Zupa szczawiowa od wielu lat jest świetnym daniem polskiej kuchni. Jednak wiele osób decyduje się na zagęszczanie jej mąką, a to bardzo niezdrowe. Jest o wiele lepszy sposób, aby to zrobić. Wystarczą żółtka.
Zupy z kapusty, nazywaną kapuśniakiem, w Polsce nikomu nie trzeba przedstawiać. Danie przypada do gustu również i nam, ale postanowiliśmy nieco poeksperymentować i przygotować ją z innego składnika. W tym przepisie, zamiast surowej lub kiszonej kapusty użyjemy chińskiej kapusty pak choi. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a ty do klasycznego menu wprowadzisz nieco egzotyki.
Jak babcia coś ugotuje, to nawet najbardziej ekskluzywne specjały nie mogą się równać z domowymi potrawami. Tym razem przedstawiamy zupę fasolową z przepisu babci. Jest nie tylko obłędnie smaczna, ale też bardzo sycąca. Przygotowanie to pestka i poświęcenie każdej minuty na jej gotowanie jest tego warte.
Czego to oni nie wymyślą – powie każdy, kto pozna przepis na tę niespotykaną, lecz zdrową zupę. Fakt powstaje ze składnika, który uznawany jest za nic nie warty chwast, ale okazuje się, że ma on prozdrowotne właściwości. Takie danie to nie tylko smak, ale i bomba witamin oraz wartości odżywczych.
Choć to żurek i biały barszcz są tradycyjnymi zupami, które trafiają na wielkanocny stół, okazuje się, że można przygotować także inną. Różni się smakiem, ale nie zabraknie w niej jajek i białek kiełbasy. Poznaj przepis i ugotuj ją na próbę. Rodzinie zasmakuje tak bardzo, że na następne święta przygotujesz tylko taką.
Jakiś czas temu popularny youtuber Książulo postanowił odwiedzić jadłodajnię prowadzona od lat przez Panią Marię. Mężczyzna wystawił bardzo pozytywną recenzję na temat lokalu, w którym w kolejnych dniach zaczęły pojawiać się tłumy. Przez ogromną popularność miejsca, kobieta zdecydowała się zamknąć jadłodajnię.
Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub barszczu białego. Blogerka kulinarna Ania Zyśk proponuje jednak inną zupę na ten świąteczny czas. Wypróbuj ją już teraz, a potem zaskocz nią swoich bliskich przy wielkanocnym stole.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji.
Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.
Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Zaproś wiosnę do swojej kuchni i ugotuj prostą zupę z młodych ziemniaczków. Z dodatkiem świeżego koperku i zielonego groszku smakuje jak marzenie.
Święta zapasem, więc już czas poznać rady doświadczonych kucharzy i ekspertów w kwestii przygotowywanych na Wielkanoc potraw. Głos zabrała także Magda Gessler, która wskazała, jak przygotować doskonały żurek. Restauratorka zdradziła także, czego do tej zupy nie dodawać. Brak jednego składnika zaskoczy niejedną kucharkę i kucharza.
Żurek, zupa chrzanowa, barszcz biały. Te zupy najczęściej goszczą na naszych stołach w Wielkanoc. W tym roku barszcz przygotuj nieco inaczej. Rodzina z pewnością będzie zaskoczona, jednak po spróbowaniu będzie prosić cię o niego częściej.
Rosół to tradycyjna polska potrawa i jednocześnie jedna z najpopularniejszych zup. Co tydzień w niedzielę gości w czasie obiadu na wielu stołach w naszym kraju. Co więcej, ma ogromna ilość właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przepisów na rosół jest sporo. Zastanawialiście się jednak, jakie jest najtańsze mięso, z którego można zrobić taką zupę? Przekonajcie się sami.
Książulo to bardzo znany youtuber, który słynie z tego, że jeździ po całej Polsce i odwiedza różne restauracje i lokale gastronomiczne, w których testuje jedzenie i wydaje recenzję. Jest on tak popularny, że różne miejsca po cichu marzą o Jego pozytywnej opinii. Tym razem postanowił on odwiedzić bar mleczny. Był zszokowany.
Jeśli lubicie zupy, ten przepis jest właśnie dla Was. A jeśli lubicie się zdrowo odżywiać i trzymacie dietę, to przepyszne danie również idealnie się nada. Tradycyjna zupa koperkowa jest wspaniała i na pewno ma wielu sympatyków. Ta, którą chcemy Wam dzisiaj zaproponować to prawdziwy rarytas. Koniecznie musicie jej spróbować.
Kostki rosołowe to produkt dość problematyczny. Kiedy powstały, rozwiązały wiele naszych problemów. Jednak kiedy na dobre zadomowiły się w naszej kuchni, nie wychodzi to nam na zdrowie i warto poszukać naturalnych alternatyw.
Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Już niedługo za oknem coraz częściej będzie towarzyszyć nam słońce, piękna pogoda i ciepłe dni. Do życia pobudzi się również przyroda. Wtedy przyjemną rzeczą w ciągu dnia jest np. obiad zjedzony na zewnątrz. Jednak najpierw trzeba przygotować odpowiedni posiłek. Przedstawiamy Wam przepis na pyszną wiosenną zupę.
Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo.
Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
Poznaj przepis babci na flaczki, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jakie podroby wybrać. Dzięki zmianie głównego składnika zupa wychodzi doskonała. Jest tak dobra, że być może na jedną porcję skuszą się nawet ci, którzy za tym specjałem nie przepadają.
Przyprawy to dodatki do różnorodnych potraw, które nie tylko podbijają ich smak, ale również zwiększają ich wartość odżywczą, szczególnie zup. Natomiast jeśli zależy nam na zdrowiu, to warto wybierać takie przyprawy, które nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm. Dlatego też lepiej unikać jednego składnika, który ludzie bardzo często dodają do zupy.
Zupa to danie, które każdego dnia gości na stołach w wielu polskich domach. Nie ma się co dziwić. Jest to potrawa, którą łatwo przygotować, tylko trzeba mieć do tego oczywiście odpowiedni przepis. Mamy w polskiej kuchni wiele tradycyjnych zup, jednak tym razem mamy wam do zaproponowania coś zupełnie nowego.
W niektórych domach zakwas jest stałym lokatorem lodówki. Ale w znacznie większej ich liczbie jest tylko gościem od święta, a konkretnie – od Wielkiejnocy. Oto jak przyrządzić zakwas doskonały.
Doskonała, treściwa zupa ugotowana na niedrogim mięsie to świetny pomysł na obiad. W tym przepisie na krupnik znajdujemy pełnię smaku niewielkim kosztem. Tak właśnie gotowała moja babcia. Krupnik według jej receptury jest lepszy nawet, niż krupnik na żeberkach.
W polskiej kuchni mamy wiele potraw, obok których nie można przejść obojętnie. Flaki i inne dania na podrobach to tylko niektóre z nich. W tradycyjnych przepisach znajdziemy także zupy, które budzą niemałe kontrowersje. To danie z pewnością jest jedną z nich.
Porzuć myśl o gotowaniu ogórkowej czy pomidorowej. Poznaj przepis i na dzisiejszy obiad przygotuj śląską zupę. Dla tego doskonałego smaku warto zaryzykować, bo danie szybko stanie się twoim ulubionym. Ugotuj i przekonaj się dlaczego.