Fasola uchodzi za problematyczny produkt ze względu na ciężar na żołądku po jej zjedzeniu. Ale z tym przepisem zupa fasolowa pozwala pominąć ten problem. Zdrowa zupa jest tania w przygotowaniu i świetnie rozgrzewa w zimowe dni.
Białą część pora używamy do zup, sałatek i sosów. Dostarcza nam smaku i wielu wartości odżywczych. Jednak, co zrobić z zieloną częścią tego warzywa? Na pewno jej nie wyrzucajmy Przyda się, bo jest cenna w kuchni i dla naszego zdrowia.
Co podać na zimowy obiad? Gdy za oknem srogi mróz, to gotuję zupę, która doskonale rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje. Jest tak syta, że nie trzeba już przyrządzać drugiego dania. Polecam przepis na zupę, która najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku.
W ostatnim czasie temperatury za naszymi oknami spadły sporo poniżej zera. Dobrym wyjściem w takiej sytuacji będzie nie tylko ukrycie się pod kocem. Ale i spożywanie rozgrzewających i smacznych zup. Z tym przepisem będzie to niezwykle proste.
Czym byłaby polska kuchnia bez ziemniaka? W tym przepisie gra on pierwsze skrzypce, a efektem jest sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę.
Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, sięgam po nową zupę z Żabki. Czegoś takiego jeszcze do tej pory nie było. Nie ma szybszego obiadu dla zabieganych i zapracowanych. Prawdziwa kulinarna rewolucja odbywa się na naszych oczach.
Zupa ogórkowa mojej babci śni mi się po nocach. Wszystko przez dodatek, który trafiał do tej wyśmienitej potrawy. Dzięki niemu ogórkowa smakowała, że palce lizać. Polecam przepis mojej babci na zupę ogórkową, która zachwyci każdego smakosza.
Popularny youtuber Książulo odwiedził polecaną restaurację w Warszawie. Zamówił w niej flaki, z których słynie lokal. Jednak smak potrawy go zaskoczył i jednocześnie rozczarował. W tekście wyjaśniamy dlaczego.
Magda Gessler nie tylko zmienia restauracje z podupadających w prosperujące biznesy. Zmienia także dania, które proponuje, nieoczywistymi, a czasem wprost zaskakującymi dodatkami. Tak jest i w przypadku tego rosołu.
Ta zdrowa i oczyszczająca zupa jest tak sycąca, że może zastąpić dwa posiłki. To właśnie takie potrawy stanowią podstawę dobrej diety. Co więcej, zdaniem dietetyków, to doskonały detoks, który dobrze przygotuje nas do planowanej diety. Z naszym przepisem ta zupa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu.
Przepisy takie jak ten to najlepszy sposób, by w nowy rok wejść z porządkiem w lodówce. Przejrzyjmy więc składniki i zróbmy „zupę na winie”.
Ten przepis na szybką zupę jarzynową przyda się akurat po świątecznym przejedzeniu. Pomoże doprowadzić do porządku naszą figurę oraz układ trawienny. Jej skuteczność znam z miesięcy letnich, kiedy pomagała utrzymać wakacyjną sylwetkę. Chętnie podzielę się z wami tym pysznym przepisem.
Przepis na flaczki od Tomasza Strzelczyka podbije podniebienie każdego smakosza. Znany kucharz do lubianego dania dodaje składniki, które mogą być nie lada zaskoczeniem. Jednak do flaczków pasują idealnie.
Święta, święta i po świętach. Po tym wyjątkowym czasie zostało nam jeszcze sporo jedzenia i być może coś jeszcze. Mowa o zbędnych kilogramach, które pojawiły się dzięki świątecznym smakołykom. Jednak mam na nie sposób, ta zupa działa cuda i spala tłuszcz.
Ta słodka i pyszna zupa zadowala podniebienia wszystkich tych, którym nie w smak grzybowe i barszcze, czyli zwłaszcza dzieci. Jest delikatna w smaku i pożywna, więc przypadnie do gustu nawet niejadkom.
