Często gotujecie rosół? A zawsze wychodzi wam idealny? Jeśli nie, mamy dla was kilka przydatnych wskazówek. Powiemy wam na przykład, dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody. Gdy zobaczycie efekt, z pewnością zawsze będziecie tak robić.Rosół jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych zup. Choć jego przygotowanie jest proste, to jednak czasem coś może się nie udać. W wyniku tego rosół nie będzie klarowny czy esencjonalny. Spróbujemy więc temu zaradzić i sprawić, by ta zupa zawsze wychodziła wam doskonała.
W każdym domu rosół przyrządza się nieco inaczej, zgodnie z rodzinnymi przepisami, które nierzadko przechodzą z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler do swojego bulionu wykorzystuje gęsinę, która wprowadza silny mięsny smak i dużo tłuszczu. Możesz jeszcze bardziej wzmocnić rozgrzewające właściwości wywaru, wrzucając do niego nieco świeżego imbiru. Rosół z gęsi jest nieporównywalnie bardziej esencjonalny od zupy gotowanej na zwykłym kurczaku. Mięso z gęsi zawiera liczne pokłady tłuszczu, a ten, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku. Jeśli jednak jest go dla ciebie zbyt wiele, poczekaj, aż płyn ostygnie i ściągnij z wierzchu zestalony tłuszcz. Najlepsze kawałki mięsa, jak udka czy piersi, pozostaw do pieczenia i smażenia na inne potrawy. Do rosołu wykorzystaj podroby, szyje, skrzydełka i resztki, które pozostały po czyszczeniu i luzowaniu ptaka - czyli usuwaniu kości i chrząstek przed główną obróbką.
Zupa pomidorowa to zupa, którą znamy i lubimy wszyscy. Zupa ta wymaga jednak odpowiedniego przygotowania, aby miała doskonały kolor, aromat i smak. Jakie pomidory do zupy pomidorowej? Jak zrobić bulion? Jak ugotować perfekcyjną pomidorową i z czym ją podać? Poznaj najlepszy przepis na zupę pomidorową.Ugotowałeś zupę pomidorową, jednak nie miała pełnego, pomidorowego smaku lub była słabo doprawiona? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się w nim, jakie pomidorowy wybrać do zupy i jak je przygotować, czym doprawić zupę, czego do niej nie dodawać i jak zrobić idealny, esencjonalny wywar, który jest bazą do najsmaczniejszej pomidorowej. Zupa pomidorowa to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i bardzo rozgrzewająca. Podaj ją z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami, jak u babci, a będzie doskonała. Zupę ugotuj na specjalnie przygotowanym bulionie, a każdy będzie prosił o przepis.Jeśli chcesz zachwycić rodzinę doskonałym smakiem tradycyjnego krupniku- w tym artykule dowiesz się, na jakim mięsie najlepiej ugotować zupę, aby była idealna w smaku.
Brokuły są smacznym warzywem o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Będą pasowały do drugiego dania, sałatek czy makaronów. Możecie z nich zrobić również pyszną zupę krem. Kilka składników wystarczy, by wyczarować wyborną rozgrzewającą potrawę, idealną na zimowe chłody. Spróbujcie koniecznie. Proponowaliśmy wam już pyszną jajecznicę z brokułem i podpowiadaliśmy jak wykorzystać łodygę tego warzywa. Tym razem zdradzamy prosty przepis na rozgrzewającą zupę krem. Zrobicie ją w kilka chwil, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Zupa dyniowa z kurczakiem to pomysł na wyśmienitą zupę w tajskim stylu. Doprawiona imbirem, przyprawą curry, mlekiem kokosowym i sokiem z limonki jest bardzo aromatyczna i tak smaczna, że nie zamienisz już jej na tradycyjną zupę z dyni. Poznaj przepis na wyjątkową zupę dyniową z kurczakiem w orientalnym stylu.Znudziła Ci się klasyczna zupa dyniowa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zupa tajska dyniowa z kurczakiem spełni Twoje oczekiwania. Danie jest pożywne i bardzo aromatyczne. Zupa ma złożony smak- jest pikantna, słodka, słona z lekką nutą goryczki i odrobinę kwaskowata. Złożoność smaków kuchni tajskiej nazywana jest smakiem umami, czyli połączeniem wszystkich 5 znanych smaków. To właśnie umami sprawia, że każde danie orientalnej, tajskiej kuchni jest tak smaczne i doskonale doprawione. Zupę dyniową z kurczakiem ugotuj na bulionie warzywnym i podaj z posiekaną kolendrą, która jest jednym z podstawowych składników azjatyckiej kuchni. Jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, możesz zamienić ją na świeżą natkę pietruszki, która również doda zupie świeżości i ładnego, ziołowego aromatu.Ugotuj również tradycyjną zupę Tom Yum z krewetkami, kaffirem i pomidorami. Zupa jest bardzo esencjonalna i rozgrzewająca, jest idealna na obiad.
