Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Zupa

Zupa

Zamrażanie czerwonego barszczu
24.12.2021 01:00 W jaki sposób zamrozić barszcz czerwony?

Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa. Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej. Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.

Zakwas na barszcz wigilijny
23.12.2021 01:00 Zakwas na barszcz wigilijny

Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu.Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów, które doskonale smakują z klarowną zupą.

Barszcz biały wigilijny
23.12.2021 01:00 Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny

Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk. Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.

Żurek wigilijny
23.12.2021 01:00 Żurek wigilijny. Mamy najlepszy przepis

Co ugotować zamiast barszczu z uszkami lub grzybowej? Przygotuj żurek wigilijny z suszonymi grzybami, zupa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Poznaj przepis na bezmięsny żurek wigilijny. Żurek wigilijny ugotowany na włoszczyźnie i wywarze z suszonych grzybów smakuje równie dobrze, co tradycyjne zupy i jest doskonałym daniem rozpoczynającym wigilijną wieczerzę. Żurek ugotuj na zakwasie, jeśli masz więcej czasu, możesz również samodzielnie przygotować domowy zakwas, który po 4-5 dniach będzie pyszną bazą do zupy.Żurek gotowany na zakwasie jest gęsty, pyszny i niezwykle aromatyczny. Przed przygotowaniem zupy zalej grzyby zimną wodą i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Woda z grzybów będzie idealnym dodatkiem do zupy i wzmocni jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również pyszne gołąbki wigilijne z aromatycznym sosem, idealne na świąteczny stół.

Barszcz czerwony Anny Lewandowskiej
23.12.2021 01:00 Barszcz czerwony wg. przepisu Anny Lewandowskiej

Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie. Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy. Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny, a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.

Barszcz wigilijny bez zakwasu
22.12.2021 01:00 Barszcz wigilijny bez zakwasu

Nie masz już czasu na przygotowanie zakwasu do barszczu na Wigilię? Ugotuj barszczyk bez kawasu o równie wyraźnym smaku i aromacie, doskonały do uszek, pierogów i pasztecików. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu. Barszcz czerwony bez zakwasu to pomysł na smaczną, doskonale doprawioną zupę, od której zaczniecie uroczystą kolację wigilijną. Buraki, cebulę i czosnek do zupy musisz przygotować dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały swój smak i aromat. Zalej je wodą z octem i odstaw na 24 godziny. Barszcz gotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem suszonym, który nada całej potrawie doskonałego smaku. Barszcz dopraw według własnego gustu cukrem i sokiem z cytryny, łyżka octu dodana do zaczynu w zupełności wystarczy. Tak przygotowany barszczyk posmakuje wszystkim gościom.Do barszczu czerwonego podaj domowe uszka lub paszteciki oprószone kminkiem z farszem z suszonych grzybów i kapusty, idealne na uroczystą kolację wigilijną.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami
21.12.2021 01:00 Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, doskonale sprawdzi się więc w chłodniejsze dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami.Zupa grzybowa gotowana na włoszczyźnie jest wyjątkowo smaczną zupą. Zupa nie jest gotowana na mięsie, nie jest zabielana, nie zawiera zasmażki, możesz ją więc jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zupa jest lekkostrawna i bardzo rozgrzewa, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę.Przed gotowaniem namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na 2 godziny, dopiero później pokrój na mniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po namaczaniu, jest równie aromatyczna, dlatego też wlej ją do wywaru, aby podbić jego smak. Z suszonych grzybów ugotujesz nie tylko zupę, przygotuj również pierogi z farszem z suszonych grzybów i soczewicy, a staną się hitem w Twoim domu.

