Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

zupa jarzynowa z kalarepą
15.06.2023 08:21 Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Tak pysznej zupy jarzynowej jeszcze nie jadłeś

Nie masz pomysłu na obiad? Może przygotuj pyszną i zdrową zupę jarzynową? Jednak nie taką, jak zwykle. Dodaj do niej to jedno warzywo i poczuj smak wiosny na talerzu. Wypróbuj koniecznie przepis na wyjątkowo pyszną zupę jarzynową.

gotowanie zupy krem na lato
10.06.2023 19:16 Wzięła tanie warzywo i ugotowała zupę. Dzięki 2 niezwykłym dodatkom jest idealna na lato

Wysokie temperatury nie sprzyjają na apetyt. podczas upałów często nie mamy ochoty zasiadać do stołu. Jeść jednak trzeba, dlatego dzielimy się przepisem letnią zupę krem z selera. Dzięki dodatkowi kaszy oraz jabłka jest zarazem lekka i sycąca.

Botwinka bez śmietany
10.06.2023 15:24 Znakomita botwinka bez śmietany. Szef kuchni by takiej nie zrobił

Botwinka jest pyszną wiosenną zupą z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. W tradycyjnym przepisie nie może zabraknąć śmietany, lecz dziś proponujemy nieco inne spojrzenie na to danie. Nabiał zastąpimy produktem kokosowym. Danie będzie smakowało lepiej niż w niejednej restauracji. 

Wegańska zupa szczawiowa
09.06.2023 21:52 Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem

Zupa szczawiowa jest znakomitym wiosennym daniem, które właśnie teraz warto sobie przygotować. Zamiast jaj do kwaśnego specjału tym razem dodamy ziemniaki. Będzie sycący i nad wyraz smaczny. Musicie spróbować. 

zepsuta zupa
06.06.2023 21:21 Te zupy psują się najszybciej. Winny jest 1 składnik

W ciepłe dni żywność psuje się o wiele szybciej. Tak też jest z zupami, które często gotujemy na dwa dni, ale nie zawsze mamy miejsce, by trzymać je w lodówce. Za psucie zup odpowiada jednak nie tylko wyższa temperatura otoczenia. Są też składniki, które przyspieszają fermentację potrawy. Wystarczy je wyeliminować, a problem zniknie.

test klusków śląskich
23.05.2023 16:47 Podali dziadkowi Japończykowi polskie dania. Reakcja na kluski śląskie rozkłada na łopatki

Zastanawialiście się kiedyś, jak wypadają nasze dania w innych kulturach? Osobliwy test w tym temacie zrobił pewien youtuber. Podczas wizyty w dalekiej rodzimej Japonii uraczył swojego dziadka typowo polskim obiadem. Starszy pan z upodobaniem zajadał się zwłaszcza śląskimi kluskami.

barszcz z przepisu Danuty Martyniuk
23.05.2023 16:21 Nikt nie robi barszczu jak Danuta Martyniuk. Ten składnik jest obowiązkowy

Kto by nie zjadł porcji aromatycznego i pożywnego barszczu ukraińskiego? Ta smaczna zupa nadaje się nie tylko na zimne jesienne wieczory. Warto cieszyć się nią przez cały okrągły rok. Jeśli wzorem Danuty Martyniuk dodamy do niej białą fasolę, wejdzie na zupełnie nowy kulinarny poziom.

rosół pieczony
20.05.2023 11:44 Wstawiła do piekarnika, a potem ugotowała wywar. Ten rosół bije na głowę każdy inny

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków. Jest pożywny i pyszny. Każda pani domu ma swój sposób na przygotowanie tej potrawy. Jednak prawdziwym hitem stał się zupełnie nowy sposób na gotowanie rosołu. Piekarnik pełni tu kluczową rolę. Warto wypróbować ten patent w swojej kuchni.

Zupa ogórkowa według kucharza
19.05.2023 15:39 Kucharz zdradził sekret pysznej zupy ogórkowej. Kluczowe jest uwielbiane warzywo

Zupa ogórkowa w wykonaniu kucharza Piotra Ogińskiego nie ma sobie równych. Dodaje do niej ziemniaki sałatkowe, które nie rozpadają się podczas gotowania i zawsze dba o odpowiednią kolejność wrzucania składników, kiszony wyrób wrzucając na samym końcu. Wtedy danie smakuje wybornie. 

Botwinka od Strzelczyka
19.05.2023 14:27 Strzelczyk pokazał jak robi botwinkę. Ten dodatek zaskoczy każdego

Strzelczyk po raz kolejny zaskoczył wszystkich. Tym razem poszło o sezonową zupę, czyli botwinkę. Nigdy nie zgadniecie, co uwielbiany kucharz dodał do garnka. Czy spodziewalibyście się w tej potrawie ogórka kiszonego?

ceny w restauracji Tokarczuk
18.05.2023 19:22 Nie uwierzysz, ile kosztuje obiad u noblistki. Ceny w restauracji Tokarczuk powalają

Olga Tokarczuk otworzyła restaurację. Lokal polskiej noblistki mieści się we Wrocławiu. Czy u tak znamienitej właścicielki da się zjeść w rozsądnych pieniądzach? Okazuje się, że posiłki oferowane są w całkiem przystępnych cenach.

zupa modyrda
17.05.2023 14:16 Strzelczyk przypomniał wszystkim o zapomnianej zupie. Jej smak zwala z nóg

Zupa modyrda może nazywa się dziwnie, ale za to obłędnie smakuje. To prawdziwie tradycyjny i regionalny smak. Zupa oparta jest na wywarze z kurczaka i kaczki. Potrzebne są też ziemniaki i kapusta. Smak i aromat to wyjątkowy walor tej pysznej zupy. Warto wypróbować tę zapomnianą już strawę. Przepis na nią jest prosty. 

szczawiowa z jajkiem
14.05.2023 22:47 Dlaczego zawsze należy dodawać jajko do szczawiowej? Powód jest poważny, nie chodzi o smak

Zupa szczawiowa z jajkiem? Oczywiście! Taki dodatek do tej sezonowej zupy jest konieczny- jednak nie tylko ze względu na smak. Jajko należy dodać do szczawiówki, bo niweluje on groźne szczawiany. Dlatego zawsze pamiętaj o jajku w zupie szczawiowej. Wyjdzie ci to na zdrowie.

Rosół nie może być mętny
13.05.2023 23:00 Żaden kucharz nigdy nie popełni tego błędu. Inaczej rosół wyjdzie mętny i niesmaczny

Dobry rosół pozbawiony jest jakichkolwiek zmętnień. Tylko poprawne przygotowanie zupy zagwarantuje nam zadowalające rezultaty. Szefowie kuchni zdradzili, że kluczowe jest zalewanie mięsa zimną wodą. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać. 

jak kupować szparagi z Katarzyną Bosacką?
13.05.2023 13:41 Bosacka wzięła do ręki uwielbiane sezonowe warzywo. Bez namysłu wystosowała ważny apel

Zaczyna się sezon na szparagi. Jak wybrać w warzywniaku najlepszej jakości pęczek? Katarzyna Bosacka zamieściła na ten temat krótki, ale treściwy instruktaż. Dzięki niemu masz pewność, że kupisz najświeższe warzywa.

Zupa szczawiowa ze śmietaną
12.05.2023 15:41 Tego składnika nie może zabraknąć w zupie szczawiowej. Koniecznie o nim pamiętaj

Zupa szczawiowa jest sezonowym specjałem, który skusi niejednego smakosza. Najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany, która dodatkowo neutralizuje zawarte w wyrazistej zieleninie szczawiany. Wiosenne danie będzie więc smaczne i zdrowe. Musicie choć raz spróbować. 

Zupa szczawiowa Roberta Makłowicza
03.05.2023 10:21 Makłowicz nie robi zwykłej szczawiowej. W prosty sposób zmienia ją w wykwintne danie

Robert Makłowicz jest znanym koneserem dobrej kuchni. Każdą, nawet najprostszą potrawę potrafi zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wiemy, jaki jest przepis na jego ulubioną zupę szczawiową. Pochodzący z Ukrainy „zielony barszcz" wynosi to popularne danie na zupełnie nowy poziom.

zaskakująco wysokie ceny fasoli
02.05.2023 17:16 Co się dzieje z cenami fasoli? Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia

Inflacja wyciągnęła łapy po kolejny produkt spożywczy. Tym razem padło na…fasolę. Produkt, który do tej pory uważany by za tani, dziś potrafi kosztować nawet 30 zł/kg. Jeśli szukacie taniego pomysłu na posiłek, fasolowa lub fasolka po bretońsku nie będzie najtrafniejszym wyborem.