Kalafior gotowany to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych dań. Kalafior jest bardzo uniwersalny, dlatego też świetnie łączy się z innymi warzywami, rybami i mięsem. Jak gotować kalafior i z czym podawać? Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu kalafiora podczas gotowania?Kalafior to warzywo dostępne od połowy grudnia do końca kwietnia, w tym czasie warto więc wykorzystać jego cenne właściwości zdrowotne i wspaniały smak, aby stworzyć doskonałe dania. Mrożone różyczki kalafiora dostępne są przez cały rok, są równie smaczne, jednak głębokie mrożenie sprawia, że warzywo ma znacznie mniej antyoksydantów i witamin.Wiele osób rezygnuje jednak z gotowania kalafiora ze względu na jego bardzo intensywny i niezbyt przyjemny zapach, który ulatnia się podczas obróbki termicznej. Zapach siarki możesz jednak skutecznie zneutralizować, dodając do gotującej się wody łyżeczkę sody oczyszczonej lub pół szklanki mleka. Produkty te, oprócz poprawienia zapachu, sprawiają, że kalafior ma ładny, biały kolor.
Rosół będzie aromatyczny, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki w solidnych ilościach. Musisz go też długo gotować na małym ogniu. Jeśli jednak chcesz dodać mu więcej smaku, możesz sięgnąć po przyprawy. Dziś powiemy ci jak przygotować obłędną pastę z lubczyku do rosołu. Będzie ona cudowną alternatywą dla maggi. Większość osób z przypraw do rosołu dodają jedynie sól i pieprz. Niektórzy jeszcze sięgają po listek laurowy, czasem też po rozgrzewający imbir czy chilli. Wielu zwolenników ma też maggi. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest lubczyk. Ziele to można dodawać do rosołu podobnie jak natkę pietruszki. Jednak na jego bazie można też zrobić pastę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a pastę warto też wykorzystać do innych zup i potraw. W lodówce można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.
W Polsce topinambur, czyli korzeń widoczny na zdjęciu, nie jest zbyt popularnym warzywem, jednak można zastąpić nim inne popularne warzywo - ziemniaki. W smaku przypomina nieco połączenie kartofli i orzechów, zawiera dużo skrobi i przygotowuje się go tak samo, jak pyrki. Pysznie smakuje w wielu różnych daniach, lecz dzisiaj zaprezentujemy przepis na błyskawiczną zupę z topinamburem. Topinambur pochodzi z Ameryki Południowej, choć łatwość hodowania sprawiła, że zadomowił się w kuchniach całego świata. Jego gotowanie przeprowadzane jest w identyczny sposób, jak ziemniaków - należy jedynie pamiętać o skróceniu czasu gotowania o mniej więcej połowę, żeby topinambur całkowicie się nie rozpadł. Korzeń ten zawiera dużo inuliny, która normalizuje glikemie u chorych na cukrzycę typu 2, a także przyczynia się do zmniejszenia insulino oporności. Dużym atutem jest obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi.
Żurek jest aromatyczną i pożywną zupą, która doskonale smakuje przez cały rok. Zwykle podaje się go z jajkiem i kiełbasą. Dziś jednak zaprosimy was na wyborny żurek benedyktyński z niezwykłym, zadziwiającym dodatkiem. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca. Żurek obowiązkowo serwuje się u nas na wielkanocnym stole. Jednak zupa ta jest na tyle smaczna, że chętnie zjemy ją o każdej porze roku. Żurek można przygotować na wiele sposobów, jednak jego podstawę stanowią warzywa, przyprawy i wędzonka. Niektórzy dodają też do żurku suszone grzyby, chrzan czy czosnek, które nadają wywarowi ciekawego, głębokiego smaku. Zupę tę serwuje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem i kiełbasą. Jednak nasz żurek benedyktyński podamy z krojonym twarogiem. Choć brzmi to niezwykle, to żurek smakuje doskonale.
