Zupa syci, rozgrzewa i smakuje. Ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest idealną propozycją na wiosenny obiad. Lekka zupa pełna mięsa, warzyw i kaszy sprawi, że będziesz syty. Taki posiłek zjesz z przyjemnością.
Zupa z chwastu? Tak, bo wychodzi nie tylko pyszna, ale jest też pełna witamin. Spróbuj jej, a prędko nie wrócisz do oklepanej szczawiowej. Jesteś ciekawa głównego składnika? Czytaj dalej.
Kiedy na wiosnę pojawiają się w sklepach nowalijki, możemy zacząć wracać, jak co roku, do smaków ciepłej pory roku. Wśród nich z pewnością znajdzie się zupa szczawiowa. Robert Makłowicz ma swój szczególny przepis na ten przysmak.
W trosce o głębię smaku i koloru rosołu sięgamy po rozmaite, przeważnie zakorzenione w tradycji metody. Jednak nie wszystkie są neutralne dla zdrowia. Jak ograniczyć nadmierną ilość akrylamidu – rakotwórczego składnika, który często wprowadzamy do posiłków?
Krupnik to świetna dietetyczna zupa, pożywna i bogata w warzywa. Ale w wersji Ani Lewandowskiej jest on jeszcze bogatszy i jeszcze bardziej dietetyczny. Zwłaszcza że Lewa wzbogaciła go o składnik, którego raczej z nim nie kojarzymy.
Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.
W końcu przyszła tak długo oczekiwana wiosna. Z tej okazji gotuję zupę, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Składnik, z którego jest przyrządzona nie jest już dziś popularny w kuchni, może nawet wywoływać kontrowersje. Niepotrzebnie, bo ta roślina warta jest wypróbowania w kuchni.
Jak zwykle kupiłam za dużo chleba na Wielkanoc. Na szczęście jednak, w tym roku, czerstwe pieczywo się nie zmarnuje, bo właśnie poznałam rewelacyjny przepis. Zrobię z niego pyszną zupę, którą zajadać się będzie cała rodzina. Przepis na to danie polecam każdemu smakoszowi.
Jeżeli zostało ci za dużo żurku po świętach, nie wylewaj go. Znajoma powiedziała mi, że tę zupę można z powodzeniem mrozić. Pamiętaj o jednej czynności, a możesz przechowywać tę zupę nawet przez 2 miesiące. Dowiedz się, jak poprawnie zamrozić i ciesz się smakiem zupy dłużej.
Szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie? Ta zupa jest właśnie dla ciebie. Z nią na pewno schudniesz, a w dodatku będziesz się zdrowo odżywiać. Wypróbuj przepis poniżej, a pierwsze efekty dostrzeżesz już po miesiącu.
„Takie proste, a takie pyszne” – mówi Tomasz Strzelczyk o tej zupie pieczarkowej i ma mnóstwo racji. Wydobywa ona to, co najlepsze z tych prostych grzybków.
Zostało ci za dużo żurku po świętach? Nie wylewaj, a dowiedz się, jak go odpowiednio przechować, aby się nie zepsuł. Wielu ludzi popełnia jeden błąd i ich żurek nie nadaje się do spożycia. Z tą wiedzą nigdy go nie popełnisz.
2024 rok przyniósł jakąś nowość w kwestii tradycji wielkanocnych. Nie była to jednak nowość, jakiej się spodziewaliśmy. Okazało się, że jedna z największych osobistości polskich kulinariów Robert Makłowicz nie lubi żurku. To jednak dopiero początek historii.
Dobry zakwas to podstawa każdego żurku. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że nawet ten kupny jest podatny na zepsucie. Dowiedz się, dlaczego tak się dzieje i poznaj sposób na rozpoznanie produktu, który nie nadaje się do spożycia. Poniżej znajdziesz wszelkie informacje na ten temat.
Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.
Na Wielkanoc zamiast żurku podaj zupę z tego przepisu. Jest doskonale kremowa, a jej smak zachwyci całą rodzinę. Podobnie jak w białym barszczu znajdzie się w nim biała kiełbasa i jajko. Przekonaj się sama jaka jest pyszna.
Jego restauracja Nuta jest jedyną w Warszawie, która ma gwiazdkę Michelin. Andrea Camastra, Włoch z pochodzenia, deklaruje, że jest wielkim fanem polskiej kuchni, a żurek to jedna z najlepszych zup na świecie.
Gęsta, aromatyczna, warzywna, na mięsnej wkładce i zabielona – ta zupa nie ma sobie równych, jeśli chodzi o zaspokajanie pierwszego głodu. Jest tak bogata, że będzie nie tylko świetnym uzupełnieniem obiadu, ale wręcz może go zastąpić.
Na jakim mięsie gotujesz biały barszcz? Wiele osób robi to na żeberkach wieprzowych lub boczku. Jednak ja korzystam z przepisu, który stawia na zupełnie inne mięso. Biały barszcz wychodzi pysznie, a goście chwalą i proszą o dokładkę.
Opinia Roberta Makłowicza o różnicy między porządnym żurkem a „nędznym żureczkiem” obiegła internet. Składnik, który odróżnia jeden od drugiego, jest dość nieoczekiwany. Nie chodzi o jajko, kiełbasę ani zakwas.
Ten błyskawiczny przepis zmienia bulion w zupę pełną dodatków i smaku. Jest tak treściwa, że starczy za cały obiad. Można przygotować ją na każdym wywarze, a najlepiej użyć pozostałego po niedzieli rosołu. Ja już nastawiłem swój garnek, a ty?
Jadacie zupy? Naprawdę warto je gotować! Wyśmienicie sycą i pysznie smakują. Dziś polecam przepis na zupę, która będzie jak znalazł na wiosnę. Jest nawet lepsza od rosołu i jarzynowej. Ugotujesz ją w niedługim czasie.
Czy zrobienie żurku bez zakwasu jest możliwe? Polecamy przepis, który to umożliwi. Zakwas został zastąpiony tu przez inny lubiany produkt. Apetyczny żurek bez zakwasu pełen jest smaku i pysznych składników. Wypróbuj ten doskonały patent w swojej kuchni.
Zupa gulaszowa nasyci nawet największego głodomora. Jest niezwykle treściwa i pełna smaku. Przepis, który polecamy, zawiera też mięso, które sprawi, że zachwycisz się tą pożywną zupą gulaszową.
Magda Gessler niezmiennie stoi na straży tradycyjnych metod przy gotowaniu równie tradycyjnych potraw. Jej zalecenia na temat tradycyjnego wielkanocnego żurku są jednoznaczne i stanowcze. Nie wszystkie wersje tej zupy pasują jej zdaniem na świąteczny stół.
Lubisz klasyczne zupy? Pokochasz tę, którą za chwilę ci pokażę. Robi się ją błyskawicznie, a smak rozkłada na łopatki. Gotowa na kulinarną przygodę? Zaczynamy.
Tomasz Strzelczyk - znany kucharz i youtuber, zaprezentował swój przepis na żurek. Zachwyca smakiem oraz prostotą wykonania. A to wszystko bez zakwasu. Jak to możliwe? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz.
Jeżeli szukasz najlepszego sposobu na odchudzanie, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jedząc tę zupę, schudniesz przynajmniej dwa kilogramy. Zrób ją z tego przepisu i przekonaj się sama.