Zupa krupnik na żeberkach
21.12.2021 01:00 Zupa krupnik na żeberkach

Zupa krupnik na żeberkach to pożywna, gęsta i aromatyczna zupa dla całej rodziny. Zupa gotowana na mięsie z włoszczyzną ma wyraźny smak, a kasza świetnie ją zagęszcza i sprawia, że danie jest pyszne i sycące. Poznaj przepis na zupę krupnik na żeberkach.Krupnik to przykład doskonale zbilansowanej zupy. Porcja dania dostarcza nam niezbędnego białka z mięsa, węglowodanów i błonnika z kaszy i wielu witamin z gotowanych warzyw. Zupa, mimo tego, że gotowana na żeberkach, jest lekkostrawna i polecana również osobom z problemami żołądkowymi. Gotowanie krupniku wymaga czasu, jednak naprawdę warto poświęcić parę chwil na przygotowanie tak smacznej i aromatycznej zupy. Do krupniku koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które doskonale podkreślają smak czerwonego mięsa. Jeśli lubisz gęste i pożywne zupy, ugotuj również fasolową- tu poznasz przepis na gęstą fasolową na żeberkach wieprzowych.

Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler
21.12.2021 01:00 Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler

Zupa grzybowa Magdy Gessler to pomysł na pyszną i aromatyczną potrawę wigilijną, która zachwyci Twoich najbliższych swoim wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak ugotować pyszną, wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler.Sekretem tak smacznej zupy jest duża ilość grzybów suszonych moczonych w wodzie przez 8-10 godzin, dzięki czemu grzyby są bardzo miękkie i niezwykle aromatyczne. Zupę grzybową ugotuj na bulionie warzywnym, dodaj warzywa rosołowe i białą kapustę, a odkryjesz niepowtarzalny smak tradycyjnej grzybowej. Zupę dopraw koperkiem lub natką pietruszki, możesz zabielić ją również kwaśną śmietaną. Suszone grzyby leśne są bardziej esencjonalne od świeżych, mają ciemny kolor i bardzo mocny smak i aromat. Z dodatkiem grzybów przygotujesz również wigilijny bigos, farsz do pierogów i niezwykle aromatyczne śledzie.

rosół
21.12.2021 01:00 Korzenny rosół na pierwszy dzień zimy

Gdy jest zimno, nie ma jak rosół. Doskonale rozgrzeje i wybornie smakuje. Dziś proponujemy ugotować korzenny rosół na pierwszy dzień zimy. Dzięki trzem nieoczywistym przyprawom zupa ta będzie rozgrzewająca i aromatyczna jak nigdy. Z pewnością przekonacie się do tych dodatków.Rosół kojarzy się wszystkim z dwoma przyprawami — z pieprzem i solą. Niektórzy dodają też do niego listek laurowy, lubczyk, imbir czy kurkumę. Rosół pachnący podobnie jak piernik na pozór może nie zachęca, ale jak spróbujecie, to zmienicie zdanie. Dzięki dodatkowi anyżu gwiazdkowego, cynamonu i kardamonu zyska nieoczywistą nutę smakową, ale też wyjątkowo zimowy charakter. Stanie się też jeszcze skuteczniejszym antidotum na przeziębienie.

Barszcz z uszkami
21.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie był gorzki?

Gotowanie czerwonego barszczu nie jest trudnym zadaniem, warto jednak trzymać się pewnych zaleceń, aby zupa nie okazała się niesmaczna lub blada. Gorzki smak potrawy wynika najczęściej ze zbyt długiego i intensywnego gotowania - barszcz powinien jedynie delikatnie bulgotać tak jak rosół. Jeśli mimo wszystko gorzkość jest mocno wyczuwalna, dodaj do wywaru miód z odrobiną soku z cytryny. Barszcz czerwony jest jedną z najważniejszych potraw podawanych do stołu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Bez misek pełnych uszek zalanych charakterystyczną zupą, wigilia dla wielu osób nie jest udana. W sklepach można więc znaleźć wiele gotowych barszczy, które pozostawiają mimo wszystko wiele do życzenia w kontekście smaku i jakości.Ugotowanie zupy własnoręcznie pozwala nie tylko dostosować jej smak oraz aromat do gustu gości, lecz również mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Minusem z kolei jest pojawienie się niekiedy gorzkiego smaku, na który mamy genialne rozwiązanie.