Tak klasyczna zupa, jak ogórkowa, bardzo silnie działa na wspomnienia, przypominając nostalgiczny smak szkolnych stołówek. W trakcie gotowania tego dania należy zachować szczególną uwagę przy kolejności dodawanych składników. Kiszone ogórki wraz z zalewą dodaje się na sam koniec. Zbyt wczesne wrzucenie ich do wywaru sprawi, że ziemniaki się nie ugotują. Zupa ogórkowa to idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo wolnego czasu na gotowanie. Wystarczy bowiem wrzucić większość składników na początku i wygotować je, aż będą miękkie. W efekcie zupa będzie treściwa, sycąca i wyjątkowo aromatyczna. Niestety z równie dużą łatwością można zniszczyć całą swoją pracę - potrzeba do tego jedynie jednej błędnej decyzji. Poniżej wyjaśniamy czego unikać w czasie robienia ogórkowej w taki sposób, aby cieszyć się najlepszą zupą za każdym razem.
Flaki wołowe to danie rodem z PRL-u, które w dalszym ciągu cieszy się ogromną popularnością. Aromatyczne flaczki na rosole to sycąca i smaczna zupa, którą przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób. Poznaj podstawowy przepis na flaki wołowe jak dawniej.Flaki wołowe to już tradycyjna, polska zupa, przygotowywana często przez nasze babcie. Flaki wołowe możesz jednak zrobić samodzielnie według podstawowego przepisu, aby wrócić do smaku dzieciństwa i ugotować danie jak u babi. Flaki podaj z kromką świeżego chleba lub bagietką.Tradycyjne flaki wołowe gotowane są na aromatycznym i rozgrzewającym rosole drobiowo-wołowym, aby dodać im mięso-warzywnego smaku. Do zupy dodaj również gałązkę lubczyku, który ma smak zbliżony do maggi, jednak nie zawiera soli i konserwantów. Całe danie koniecznie przygotuj również z suszonym majerankiem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.Kuchnia PRL-u to również wiele innych, smacznych dań. Jeśli szukasz pomysłu na potrawę jak dawniej, tu poznasz przepis na zimne nóżki, idealne jako zimna płyta na święta i większe uroczystości.
Rosół to tradycyjne, polskie danie, które najczęściej gotujemy na niedzielny, rodzinny obiad lub większe uroczystości. Idealny rosół ma wyraźny, mięsno-warzywny kolor i smak, a jego aromat wypełnia całą kuchnię już podczas gotowania. Jakie mięso dodać do rosołu? Jak zrobić idealny rosół?Rosół to jedna z zup, które wszyscy znamy i uwielbiamy. Esencjonalny wywar z warzyw, mięsa i ziół jest już tradycyjną potrawą kuchni polskiej. Teoretycznie wszyscy również wiemy, jak ugotować rosół, jednak nie zawsze wychodzi dokładnie taki, jakbyśmy oczekiwali. Wywar musi mieć wyraźny kolor i mocny smak i aromat. Jeśli ugotowałeś więc rosół, który nie ma koloru lub stracił się jego smak i zapach, ten artykuł jest idealny dla Ciebie. Wystarczy jeden, drobny błąd podczas gotowania lub brak jakiegoś składnika, aby rosół nie był już tak smaczny, jak być powinien. Sprawdź, jak ugotować idealny rosół na rodzinny obiad.
Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia- tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną, bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.
Zupa czosnkowa z jajkiem, grzankami i parmezanem to doskonały pomysł na rozgrzewającą i wzmacniającą zupę dla całej rodziny. Danie jest niezwykle aromatyczne, smaczne i niezwykle pożywne za sprawą jajek, grzanek i sera. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę czosnkową z jajkiem.Zupa czosnkowa z jajkiem to rewelacyjna zupa w chłodne, zimowe dni. Duża ilość czosnku działa jak naturalny antybiotyk, wzmacnia organizm i wspiera walkę z przeziębieniem i grypą. Zupę ugotuj na bulionie lub rosole. Esencjonalny wywar na bazie mięsa i warzyw dodatkowo rozgrzewa i nadaje zupie czosnkowej aromatu. Zupa czosnkowa najlepiej smakuje w towarzystwie wina, majeranku i tymianku. Jeśli poddusisz czosnek w winie z ziołami, zyska on rewelacyjny smak i będzie doskonałą bazą do całego dania. Nie zapomnij również o grzankach, jajku i parmezanie, których nie może zabraknąć w zupie.Jeśli lubisz pożywne i aromatyczne zupy- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę cebulową z grzankami, jak z francuskiej restauracji.
Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę. Jednak świetnie nadają się też na zupę. Zobaczcie, jak przygotować domową, babciną zupę ogórkową. Pożywna i wyraźna w smaku, jest w sam raz na zimę. Dobrze syci, ale też poprawia apetyt.Moda na kiszonki trwa. I taką modę, jak najbardziej warto propagować, bo to samo zdrowie. Kiszonki należą do tych przetworów, których wartość odżywcza jest nawet wyższa niż surowca. W czasie kiszenia nie tylko zwiększa się zawartość witaminy C, ale też powstaje kwas mlekowy, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy.Kiszonki najzdrowsze są, gdy jemy je na surowo. Jednak zupa przygotowana z ich dodatkiem ma niepowtarzalny smak i aromat. Kiszone warzywa po części zachowują też swoje walory zdrowotne. Warto więc skusić się na talerz takiej pysznej zupy.
Zupa krem z fasoli z puszki to pomysł na błyskawiczne danie dla całej rodziny. Delikatna, aromatyczna i pożywna zupa podana z chipsami z boczku i grillowaną papryką smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę krem z fasoli z puszki.Krem z białej fasoli z puszki jest jedną z prostych i szybkich zup, które wychodzą za każdym razem. Gęsty, pożywny krem oprószony szczypiorkiem z dodatkiem boczku i papryki skradnie serca wszystkim, nawet największym niejadkom.Zupę krem z fasoli zawsze gotuję na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu otrzymuję genialną w smaku zupę i nie marnuję jedzenia. Sekretem doskonałego smaku jest również podsmażenie marchewki, pietruszki i ziemniaków z przyprawami i ziołami na cebulce z masłem. Zupę doprawiam posiekanym szczypiorkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz ją również ugotować w bardziej meksykańskim stylu, z kolendrą i kminem rzymskim. Każda wersja smakuje rewelacyjnie i błyskawicznie zniknie z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na genialny krem z pieczonych pomidorów i papryki, idealny zarówno w chłodne, zimowe dni, jak i ciepłe, letnie popołudnia.
Jeśli w repertuarze na dziś przewidujesz zupę pomidorową, możesz przygotować ją w nowej wersji. Jest chłodno, więc błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem, będzie jak znalazł. Tak naprawdę wystarczy szczypta tej przyprawy, by zupa zmieniła swój charakter.Zupę pomidorową lubimy w każdej wersji. Jej wyraźny, kwaskowy smak świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jednak w zależności od sezonu, można ją przygotować z pomidorów świeżych lub przetworzonych. Podobnie jest z dodatkami — tak samo dobrze smakuje podana z ryżem, makaronem, jak i grzankami czy ptysiowym groszkiem.Dziś jednak postawimy na nieoczywistą przyprawę. Dodamy bowiem do zupy pomidorowej trochę chilli. Może być sproszkowane lub świeże. Każde sprawi, że zupa nabierze ostrości i będzie działać rozgrzewająco.
Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.
Czy planujecie jutro gotować rosół? Jeśli nie jesteście zachwyceni smakiem tego, który zwykle przyrządzacie, skorzystajcie ze sprawdzonej receptury. Podamy wam dziś najlepszy, kultowy przepis na rosół od samej Magdy Gessler. Jak można się spodziewać, ta zupa będzie wyjątkowo pyszna.Magdę Gessler większość osób kojarzy jako prowadzącą program Kuchenne Rewolucje. Jednak co by nie mówić, Magda Gessler zna się też na gotowaniu, bo sama jest właścicielką kilku renomowanych restauracji. Warto więc skorzystać z jej przepisów, by w domowym zaciszu przyrządzić specjały rodem z najpopularniejszych lokali.
