Naleśniki jedynie pozornie wydają się prostą potrawą, która nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Jednak nawet w tak prostej recepturze ukryte są sekrety, które mogą sprawić, że danie nie zostanie przygotowane w należyty sposób.Każdy z nas choć raz w życiu spróbował ich podczas obiadu czy kolacji. Nasze mamy i babcie smażyły je nie tylko w celu nakarmienia swojej rodziny - z naleśników można zrobić świąteczne krokiety, które tak bardzo są przez wszystkich wychwalane.
Ser żółty jest pysznym składnikiem diety. Szczególnie dobrze smakuje po podgrzaniu - rozpuszczony i ciągnący się daje jeszcze większą przyjemność. Pizza bez sera nie byłaby w końcu tym samym, prawda? Warto jednak dokładnie przyjrzeć się kupowanemu towarowi przed wsadzeniem do koszyka. Zarówno sprzedawcy jak i producenci niekiedy dopuszczają się niecnych sztuczek, które mają na celu zmniejszyć ich koszt, a zarazem zwiększyć zysk, jaki można zarobić na nieświadomym kliencie. Sprawdź czy ser, który kupujesz, faktycznie jest serem z mleka.
Idealny sernik wiedeński to nie lada sztuka. Wiele osób uważa, że nie podoła temu zadaniu ze względu na poziom trudności i woli kupić gotowy wypiek w cukierni. Jednak nie zawsze musimy korzystać z takich rozwiązań. Przepis siostry Anastazji jest jednocześnie prosty i efektowny.
Ser stanowi istotną część naszego żywienia - praktycznie każdy człowiek spożywa go przynajmniej raz w tygodniu. Niekiedy zdarza się, że zapomni się o leżącej w lodówce kostce, która po jakimś czasie zaczyna obrastać niebieską lub zieloną pleśnią. Po znalezieniu takiego obiektu, można zadać sobie pytanie: czy po wycięciu spleśniałej części, ser nadaje się jeszcze do spożycia? Eksperci twierdzą że tak, jednak należy odkroić pleśń z nawiązką, która zapewni o całkowitym bezpieczeństwie.
Smakowity ser wiele razy wywoływał zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Bez wątpienia tego typu smakołyki są wyjątkową pokusą. Warto jednak sięgać po ser z pewnymi ograniczeniami. W przeciwnym wypadku nasze zdrowie może ucierpieć.
Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie. Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.