Ser jest bardzo ważną częścią diety wielu ludzi. Stanowi doskonałe źródło białka, witamin i minerałów, a jego smak jest nie do podrobienia - długodojrzewające sery są w końcu najbardziej aromatyczne. Polacy najczęściej zajadają się nim na kanapkach, wraz z innymi dodatkami. Jeśli kupujemy ser w plastrach, zazwyczaj zjadamy go w ciągu kilku najbliższych dni. W przypadku sera w kostce zdarza się nam, że stosunkowo długo trzymamy go w lodówce i niekiedy obrasta białym nalotem. Czy taki produkt można bezpiecznie spożyć?
Serki topione są uwielbianym kanapkowym dodatkiem, a ilość rodzajów do wyboru może przytłaczać. Można kupić je z dodatkiem szynki, pomidorów, papryki, ziół i wielu innych. Jeśli uwielbiasz smak serków topionych na swoich kanapkach, mamy złe wieści. Choć wydają się idealne na początek dnia, gdy nie mamy sił ani chęci na duże gotowanie, ich skład pozostawia wiele do życzenia. Aby zachować ich charakterystyczną konsystencję, producenci muszą dodawać do nich przeróżne substancje, które nie są zdrowe.
Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.
Ser casu marzu może być jedzony jedynie przez najodważniejszych, którzy posiadają bardzo silne żołądki. Choć smak tego wyrobu jest wyjątkowy, nie każdy będzie potrafić przemóc się i zjeść go ze smakiem - larwy muchy Piophila casei skutecznie w tym przeszkadzają. Przez smakoszy smak wyrobu z Sardynii porównywalny jest do gorgonzoli, czyli podpuszczkowego miękkiego sera z niebieską pleśnią. Co ciekawe, casu marzu nie może być sprzedawane komercyjnie, dlatego dostępny jest jedynie na włoskiej wyspie.
Historia sernika jest wyjątkowo długa - w źródłach historycznych pojawia się około 350 roku p.n.e pod nazwą "plakous" w dziełach greckiego poety Archestratusa. Wtedy było to ciasto produkowane z mąki pszennej i sera koziego, z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Gdy Grecja została podbita przez Rzymian, najeźdźcy przejęli wiele zwyczajów i tradycji od pobitego ludu. Rzymianie zdecydowali się jednak zmienić przepis, poprzez dodanie wielu warstw ciasta przełożonego serowym kremem z dodatkami. Taki sernik nazwany został "placenta".
Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.
Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.
Nie da się ukryć, że makaron odgrywa bardzo ważną rolę w kulinariach. Nie bez powodu tak często gości na naszych stołach. Dodajemy go między innymi do zup i zapiekanek. Makaron łączymy również z sosami. Dziś postawimy na sycące danie o niecodziennych walorach smakowych.
Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.
Ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Specjały tego typu można przygotować na rozmaite sposoby. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować przepis na bananowe ciasto bez pieczenia. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć takiej pokusie.
Biedronka jest jednym ze sklepów, który z całych sił próbuje przekonać jak najwięcej klientów, do robienia zakupów w jej sklepach. Głównym sposobem przyciągania nowej klienteli są promocje - pomagają one również w utrzymaniu starych konsumentów. Od wczoraj dostępna jest nowa promocja na wiele produktów, które można kupić za ułamek ich standardowej ceny. Taka okazja nie zdarza się zbyt często, warto więc ją wykorzystać do zrobienia niewielkich zapasów na zbliżający się wielkimi krokami weekend.
Sernik to ciasto, które nie tylko Polacy uwielbiają z całego serca. Na świecie znajdziemy dziesiątki jego wersji, jedna pyszniejsza od drugiej. W kraju nad Wisłą ogromne emocje budzi kwestia dodawania rodzynek. Dla wielu to czynność, która rujnuje całe ciasto.
Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.
Ser żółty jest pysznym składnikiem diety. Szczególnie dobrze smakuje po podgrzaniu - rozpuszczony i ciągnący się daje jeszcze większą przyjemność. Pizza bez sera nie byłaby w końcu tym samym, prawda? Warto jednak dokładnie przyjrzeć się kupowanemu towarowi przed wsadzeniem do koszyka. Zarówno sprzedawcy jak i producenci niekiedy dopuszczają się niecnych sztuczek, które mają na celu zmniejszyć ich koszt, a zarazem zwiększyć zysk, jaki można zarobić na nieświadomym kliencie. Sprawdź czy ser, który kupujesz, faktycznie jest serem z mleka.
Idealny sernik wiedeński to nie lada sztuka. Wiele osób uważa, że nie podoła temu zadaniu ze względu na poziom trudności i woli kupić gotowy wypiek w cukierni. Jednak nie zawsze musimy korzystać z takich rozwiązań. Przepis siostry Anastazji jest jednocześnie prosty i efektowny.
Ser stanowi istotną część naszego żywienia - praktycznie każdy człowiek spożywa go przynajmniej raz w tygodniu. Niekiedy zdarza się, że zapomni się o leżącej w lodówce kostce, która po jakimś czasie zaczyna obrastać niebieską lub zieloną pleśnią. Po znalezieniu takiego obiektu, można zadać sobie pytanie: czy po wycięciu spleśniałej części, ser nadaje się jeszcze do spożycia? Eksperci twierdzą że tak, jednak należy odkroić pleśń z nawiązką, która zapewni o całkowitym bezpieczeństwie.
Smakowity ser wiele razy wywoływał zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Bez wątpienia tego typu smakołyki są wyjątkową pokusą. Warto jednak sięgać po ser z pewnymi ograniczeniami. W przeciwnym wypadku nasze zdrowie może ucierpieć.
Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie. Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.