Zupa paprykowa z pulpetami to pomysł na pyszne i niecodzienne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak i aromat, a gotowana na włoszczyźnie z ziemniakami jest również bardzo rozgrzewająca i pożywna. Zupę podaj z pulpecikami wieprzowymi, tak smakuje najlepiej. Poznaj przepis na zupę paprykową z pulpetami.Zupa paprykowa z pulpetami to jedna z moich ulubionych zup. Danie jest proste w przygotowaniu, pożywne, aromatyczne, a dodatek pulpecików sprawia, że wszyscy są oczarowani wyglądem i smakiem całej potrawy. Zupę oprósz ulubioną zieleniną, ja wykorzystałam posiekany szczypiorek.Sekretem najsmaczniejszej zupy paprykowej, jak i każdej innej zupy, jest podsmażenie na maśle wszystkich warzyw, również ziemniaków, dzięki czemu wydobędziesz cały smak i aromat. Do zupy paprykowej koniecznie dodaj również paprykę mieloną i pastę paprykową, które wzmocnią cały wywar. Pulpety przygotuj z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, dodaj do nich kajzerkę, zioła prowansalskie i cebulkę. Uformuj malutkie pulpeciki, które najpierw podsmaż na oleju, a następnie dodaj do zupy, aby delikatnie naszły smakiem zupy.Pulpeciki smakują wyśmienicie również jako dodatek do zupy pomidorowej i koperkowej. Tu poznasz przepis na zupę koperkową z klopsikami, idealną w upalne dni.
Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie. Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.
Masz ochotę na wyśmienity obiad, jak z tajskiej restauracji? Ugotuj prostą, ale wyśmienitą zupę tajską z mlekiem kokosowym, imbirem, curry i liśćmi kaffiru. Zupę przygotujesz z kilku składników w niecałą godzinę, a efekt zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Poznaj przepis na pyszną zupę tajską z mlekiem kokosowym. Uwielbiam kuchnię tajską za doskonałe połączenia smaków. Podstawą kuchni tajskiej jest mleko kokosowe, kaffir, limonka, imbir i wiele innych, orientalnych przypraw i składników. Kuchnia jest niezwykle bogata i według smaku umami, czyli połączenia wszystkich smaków, przygotujesz zarówno dania wegetariańskie, jak i drób, owoce morza i wołowinę.Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to również danie smaku umami. Zupa jest słodka, pikantna, lekko kwaśna i odrobinę słona i gorzkawa. Każdy smak jest wyczuwalny osobno i jednocześnie z innymi smakami, tworząc rewelacyjną, orientalną potrawę o niepowtarzalnym aromacie.Do zupy tajskiej koniecznie dodaj czerwoną pastę curry, imbir oraz liście kaffiru. Jeśli lubisz bardziej pikantny smak, dodaj więcej papryczki chili. Kurczaka pokrój na cienkie plastry. Zupę dopraw świeżą kolendrą, która genialnie uzupełnia smak całej potrawy. Danie możesz podać również z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.Ugotuj równie smaczną zupę tajską Tom Yum. Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym to tradycyjne danie tej bogatej, orientalnej kuchni.
Zupa borowikowa jest jedną z najsmaczniejszych zup grzybowych. Borowiki gotowane z włoszczyzną i suszonymi grzybami, oprószone tymiankiem i świeżą natką pietruszki tworzą niezwykle esencjonalny wywar, który zawsze znika błyskawicznie z talerzy. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę borowikową z ziemniakami. Zupa borowika jest jedną z moich ulubionych, sezonowych zup. Już od lipca możesz zbierać lub kupić pyszne grzyby, które występują w naszych lasach aż do listopada. Wykorzystaj sezon jak najlepiej i ugotuj zupę, która stanie się prawdziwym hitem kulinarnym i każdy poprosi Cię o przepis. Zupę borowikową wzmacniam suszonymi grzybami, ponieważ dodatkowo podbijają smak potrawy. W zupie nie może zabraknąć suszonego tymianki i zieleniny, które doskonale komponują się z każdym gatunkiem grzybów. Zupę możesz również ugotować na rosole z poprzedniego dnia.Borowiki wykorzystasz w kuchni również do przygotowania genialnego sosu grzybowego. Sos smakuje rewelacyjnie z plackami ziemniaczanymi, wieprzowiną, kaszą i makaronem.
