Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny

Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą
canva/rlat

Zapiekanka ziemniaczana jest smakowitym i sycącym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny. Jeżeli po całym weekendzie grillowania została wam kiełbasa, ten przepis pozwoli wam ją zagospodarować. Koniecznie sprawdźcie — ser wspaniale podkreśla aromat kiełbasy z cebulką oraz ziemniaków.

Zapiekanki przygotować można z wielu różnych składników. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ziemniaczany specjał z warzywami. Podpowiadaliśmy też jak ją zrobić z mięsem mielonym.

Tym razem przedstawiamy pyszny sposób, który pozwoli wam wykorzystać kiełbasę z grilla. Jeśli nie macie jej pod ręką — nic straconego. Możecie ją po prostu podsmażyć na patelni i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300-400 g kiełbasy z grilla np. śląskiej

  • 2 średnie cebule

  • 125 g wybranego sera żółtego

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 1 jajo

  • 300 ml śmietany 18%

  • po pół łyżeczki tymianku i majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki do podania

  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i zgrubnie siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, podsmażamy kiełbasę. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Następnie układamy w nim ziemniaki. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i wykładamy cebulę wraz z kiełbasą.

W osobnej misce łączymy jajko ze śmietaną, gałka muszkatołową, pieprzem i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Przygotowaną mieszanką polewamy zapiekankę. Pieczemy ją przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki wedle uznania.

Kiełbasę z grilla można dodać do zapiekanki
Kiełbasę z grilla można dodać do zapiekanki

Źródło zdjęcia: canva/naito8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis