Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy, że wsypię mąkę do wrzątku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.04.2024 09:08

Wystarczy, że wsypię mąkę do wrzątku. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania

sypanie mąki na wrzątek
fot. facebook.com/cookrate-polska

Wiele jadanych na co dzień na świecie odmian pieczywa to szybkie, proste w przygotowaniu placki. Oto jeden z przepisów na tego typu pieczywo, które świetnie sprawdzi się na śniadanie z dowolnymi dodatkami. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i wymaga wyłącznie patelni. Czytaj dalej, a sama się przekonasz.

Szybkie placki na śniadanie

Metoda przygotowania chleba, którą tu stosujemy, może z początku zadziwiać. Przywykliśmy, że do ciasta chlebowego używa się letniej wody. To dlatego, że w niej najlepiej czują się drożdże.

To jednak ciasto bez drożdży. Co więcej – bez żadnego składnika, który pozwala mu wyrosnąć. Za to dzięki temu, że pieczemy je na patelni, dobrze się napowietrza i wyrasta na lekki, cienki chlebek.

mąka.jpg
fot. Canva/YelenaYemchuk
Pokrój cytrynę w plastry i wbij w nią goździki. Pożegnasz powszechny problem, zanim pojawi się na dobre

Chleb z patelni

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate.Polska, gdzie taki chleb zaprezentowany jest w towarzystwie sosu tzatziki, czyli czosnkowego jogurtu ze startym ogórkiem. Polecamy też inne kombinacje, jak na przykład pastę jajeczną.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pieczemy placki śniadaniowe

Na głębokiej patelni zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Mieszamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia, a następnie wsypujemy na patelnię mąkę i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do miseczki, ugniatamy, aż będzie jednolite i odstawiamy do odpoczynku na 15 minut. Po tym czasie dzielimy je na połowy, posypujemy mąką, formujemy małe bochenki i znów odstawiamy do odpoczynku. Następnie dzielimy każdy bochenek na cztery części. 

Znów pozwalamy im kilka minut odpocząć, a następnie rozwałkowujemy na placki grubości 3-4 mm. Aby były bardziej foremne, możemy wyciąć je np. miseczką. Placki pieczemy na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się na nich charakterystyczne rumiane plamy.

Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wegetariański fit krupnik Anny Lewandowskiej.

gotowe placki.jpg
fot. facebook.com/cookrate-polska