Sałatka grecka jest pyszną i zdrową sałatką, którą przygotujesz zarówno na lunch do pracy, kolację lub spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jest również świetną sałatką imprezową. Sałatka grecka to bogactwo świeżych warzyw połączonych z greckim serem feta i aromatycznym sosem ziołowym. Sprawdź, jak ją przygotować.Sałatka grecka jest pełnowartościowym, lekki i przede wszystkim smacznym daniem. Doskonale pasuje również jako dodatek do mięsa i potraw z grilla. Sałatka jest świeża, kolorowa, a przygotowany do niej sos nadaje sałatce genialnego, ziołowego wykończenia. Sos powstaje na bazie oliwy i pietruszki, która jest bardzo aromatyczna. Ser feta jest genialnym dodatkiem do sałatek, zup, tarty warzywnej, zapiekanek, makaronów. To biały ser podpuszczkowy, dojrzewający w solance, stąd jego wyraźny, słony smak. Oryginalny ser wytwarzany jest z mleka koziego, w sklepach zwracaj więc uwagę na jego nazwę. Ser sałatkowy lub ser typu greckiego to sery podobne w smaku, jednak wytwarzane głównie z krowiego mleka.
Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie. Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.
Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować. Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec. Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński. Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.
Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy planują zrobić dziś placki ziemniaczane. Macie okazję zrobić je w niezwykłe smacznej i chrupiącej wersji. Skorzystajcie tylko z przepisu na mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami. Poznacie zupełnie nowe oblicze tej popularnej potrawy.Pomysł na zrobienie placków ziemniaczanych przychodzi zwykle wtedy, gdy nie ma nic na obiad lub gdy po prostu uwielbiamy te placki. Zazwyczaj zawsze jesteśmy w stanie je przygotować, bo zawsze mamy w domu zapas ziemniaków. To proste i tanie danie potrafi doskonale smakować. Oczywiście pod warunkiem, że placki wyjdą chrupiące. Wpływa na to rodzaj ziemniaków — powinny być mączyste, dodatki — nie przesadzajmy z mąką i sposób smażenia — najlepiej na średnim ogniu.
Jeśli przepadasz za gołąbkami, polubisz także naszą potrawę. Zapiekana papryka faszerowana mięsem i ryżem jest kompletnym daniem obiadowym. Warto przygotować ją w większych ilościach, bo doskonale nadaje się do odgrzewania i szybko znika z talerzy. I co ważne smakuje małym i dużym.Faszerowane warzywa nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Oczywiście wyłączając gołąbki z kapusty, bo je także można zaliczyć do tej kategorii. Jednak do faszerowania nadaje się też cukinia, cebula, ziemniaki, pomidory czy papryka. We wnętrzu wydrążonych warzyw można umieścić farsz z mięsem lub bez. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Nic dziwnego skoro są proste w przygotowaniu, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Wykonane według przepisu Ewy Wachowicz z dodatkiem pysznego ciągnącego się sera żółtego wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie je już dziś. Wcześniej proponowaliśmy wam placki ziemniaczane z innymi dodatkami. Przygotowywaliście je już zarówno z grzybowym nadzieniem, jak i z papryką. Tym razem proponujemy uzupełnienie kompozycji o porcję sera — składnika, który nie tylko wzbogaci smak, ale też doda plackom delikatności.
Jeśli masz ochotę na mocno warzywną zupę, zapraszamy na krem z dyni. Oprócz dyni zawiera też inne warzywa, a także rozgrzewające przyprawy. Dzięki temu jest doskonała na jesienne dni. Przygotuj razem z nami pyszną zupę z dyni z dodatkiem sera feta. Zupa z dyni z reguły jest delikatna. Wyraźnego smaku i aromatu można jej dodać odpowiednimi przyprawami. Ser feta charakteryzuje się wyraźnym, słonym smakiem. Dlatego dobrze komponuje się z mało wyrazistymi składnikami. Wzmacnia ich smak i dodaje im charakteru. Właśnie tak zadziała na naszą jesienną, dyniową zupę.