Karp jest królem wigilii jak lew królem puszczy, dlaczego więc, nie uczynić go też głównym bohaterem zupy? Ten przepis na zupę rybną z karpia jest prosty. Jego efekt idealnie odnajdzie się na wigilijnym stole.
Barszcz czerwony już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Esencjonalna i niezwykle aromatyczna zupa najlepiej smakuje w Boże Narodzenie. Jednak przez jeden błąd podczas gotowania, może być do niczego. Tego unikajcie, gdy robicie barszcz czerwony.
Historia barszczu czerwonego sięga czasów Władysława Jagiełły. Ta zupa już wkrótce zagości na wigilijnych stołach Polaków. Jednak Magda Gessler bije na alarm. Ostrzega przed użyciem takich buraków do gotowania tej postnej potrawy.
Zupa ogórkowa to szara eminencja polskiej kuchni. Nie występuje nawet w pierwszej piątce naszych najważniejszych potraw, ale uwielbiają ją dzieci i dorośli. Należy też do tych przepisów, na które każdy ma swój sposób. Niektórzy tak kontrowersyjny jak opisany poniżej.
Polska kuchnia zupami stoi. Do tego stopnia, że czasem zapominamy, że nie są one polską specjalnością. A ponieważ podróże kształcą, przywiozłam z wakacji w Maroku ten przepis na zupę zwaną harira. Moja rodzina ją uwielbia i domaga się jej zwłaszcza wtedy, kiedy jedzenie musi być syte i rozgrzewające. A ja gotuję ją z przyjemnością.
Czerwony barszcz, obowiązkowa potrawa spośród dwunastu na wigilijnym stole, może być jego klejnotem w koronie tą jedyną, na którą domownicy wyczekują przez cały rok. Jednak smakujemy nie tylko podniebieniem, lecz także oczami, dlatego warto zadbać o jego głęboki kolor. Pomoże nam w tym jeden składnik.
Czy macie ulubioną zupę na chłodne dni? Ja w chłody gotuję znakomitą zupę gulaszową. Niesamowicie rozgrzewa, syci i smakuje całej rodzinie. Polecam przepis na tę pyszną zupę.
Kiedy myślimy o tradycyjnym barszczu świątecznym, rzadko przychodzi do głowy inny do niego dodatek niż, równie tradycyjne, uszka. A gdyby jednak, choć na chwilę, zerwać z tą jedną tradycją i poeksperymentować z innymi dodatkami?
Dobry barszcz czerwony skusi każdego. Dodatki do niego mają jednak ogromne znacznie. To, co trafiło do zupy jednej z dziennikarek, przechodzi wszelkie pojęcie. Mimo iż cenię kulinarne eksperymenty, też byłam zaskoczona.
Zupa jest idealna na chłody. Moja mama zawsze gotowała sycącą i prostą potrawę na bazie mięsa drobiowego. Jeden jej składnik sprawiał, że była naprawdę smaczna. Ostatnio udało mi się zdobyć przepis. Musicie spróbować.
Już niedługo skosztujemy barszczu czerwonego. W Wigilię smakuje najlepiej, ale ile wydamy w tym roku na produkty do jego przygotowania? Ceny buraków, czy czosnku mogą być dla nas pozytywnym zaskoczeniem.
Już niedługo zasiądziemy do wigilijnej kolacji. Na stole nie zabraknie pysznych potraw, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? Katarzyna Bosacka z ryby po grecku przyrządza wykwintną zupę z nutką egzotyki. Uzupełnia ją pewnym smacznym dodatkiem.
“I już się miał oświadczać, aż pomiarkowano i czarną mu polewkę do stołu podano”. Dla wielu młodszych osób dziś jest zaskakujące, że te słowa z “Pana Tadeusza” dotyczą prawdziwie istniejącej zupy przygotowywanej z krwi. I że poza symboliczną funkcją w naszej kulturze może być także przysmakiem.