Zastanawiacie się, jaką zupę ugotować na obiad? Jest chłodno, więc czas na pożywne dania. Podamy wam więc niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy. Zupa ta jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Dlatego od razu ugotujcie ją w większej ilości. Mało która zupa jest tak pożywna, jak krupnik. Nie dość, że gotuje się ją na mięsnym wywarze, to jeszcze wzbogaca warzywami i kaszą. Dzięki temu talerzem krupniku można się naprawdę najeść. Dziś zaprezentujemy wam przepis Karola Okrasy na wyśmienity krupnik. Znany kucharz jest niewątpliwym wielbicielem polskiej kuchni, ale lubi czasami wpleść do potraw jakiś nieoczywisty składnik. Nie tym razem. Ten przepis jest dość klasyczny, więc przypadnie do gustu większości z was.
Zupa ogórkowa jest doskonałym daniem zwłaszcza na chłodne dni. Świetnie syci i jest pożywna. Dziś spróbuj wybornej ogórkowej z podsmażanymi na maśle ogórkami. Ma niebywały smak, więc jeśli raz ją tak przygotujesz, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu. Kwaśne zupy są w Polsce bardzo lubiane. Oprócz zupy ogórkowej należy do nich także kapuśniak i żurek. Te zupy mają wyrazisty smak, są sycące i dobrze wpływają na nasz przewód pokarmowy. Ponadto poprawiają też apetyt. Są więc idealne na chłody i dla niejadków.
Zupa rybna z pstrąga na mleku kokosowym to propozycja na zupę w nieco orientalnym stylu. Danie ma doskonały smak, jest lekko słodka o wyraźnej nucie włoszczyzny, imbiru i soku z limonki. Poznaj przepis na jedną z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych zup rybnych, czyli zupę rybną z pstrąga.Zupę rybną z pstrąga uwielbia cała moja rodzina. pstrąg jest bardzo delikatną rybą, która doskonale łączy się z wywarem warzywnym, słodkim mlekiem kokosowym i kwaśną limonką. Do zupy dodaję również szpiczastą paprykę czerwoną oraz pomidorki koktajlowe. Całe danie doprawiam imbirem, pieprzem cytrynowym i solą.Zupa rybna z pstrąga jest tak prostą i szybką zupą, że wychodzi za każdym razem. Przed gotowaniem dania oczyść dokładnie pstrąga i pozbądź się twardej skóry i ości, dzięki czemu jedzenie nie będzie problematyczne. Obrane kawałki surowego pstrąga dodaj pod sam koniec gotowania. Ryba potrzebuje dosłownie kilku minut, aby ugotować się w zupie. Jeśli lubisz delikatną zupę rybną, tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z łososiem.
Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to pomysł na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Zupa jest idealna nawet w najbardziej zabiegane dni, jest pożywna, gęsta i posmakuje każdemu smakoszowi. Poznaj przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli na boczku i bulionie warzywnym. Zupa fasolowa jest jedną z tych zup, które można gotować i jeść naprawdę często. Fasola czerwona gotowana z ziemniakami na boczku wędzonym, bulionie i doprawiona kminem, majerankiem i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wychodzi za każdym razem. Dodatkowym plusem potrawy są proste składniki, które bez problemu kupisz w każdym sklepie.Zupa fasolowa z czerwonej fasoli to również tanie i szybkie danie, które przygotujesz w zaledwie 40 minut. Do zupy dodaj bulion warzywny, który urozmaici jej smak i sprawi, że zupa będzie bardzo aromatyczna. Zupę fasolową podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak smakuje najlepiej.Fasola czerwona to również wyśmienity dodatek wielu innych dań i zup. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować potrawę rodem ze słonecznego Meksyku, czyli zupę meksykańską z fasolą i kukurydzą.
Szukasz pomysł na aromatyczną i smaczną zupę dla całej rodziny? Ugotuj zupę chrzanową z boczkiem, zupa jest gęsta, a podana z jajkiem i chipsami z boczku wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę chrzanową z boczkiem.Zupa z tartym chrzanem to pomysł nie tylko na pyszny, świąteczny obiad, ale również na doskonałe danie w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta, kremowa, o wyraźnym, chrzanowym smaku i wyczuwalnej nucie suszonego majeranku. Zupę chrzanową ugotuj na bulionie warzywnym, aby miała jeszcze lepszy smak i aromat. Przed dodaniem świeżego, tartego chrzanu do wywaru, sparz go wrzątkiem, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki. Zupę podaj z chipsami z boczku, które również przygotujesz błyskawicznie.Ugotuj równie smaczną i niezwykłą zupę- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę serową z mięsem mielonym, idealną na rozgrzewający i pożywny obiad.