Żurek Darii Ładochy
02.05.2023 08:55 Nie mieści się w głowie, z czym Ładocha podaje żurek. Zapomnij o jajkach

Żurek Darii Ładochy jest nieco inny niż tradycyjny. Gwiazda do kwaśnej zupy dodaje ziemniaczane purée, które sprawia, że nabiera ono ciekawej konsystencji. Jest przy tym wciąż smaczne i satysfakcjonujące. Musicie spróbować. 

porcja zupy ogórkowej
30.04.2023 22:00 Wlej do wrzącej zupy ogórkowej zamiast śmietany. Babciny trick nie ma sobie równych

Zupa ogórkowa należy do kanonu klasycznych polskich potraw. Powstało mnóstwo jej wersji, zarówno klasycznych, jak i z nowoczesnym zacięciem. My dziś prezentujemy najlepszą, bo najprostszą babciną recepturę na to wyśmienite danie. Aby podkręcić nieco jego smak, do zabielenia użyjemy delikatnej maślanki.

chłodnik z botwinki
29.04.2023 14:12 Szybki chłodnik z botwinki. 2 składniki genialnie podkręcą jego smak

Kiedy za oknem ładna pogoda, nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Idealnym pomysłem na posiłek będzie wtedy lekki i aromatyczny chłodnik. Aby wyszedł nie tylko sycący, ale i wyjątkowo smaczny warto dodać do niego 2 pyszne składniki. Koniecznie spróbujcie chłodnika z ogórkiem małosolnym i nutką czosnku.

miska ze starymi ziemniakami
23.04.2023 15:41 Co zrobić ze starymi, wyrastającymi ziemniakami? 1 błędu nie można popełnić

Czy zdarzyło Wam się kiedyś wyrzucić stare ziemniaki? Może się okazać, że zupełnie niepotrzebne zmarnowaliście żywność. Te warzywa, które już nieco leżą w naszej spiżarni najczęściej nadają się jeszcze do jedzenia. O ile nie noszą na sobie śladów pleśni i gnicia, można je jeszcze wykorzystać do celów kulinarnych.

Zupa szczawiowa
17.04.2023 13:15 Żaden rosół i pomidorowa. Wiosenna szczawiowa bije je na głowę

Wiosenna zupa szczawiowa z pewnością znajdzie wielu amatorów. Wprowadzi nowe nuty smakowe do codziennego menu i przyjemnie orzeźwi. Warto przygotować ją ze świeżych liści szczawiu, które można kupić lub znaleźć nawet teraz. 

Najlepsze zupy
15.04.2023 20:58 Znamy ranking najlepszych zup na świecie. Nie zgadniecie, na którym miejscu jest żurek

Zupy mają wielu amatorów. Jakiś czas temu stworzono ranking najsmaczniejszych osłon tego dania. Ku zaskoczeniu wielu osób drugie miejsce zajął polski żurek. Poza nim w 100 najlepszych znalazło się jeszcze 6 propozycji z naszej rodzimej kuchni. 

miska sałatki jarzynowej
12.04.2023 10:22 Co zrobić z sałatką jarzynową po świętach? Mamy najlepszy przepis, nic się nie zmarnuje

Głowisz się, co zrobić z sałatką jarzynową? Mamy na nią swój sprawdzony sposób. Resztki potrawy, która została po świętach, możesz zamienić w pyszną zupę krem. Wystarczy dodać do niej zaledwie kilka składników, a sałatka jarzynowa zyska nowe smakowite wcielenie.

Dr Irena Kamińska-Radomska
09.04.2023 19:09 Ekspertka zdradziła, jak poprawnie jeść żurek. 1 błąd i gafa gotowa

Dr Irena Kamińska-Radomska radzi jak podać żurek, by goście nie mieli problemu z jego zjedzeniem. Jeden szczegół dotyczący białej kiełbasy jest bardzo istotny. Pominięcie go podczas serwowania dania będzie sporym nietaktem. 

Żurek
09.04.2023 12:33 Jak uratować zbyt kwaśny żurek? Pomocny będzie niepozorny produkt

Żurek wyszedł wam za kwaśny? Jeszcze można poprawić jego smak. Wcale nie będzie konieczne wlewanie wody, która sprawi, że zupa utraci też aromat. Pomoże odrobina sody oczyszczonej. Wypróbujcie prosty babciny trik, a danie znów zachwyci. 

przygotowywanie żurku
08.04.2023 14:31 Zetrzyj w moździerzu i wrzuć do żurku. Cudowny smak podbije serca gości

Zdradzamy sposób na najlepszy żurek. Jego sekret tkwi w dodatku aromatycznej pasty. Utrzyj czosnek z majerankiem i odrobiną soli. Szybko przekonasz się, że taka przyprawa jest w potrawie obowiązkowa. Przepis na żurek z białą kiełbasą i boczkiem nikomu nie sprawi problemu.