Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Szybki dodatek do kanapek
Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.
Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.
Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.
Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
10 dag sera feta
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1-2 łyżki majonezu
sól, biały pieprz
Przygotowanie pasty jajecznej
Ugotowane jajka wystudź i obierz ze skorupek. Pokrój je w plastry, a potem w drobną kostkę. Umieść je w misce.
Ser feta również pokrój w niewielką kostkę i dodaj go do posiekanych jajek. Wsyp też rzeżuchę.
Do rozdrobnionych składników dodaj majonez. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka:
Zamiast rzeżuchy do pasty jajecznej możesz dodać posiekany szczypiorek. Możesz go też połączyć z rzeżuchą, wtedy całość będzie miała wyraźniejszy smak.
W naszym serwisie znajdziesz też receptury na inne pasty. Sprawdź, jak przygotować pastę z twarogu i tuńczyka, a także, jak zrobić pastę z kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/jonnysek
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć pierogi, żeby były złociste? Wyjaśniamy krok po kroku
Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Źródło: kwestiasmaku