które warto zwrócić uwagę. Jednym z nich, przy którym często popełniamy błąd, jest fakt, że mięso na rosół powinno być dokładnie rozmrożone.