Smakosze.pl
Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą

canva/rlat

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny

3 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapiekanka ziemniaczana jest smakowitym i sycącym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny. Jeżeli po całym weekendzie grillowania została wam kiełbasa, ten przepis pozwoli wam ją zagospodarować. Koniecznie sprawdźcie — ser wspaniale podkreśla aromat kiełbasy z cebulką oraz ziemniaków.

Zapiekanki przygotować można z wielu różnych składników. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ziemniaczany specjał z warzywami. Podpowiadaliśmy też jak ją zrobić z mięsem mielonym.

Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla?

Czy trzeba nacinać kiełbasę na grilla? Odpowiedź nie jest taka oczywista

CZYTAJ DALEJ

Tym razem przedstawiamy pyszny sposób, który pozwoli wam wykorzystać kiełbasę z grilla. Jeśli nie macie jej pod ręką — nic straconego. Możecie ją po prostu podsmażyć na patelni i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300-400 g kiełbasy z grilla np. śląskiej

  • 2 średnie cebule

  • 125 g wybranego sera żółtego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 jajo

  • 300 ml śmietany 18%

  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i zgrubnie siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, podsmażamy kiełbasę. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Następnie układamy w nim ziemniaki. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i wykładamy cebulę wraz z kiełbasą.

W osobnej misce łączymy jajko ze śmietaną, gałka muszkatołową, pieprzem i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Przygotowaną mieszanką polewamy zapiekankę. Pieczemy ją przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki wedle uznania.

Kiełbasę z grilla można dodać do zapiekanki

Kiełbasę z grilla można dodać do zapiekanki

Źródło zdjęcia: canva/naito8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >