Katarzyna Bosacka wyjaśniła, po czym rozpoznać świeżą sałatę. Mniejszy problem jest, jeśli warzywo leży luzem, gorzej, gdy zapakowane jest w folię. Wtedy warto zwrócić uwagę na kolor końcówki warzywa. Oglądając go, w prosty sposób ocenimy, czy sałata jest świeża i chrupiąca, czy zaczyna już tracić jędrność.
Nie ma w Polsce sklepu rybnego, w którym nie dostaniemy śledzi. Te popularne i przede wszystkim tanie ryby największym wzięciem cieszą się podczas świąt. O zdrowym źródle białka warto jednak pamiętać przez cały rok. Niezależnie od okazji najkorzystniejsze dla zdrowia są potrawy przyrządzone ze śledzi surowych, nieprzetworzonych.
Babka lancetowata jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Z łatwością można spotkać ją na polach, w lasach lub na łąkach. Choć jej właściwości lecznicze są na ogół dobrze kojarzone, to niewiele osób zna kulinarne zastosowanie tej rośliny. Z jej liści można z łatwością wyczarować nie tylko zdrowotne mikstury, ale także oryginalną przekąskę.
Duńska dieta odchudzająca Scandi Sense jest totalnym hitem. Dieta ma na celu zmianę nawyków żywieniowych, a jej skutkiem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Nie ważymy w niej produktów, nie liczymy kalorii, nie głodujemy. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad.
Mało kto wie, że pędy chmielu nie są jedynie odpadem po obróbce rośliny. Są bardzo cenionym i drogim przysmakiem we Francji, czy Holandii. Wystarczy, że pójdziesz na spacer do lasu i z pewnością je znajdziesz. Ugotuj je i dodaj do sałatki lub podaj z ulubionym sosem. Będą pyszne.
Chcesz wzmocnić odporność na nadchodzącą wiosnę? Przygotuj domowy syrop z mniszka lekarskiego. Z dobrze znanych żółtych kwiatach kryje się całe bogactwo korzystnych dla zdrowia substancji.
Ryby są bardzo ważnym elementem naszej diety. Do najzdrowszych gatunków należą dobrze znane szproty. W PRL-u wiodły prym, dziś zeszły nieco na boczny tor wyborów kulinarnych. Warto przypomnieć sobie o istnieniu tych niepozornych, ale wartościowych rybek.
Lubisz kiwi? Wprowadź je do codziennej diety, a błyskawicznie zauważysz efekty. Regularne spożywanie owoców poprawi ogólny stan zdrowia i Twoje samopoczucie. Jego wpływ na organizm jest nieoceniony.
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Polacy uwielbiają potrawy z rabarbarem. Niezwykłe warzywo chętnie dodajemy do wypieków lub przyrządzamy z niego przetwory. Warto jednak wiedzieć, że tej rośliny nie powinno się zjadać w całości. Liści pod żadnym pozorem nie należy spożywać.
Widzieliście ostatnio zdjęcia Kingi Rusin? Trzeba przyznać, że dziennikarka cieszy się rewelacyjną formą. Na Instagramie zdradziła 3 zasady, które stoją za jej niezwykłą przemianą. Rezygnacja ze spożywania mięsa to tylko jedna z nich.
Czy wiecie, że móżdżek wieprzowy był kiedyś niezwykle popularnym daniem w polskiej kuchni? Ceniono go za delikatność i wyjątkowe walory smakowe. Dziś warto pamiętać, że jest on dobrym źródłem białka oraz niektórych witamin. Warto skusić się na taki specjał, kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja.
Dominika Ostałowska schudła aż 10 kg na diecie paleo. Aktorka jest zachwycona efektami i twierdzi, że dieta jej służy. Paleo nie jest jednak dobra dla każdego. Jak każda, rygorystyczna dieta ma również wiele wad i musi być stosowana pod okiem specjalisty.
Awokado jest owocem, który zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Pochodzący ze słonecznego Meksyku przysmak cieszy charakterystycznym smakiem i pięknym, jasnozielonym kolorem miąższu. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi i estetycznymi awokado posiada także szereg właściwości prozdrowotnych. Warto po nie sięgać przy każdej nadarzającej się okazji.
Wiosną i latem koniecznie sięgnij po lemoniadę z soku z brzozy. Przygotujesz ją z 3 składników. Napój jest nie tylko orzeźwiający i smaczny, ale i bardzo zdrowy. Do lemoniady dodaj cytrynę, a wzmocnisz działanie soku.
Zrezygnuj z banana na śniadanie. Owoce połącz z innym produktem, np. płatkami owsianymi i dopiero zjedz. Sam banan spowoduje gwałtowny skok cukru z samego rana. Będziesz mieć duże energii przez chwilę, a później zaczniesz odczuwać silne zmęczenie.
Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy.
Dietetyk wyjaśnił, dlaczego buraki uważane są za najzdrowsze warzywa. Już jeden burak zjedzony dziennie przyniesie duże korzyści naszemu organizmowi. Buraki są również bardzo smaczne i przygotujemy z nich wiele pysznych dań.
Jeśli choć raz wahaliście się z wyborem grejpfruta, poniższe wskazówki będą dla was jak znalazł. Katarzyna Bosacka rozwiała wszelkie wątpliwości dotyczące owoców. Starannie wytłumaczyła, czemu korzystniej jest kupować te z czerwonym miąższem.
Koniecznie włącz do diety jabłka. Zjedzenie już jednego dziennie przyniesie nieocenione korzyści zdrowotne. Znany dietetyk wyjaśnia, dlaczego powinniśmy regularnie jeść te owoce i jak pozbyć się pestycydów ze skórki.
Nie wiesz, co sądzić na temat ziemniaków? Posłuchaj opinii dietetyka i eksperta do spraw żywienia. Dr Bartek Kulczyński dementuje wszelkie pogłoski, jakoby te warzywa odpowiadały za wzrost naszej masy ciała. Co jeszcze ciekawego ma do powiedzenia o ziemniakach?
Brak Ci zaufania do mrożonego jedzenia? Chcemy rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Mrożona żywność, w tym także ryby, jest zdrowa i w zupełności bezpieczna. Przed zakupem upewnij się jednak, że nie nosi śladów zepsucia ani częściowego rozmrożenia.
Obierasz imbir przez użyciem go w kuchni? Niepotrzebnie marnujesz swój czas. Znajdująca się na nim skórka jest jadalna i nie ma potrzeby usuwania jej. Wyjątkiem jest kilka konkretnych sytuacji.
Buraczki zasmażone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Magda Gessler zaskoczyła swoim sposobem na ich przygotowanie. Gwiazda sztuki kulinarnej poleca, aby warzywa te przesmażyć na smalcu wieprzowym ze skwarkami. Dzięki temu będą wyjątkowo smaczne.
Jaką opinię ma kwasek cytrynowy w społeczeństwie? Substancja raczej nie cieszy się zaufaniem. Uważa się ją za coś sztucznego i wręcz szkodliwego. Diagnosta laboratoryjny udowadnia, że jest to nieprawda.
Ciężko wybrać idealną mandarynkę w sklepie. Zarówno wygląd jak i smak miąższy możemy ocenić dopiero w domu po obraniu owocu. Katarzyna Bosacka ma na to dobrą radę. Podpowiada, jak kupić dobre owoce na podstawie wybarwienia jej szypułki.
Na pewno wielu z Was trafiło choć raz w życiu na jajko z podwójnym żółtkiem. Taki widok zawsze jest sporym zaskoczeniem. Niektórzy wahają się, czy produkt z taką nadprogramową zawartością jest bezpieczny do spożycia. Potwierdzamy- podwójne żółtko w jajku można jeść bez najmniejszych obaw.
Męczy Cię kaszel? Jesteś przeziębiona, a może czujesz, że brak Ci energii i trudno Ci się skupić na pracy i codziennych obowiązkach? Koniecznie przygotuj domowy napój z bananów. Solidna dawka potasu, przeciwutleniaczy i witamin wzmocni Twój organizm błyskawicznie i od razu poczujesz się lepiej.