Wyborna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą. Tani obiad dla całej rodziny
Zapiekanka ziemniaczana jest smakowitym i sycącym daniem, idealnym na obiad dla całej rodziny. Jeżeli po całym weekendzie grillowania została wam kiełbasa, ten przepis pozwoli wam ją zagospodarować. Koniecznie sprawdźcie — ser wspaniale podkreśla aromat kiełbasy z cebulką oraz ziemniaków.
Zapiekanki przygotować można z wielu różnych składników. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ziemniaczany specjał z warzywami. Podpowiadaliśmy też jak ją zrobić z mięsem mielonym.
Tym razem przedstawiamy pyszny sposób, który pozwoli wam wykorzystać kiełbasę z grilla. Jeśli nie macie jej pod ręką — nic straconego. Możecie ją po prostu podsmażyć na patelni i dalej postępować zgodnie z instrukcją.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą
Składniki:
1 kg ziemniaków
300-400 g kiełbasy z grilla np. śląskiej
2 średnie cebule
125 g wybranego sera żółtego
1 pęczek szczypiorku
1 jajo
300 ml śmietany 18%
po pół łyżeczki tymianku i majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki do podania
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plastry. Gotujemy je w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i zgrubnie siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, podsmażamy kiełbasę. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Następnie układamy w nim ziemniaki. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem i wykładamy cebulę wraz z kiełbasą.
W osobnej misce łączymy jajko ze śmietaną, gałka muszkatołową, pieprzem i startym na tarce o większych oczkach serem żółtym. Przygotowaną mieszanką polewamy zapiekankę. Pieczemy ją przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki wedle uznania.
Źródło zdjęcia: canva/naito8
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste placki ziemniaczane z kaszą manną. 1 trik sprawi, że nie ściemnieją
Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
Najgorsze błędy popełniane podczas grillowania. Koniecznie się ich wystrzegaj
Źródło: przyslijprzepis