Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Sery wyrzucone do lasu
25.03.2022 23:06 Kilogramy nieświeżego jedzenia w bieszczadzkim lesie

W bieszczadzkim lesie doszło do niecodziennego zdarzenia - odkryto wyrzuconą hałdę wędzonych oscypków. Jak tłumaczą leśnicy, zanim zdołano je znaleźć, już zaczęły śmierdzieć. Mundurowi zaapelowali do właściciela śmieci, aby uprzątnął odpadki. Wybierając się na spacer do lasu w Bieszczadach, nie spodziewamy się, że natrafimy na nieprzyjemne znalezisko. Niestety, poniższa historia pokazuje, że nie każdy może liczyć na tego typu luksus. Osoba odpowiedzialna za wyrzucenie tak dużych ilości serów w dzicz nie pomyślała, jak duże zagrożenie wywołuje - nie tylko dla ludzi, lecz również dzikich zwierząt, chcących się posilić gnijącym produktem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe w niecodziennej odsłonie
25.03.2022 23:05 Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką. Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Maliny z pleśnią
25.03.2022 23:05 Czy można jeść maliny z koszyczka, w którym pojawiła się pleśń?

Kupując maliny, zawsze warto dokładnie się im przyjrzeć w poszukiwaniu jakichkolwiek oznak pleśni. Jeśli jednak kupiłeś owoce w dobrym stanie, a te z biegam czasu obrosły niewielką jej ilością, pod żadnym pozorem ich nie jedz. Delikatne produkty spożywcze, jak te owoce, na których widać ślady psucia, są bowiem wypełnione niewidocznymi pasmami szkodliwych grzybów. Maliny nie należą do najtańszych produktów. Z uwagi na swoją delikatność i łatwość psucia się, sprzedawcy muszą oferować je w dość wysokich cenach, by ich sprzedaż i ewentualne straty nie odbiły się na ich budżecie. Z tego powodu wiele osób kupując maliny, chce wykorzystać je w całości. Widząc na części z nich pleśń, próbują wybrać te sztuki, na których nie ma oznak infekcji. Jest to niestety bardzo zła i szkodliwa decyzja. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (69)
25.03.2022 23:03 Przepis na kalafiora w sosie śmietanowo-serowym

Kalafior zapiekany w sosie śmietanowo-serowym jest doskonałym sposobem na szybki obiad lub pyszny dodatek do głównego dania. Chrupiąca skórka i delikatny środek kontrastują ze sobą, co dostarcza dużo przyjemności podczas jedzenia. Przepis jest na tyle banalny, że zrobisz go w kilka chwil bez wysiłku. We wnętrzu kalafiora można znaleźć pełno mikroelementów, takich jak witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz kawas foliowy. Warzywo posiada właściwości przeciwnowotworowe, łagodzące wrzody żołądka i poprawiające perystaltykę jelit. Poniższa receptura pozwala przygotować bardzo sycące i treściwe danie, które dostarcza energii na cały dzień ciężkiej pracy. Jeśli więc planujesz wykonywać dzisiaj spory wysiłek fizyczny, sięgnij po powyższego kalafiora. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

ser-krojenie
25.03.2022 23:02 Największy błąd podczas krojenia sera

Żółty ser często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po niego regularnie. Mało kto spodziewałby się, że nawet podczas tak prozaicznej czynności, jak krojenie sera, możemy popełnić błąd, który doprowadzi do jego zepsucia.Nie da się ukryć, że żółty ser odgrywa istotną rolę w codziennej diecie wielu osób. Niektórzy zajadają go niemal codziennie. Niemal w każdej lodówce znajdziemy ten popularny produkt spożywczy. Warto wiedzieć, czego unikać podczas krojenie.

