Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Żurek Roberta Makłowicza
06.04.2023 14:38 Makłowicz wyjawił sekret żurku. „Bez tego jest nędzny”

Żurek za chwilę zagości na naszych stołach. Nim jednak zabierzemy się za jego przygotowanie, warto sprawdzić, które przyprawy są konieczne, by wydobyć smak dania. Robert Makłowicz stawia na czosnek, bez którego nie wyobraża sobie gotowania tego przysmaku. Dotarliśmy do jego receptury. 

seler korzeniowy na zupę-krem
05.04.2023 23:22 Zapomnij o dyniowej. Zupa-krem z selera bije ją na głowę

Zaskocz domowników przy wspólnym stole. Uracz ich pyszną i pożywną zupą-krem z selera. To niepozorne i niedoceniane warzywo kryje w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Dyniowa raz dwa pójdzie w zapomnienie.

Świąteczny żurek podany w chlebie
05.04.2023 22:48 Planujesz podać żurek w chlebie? Konieczna będzie ta czynność

Żurek w chlebie jest jednym z najbardziej charakterystycznych wielkanocnych przysmaków. W ten jeden dzień w roku nader chętnie wymieniamy klasyczne miski i talerze na chrupiący wypiek. Aby chleb nie nasiąkł nieapetycznie zupą należy go odpowiednio przygotować. Z pomocą przyjdzie nam piana ubita z białek.

zupa chrzanowa pomysłu Ani Starmach
04.04.2023 08:50 Zupa chrzanowa Ani Starmach bije na głowę żurek. Nie może w niej zabraknąć tego składnika

Zupa chrzanowa jest tradycyjną potrawą, jeśli chodzi o wielkanocne święta. Zdecydowana w smaku potrawa rozpieszcza podniebienia wszystkich gości. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na ten klasyk polskiej kuchni. Dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki nabiera on idealnie zbalansowanego smaku.

najlepszy żurek Magdy Gessler
02.04.2023 14:16 Ten składnik w żurku Magdy Gessler jest obowiązkowy. Nadaje boskiego smaku i aromatu

Magda Gessler po raz kolejny udowodniła, ze jak nikt zna się na gotowaniu. Przyrządziła żurek, do którego żaden inny nie ma startu. Tajemnicą wybornego smaku jej zupy jest dodatek aromatycznych grzybów. Dorzućcie kilka do garnka z zupą i sami przekonajcie się, jak obłędnie to smakuje.

gołąbki według Ewy Wachowicz
31.03.2023 21:15 Nie uwierzysz, jaką zupą Wachowicz zalewa gołąbki. Możesz spokojnie podać je na Wielkanoc

Zapomnij o wyświechtanym sosie pomidorowym do gołąbków. Ewa Wachowicz pokazała pomysł na niezwykłe podanie potrawy. W takiej wersji bez trudu znajdzie ona miejsce nawet na wielkanocnym stole. Wystarczy, że faszerowaną kapustę zalejesz klasycznym żurkiem.

Katarzyna Bosacka porównuje żurek
30.03.2023 08:55 Bosacka prześledziła składy żurków. Dwa ją odstraszyły

Katarzyna Bosacka ma świetne wyczucie czasu. Właśnie omówiła szczegółowo dostępne w sklepach rodzaje żurku. Zadziwiające, jak różną jakość mają oferowane przez producentów produkty. Wiele z nich lepiej omijać szerokim łukiem.

Żurek według Magdy Gessler
26.03.2023 18:17 Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj do żurku tego składnika

Żurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowanie smacznego dania może być jednak wyzwaniem. Magda Gessler wyjawiła, że jej zdaniem największym błędem jest zabielanie zupy śmietaną. Wiemy, na co jeszcze warto uważać. 

zupa jajowa ze szczawiem
20.03.2023 00:14 Nie przepadasz za żurkiem? Podaj na Wielkanoc "jajową ze szczawiem", mamy przepis samej Gessler

Zaskocz swoich bliskich podczas nadchodzących świąt. Uracz ich pyszną, zupą, jakiej nigdy wcześniej nie jedli. Jajowa ze szczawiem pomysłu Magdy Gessler jest godną konkurencją dla klasycznego żurku. Jej smak każdy będzie rozpamiętywał przez długi czas.

Pieczony rosół jest przepyszny
17.03.2023 14:41 Mistrzowie kuchni robią rosół tylko w ten sposób. Sekret tkwi w 1 detalu

Rosół od lat gości na naszych stołach. Królewska zupa zasługuje na królewskie traktowanie. W prosty sposób możesz wynieść ją na absolutne wyżyny smaku. Wystarczy, że przed ugotowaniem wywaru upieczesz wszystkie składniki, przez co zyskasz aromatyczny pieczony rosół.

Zupa jarzynowa Środy
14.03.2023 11:49 Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy

Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować. 

Zupa ogórkowa
11.03.2023 21:42 Wlej 1 szklankę do wrzącej zupy ogórkowej. Wyjdzie jak z restauracji

Zupa ogórkowa z dodatkiem mleka będzie lepsza niż danie serwowane w niejednej restauracji. Szklanka nabiału wlana pod koniec gotowania sprawi, że ogórki będą smakowały nieco delikatniej, a jej konsystencja stanie się przyjemnie kremowa. Musicie spróbować.

Żurek Anny Dymnej
11.03.2023 20:27 Anna Dymna słynie z wyśmienitego żurku. Jego sekret tkwi w braku 1 składnika

Żurek jest jedną z tradycyjnych potraw w kuchni polskiej. Wielu z nas zabiela go przy pomocy śmietany. Anna Dymna pomija jednak ten dodatek, twierdząc, że psuje smak dania. Używa jednak wielu pysznych mięs, które sprawiają, że zupa wciąż smakuje fantastycznie — musicie jej spróbować. 

zakwas na żurek w słoiku
07.03.2023 17:14 Jak nastawić zakwas na żur? Ten dodatek jest kluczowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To znak, że już za chwilę na naszych stołach zagości tradycyjna zupa. Z tej okazji przygotuj swój własny, domowy zakwas na żur. Nie zapomnij, że pozycją obowiązkową jest w nim aromatyczny czosnek.

zupa zaproska na talerzu
06.03.2023 16:04 Przepyszna zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją za parę złotych wg przepisu Wachowicz

Polska kuchnia pełna jest pysznych, tradycyjnych przepisów. Niektóre z nich, jak prezentowana przez nas dziś zupa zaproska na przestrzeni lat zostały nieco zapomniane. Na szczęście o tym regionalnym specjale przypomniała restauratorka Ewa Wachowicz. Kilka prostych, ale niezwykle aromatycznych składników gwarantuje doskonały smak potrawy.

kotlet mielony z najgorszego baru mlecznego
03.03.2023 16:30 Poszedł do najgorszego baru mlecznego. Po spróbowaniu mielonego mógł zrobić tylko jedno

Czy bar mleczny jest zawsze pewny sposobem na smaczny posiłek? Na własnej skórze sprawdził to jeden z youtuberów. Zamówione przez niego kotlety mielone nie nadawały się do jedzenia. Nie pozostało nic innego, jak zażądać zwrotu pieniędzy.

Żurek postny Magdy Gessler
03.03.2023 13:26 Żadne jajko. Gessler podaje postny żurek z zapomnianymi rarytasami

Żurek może być postny i pełen smaku. Magda Gessler zdradza, że podaje go z ziemniakami kaszą i warzywa korzeniowymi. Z domowym zakwasem wykonanie tradycyjnej zupy będzie niesamowicie proste. Musicie spróbować. 

Babcia Basia przygotowuje krupnik
02.03.2023 18:25 Babcia Basia pokazała wszystkim jak robi krupnik. 1 porada jest kluczowa

Babcie są najlepszymi kucharkami na świecie. W garnkach potrafią wyczarować prawdziwe cuda. Z takiego właśnie niepowtarzalnego przepisu babci możecie dziś przygotować znakomity krupnik. Aby zupa miała odpowiednią i apetyczną konsystencję należy koniecznie pamiętać o przepłukaniu kaszy przed dodaniem jej do garnka.

zupa hamburgerowa z mięsem mielonym
22.02.2023 22:08 Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny

Jedliście kiedyś zupę hamburgerową? Sama nazwa tego dania brzmi niezwykle intrygująco. Jeśli dodamy do tego, że jest pożywna, sycąca i niezwykle smaczna, mamy doskonałą potrawę na chłodne dni i wieczory.

Zupa ogórkowa
19.02.2023 23:19 Kucharze przestrzegają przed tym błędem w gotowaniu zupy ogórkowej. Chwila nieuwagi i traci smak

Zupa ogórkowa jest smaczna, lecz jej przygotowanie niektórym sprawia problem. Czasami, mimo odpowiednio długiego gotowania, dodawane do potrawy ziemniaki pozostają twarde. Przyczyną jest niewłaściwa kolejność dodawania składników dania. Podpowiadamy, jak uniknąć kulinarnej wpadki.

krupnik bez mięsa
17.02.2023 16:41 Pyszny i aksamitny, choć bez grama mięsa. Jolka swój krupnik gotuje w pół godziny

Krupnik jest sycącą i prostą w przygotowaniu zupą. Bezmięsna wersja dania wykonana z przepisu Jolki będzie miała znakomity smak dzięki jednej prostej sztuczce — podsmażeniu warzyw na maśle klarowanym. Zabieg nada potrawie aromatu i sprawi, że bliscy zjedzą ją z zachwytem. Spróbujecie?

None
16.02.2023 21:05 Biała, złota i brązowa. Jak zrobić i do czego warto dodać zasmażkę?

Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.

Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
13.02.2023 14:33 Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni

Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa. Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.

rosół
12.02.2023 10:29 Okrasa ma świetny patent na podkręcenie smaku rosołu. Zupa smakuje jak marzenie

Karol Okrasa podał przepis na wyjątkowy, domowy rosół. Receptura trzyma się klasyki i nie przewiduje żadnych eksperymentów, ani dodawania nietypowych składników. Na czym polega więc tajemnica smaku zupy? Okrasa do jej ugotowania używa zrumienionej w piekarniku włoszczyzny.Rosół Karola Okrasy przygotowywany jest na mięsie drobiowym. Kucharz postawił na kacze uda oraz korpus z kurczaka. Do tego aromatyczna podpieczona włoszczyzna i przyprawy. Wszystkie składniki są idealnie ze sobą zbalansowane.Proporcje poszczególnych produktów są bardzo ważne podczas gotowania rosołu. Karol Okrasa dodaje niewiele słodkiej marchewki, stawia za to na bogatą w smaku pietruszkę oraz seler. Przestrzega także przez używaniem zbyt dużej ilości przypraw. Mają one jedynie uzupełnić aromat zupy, a nie zdominować go.Karol Okrasa nie dodaje do rosołu soli, ani pieprzu. Jego zdaniem te przyprawy powinny być dostępne na stole, aby każdy mógł dosmaczyć zupę według własnych potrzeb. Jest to rzadko stosowana metoda, jednak tak doświadczonemu mistrzowi gotowania warto w tej kwestii zaufać.

Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie
10.02.2023 16:48 Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie

Sekretem najsmaczniejszej zupy pomidorowej jest aromatyczny wywar. Zapomnij o gotowaniu kultowej potrawy na rosole, czy na wołowinie. Najlepsze będzie mięso z indyka. Jest zdrowe, delikatne i pełne smaku. Wystarczy indycze skrzydło lub szyja oraz porcja włoszczyzny, by przygotować najpyszniejszą zupę pod słońcem. Do przyrządzenia zupy pomidorowej na indyku potrzebujesz również warzyw rosołowych, liści laurowych i ziela angielskiego. To właśnie dzięki nim ugotujesz niezwykle aromatyczny wywar. Mięso z indyka jest delikatne i bardzo smaczne. Po ugotowaniu zupy obierz je i podaj razem z zupą lub zamroź i wykorzystaj np. do farszu na pierogi lub do pyz z mięsem.Nie zagęszczaj zupy pomidorowej mąką lub dużą porcją śmietany. Wystarczy, że zblendujesz wywar z pomidorami, ugotowaną marchewką i cebulą, a zupa stanie się kremowa i gęsta. Śmietanę dodaj po sam koniec gotowania. Wystarczą dosłownie 2-3 łyżki. Do zupy pomidorowej koniecznie dodaj przecier lub passatę pomidorową. Produkt przesmaż na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku. Pomidory koniecznie dopraw do smaku cukrem oraz suszoną bazylią. Będą słodkie i pełne aromatu. Ugotowaną zupę podaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. Będzie domowo i pysznie.

rosół
09.02.2023 13:55 Dajesz liście laurowe na początku czy pod koniec gotowania rosołu? Jedna metoda jest 100 razy lepsza

Moment dodania liści laurowych do rosołu nie jest bez znaczenia. Zależy od niego finalny smak potrawy oraz intensywność jej aromatu. Przyprawa wrzucona do garnka na początku gotowania utraci większość swoich właściwości. Liść laurowy w garnku powinien spędzić raptem kilka minut.Zastosowanie liści laurowych w kuchni jest niezwykle wszechstronne. Znajdziemy je nie tylko w rosole, ale też w wielu innych pozycjach polskiej sztuki kulinarnej. Zasada używania przyprawy pozostaje niezmienna, bez względu na to, w jakiej potrawie wyląduje. Zadbaj, by nie przebywała w garnku zbyt długo.

zupa ogórkowa
08.02.2023 12:18 Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

W gąszczu nowatorskich przepisów i niekonwencjonalnych, kulinarnych rozwiązań warto czasem sięgnąć po odrobinę klasyki. Z taką właśnie intencją prezentujemy Wam zupę ogórkową po staropolsku. Potęga jej smaku tkwi w nieco zapomnianym dziś ziole, czyli lubczyku. Dorzuć go do garnka i przekonaj się, jak smakowała ogórkowa gotowana przed laty.Wyjątkowa zupa ogórkowa, która pojawiła się na TikToku na kanale @dopieczone przygotowywana jest na wywarze drobiowym. Nie może obejść się także bez bogatego dodatku włoszczyzny. Do tego ziemniaki, tarte ogórki kiszone i oczywiście gwiazda przepisu, czyli pęczek świeżego lubczyku. Na samą myśl ślinka napływa do ust.

Dlaczego do rosołu dodaje się opalaną cebulę?
07.02.2023 14:11 Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny

Nawet początkujący adept kucharzenia wie, że do rosołu dodaje się opaloną cebulę. Czemu jednak służy to działanie? Zrumienione warzywo w tej klasycznej zupie ma kilka zadań. Wpływa pozytywnie zarówno na smak jak i wygląd potrawy.Dodawanie cebuli do zup nie jest niczym nowym. Praktykuje się to w rozmaitych daniach jak świat długi i szeroki. Również w polskiej kuchni prawdziwy esencjonalny rosół nie powstanie bez tego specjalnego składnika. Z nami poznasz wszystkie szczegóły na ten temat.