Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza kasza do krupniku. Jęczmienna nie może się z nią równać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.12.2024 20:01

To najlepsza kasza do krupniku. Jęczmienna nie może się z nią równać

krupnik
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Kaszę stosujemy w zupach zupełnie machinalnie, nie myśląc ani o tym, jak świetny to pomysł, ani o wyborze tego, jaką dodamy. Tymczasem rodzaj użytej kaszy radykalnie zmienia oblicze zupy. Warto więc przemyśleć nasze wybory.

Kasza w zupie

Nazwa krupniku pochodzi od słowa krupa, którym po staropolsku określano właśnie kaszę. W bogactwie polskich zup te oparte na kaszy powinny zajmować miejsce szczególne. Oddają najbardziej to, jak kiedyś się jadało i jak dzisiaj jadać by można. W końcu esencjonalna i pełna smaku, gęsta od kaszy zupa może stanowić cały posiłek, a dodatkowo być zawsze w pogotowiu przeciw prześladującemu nas głodowi.

Słowo krupnik nie wskazuje jednak, jakiej kaszy należy użyć. Najczęściej chyba sięgamy po tę tradycyjną jęczmienną. Inni decydują się na jaglaną. Jednak wśród kasz przyrządzanych z jęczmienia właśnie jest jedna szczególna. Jest nią pęczak.

pęczak surowy
fot. Canva
sztućce
Sztućce na święta będą lśnić jak nowe. Ten patent jest hitem

Krupnik z pęczakiem

Pęczak to rzeczywiście kasza inna niż wszystkie. W porównaniu do gryczanych czy jaglanych sprawdza się w dużo większej palecie dań. Świetnie wygląda nawet w sałatkach. Kilka lat temu karierę robiło nawet słowo pęczotto, oznaczające danie z pęczaku naśladujące risotto – co chyba najpełniej demonstruje wszechstronność tej kaszy. Wypróbujmy jej zatem w przepisie na krupnik.

Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • 2 żeberka wieprzowe
  • 1 szklanka pęczaku
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka z nacią
  • Kawałek selera
  • 10-15 cm białej części pora
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól i pieprz

Doskonały krupnik

Mięso zalewamy 2-2,5 l zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, po czym zmniejszamy ogień. Dodajemy 3-4 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.

Kaszę płuczemy na sitku, odsączamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą do smaku i gotujemy, aż mięso będzie miękkie, mieszając kaszę od czasu do czasu. Następnie mięso wyjmujemy.

Marchewkę kroimy w plasterki, a pietruszkę i seler na kilka kawałków. Razem z porem dodajemy warzywa do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

W międzyczasie obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę, a następnie dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze raz do smaku. Gotujemy przez kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

W razie potrzeby do zupy dolewamy teraz wody. Kurczaka kroimy w kostkę, żeberka oddzielamy od kości i wrzucamy z powrotem do zupy. Nać pietruszki siekamy i dodajemy pod koniec gotowania. Jeszcze raz przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na obiad z kapusty i kiełbasy i bezmięsne kotlety mielone.

krupnik w miseczce
fot. Canva