Sałatka z kalafiora w wybornym wydaniu
25.03.2022 23:01 Sałatka z surowego kalafiora z serem pleśniowym

Pyszna sałatka z kalafiorem przypadnie do gustu smakoszom, którzy przeważnie nie sięgają po takie specjały. Wszystko za sprawą idealnie dobranych składników. Wśród nich zagości ser camembert. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Truskawki z makaronem
25.03.2022 23:00 Przepis na makaron z truskawkami i serem

Makaron i truskawki wywołują często mieszane uczucia. Choć nie brakuje prawdziwych fanów tej potrawy, część ludzi na sam widok od razu krzywi się i odwraca wzrok. Jeśli należysz do miłośników tego letniego posiłku, przetestuj poniższe banalnie proste receptury. Taki posiłek pozwala zachować energię na cały dzień pracy w ogrodzie, a przy okazji gotujący nie musi męczyć się przez wiele godzin podczas przyrządzania jedzenia. Polskie truskawki nie mają sobie równych i warto wykorzystać je na wszystkie możliwe sposoby - wszak sezon niedługo znowu się skończy, a my będziemy tęsknić do ich smaku.

Sernik bez pieczenia
25.03.2022 22:58 Sernik bez pieczenia w 30 minut skradnie twoje serce. Rodzina i goście oniemieją z zachwytu, od razu poproszą o kolejne dokładki

Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie. Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.

Ser w codziennej diecie
25.03.2022 22:57 Mało kto wie, że można go przedawkować. Zjedzenie za dużej ilości żółtego sera ma przykre konsekwencje

Smakowity ser wiele razy wywoływał zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Bez wątpienia tego typu smakołyki są wyjątkową pokusą. Warto jednak sięgać po ser z pewnymi ograniczeniami. W przeciwnym wypadku nasze zdrowie może ucierpieć.

Ser żółty z pleśnią
25.03.2022 22:57 Czy można odkroić pleśń z żółtego sera? Specjaliści nie mają wątpliwości

Ser stanowi istotną część naszego żywienia - praktycznie każdy człowiek spożywa go przynajmniej raz w tygodniu. Niekiedy zdarza się, że zapomni się o leżącej w lodówce kostce, która po jakimś czasie zaczyna obrastać niebieską lub zieloną pleśnią. Po znalezieniu takiego obiektu, można zadać sobie pytanie: czy po wycięciu spleśniałej części, ser nadaje się jeszcze do spożycia? Eksperci twierdzą że tak, jednak należy odkroić pleśń z nawiązką, która zapewni o całkowitym bezpieczeństwie.

Sernik siostry Anastazji
25.03.2022 22:55 Sernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składników

Idealny sernik wiedeński to nie lada sztuka. Wiele osób uważa, że nie podoła temu zadaniu ze względu na poziom trudności i woli kupić gotowy wypiek w cukierni. Jednak nie zawsze musimy korzystać z takich rozwiązań. Przepis siostry Anastazji jest jednocześnie prosty i efektowny.

Ser żółty - jak rozpoznać dobry produkt?
25.03.2022 22:55 Jak rozpoznać jakościowy żółty ser?

Ser żółty jest pysznym składnikiem diety. Szczególnie dobrze smakuje po podgrzaniu - rozpuszczony i ciągnący się daje jeszcze większą przyjemność. Pizza bez sera nie byłaby w końcu tym samym, prawda? Warto jednak dokładnie przyjrzeć się kupowanemu towarowi przed wsadzeniem do koszyka. Zarówno sprzedawcy jak i producenci niekiedy dopuszczają się niecnych sztuczek, które mają na celu zmniejszyć ich koszt, a zarazem zwiększyć zysk, jaki można zarobić na nieświadomym kliencie. Sprawdź czy ser, który kupujesz, faktycznie jest serem z mleka.

Naleśniki - najlepszy przepis
25.03.2022 22:55 Przepis na naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.

Sernik z rodzynkami czy bez
25.03.2022 22:55 Lepszy jest sernik z rodzynkami czy bez?

Sernik to ciasto, które nie tylko Polacy uwielbiają z całego serca. Na świecie znajdziemy dziesiątki jego wersji, jedna pyszniejsza od drugiej. W kraju nad Wisłą ogromne emocje budzi kwestia dodawania rodzynek. Dla wielu to czynność, która rujnuje całe ciasto.

Biedronka ma nową niebywałą ofertę
25.03.2022 22:55 Mięso, sery i warzywa za ułamek ceny w Biedronce

Biedronka jest jednym ze sklepów, który z całych sił próbuje przekonać jak najwięcej klientów, do robienia zakupów w jej sklepach. Głównym sposobem przyciągania nowej klienteli są promocje - pomagają one również w utrzymaniu starych konsumentów. Od wczoraj dostępna jest nowa promocja na wiele produktów, które można kupić za ułamek ich standardowej ceny. Taka okazja nie zdarza się zbyt często, warto więc ją wykorzystać do zrobienia niewielkich zapasów na zbliżający się wielkimi krokami weekend.

Ciasto bez pieczenia w przepysznej odsłonie
25.03.2022 22:54 Przepis na puszysty sernik bananowy bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Specjały tego typu można przygotować na rozmaite sposoby. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć takiej pokusie.

Schab zapiekany
25.03.2022 22:53 Przepis na zapiekany schab z serem i pieczarkami

Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.

Makaron w sosie pomidorowym z camembertami
25.03.2022 22:53 Sycący makaron z serami

Nie da się ukryć, że makaron odgrywa bardzo ważną rolę w kulinariach. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Dodajemy go między innymi do zup i zapiekanek. Makaron łączymy również z sosami. Dziś postawimy na sycące danie o niecodziennych walorach smakowych.

Opiekacz już nigdy nie będzie wymagał czyszczenia
25.03.2022 22:53 Prosty sposób na utrzymanie w czystości opiekacza

Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.

Makaron ze szpinakiem i serem
25.03.2022 22:52 Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych

Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.

Sernik
25.03.2022 22:52 Tradycyjny sernik, który nigdy nie opada - pokochasz prostą recepturę

Sernik to ciasto, które uwielbiane jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstało wiele wersji. Najpopularniejsze z nich to: - nowojorski – posiada spód wykonany z pokruszonych krakersów wymieszanych z masłem, podawany z sosem truskawkowym,- wiedeński – oryginalnie pozbawiony spodu, zdarzają się jednak wersje ze spodem wykonanym z kruchego ciasta,- japoński – puszysty sernik, pieczony w kąpieli wodnej, ostatnio zdobywa coraz większą popularność dzięki portalom społecznościowym, które oszalały na punkcie „trzęsącego się” i lekkiego jak piórko ciasta,- królewski – jego główną cechą jest czekoladowy spód oraz pyszna, czekoladowa kruszonka,- sernik na zimno – w jego wypadku piekarnik to narzędzie zbędne, gdyż jest to ciasto bez pieczenia, zamiast tego używa się żelatyny, aby masa stężała.

