Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Szybki deser bez pieczenia
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute

Galaretkowiec jest szybkim deserem. Wersję bez żelatyny przygotujecie w mniej niż 15 minut, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednego łasucha. U mnie w domu znika ekspresowo. Wszyscy go uwielbiają.
 

Zachwycającego galaretkowca zrobisz bez żelatyny

Zamiast żelatyny — wymagającej uważnej pracy i czasu do stężenia — wykorzystamy agar-agar. Roślinny składnik tężeje bardzo szybko, więc deser przygotujecie ekspresowo. Masa z owocami będzie zaś pyszna i wprost rozpłynie się w ustach.

Składniki:

  • 8 g proszku agar-agar
  • 50 ml wody
  • 350 ml mleka
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 2 kiwi
  • 3 mandarynki
  • 1 grejpfrut
  • garść malin lub borówki amerykańskiej

Dzięki agar-agar w szybkim deserze możemy wykorzystać kiwi, które utrudnia zastyganie żelatyny. Oczywiście możecie wybrać dowolne owoce — podaliśmy tylko kilka propozycji. Jak wygląda wykonanie szybkiego deseru? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Agar-agar szybko zastyga.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute
Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Koleżanka zdradziła mi lepszy patent, nigdy bym na to nie wpadła

Jak zrobić galaretkowca bez żelatyny?

Zaczynam od oczyszczenia owoców i pokrojenia na mniejsze kawałki tych, którego tego wymagają. Część układam na dnie naczynia żaroodpornego, delikatnie dociskając je, by się przykleiły.

W dużym garnku podgrzewam agar-agar z wodą. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewam mleko oraz mleko skondensowane. Kontynuuję podgrzewanie przez 2 minuty, cały czas mieszając zawartość garnka, by nie przywarła.

Zdejmuję z ognia i dodaję jogurt. Łączę składniki i wrzucam do nich owoce. Całość przekładam do przygotowanej formy. Starannie wyrównuję wierzch galaretkowca i odstawiam go do całkowitego ostygnięcia. 

Jak podać galaretkowca?

Szybki deser musi zostać schłodzony. Galaretkowiec zrobiony na agar-agar stężeje o wiele szybkiej niż tradycyjny, lecz chwili czasu też będzie potrzebował. Można go wstawić do lodówki.

U mnie w domu zajadamy go dodatków, choć bita śmietana czy sos czekoladowy będą świetną dekoracją i urozmaiceniem. Sprawdźcie też inne smakołyki z owocami. Deser malinowy z galaretką czy śliwki pod kruszonką są fantastyczne.

Galaretkowiec jest pyszny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute