Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Witaminy

Witaminy

Morwa biała
29.03.2021 02:00 Niesamowite właściwości morwy białej

Morwa biała pochodzi z Chin, Indii oraz Japonii - to w tych regionach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. Co ciekawe, w Chinach morwa najczęściej uprawiana jest jako pożywka dla jedwabnika morwowego, który wytwarza jedwab. W innych krajach roślina ta pełni funkcje ozdobne. W ziołolecznictwie największy pożytek jest z liści oraz charakterystycznych owoców. Owoce przed spożyciem poddaje się procesowi suszenia, dzięki czemu mogą znacznie dłużej przetrwać bez psucia się. Jakie wartości odżywcze możemy z niej czerpać?

Kiełki ważnym składnikiem diety
19.03.2021 01:00 Dlaczego warto regularnie jeść kiełki?

Kiełki są mocno niedocenionym produktem spożywczym w Polsce. Mieszkańcy naszego kraju często uważają, że kiełki są jedzeniem stricte przeznaczonym do diety, dlatego mało kto sięga po nie w sklepie. Niestety, tym samym setki tysięcy Polaków wykluczają ze swojego żywienia jeden z najzdrowszych produktów. Produkcja kiełków jest wyjątkowo tania i prosta - każdy może bez problemu robić je samodzielnie w swoim domu. Jeśli więc chcesz zacząć się zdrowo odżywiać, a przy okazji nie wydawać fortuny, zacznij jeść kiełki. Szybko odczujesz ogromną różnicę w organizmie. Szczególnie obecnie, gdy nasze ciała są wykończone długą zimą i potrzebują wzmocnienia układu odpornościowego.

Kompot
03.03.2021 01:00 Zalety klasycznego kompotu ze świeżych owoców

Kompot to nic innego jak napój, który powstaje w wyniku gotowania świeżych bądź suszonych owoców. Możemy pić go na zimno, bądź podgrzany, dlatego doskonale smakuje o każdej porze roku. Tradycyjnie wyjątkowy kompot z suszu pijemy jedynie w Wigilię, jednak ten ze świeżych owoców możemy spożywać całym rokiem. Wystarczy znaleźć aktualnie najtańsze bądź najłatwiej dostępne owoce i możesz nagotować cały garnek tego pysznego napoju. Smak to bardzo ważna kwestia, ale to, co wyróżnia kompot najbardziej to jego prozdrowotne działanie i niezwykłe korzyści, jakie płyną z jego spożywania. Bogactwo, jakie znajdziemy w niepozornym napoju, jest zdumiewające.

Banany
14.02.2021 01:00 Co oznaczają czarne plamy na bananach?

Banany należą do zdecydowanie najpopularniejszych owoców. Są dostępne niedrogie, dostępne przez cały rok, a ich smak zdobył uznanie wielu osób. Bez większych problemów wykorzystamy je do przygotowania wielu pysznych deserów.Gdy na owocu pojawiają się charakterystyczne czarne plamy, wiele osób traktuje je jak sygnał, że niestety owoc nie nadaje się już do spożycia. Nic bardziej mylnego! Dlaczego na bananach pojawiają się czarne plamy?Czarne plamy na bananach wcale nie oznaczają, że owoce zaczynają się psuć! Jest całkiem inaczej. Pojawiają się one w wyniku naturalnego procesu i oznaczają, że banany osiągnęły już dojrzałość. Zielona barwa banana świadczy o obecności chlorofilu, który przechodzi proces rozkładu, dzięki czemu wytwarza się karoten. Banan z zieloną twardą skórką, staje się żółty i miękki, kolejnym etapem dojrzewania owocu są właśnie brązowe plamy.Powody, dla których warto jeść dojrzałe bananyDojrzałe banany często niesłusznie lądują w koszu na śmieci. W praktyce są o wiele zdrowsze od tych, które charakteryzuje zielona lub jasnożółta skórka. Banany z czarnymi plamami są prawdziwą skarbnicą potasu. Zawierają aż 358 mg na 100 gram owocu! Ten pierwiastek odpowiada między innymi za każde uderzenie serca, gospodarkę wodną organizmu oraz jest niezwykle ważny w walce z nadciśnieniem!Te owoce działają ochronnie na przewód pokarmowy. Co więcej, mogą być nawet środkiem w leczeniu biegunek u dzieci lub wrzodów żołądka, ponieważ pobudzają rozrost komórek błony śluzowej tego organu i chronią przed powstawaniem uszkodzeń.Warto je wykorzystać jako naturalny słodzik zamiast cukru! Jest to dobre rozwiązanie, ponieważ ten zapewnią one nie tylko słodki smak potrawie, ale również dostarczą cenne pierwiastki do naszego organizmu!Jesteś ciekawy, w jaki sposób powinno się poprawnie obierać banana? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?Receptura i tajemnice najbardziej kontrowersyjnej polskiej zupySzczegóły najnowszej oferty Lidlaźródło: zdrowie.tvn.plZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined

banany - jak je obierać?
23.01.2021 01:00 Banana powinno obierać się od strony ogonka czy od cienkiej końcówki? Nie wszyscy wiedzą

Obieranie bananów może sprawić sporo problemów. Większość z nas zaczyna od złamania ogonka i pociągnięcia go, co ma umożliwić oderwanie reszty skórki. Niestety, w trakcie tego zabiegu zdarza się, że niekiedy miąższ banana zostaje zgnieciony. Aby tego uniknąć, należy zastosować najlepszą możliwą metodę, która wykorzystywana jest przez małpy żywiące się owocami. Warto jednak nadmienić, że tylko osobniki żyjące w niewoli jedzą banany, ponieważ naturalnie nie mają do nich dostęp. Opracowany przez nie sposób nie niszczy zawartości skórki, jest szybki i wyjątkowo wygodny w użyciu.

Imbir, cytryna i miód - wyjątkowo zdrowe połączenie
18.11.2020 01:00 Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis

Imbir jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Wraz z dobrej jakości prawdziwym miodem oraz cytryną tworzy połączenie, które zawiera mnóstwo witamin wzmacniających odporność. Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko da należyte efekty.