Sernik na zimno
25.03.2022 22:51 Sernik na zimno - pyszny deser bez pieczenia

Deser na lato bez pieczenia, czyli sernik na zimno z mascarponeLody, zimne napoje, owocowe smoothie… Bez nich ciężko wyobrazić sobie upalne dni. Nie samymi lodami jednak żyje człowiek w lato. Orzeźwiającym deserom mówimy zdecydowane: tak! Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych do przygotowania deserów – nie tylko latem – jest oczywiście sernik na zimno; bez konieczności pieczenia go w piekarniku. Bazą takiego sernika są ciasteczka: herbatniki, ciastka kakaowe lub biszkopty. Możesz rozkruszyć je z masłem, dodać do nich kakao lub zalać ulubionym likierem, np. amaretto. Niewątpliwie najważniejszą warstwą jest jednak masa serowa. Do jej przygotowania możesz z powodzeniem wykorzystać twaróg sernikowy, serek waniliowy homogenizowany lub… serek mascarpone. Ten ostatni to podstawowy składnik włoskiego tiramisu, a to, co go wyróżnia to fakt, że wyrabia się go głównie ze śmietanki, a nie mleka. Ma charakterystyczny słodki i delikatny smak, który doskonale sprawdzi się również w przepisie na sernik na zimno.Dlaczego warto jeść maliny? Dodaj je do sernika na zimno!Czym byłby jednak sernik na zimno bez dodatku owoców, tym bardziej sezonowych? Możesz dodać do niego swoje ulubione truskawki, jagody, borówki, porzeczki, brzoskwinie albo maliny. My w szczególności polecamy te ostatnie. Dlaczego? Maliny to jedne z najzdrowszych owoców, które polecają zarówno dietetycy, jak i zielarze. Malina to owoc bogaty w kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy czy cytrynowy. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, A, K, E oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść również osoby chorujące na cukrzycę. Oprócz tego obniżają ciśnienie, chronią przed nowotworami i miażdżycą oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. A przy tym fenomenalnie smakują i komponują się z różnego rodzaju deserami: ciastami lub lodami. Sezon na maliny trwa od maja do września, ale do przygotowania sernika na zimno z powodzeniem możesz użyć również malin mrożonych.Przepis na sernik na zimno z mascarpone i malinamiSernik na zimno to deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut, nie licząc czasu, kiedy ciasto powinno stężeć w lodówce. Do jego przygotowania użyliśmy klasycznych herbatników i malin, ale śmiało możesz modyfikować nasz przepis wedle swoich upodobań.SkładnikiSpód:1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)70 g masłaMasa serowa:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%4 łyżki cukru pudru4 łyżki żelatynyOwocowa góra:500 g malin2 galaretki malinowePrzygotowanie:Rozpuść 2 galaretki malinowe w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw je do wystudzenia.Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody.Dokładnie rozdrobnij herbatniki; możesz to zrobić za pomocą blendera lub malaksera, albo włożyć je do foliówki i mocno tłuc wałkiem.Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę kakao lub użyć herbatników kakaowych.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia lub przezroczystą folią. Wyłóż spód z ciastek, mocno go ugnieć i wyrównaj. Włóż go do lodówki.W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu do zalanej zimną wodą żelatyny dolej 3/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę za pomocą miksera. Dodaj do niej 4 łyżki cukru pudru i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj tak długo, aż składniki się połączą. Przełącz urządzenie na niskie obroty i powoli dolej żelatynę.Wyjmij tortownicę z lodówki. Wyłóż spód przygotowaną masą serową i ułóż na niej maliny. Całość polej tężejącą galaretką.Tak przygotowany sernik zostaw do stężenia w lodówce na całą noc.

Sernik w najprostszej postaci
25.03.2022 22:51 Przepis na najprostszy i najszybszy sernik

Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".

Pyszny sernik straciatella na zimno
25.03.2022 22:50 Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno

Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?

Ser casu marzu
25.03.2022 22:50 Najniebezpieczniejszy ser świata

Ser casu marzu może być jedzony jedynie przez najodważniejszych, którzy posiadają bardzo silne żołądki. Choć smak tego wyrobu jest wyjątkowy, nie każdy będzie potrafić przemóc się i zjeść go ze smakiem - larwy muchy Piophila casei skutecznie w tym przeszkadzają. Przez smakoszy smak wyrobu z Sardynii porównywalny jest do gorgonzoli, czyli podpuszczkowego miękkiego sera z niebieską pleśnią. Co ciekawe, casu marzu nie może być sprzedawane komercyjnie, dlatego dostępny jest jedynie na włoskiej wyspie.

Sernik bez pieczenia
25.03.2022 22:49 Jak zrobić błyskawiczny sernik bez pieczenia? Znamy najlepszy przepis

Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.