Wiele osób ma wspomnienie związane w piciem świeżego mleka. Takiego mleka prosto od krowy można było często skosztować podczas wakacyjnego pobytu na wsi. Dziś w wyniku wielu badań nieco inaczej patrzy się na ten niegdysiejszy specjał. Picie surowego mleka może mieć poważnie konsekwencje.
Banany są owocami, które na dobre zadomowiły się w naszej świadomości. Uwielbiamy je głownie ze względu na ich charakterystyczny, słodki smak. Poza walorami kulinarnymi te żółte owoce niosą za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Jedząc 2 sztuki dziennie w zauważalny sposób poprawisz funkcjonowanie całego organizmu.
Ryby można przyrządzać na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować lub położyć na grilla. Jeden z nich jest jednak niezastąpiony, jeśli chcemy, aby mięso zachowało wszystkie swoje wartości. Najzdrowsze ryby przyrządzimy w piekarniku.
Wolisz masło, czy margarynę? Niektórzy uważają, że jest produktem sztucznym i niezdrowym. Inni ją uwielbiają ze względu na smak i łatwość smarowania pieczywa. Michał Wrzosek porównał skład masła i margaryny. Okazuje się, że margaryna jest zdrowsza od masła.
Katarzyna Bosacka, po sygnałach czytelników, prześledziła składy musów owocowych w foliowych tubkach. Jak się okazuje, wiele z nich zawiera kofeinę, a rodzice z rozpędu kupują je małym dzieciom. Wszystko przez kolorowe opakowanie i jego formę, która często jest odbierana, jako adresowana do najmłodszych. Także drodzy rodzice, nim kupicie i podacie taki produkt dziecku, dokładnie sprawdźcie jego skład. Katarzyna Bosacka bardzo chętnie udziela się w mediach społecznościowych. Na kanale katarzynabosacka na Instagramie, publikuje zdjęcia i krótkie filmy, na których zdradza kulinarne ciekawostki i propaguje zdrowy styl życia. Bosacka sprawdza także etykiety produktów spożywczych.Niedawno Bosacka wzięła pod lupę musy owocowe, a wśród nich Jungle shot marki Tymbark. Opakowanie musu ma ładną szatę graficzną i bardzo żywe kolory, co z pewnością przyciąga dzieci, a rodzicom sugeruje, że to produkt dla najmłodszych. Jak się jednak okazuje, oprócz owoców, mus zawiera też kofeinę i to w sporych ilościach. Oczywiście na opakowaniu jest taka informacja, ale nie wszystkim rzuca się od razu w oczy.Pod postem Bosackiej na Instagramie pojawiło się mnóstwo komentarzy. Niektórzy popierają oburzenie dziennikarki, inni bronią produktu i tłumaczą, że przed zakupem należy dokładnie czytać skład i że nie należy sugerować się kolorowym opakowaniem. Cytaty i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z oficjalnych stron Katarzyny Bosackiej: katarzynabosacka na Instagramie oraz EkoBosacka na YouTube.
Jeszcze kilka lat temu pestkami słonecznika mogliśmy cieszyć się tylko w sezonie. W chwili obecnej ta zdrowa, chrupiąca przekąska dostępna jest w sprzedaży cały rok. Dlaczego warto jeść pestki słonecznika i jak można włączyć je do codziennej diety?Pestki słonecznika bogate są w witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak wapń, cynk, potas i żelazo. W dodatku obniżają poziom cholesterolu, chronią przed rakiem i chorobami serca. Ten zdrowy i pyszny dodatek można z łatwością wdrożyć do swojego menu na rozmaite sposoby.
Czosnek dodajemy chętnie do rozmaitych potraw. Warto jednak pamiętać, że roślina ta charakteryzuje się nie tylko intensywnym smakiem i aromatem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Najlepsze rezultaty regularnego spożywania czosnku możemy zaobserwować, gdy będziemy jeść go rano na pusty żołądek. Jedzenie czosnku w celach zdrowotnych nie jest żadnym odkryciem. Od wieków jest on stosowany, by zwiększyć odporność i wspomóc walkę z przeziębieniem. Pomaga też na inne dolegliwości. Warto więc po niego sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, by ustrzec się przed infekcjami.
Ryby powszechnie uznawane są za niezwykle zdrowe i wartościowe jedzenie. Czy aby słusznie? Wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie udzielił znany z YouTuba dietetyk. Wśród gatunków, które lepiej omijać szerokim łukiem znalazła się między innymi panga, tuńczyk oraz makrela.Zalecana ilość spożywanych ryb to 2-3 porcje tygodniowo, po 100-150 g każda. Ich mięso jest źródłem lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka. Nie wszystkie z nich jednak dostarczają do naszego organizmu wartościowych składników odżywczych. Dietetyk dr Bartek Kulczyński postanowił nieco przybliżyć ten temat.W rybach mogą się kryć szkodliwe związki. Wśród nich należy wymienić metale ciężkie, jak choćby rtęć, ołów i arsen, a także dioksyny i szkodliwe PCB. Mimo, że większość dostępnych na rynku gatunków spełnia surowe normy odnośnie zawartości każdego z nich, są takie, które mogę je przekraczać.
Podczas jedzenia bananów najczęściej zadowalamy się miękkim miąższem, a skórkę wyrzucamy do kosza. Okazuje się, że jest to poważne marnotrawstwo. Skórka banana nie dość, że jest w pełni jadalna, to jeszcze niezwykle zdrowa. Warto przemóc się do jej spróbowania.Skórka stanowi aż 35 procent całego owocu. Oznacza to, że wyrzucając ją, pozbywamy się ponad 1/3 masy banana. Jak można zatem spożywać skórkę w sposób bezpieczny dla zdrowia? Spieszymy z porcją inspiracji.Banany słyną z dużej zawartości potasu. Najwięcej tego składnika odżywczego występuje w skórce. Ponadto zawiera ona także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także antyoksydanty. Aż żal, by całe to bogactwo wylądowało w koszu na śmieci.Skórki banana bogate są również w błonnik. Składnik ten wspomaga trawienie i ułatwia zachowanie prawidłowej wagi. Pamiętać należy jednak, by nie spożywać go w nadmiarze i zawsze popijać spora ilością wody. Dzięki temu nie doświadczymy dyskomfortu ze strony układu pokarmowego, a także zapobiegniemy zaleganiu błonnika w jelitach.
Sezon na przeziębienie w pełni, warto zatem odpowiednio się zabezpieczyć. Aby wspomóc organizm w walce z infekcją przygotuj prosty, domowy syrop z buraka. Na pół kilograma warzyw dołóż 2 łyżki miodu i odstaw całość na 24 godziny. Zdrowotna mikstura nie tylko skutecznie podnosi odporność.Syrop z buraka jest doskonałą alternatywą dla dobrze znanego syropu z cebuli. W przeciwieństwie do niego nie ma nieprzyjemnego posmaku. Taki syrop złagodzi chrypkę, pomoże przy kaszlu suchym oraz mokrym. Pij codziennie 1 łyżkę specyfiku, a raz dwa poczujesz różnicę.
Czosnek jest produktem, którego szczególnie chętnie używamy w naszej kuchni. Czy przed spożyciem rozgniatasz go, aby wyciągnąć z niego maksimum korzyści? Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale YouTube zwraca uwagę na podstawowe błędy popełniane w kwestii wykorzystania poszczególnych produktów spożywczych. Nawet nie wyobrażasz sobie jak łatwo o wpadkę. Dietetyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału YouTube Dr Bartek Kuczyński, podkreśla, że często na własne życzenie pozbawiamy się dobroczynnych składników, które drzemią w naszym jedzeniu. Na szczęście w prosty sposób możemy temu zaradzić, poznając kilka zasad. Dr Kuczyński podkreśla jednak, aby jego porad nie traktować ze śmiertelną powagą. Niemniej przyjrzyjmy się bliżej jego wiedzy na temat właściwego spożywania czosnku.
Jeśli kiedykolwiek mieliście w tym temacie jakiekolwiek wątpliwości, raz na zawsze je rozwiewamy. Brokuł można jeść na surowo. Warzywo to nie wymaga obróbki termicznej, aby było bezpieczne i zdatne do spożycia. Co więcej w surowej postaci cieszy świeżym smakiem oraz chrupką konsystencją.Brokuł najczęściej jemy w postaci gotowanej. Dodajemy go do sałatek, zup, zapiekanek i dań z patelni. Przygotowany we właściwy sposób może stanowić wyśmienity posiłek. Jeśli lubisz chrupiące warzywo, możesz go jedynie zblanszować, a nawet zjeść na surowo. Brokuł spożywany na surowo ma szereg zalet zdrowotnych. Skutecznie wzbogaca naszą dietę w cenną witaminę C oraz przeciwutleniacze. Warzywo to wykazuje także działanie antynowotworowe. Te zaskakujące właściwości niwelowane są w procesie gotowania.W jaki sposób można spożywać surowy brokuł? Warzywo należy dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i łodygi. Te drugie mogą być nieco włókniste, dlatego im drobniej się je pokroi, tym przyjemniejsze będą w konsumpcji.
Pietruszka jest warzywem powszechnie spotykanym w naszych kuchniach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, jakie bogactwo składników kryje w sobie ten niepozorny produkt. Z pietruszki możemy czerpać niewiarygodne korzyści, zaparzając z niej domową herbatę. Warto w tym celu wykorzystać zarówno korzeń, jak i natkę.Choć może to być dla niektórych zaskoczeniem, pietruszka zawiera w sobie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Ponadto bogata jest w potas i wapń a także żelazo, magnez, kwas foliowy i miedź. Pomaga przez to podnieść odporność naszego organizmu oraz likwiduje nieświeży oddech.Herbata z pietruszki odznacza się działaniem moczopędnym, oczyszcza drogi moczowe i pomaga uwolnić organizm od toksyn. Z jej pomocą pozbędziemy się również nadmiaru wody z komórek. Wspomaga też pracę nerek i pęcherza moczowego, będąc naturalnym lekiem na ich infekcje.Największą, a przy tym kompletnie nieznaną zaletą picia herbaty z pietruszki jest jej działanie przeciwbólowe. Kobiety docenią ten napar w czasie bolesnej menstruacji, a także podczas rekonwalescencji po porodzie. Ponad to herbata ta jest polecana na dolegliwości związane z układem pokarmowym. Dzięki niej problemy z trawieniem mogą odejść w niepamięć.
Zimowy kompot z jabłek z dodatkiem cytrusów i suszonej żurawiny jest wyśmienitym napojem nie tylko do obiadu. Kompot posłodzony miodem i doprawiony goździkami wzmacnia odporność i rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni.Latem kompot gotuję z truskawek, wiśni lub agrestu. Dodaję również maliny, czereśnie, porzeczki. Zimą, kiedy nie ma już owoców wygrzanych w letnim słońcu, kompot przygotowuję nieco inaczej. Jest przepyszny, a dodatkowo wzmacnia odporność.W zimowym kompocie nie może zabraknąć soczystych jabłek, gruszek i pomarańczy. Te owoce są teraz najłatwiej dostępne, bardzo smaczne i pełne wartościowych składników. Do zimowego kompotu dorzucam też suszoną żurawinę i goździki.Gdy kompot ostygnie, dodaję również miód. Do każdej szklanki ugotowanego napoju często wrzucam gałązkę rozmarynu, który niesamowicie wzbogaca smak i przepięknie pachnie. Miodu nigdy nie łączę z gorącym kompotem, ponieważ wtedy traci wszystkie cenne właściwości. Nie ma lepszego napoju na zimowe dni!
Kotlety schabowe uwielbiamy między innymi za ich złocistą i chrupiącą panierkę. Teraz możemy bez trudu przygotować ją w zdrowy i dietetyczny sposób. Wystarczy, że zamienisz bułkę tartą na płatki owsiane. Kotlety nie stracą na smaku, za to Ty możesz zyskać na zdrowiu.Alternatyw dla bułki tartej w kotletach schabowych można znaleźć kilka. Płatki owsiane wyróżniają się wśród nich przez swoje korzystne właściwości. Bułka tarta, zarówno kupna jak i zrobiona własnoręcznie jest niestety dosyć kaloryczna. Na szczęście nie musisz sobie nigdy więcej zaprzątać tym problemem głowy.
Czy słyszeliście kiedyś o oleju marchewkowym? Taki domowy olej może poszczycić się niezwykłym działaniem. Wystarczy zetrzeć warzywo i zalać je olejem i odstawić na 30 dni w zacienione miejsce. Przygotowanie go jest niedrogie i banalnie proste, a korzyści nieocenione.W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają domowe kosmetyki. Są niedrogie w produkcji oraz dają pełną kontrolę nad tym, co znajduje się w ich składzie. Olej z marchewki niewątpliwie można uznać za jeden z nich. Co więcej, jest to kosmetyk w pełni jadalny.
Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.
Mimo, że na Ziemi występuje ponad 5 mln różnych grzybów, tylko niewielki ich procent nadaje się do spożycia. Wśród gatunków jadalnych, wiele grzybów jest ciężkostrawnych lub posiada znikome wartości odżywcze. Są jednak wyjątki, które warto włączyć do diety ze względu na ich właściwości. Zaliczają się do nich grzyby reishi, shitake, a także znane nam lepiej boczniaki.Niezwykłe gatunki grzybów odmładzają nasz organizm, obniżają cholesterol i ciśnienie. Ponadto wspomagają procesy pamięciowe, a nawet mogą chronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Wszystko to za sprawą zawartych w nich cennych antyoksydantów oraz innych korzystnych składników. Koniecznie dowiedz się więcej na temat tych wyjątkowych darów natury.
Czosnek jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jego popularność rośnie szczególnie w okresie gryp i przeziębień. Jednak okazuje się, że nie powinniśmy go pałaszować bez opamiętania. Najlepiej nie przekraczać 2-5 g surowego czosnku dziennie. Waga ta odpowiada 1-3 ząbków, zależnie od ich wielkości.Czosnek jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw. Chętnie wykorzystuje się go w kuchni na całym świecie. Co jednak stanie się, jeśli zjemy go w ciągu dnia zbyt dużo? Konsekwencje mogą być nieprzyjemne.
Domowy syrop z liści laurowych jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Nasze babcie zaparzały przyprawę z sokiem z cytryny i cukrem. Syrop wzmacnia odporność, działa napotnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem.Liście laurowe są bardzo popularną przyprawą. Dodajemy je do rosołu, zup, marynaty do mięsa, sosów, kapusty. Liście są jednym z podstawowych składników kiszonek, marynowanych warzyw i innych dań, np. śledzi w oleju, czy śmietanie. Nasze babcie przyprawę wykorzystywały nie tylko po to, aby wzmocnić smak potraw.Z liści laurowych przygotujemy również domowy syrop na grypę i przeziębienie. Liście zaparzamy w syropie z cukru i soku z cytryny. Liście wykazują silne działanie napotne, oczyszczające i przeciwkaszlowe. Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C i antyoksydantów. Domowy syrop z liści laurowych to jedna z lepszych, babcinych metod na wzmocnienie odporności i walkę z chorobą w okresie jesienno- zimowym. Syrop przechowujemy w lodówce i pijemy łyżkę dziennie, efekty widoczne są niemal od razu.
Jajka są produktem chętnie spożywanym przez Polaków. Mają szerokie zastosowanie w kuchni, wiodąc prym wśród pozycji śniadaniowych. Wśród nas możemy rozróżnić miłośników jajek na twardo oraz na miękko. Okazuje się, że ci drudzy dostarczają do organizmu więcej wartości odżywczych.Sposobów na przygotowanie jajek śniadaniowych jest cała masa. Poszczególne metody różnią się przede wszystkim rodzajem oraz długością obróbki termicznej. Warto wiedzieć, że nie pozostaje to bez wpływu na korzystne składniki, którymi raczą nas jajka. Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu.