Jeśli musisz szybko zjeść sycące śniadanie przed pracą, wybór jest chyba oczywisty. Przygotuj jajecznicę, a najlepiej wyjątkowo pożywną jajecznicę z żółtym serem. Dzięki niej zyskasz energię i siły na początek dnia. Przygotowanie tego ciepłego dania zajmie ci nie więcej niż 5 minut.Jajecznica jest niezwykle prostym, pożywnym i smacznym daniem. Doczekała się już wielu wersji, bo zmieniać jej smak jest bardzo łatwo. Jajka tak naprawdę doskonale komponują się z przeróżnymi składnikami — wytrawnymi, a nawet słodkimi. W jajecznicy doskonałe jest też to, że ona nie może się nie udać. Oczywiście może być mniej lub bardziej smaczna, ale tak czy siak, doskonale cię nasyci. Dziś proponujemy dodać do smażących się jajek trochę żółtego sera. Dodadzą one potrawie smaku i przyjemnej ciągliwości.
Pierogi są popisowym, polskim daniem. Nadziewane mięsem, kapustą i grzybami czy słodkim farszem zachwycają nie tylko Polaków. Dziś zdradzimy wam najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej smakują polane cebulką zrumienioną na oleju lub podsmażonym boczkiem.Pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, na co mogłaby wskazywać ich nazwa. Ziemniaczano-serowy farsz znany jest na Ukrainie i w Polsce. Niewątpliwie jest bardzo smaczny, choć dość ekonomiczny. Do jego przygotowania można użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Gdy wzbogacimy je o biały ser i zrumienioną cebulkę powstanie przepyszne nadzienie.
Sałatka z melonem jest niezwykle zdrową i pożywną sałatką, która z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom. Jest lekka, małokaloryczna, ale dobrze zbilansowana. Sałatka swój wyjątkowy smak zawdzięcza prażonym orzechom i sosie na bazie miodu. Poznaj przepis na pyszną i zdrową sałatkę z melonem.Melon jest niezwykle zdrowym owocem. Zawiera duże ilości potasu oraz witamin z grupy B, dzięki czemu pomaga walczyć z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także wspiera pracę serca i całego układu nerwowego. Melon jest mało kalorycznym i dość wodnistym owocem, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn.Sałatka z melonem doprawiona jest aromatycznym sosem z sokiem z cytryn, miodu i oliwy, który nadaje daniu świetny, słodko-kwaśny smak. Do sałatki dodaj również prażone orzeszki piniowe, migdały lub pestki słonecznika. Uprażone orzechy i bakalie zyskują doskonały smak, ponieważ wytrąca się z nich tłuszcz, a obróbka termiczna uwalnia ich mocny zapach i aromat.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe danie z melonem-tu znajdziesz doskonałe Prosciutto e Melone, czyli wykwintne koreczki z melonem i szynką parmeńską, doskonałe na imprezę.
Smakowita sałatka z szynką i serem jest świetnym pomysłem na szybki lunch, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka doprawiona jest aromatycznym koperkiem i majonezem. Sałatka jest prosta, tania i wygląda bardzo smakowicie. Poznaj przepis na niezwykłą sałatkę z szynką i serem.Sałatkę przygotowuję, kiedy mam ochotę na szybkie danie lub kiedy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Sałatka jest bardzo smaczna, a jej apetyczny wygląd sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Ser, szynka, jajka i kukurydza to świetne połączenie, a majonez i koperek dodają składnikom niezwykłego smaku.Do sałatki dodaję dwie łyżki majonezu, jednak możesz również przygotować sałatkę w wersji light z jogurtem greckim. Delikatna szynka drobiowa świetnie łączy się z klasycznym żółtym serem typu gouda. Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak, wykorzystaj np. ser edamski, który równie dobrze będzie komponował się z całym daniem.Jeśli szukasz pomysłu na błyskawiczną sałatkę-tu znajdziesz przepis na sałatkę z ananasem i selerem, doskonałą na rodzinne imprezy.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj jesienny sernik według przepisu siostry Anastazji. Ma dodatek śliwek, które kupisz teraz bez problemu. Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny. Idealny na rodzinne spotkanie.Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Nie są zbyt słodkie, za to bardzo pożywne. To dzięki dodatkowi białego sera, a także sporej ilości jajek. Można je przygotować na wiele sposobów i co ważne, doskonale smakują nawet po kilku dniach.
Kalafior jest mocno niedocenionym warzywem, ponieważ rzadko się go przygotowuje. Doskonałą opcją jest zrobienie z niego zapiekanki z sosem serowym. Taka potrawa rozgrzewa na długie godziny i wspaniale smakuje. Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie dużą uwagę powinny mu poświęcić osoby na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i pełen ważnych dla zdrowia mikroelementów. Choć zapiekanka z serem nie jest dietetyczna, czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemność. Zapiekany kalafior z sosem serowym może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięsa czy ryby.
A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie. Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.
Uwielbiamy ciasta bez pieczenia. Za ich prostotę i szybkość przygotowania, a także za doskonały smak. Dziś podamy wam przepis na błyskawiczny sernik bananowy bez pieczenia z pięciu składników. Jest wyborny prosto z lodówki, a nawet nieco zmrożony.Ciasta bez pieczenia bazują na półproduktach. Warstwę ciasta zastępuje się w nich ciastkami. Zwykle dodaje się też twaróg i czekoladę, które nie wymagają pieczenia. To, co jeszcze dodamy do naszego ciasta, zależy już od naszej inwencji twórczej. Możemy sięgnąć po owoce, bakalie, dżem czy masę kajmakową. Tak czy siak, ciasto bez pieczenia nie może się nie udać.
Domowy twaróg jest bardzo prosty w przygotowaniu. Możecie go podać na wiele różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się jego smakiem.Twaróg doskonale sprawdzi się w duecie ze świeżą rzodkiewką lub szczypiorkiem. Podany na świeżym pieczywie smakuje tak wybornie, że nikt mu się nie oprze. Możecie go z powodzeniem zjeść na słodko — ze śmietanką, świeżymi owocami i orzechami.Będzie również idealny jako nadzienie do pierogów czy naleśników np. tych gryczanych. Przekonajcie się sami, jak wiele pysznych dań jesteście w stanie wykreować, wykorzystując ten produkt.
Francuska zupa cebulowa nie ma sobie równych, gdy chodzi o rozgrzewający posiłek. Sycąca, gęsta i przepyszna zupa zachwyci twoich domowników, którym ją podałeś. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis, który składa się tylko z kilku składników. Zupa cebulowa wymaga kilku godzin gotowania, jednak zdecydowanie warto poświęcić na nią ten czas. Zapach rozchodzący się po całym domu oraz jej smak są wystarczającą nagrodą za ciężką pracę w kuchni. Aby cebula nie drażniła tak bardzo oczu, należy ją bardzo mocno schłodzić w lodówce przed krojeniem i używać ostrego noża. Dobrym pomysłem jest również włączenie wyciągu kuchennego, który będzie wciągał opary wywołujące łzawienie.
Sernik jest dla niektórych jedynym ciastem, jakie jedzą. Jest słodki, ale też bardzo pożywny, bo bogaty w białko. Można go przygotować na wiele sposobów. My prezentujemy przepis siostry Anastazji na przepyszny sernik z suszonymi śliwkami. Jedni preferują sernik pieczony na kruchym spodzie, drudzy wolą ten bez dodatku ciasta. Sernik można też modyfikować, wzbogacając masę serową w różne dodatki. Zazwyczaj są to bakalie, zwykle rodzynki, czasem smażona skórka pomarańczowa. Siostra Anastazja pokusiła się o dodatek suszonych śliwek. Ich wyraźny smak idealnie komponuje się ze smakiem sernika.
Jeśli masz już dosyć mięsnych kotletów, zastąp je warzywnymi. Przygotuj na przykład kotlety ziemniaczane z serowo-pieczarkowym nadzieniem, a będziesz zdumiona jakie to pyszne danie. Są wilgotne, delikatne i bardzo pożywne, a ich smak nie ma sobie równych.Nawet jeśli nie jesteś jaroszem, często czujesz już przesyt mięsem. Masz ochotę na jakąś odmianę, spróbowanie nowych potraw. I rzeczywiście kuchnia bezmięsna jest bardziej urozmaicona, jeśli chodzi o składniki i smaki.Proponowane przez nas kotlety nawiązują trochę do mięsnych nazwą i sposobem przygotowania. Są też całkiem pożywne, mimo że nie zawierają nawet grama mięsa. Mają natomiast dodatek sycącego, żółtego sera. Możesz je serwować z samą surówką lub jarzynami.
Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko i serwujemy na podwieczorek. Jednak w wersji wytrawnej również smakują doskonale. Zobaczcie jak przygotować racuchy z dodatkiem żółtego sera. Będą doskonałe na kolację, a nawet na obiad.Racuchy powinny być puszyste i wyrośnięte. Efekt ten osiąga się, dodając do ciasta trochę proszku do pieczenia lub drożdży. Ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia, to z proszkiem do pieczenia można smażyć od razu po wymieszaniu.
Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite. Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.
Lodówka jest niewątpliwie centrum naszej kuchni. W niej właśnie skrywamy większość pysznych zapasów. Czy wiecie jak układać żywność w lodówce? Tak, tak, są zasady, które gwarantują serom, wędlinom czy warzywom zachowanie najlepszej kondycji i walorów zdrowotnych.Często przychodząc z zakupów, skupiamy się tylko na tym, by jak najszybciej schować produkty do lodówki. Obawiamy się, że długo trzymane poza chłodziarką mogą się zepsuć. Tymczasem nawet niewłaściwe umiejscowienie żywności w lodówce, może przyspieszyć jej psucie się. Miejsce przechowywania poszczególnych produktów w lodówce ma znaczenie, bo w różnych jej miejscach panują inne temperatury. Na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych. Tam, gdzie jest chłodniej, układajmy więc produkty bardziej wrażliwe na psucie się.
Zupa serowa to świetny sposób na rozgrzanie po spacerze w zimną pogodę, gdy jesteśmy przemarznięci do kości. Jej przygotowanie jest łatwe i bardzo szybkie. Efekt finalny jest tak pyszny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką. Zupa serowa ma wspaniałą, gęstą konsystencję, piękny zapach i wyjątkową sytość - już jedna miska wystarcza, aby poczuć się pełnym po posiłku. Podając ją do stołu, nie zapomnij o zrobieniu kilku chrupiących grzanek, dzięki którym można poczuć kontrast w czasie jedzenia. Trzaskające w zębach grzanki sprawiają ogromną przyjemność w połączeniu z zupą serową. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Któż nie lubi placków twarogowych? Smażony deser stanie się jeszcze smaczniejszy, jeśli do masy dodamy jabłko. Sprawdźcie tę wyjątkową recepturę. Specjał będzie smakował obłędnie, dzięki dodatkowi cynamonu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Któż z nas nie lubi dodać sera do dania obiadowego czy kanapki? Jak jednak wybrać ten najlepszy? Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę. Istotne są nawet niuanse w nazewnictwie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże, aby zmieściło się w nich dużo farszu. Do sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem, czyli doskonały, lekki obiad na jesień.
Ziemniaki przygotujesz na wiele sposobów. Na szczególną uwagę jednak zasługują ziemniaki pieczone z serem, aromatycznym czosnkiem i ziołami. Ziemniaki podane z sosem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki to świetny dodatek do dań z grilla oraz smaczną kolację. Sprawdź, jak je przygotować.Pieczone ziemniaki przygotuj z cheddarem lub parmezanem. Cheddar ma bardziej intensywny smak i aromat. Parmezan jest delikatniejszy, ale również wyrazisty. Ziemniaki pieczone doskonale smakują w towarzystwie świeżej natki pietruszki i sosów. Osobiście polecam domowy sos czosnkowy, który jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i nie posiada konserwantów.Do przygotowania potrawy użyj wyłącznie dużych, nowych ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie obierać. Pieczone skórki z młodych ziemniaków są pyszne i doskonale chrupiące. Czosnek do marynaty możesz przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki. Osobiście uwielbiam pieczony czosnek, więc dodaję go w większych kawałkach, aby cieszyć się jego smakiem.Pieczone ziemniaki smakują wybornie z mięsem. Tu znajdziesz pyszną inspirację na szybki obiad, czyli pieczone ziemniaki z boczkiem i szczypiorkiem.