Zupa jarzynowa z kaszą
20.12.2021 01:00 Zupa jarzynowa z kaszą - wyborny przepis

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną należy do tych zup, które przygotujesz w zaledwie pół godziny, dzięki czemu jest idealnym daniem w nawet najbardziej zabiegany dzień. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kaszą.Zupę jarzynową ugotuj z kalafiora, marchewki, selera i korzenia pietruszki, dzięki czemu nabierze doskonałego smaku, zagęść ją ziemniakami i kaszą jęczmienną, a będzie gęsta, sycąca i pyszna. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki.Zupę jarzynową z kaszą ugotuj na kostce rosołowej drobiowej. Jeszcze lepszy smak uzyskasz, kiedy wykorzystasz do gotowania rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Kaszę ugotuj w zupie, a będzie jeszcze smaczniejsza.Szukasz pomysłu na jarzynową? Tu poznasz przepis na zupę warzywną z makaronem z fasolką szparagową i szpinakiem

barszcz czerwony
19.12.2021 01:00 Czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię?

Wigilia tuż, tuż. Planujemy więc menu i zbieramy najlepsze przepisy na dania. Jednym z nich z pewnością będzie barszcz czerwony. Na podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami czeka już z pewnością cała rodzina. A wiecie czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Oprócz tradycyjnych przypraw możecie sięgnąć też po lubczyk, który nada wywarowi przyjemnego smaku. Sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu jest co najmniej kilka. Jedni wrzucają do garnka włoszczyznę razem z burakami i suszonymi grzybami i gotują, aż powstanie esencjonalny wywar. Inni gotują bulion na włoszczyźnie i suszonych grzybach i na końcu zalewają nim buraki. Jeszcze inni oddzielnie gotują wywar warzywny, grzybowy i łączą je z buraczanym zakwasem.

Zupa warzywna z makaronem
19.12.2021 01:00 Zupa warzywna z makaronem - najlepszy przepos

Zupa warzywna z makaronem to pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło. Zupa z kalafiorem, fasolką szparagową, porem, marchewką, szpinakiem jest lekka, ale bardzo pożywna i aromatyczna i z pewnością posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę warzywną z makaronem.Zupa warzywna ma bogaty, warzywny smak doprawiony koperkiem i suszonym tymiankiem. Jest wyraźna, aromatyczna i sycącą, idealna na ciepły posiłek zimową porą. Zupa, dzięki bogactwu warzyw, jest również zdrową zupą, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia.Aby wydobyć jak najwięcej smaku, wszystkie warzywa obsmaż na oliwie, dopiero później zalej wodą. Zupa warzywna jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak jej gotowanie musisz podzielić na kilka etapów, aby była najlepsza, jaką jadłeś.Szukasz pomysłu na tradycyjną zupę w nowej odsłonie? Przygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym, a odkryjesz jej nowy, orientalny smak i rozgrzewające właściwości.

Rosół bez mięsa
18.12.2021 01:00 Aromatyczny rosół bez dodatku mięsa

Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.

Zupa won ton oryginalny przepis
17.12.2021 01:00 Zupa won ton oryginalny przepis

Zupa won ton to tradycyjny, azjatycki rosół z niezwykle aromatycznymi pierożkami z nadzieniem z mięsa wieprzowego. Zupa won ton jest rozgrzewającym, pożywnym i smacznym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Poznaj oryginalny przepis na zupę won ton.Zupa won ton jest doskonałym pomysłem na rosół w azjatyckim stylu. Wywar doprawiony octem i winem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i dymką smakuje doskonale i jest niezwykle pożywny. Zupę przygotuj na bulionie warzywnym, ugotuj go kilka godzin przed gotowaniem zupy lub dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały aromat. Pierożki won ton to niezbędny dodatek do zupy, przygotujesz je w bardzo prosty sposób, wystarczy, że kupisz gotowe ciasto na pierożki i samodzielnie zrobisz aromatyczny farsz z wieprzowiną i przyprawami. Pierożków nie musisz gotować, zalej je wrzącym bulionem, a ciasto samo zmięknie.Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni Dalekiego Wchodu- tu poznasz przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym, danie wyśmienite na obiad lub kolację.

Zupa krem z kalafiora i marchewki
17.12.2021 01:00 Zupa krem z kalafiora i marchewki

Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki. Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.

Zupa kalafiorowa z kurkumą
16.12.2021 01:00 Wyborna zupa kalafiorowa z ziemniakami i kurkumą

Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym. Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.

Zupa krem z pomidorów z puszki
16.12.2021 01:00 Zupa krem z pomidorów z puszki

Zupa krem z pomidorów z puszki to pomysł na prosty, szybki i wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Gęsta, aromatyczna i słodka zupa posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z puszki.Zupa krem pomidorowa to zupa popularna i lubiana na całym świecie. Jest gęsta, pożywna i możesz ugotować ją na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją zupy jest szybka zupa z pomidorów z puszki z natką pietruszki oraz zupa w wersji włoskiej, czyli krem z pomidorów z bazylią i mascarpone.Do każdej zupy pomidorowej dodawaj łyżeczkę cukru, który wzmocni smak pomidorów i pozbędzie się kwaśnego i cierpkiego posmaku przecieru lub warzyw z puszki. Cukier razem z gotowaną marchewką znacznie poprawiają smak, sprawiając, że zupa jest aż słodka. Ugotuj równie pożywną, smaczną i zdrową zupę- tu poznasz przepis na krem z brokułów i ziemniaków, doskonały na lunch, obiad lub kolację.

Stół wigilijny
16.12.2021 01:00 Ile czasu można przechowywać świąteczne potrawy?

Przygotowując świąteczne potrawy, warto zastanowić się ile tak naprawdę ich potrzeba. Nie ma chyba nic gorszego niż jedzenie z rozsądku, po to tylko, by dania się nie zepsuły. Z naszymi radami dotyczącymi przechowywania wigilijnego jedzenia z łatwością zaplanujcie wieczerzę i nic nie wyrzucicie.W planowaniu bożonarodzeniowych posiłków pomocna będzie wiedza o tym, które dania można zamrozić, a które koniecznie muszą zniknąć tuż po przyrządzeniu. Część smakołyków z powodzeniem zamrozimy, lecz nie wszystkie zachowają swój smak czy wygląd. Dowiedzcie się jak bezpiecznie dojadać świąteczne specjały.

Zupa krem z cukinii i marchewki
16.12.2021 01:00 Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki to pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy obiad, również dla najmłodszych członków rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na zupę krem z cukinii i marchewki. Zupa krem z cukinii i marchewki jest zupą niskokaloryczną, ale bardzo sycącą i zdrową. Zupę szczególnie warto gotować w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza odporność i jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Beta-karoten i związki aktywne zawarte w marchewce i cukinii opóźniają również procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.Zupa krem z cukinii i marchewki to świetny pomysł na zupę dla najmłodszych domowników. Jeśli chcesz ugotować pożywną zupę dla dziecka, pomiń kmin i curry w przepisie. Przyprawy znacznie wzmacniają smak i zupa nimi doprawiona jest przepyszna, jednak dzieci niekoniecznie przepadają za tak aromatycznymi dodatkami. Zupę podaj z kleksem kwaśnej śmietany, możesz dodatkowo oprószyć ją świeżą natką pietruszki, kolendrą lub uprażyć pestki dyni. Zupa smakuje świetnie w towarzystwie grzanek lub pieczywa czosnkowego. Pyszną zupę o rozgrzewających i zdrowotnych właściwościach ugotujesz również z dyni- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem dyniową.