Korzystne właściwości miodu znane są nie od dziś. Czy wiecie jednak, że nie mniej cenione są ziarna? Połącz te dwa składniki i przekonaj się, jak zbawienny będą mieć wpływ na Twój organizm. Wystarczy 1 łyżka mieszanki przed śniadaniem.Naukowcy potwierdzili, że miód z sezamem ma dobre działanie na wiele stref naszego życia. Podnosi witalność, poprawia humor i pomaga pozbyć się ciągłego zmęczenia. Doprawdy niewiele potrzeba, aby poprawić zdrowie i samopoczucie. To jedynie 2 składniki.
Banany są owocami dostępnymi w sklepach przez cały rok. Mało kto wie, że ich wartości odżywcze uzależnione są od stopnia dojrzałości. Czy wiesz, który z bananów jest najzdrowszy? Dlaczego powinniśmy włączyć banany do diety? Efekty zauważymy od razu.W sklepach znajdziemy banany o różnym stopniu dojrzałości. Zwykle wybieramy twarde, żółte banany o jasnym odcieniu. Owoce te są lekko słodkie. Wiele osób rezygnuje z kupowania owoców o mocnym, żółtym kolorze i czarnych kropkach, ponieważ uważają, że banany te są już zepsute. Nic bardziej mylnego.Banany, które mają czarne plamki, mają najwięcej cukrów prostych, jednak są najzdrowsze, ponieważ zawierają silne antyoksydanty, potas i wiele cennych witamin. Miękkie, dojrzałe banany będą również świetnym dodatkiem do ciast, chlebka bananowego i wielu deserów. Owoce są bardzo zdrowe, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Wystarczy jeden banan dziennie, a możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworu aż o 40%. Z bananów przygotujemy domowe lody, dodamy je do jogurtu i owsianki.
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
Liście laurowe mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wzbogacamy nimi smak sosów, zup i gulaszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że z tego popularnego ziela można przygotować domowy napar. Gorący napój ma nieoceniony wpływ na nasz organizm.Zbawienne działanie liści laurowych znane było już w czasach starożytnych. Roślina przywędrowała do nas z krajów śródziemnomorskich. Do dnia dzisiejszego możemy cieszyć się jej walorami smakowymi oraz właściwościami poprawiającymi trawienie. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą niepozorny liść?
Jajka są bardzo popularnym produktem w wielu polskich domach. Z ich udziałem przygotowuje się rozmaite potrawy, od śniadań, przez dania obiadowe, po kolacje. Ważne w związku z tym jest to, aby w sklepie bez problemów wybrać produkt wysokiej jakości. Okazuje się, że zarówno białe jak i brązowe jajka dostarczają nam takich samych wartości odżywczych.Przez wiele lat krążyła opinia, że jajka o skorupkach w odcieniach brązu są zdrowsze. Białe egzemplarze były przez wiele osób odrzucane, gdyż rzekomo pochodziły z przemysłowych hodowli. Dziś wiemy już, że nie jest to prawda. Kolor skorupki jajka zależy od...koloru piór kury, która je zniosła.
Wiele osób nie wyobraża sobie picia gorzkiej herbaty. Aby słodzony napój był choć odrobinę zdrowszy, biały cukier zastępują miodem. Dodawanie tego produktu do gorącej wody jest jednak poważnym błędem. W wysokiej temperaturze miód traci wiele swoich cennych właściwości.Herbata z miodem jest także znanym remedium w walce z przeziębieniem. Przez picie takiej herbaty chcemy skorzystać ze zdrowotnego działania nektaru. Wszystkie próby jednak na marne, jeśli dodamy go do napoju o wysokiej temperaturze. Czemu tak się dzieje i jak właściwie słodzić herbatę miodem?
Kapusta kiszona jest częstym gościem w spiżarniach w wielu polskich domach. Zdarza się jednak, że warzywo nadmiernie kwaśnieje lub pokrywa się pleśnią. Aby temu zapobiec, kiszonkę należy przechowywać w temperaturze 0-5 stopni C. To jednak nie jedyne, o czym trzeba pamiętać.Właściwie przechowywana kapusta kiszona powinna przetrwać nawet do 10 miesięcy. Zdarza się jednak czasem, że już po kilku tygodniach zapas przetworu nadaje się do wyrzucenia. Przedstawiamy kilka zasad, dzięki którym kapusta kiszona na długo pozostanie zdrowa i smaczna.