Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.08.2022 11:01

Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa

Ewa Wachowicz, szaszłyki z grilla
Pawel Wodzynski/East News, canva/Magone

Ewa Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa, bo przygotowuje je z mięsa mielonego. Zawsze dodaje do masy szczyptę esencjonalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalnego smaku. Szaszłyki wychodzą soczyste, aromatyczne i przepyszne.

Co grillujemy najczęściej? Karkówkę, kaszankę, skrzydełka. Rzadko kiedy są to szaszłyki, mimo że ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko pokroić mięso, przyprawić i nadziać na drewniane szpilki. Ewa Wachowicz posunęła się nawet dalej i proponuje przygotować szaszłyki, do których wcale nie musicie kroić mięsa.

Wachowicz robi bowiem szaszłyki z mięsa mielonego. A tajemnicą ich smaku są niezwykłe przyprawy — cynamon, kminek i ostra papryka. Po wyrobieniu mięsa masą trzeba tylko oblepić patyczki do szaszłyków i upiec.

Przepis Ewy Wachowicz na szaszłyki z grilla

Składniki:

  • 60 dag mielonej wieprzowiny

  • 1 cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 1 jako

  • cynamon

  • ostra, mielona papryka

  • mielony kminek

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie szaszłyków z grilla

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na małych oczkach. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj. Dodaj do mięsa razem z cebulą.

Do mielonego mięsa dodaj też jajko, po dużej szczypcie cynamonu, papryki, kminku, pieprzu i soli. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Dłonią nabieraj porcje mięsnej masy i oblepiaj nią patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Szaszłyki posmaruj olejem, połóż na ruszcie grilla i piecz 10 minut, co jakiś czas obracając, by równomiernie się zrumieniły. Potem podnieś ruszt wyżej i podgrzewaj szaszłyki 5 minut.

Wskazówka:

Drewniane patyczki do szaszłyków przed nadzianiem na nie mięsa warto namoczyć w wodzie. Dzięki temu drewno nie zwęgli się w czasie pieczenia na grillu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na grillowane szaszłyki z kurczakiem i cukinią, a także przepis na szaszłyki z ziemniakami.

mięso mielone
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ewa Wachowicz