Zupa grzybowa przepis Magdy Gessler
15.12.2021 01:00 Zupa grzybowa wg. przepisu Magdy Gessler

Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler to tradycyjna grzybowa w zupełnie nowej odsłonie. Wywar z suszonych grzybów uzupełniony jest lokalnym serem korycińskim z czarnuszką. Poznaj zupę grzybową przepisu Magdy Gessler i ugotuj pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa grzybowa przepisu Magdy Gessler jest sycącą i pyszną zupą. Suszone grzyby, warzywa rosołowe, kapusta i ser koryciński tworzą gęstą, pożywną zupę o zupełnie nowym, wyraźnym smaku. Zupę ugotuj na mocnym bulionie wołowym lub rosole na wołowinie z poprzedniego dnia, który najlepiej pasuje do grzybowej z suszonych grzybów.Ser koryciński to biały ser podpuszczkowy produkowany w Korycinie na Podlasiu, stąd jego nazwa. Ser przygotowywany jest z czosnkiem, oliwkami i ziołami, takimi jak czarnuszka. Zioło ma lekko pikantny smak, orzechową nutę i jest świetnym dodatkiem do serów, zup i sosów, działa również oczyszczająco i przeciwzapalnie.

karp
15.12.2021 01:00 Jak wykorzystać głowę i ogon karpia?

Za chwilę na naszych stołach pojawią się potrawy wigilijne. Wśród nich z pewnością nie zabraknie karpia. A wiesz, jak wykorzystać głowę i ogon karpia? Te części z pewnością zostaną ci po przygotowaniu smażonych dzwonek czy ryby w galarecie. I doprawdy szkoda, by się zmarnowały. Karpia możesz kupić w postaci filetów lub w całości. Gdy zdecydujesz się na tę drugą opcję, zostanie ci głowa i ogon. Niektórzy zresztą kupią rybę całą, a potem sami ją wyfiletują. Wtedy zostanie też kręgosłup z przyległymi kawałkami mięsa. Tych części naprawdę szkoda zmarnować.

Zupa ogórkowa
15.12.2021 01:00 W jakiej kolejności dodawać składniki do ogórkowej?

Zupa ogórkowa najczęściej kojarzy się z dzieciństwem, kiedy podawana była na stołówkach czy domowym stole. Dzisiaj mnóstwo osób popełnia popularny błąd, który skutkuje zepsuciem całej zupy. Mowa oczywiście o dodawaniu ogórków kiszonych zbyt wcześnie, przez co ziemniaki i inne warzywa nie stają się miękkie. Dlatego kiszeniaki zawsze wrzuca się pod sam koniec gotowania. Zupa ogórkowa ma mnóstwo zalet, których nie można lekceważyć. Jej przygotowanie jest tanie i szybkie, a finalny efekt może być przepyszny i sycący. Aby tego dokonać, należy jednak stosować się do jednej bardzo proste, a zarazem najważniejszej zasady gotowania ogórkowej. W innym wypadku cały wysiłek może pójść na marne. Kiszone ogórki, jak sama nazwa wskazuje, mają kwaśne pH z powodu kwasu mlekowego, które wytworzyły bakterie na drodze fermentacji. Dlatego trzeba być ostrożnym z ich dodawaniem do ogórkowej.

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy
15.12.2021 01:00 Krupnik z mięsem według Karola Okrasy

Krupnik z mięsem według Karola Okrasy to pomysł na smaczny i sycący, rodzinny obiad. Zupa gotowana na żeberkach z warzywami, kaszą i ziemniakami jest bardzo pożywna i rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze dni. Poznaj przepis na krupnik z mięsem według Karola Okrasy.Krupnik gotowany na żeberkach wieprzowych ma wyraźny, mięsny smak i jest bardziej treściwy i aromatyczny od zupy gotowanej na drobiu. Do wywaru koniecznie dodaj warzywa rosołowe, aby stworzyć mocny bulion. Krupnik ugotuj z ziemniakami i kaszą jęczmienną.Cebulę przed dodaniem do wywaru podsmaż na suchej patelni, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Tak przygotowana cebula będzie również idealna do domowego rosołu. Do wywaru dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Przygotuj równie pożywną zupę fasolową na żeberkach, wyraźną, sycącą i pyszną.

Meksykańska zupa kukurydziana
15.12.2021 01:00 Meksykańska zupa kukurydziana

Meksykańska zupa kukurydziana to pożywna, aromatyczna zupa krem o lekko słodkim smaku i aromacie przypraw i świeżej kolendry. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na meksykańską zupę kukurydzianą.Meksyk słynie z mocno pikantnych, kolorowych i smacznych dań. Każda potrawa przygotowywana jest z prostych składników, jednak bogactwo przypraw i świeżych ziół sprawia, że jest to jedna z najlepiej doprawionych i aromatycznych kuchni świata. Zupa meksykańska jest przykładem prostej, ale wyjątkowo smacznej zupy, której koniecznie musisz spróbować.Zupa meksykańska gotowana jest zarówno na ziarnach, jak i kolbach kukurydzy, które podczas gotowania uwalniają jeszcze więcej smaku i aromatu. Zupa ma słodki smak z wyczuwalną nutą papryki słodkiej, wędzonej i chili, całość doprawiona jest sokiem z limonki i świeżą kolendrą, czyli jednymi z najważniejszych składników meksykańskiej kuchni.Przygotuj również tradycyjną zupę meksykańską z mięsem mielonym i aromatycznym kminem rzymskim, a także danie z jednej patelni- quinoę po meksykańsku z komosą ryżową.

stół wigilijny
14.12.2021 01:00 Zapomniane wigilijne potrawy - nasi dziadkowie je uwielbiali

Wigilia jest nawiązaniem do tradycji i korzeni. Celebrujemy ją zwykle, tak jak to robiły nasze mamy i babcie. Na stołach stawiamy zaś dania znane od pokoleń. Jednak niektóre wigilijne potrawy zostały już nieco zapomniane. Może warto do nich wrócić, by przypomnieć sobie dawne smaki i zaskoczyć gości?Potrawy wigilijne były u nas zawsze daniami postnymi. Zgodnie ze zwyczajem, przyrządzano je z najprostszych produktów, które są darami pól, lasów i wód. Mimo różnych zmian staramy się być wierni tej tradycji. Jednak niektóre potrawy regionalne są przyrządzane już bardzo rzadko i tylko w niektórych domach.

 Szybka zupa meksykańska
14.12.2021 01:00 Szybka zupa meksykańska

Szybka zupa meksykańska to pomysł na smaczną, pożywną i niezwykle aromatyczną zupę, idealną w chłodne i zabiegane dni. Zupa meksykańska z wieprzowiną, fasolą, kukurydzą, papryką i wieloma przyprawami smakuje doskonale. Poznaj przepis na szybką zupę meksykańską.Zupa meksykańska jest pyszną zupą rodem ze słonecznego Meksyku. Jest pikantna, prosta, pożywna, a kmin rzymski i majeranek doskonale ją uzupełniają. Zupę możesz ugotować na wodzie lub na rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia. Zupa meksykańska, mimo, iż zawiera fasolę i kukurydzę, jest lekkostrawna, właśnie za sprawą kminu i majeranku, które nie dość, że genialnie podbijają jej smak, to pozbywają się ciężkostrawnych związków zawartych w strączkach. Zupę podaj z bagietką lub nachosami. Meksyk słynie z pikantnych i mocno doprawionych dań. Przygotuj również domowe tacos z kurczakiem, idealne na pyszną i pożywną przekąskę.