Chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku pieczone ziemniaki w jogurtowej marynacie
Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle gotujemy je w wodzie, czasami robimy z nich frytki. Dziś proponujemy wam jednak ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie. Są chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku. Smakują lepiej niż ziemniaki gotowane i są o wiele mniej kaloryczne niż frytki.
Potrawy z piekarnika mają wiele zalet. Apetycznie się przyrumieniają, mimo że dodaje się do nich niewiele tłuszczu. Poza tym są proste do przygotowania, bo danie robi się samo.
Jeśli mowa o pieczonych ziemniakach można je przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je piec w całości, krojone na połówki, w ćwiartki lub plasterki. Jeśli są w postaci ćwiartek lub większe, można je wcześniej podgotować. Dzięki temu skróci się czas ich pieczenia.
Po drugie ziemniaki można przyprawić według własnych upodobań. My proponujemy też dodać do nich jogurt, dzięki któremu zyskają ciekawszy smak, aksamitną konsystencję i ładnie się przyrumienią.
Chrupiące z wierzchu i aksamitne w środku pieczone ziemniaki w jogurtowej marynacie
Składniki:
1 kg ziemniaków
sól
2 łyżki oleju
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
słodka i ostra mielona papryka
pieprz
curry lub mielony kminek
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki obierz, opłucz. Każdy przekrój na cztery lub jeśli jest duży na osiem części. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj je na półmiękko.
Ziemniaki odcedź. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz je papryką, pieprzem i curry lub kminkiem. Polej jogurtem z czosnkiem, delikatnie wymieszaj.
Naczynie z ziemniakami wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C. Ziemniaki piecz ok. 20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na przygotowanie ziemniaków. Zobacz, jak ugotować ziemniaki na parze, a także jak zrobić ziemniaki po niemiecku.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujzprezesem