Niewiele trzeba, by odmienić oblicze zupy pieczarkowej. Wystarczy zamienić proste składniki i dodać ciekawą posypkę. Kontrast faktur to coś, co zawsze urozmaica tego typu dania.
Zupa to danie, na które istnieje wiele sprawdzonych przepisów. Są takie, które wszyscy dobrze znamy, ale również takie, które dopiero poznajemy. I warto to robić, ponieważ próbowanie nowych smaków i eksperymentowanie w kuchni jest bardzo ważne. Tym razem chcemy Was zabrać w przeszłość i przypomnieć Wam o istnieniu przepysznej zupy, którą świetnie znają nasze Babcie.
Żurek wielkanocny z przepisu Magdy Gessler jest nie do pobicia. Gwiazda stacji TVN tę zupę przygotowuje w nieco inny sposób z zakwasu, który robi sama. Poznaj jego tajniki i zrób podobny we własnym domu. Domownicy nie będą mogli się nachwalić jego smaku i docenią twój wkład w jego przygotowanie. Przepisem będziesz dzielić się ze wszystkimi.
Henia Foks to kanał na platformie YouTube, na którym jego autorka dzieli się fantastycznymi, domowymi i kreatywnymi przepisami na różnorodne dania. Sałatkę gyros zna większość z nas. Jest ona często obecna na stole podczas Świąt czy różnych imprez. A co powiecie na zupę gyros? Koniecznie musicie poznać ten przepis.
Zupa z kapusty? Norma. Zupa ze słodkiej kapusty? Zdarza się. Zupa z kapusty pekińskiej? Kto to słyszał! A jeśli jeszcze nie słyszał – oto przepis.
Królowa polskiego kulinarnego Youtube'a ma dla nas alternatywę dla świątecznego żurku. Nazywa ją po prostu zupą chrzanową. Pozornie różni się od swojej konkurentki niewiele, ale pozory mylą. Jedno jest pewne- będzie pysznie.
Zupa w Polsce jest niesamowicie popularnym daniem. Istnieje wiele przepisów na przepyszne, pożywne i pełnowartościowe zupy. Jak wiadomo, zupa nie musi być tylko sycące, niektóre mają również właściwości lecznicze. Rosół jest uniwersalną zupą, na której można zrobić jeszcze inną potrawę. Ale nie chodzi o pomidorową. Przedstawiamy Wam przepis na inną, ale równie smaczną zupę.
Oto tradycyjny, klasyczny przepis na flaczki. Dobrze przyprawiona, taka zupa jest nie tylko pełna smaku, lecz także kalorii – dlatego jest pełnoprawnym daniem, a nie tylko obiadową przystawką.
Rosół to klasyk w polskiej kuchni. W wielu domach tę zupę je się co tydzień w niedzielę. Ta smaczna zupa ma też cenną zaletę. Jaką? Odpowiedź w artykule! Nasze babcie o niej wiedziały i dlatego, tak chętnie gotowały to danie.
W pogoni za dietetycznymi daniami sięgamy często po egzotyczne przepisy. Tymczasem świetnym wsparciem diety są także nasze rodzime potrawy. Oto jak sprawić, by należała do nich zupa ogórkowa.
W Polsce przyjęło się, że jeśli obiad składa się z dwóch dań, to tym pierwszym najczęściej jest rosół. Nic dziwnego, jest on naprawdę smaczny i idealnie nadaje się na niedzielny przysmak przed daniem głównym. Na pewno jest też wielu sympatyków zupy pomidorowej, ogórkowej czy kalafiorowej. Jedna została troszkę zapomniana, a przecież jest przepyszna.
Rosół to zupa, która od wielu lat króluje na polskich stołach. W niektórych domach jest obowiązkowym pierwszym daniem podczas niedzielnego obiadu. Nic dziwnego. Jest smaczna i ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie wszyscy wiedzą, ale do rosołu warto dodać ocet. Dlaczego? Przekonajcie się sami.
Oto zupa pomidorowa, ale niezwyczajna. Jej znany skład podkręcony jest w taki sposób, że wychodzi słodko-kwaskowa. Jest pełna warzywnego smaku i pokazuje zupełnie nowe oblicze.
Liście laurowe to nie tylko przyprawa poprawiająca smak dań. Poznaj przepis, w którym ten niepozorny składnik odgrywa kluczową rolę. Przygotowana z niego zupa ma właściwości, które poprawiają pracę twojego organizmu. W dodatku smakuje obłędnie.
Zupa to potrawa, która najczęściej jest podawana jako pierwsze podczas obiadu składającego się z dwóch dań, ale naturalnie może być również samodzielnym posiłkiem. Szczególnie jeśli jest odpowiednio sycąca. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na zupę, która jest bardzo popularna w Polsce, lecz od jakiegoś czasu trochę zapomniana.
Zupę pomidorową znają i lubią wszyscy. Pomimo sporej popularności, nie każdy wie, jak ugotować dobrą zupę pomidorową. Wszystko przez jeden błąd, który może zaważyć nad smakiem zupy. Dowiedz się, czego nie robić podczas gotowania pomidorówki, a za każdym razem wyjdzie idealna.
Rosół to przepyszna zupa, która wyrobiła sobie w Polsce bardzo konkretną markę. Jest nie tylko smaczna, ale ma również wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Jak mogliście pewnie zobaczyć, podczas gotowania rosołu pojawiają się szumowiny. Nie wpływają na smak zupy, ale z pewnością na aspekt wizualny. Na szczęście istnieją sposoby, aby się ich pozbyć. Sprawdźcie sami, co trzeba zrobić.
Książulo to znany na całą Polskę youtuber, który słynie z testowania smaków różnego rodzaju jedzenia. Od kebabów i zapiekanek po drogie restauracje znanych celebrytów. O jego pozytywnej recenzji marzy wiele lokali gastronomicznych. Tym razem postanowił wybrać się do Zakopanego.
Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy.
Choć w gotowaniu zupy ogórkowej nie ma żadnej większej filozofii, łatwo popełnić błąd, który zepsuje smak dania. Niestety, przekonałem się o tym na własnej skórze, a właściwie to na podniebieniu. Dlatego naucz się na moich błędach i dowiedz się, czego podczas gotowania ogórkowej nie robić, a obiad będzie należał do udanych.
Oto sposób na nieco oszukany żurek. Zamiast z kiszonej mąki, kwaśny smak pochodzi z przetworów mlecznych. Jest szybka w przygotowaniu i zawsze się udaje. Ta zupa bez wątpienia zasługuje na przypomnienie.
Zupa to danie, które jest zdrowe, lekkie i do tego smaczne. Chociaż kwestia smaku zależy oczywiście od tego co kto lubi. Niemniej jednak są to smakowite potrawy, które często goszczą na polskich stołach i cieszą się niesamowitą sympatią. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na pyszną i zdrową zupę krem.
Zupa jest niesamowicie popularnym daniem w Polsce. Istnieje wiele przepisów, które gwarantują aromatyczne i przepyszne dania, a do tego proste w przygotowaniu. Jednak tym razem mamy do zaproponowania pomysł na zupę po rosole, która swoim smakiem może wygrać nawet z pomidorową.
Nie ma niedzieli bez rosołu. Aromatyczny wywar jest już tradycją w polskiej, domowej kuchni. Postanowiłam jednak odejść nieco od podstawowego przepisu i ugotowałam rosół inaczej. Przepis ten wciąż budzi kontrowersje.
Polska kuchnia słynie z przepysznych zup. Między innymi w naszym kraju bardzo popularne są takie pierwsze dania jak rosół, barszcz czerwony czy żurek. Istnieje wiele zup, które ludzie darzą ogromną sympatię, lecz jest również sporo tych zapomnianych. Jedną z nich jest zarzucajka.
Można źle posolić zupę na kilka sposobów. Doświadczone kucharki i kucharze wiedzą o tym dobrze. Przypomnijmy jednak zasady, by upewnić się, że znamy je wszystkie.
Zupy tego typu są naprawdę jedną znajlepszych rzeczy, jakie zaoferować może polska kuchnia. Najprostsze składniki łączą się w garnku w niepowtarzalną kombinację i przenikają smakami. W efekcie z jednego garnka wychodzi doskonały, pełny posiłek.
Jeśli w niedzielę był rosół, to jest niemal pewne, że w poniedziałek zjemy zupę pomidorową. Jednak dzięki temu prostemu przepisowi możemy ugotować dużo lepszą potrawę. Ta zupa kładzie na łopatki nawet pomidorową.