Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.03.2023 19:12

Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli

pokazała, jak zrobić golasy na obiad
Screeny z filmów pochodzą z kanału arbuzazuza_ na TikToku

Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Jednak są jeszcze lepsze opcje. Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Dodaj do nich surowe, starte ziemniaki, jajko i mąkę. Gotowe golasy podaj z serem, cebulą i szczypiorkiem. Zapomniane danie zachwyci każdego smakosza.

Zapomnij o kopytkach. Golasy są jeszcze smaczniejsze

Kopytka robimy z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Pyszną alternatywą dla kultowej potrawy są golasy, czyli kluski z ugotowanych i surowych ziemniaków. Są proste w przygotowaniu, smaczne i chrupiące.

Golasy po ugotowaniu smażymy na maśle, dzięki czemu będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i staną się jeszcze smaczniejsze. Kluski podajemy z przyrumienioną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i serem. 

Do golasów doskonale pasuje biały twaróg naturalny, kozi ser i bryndza. Koniecznie stwórz swój ulubiony zestaw. Danie jest pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału arbuzazuza_ na TikToku.

Nikt nie podaje chałki jak Maryla Rodowicz. Niewiarygodne co z nią robi

Przepis na kluski z surowych i gotowanych ziemniaków

Składniki na ciasto:

  • 500 g surowych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • 400 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • duża cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek
  • twaróg naturalny, bryndza lub kozi ser

 

 

Jak zrobić golasy na obiad? Danie zachwyci każdego

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. Surowe warzywa obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody. Wsyp łyżeczkę soli, pieprz i wymieszaj. W misce wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki. 

Wbij jajko, wsyp mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Masę podziel na 2 części i z każdej z nich zrób rulon. Podziel nożem tak, jak kopytka, odstaw. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.

Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przyrumień na maśle. Gotowe golasy przełóż na talerz. Oprósz zeszkloną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i kawałkami ulubionego sera.

Magda Gessler zdradziła przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Będą gotowe błyskawicznie.

@arbuzazuza_ Golasy 🇵🇱👩🏼‍🍳 500g gotowanych ziemniaków 500g surowych ziemniaków Sól i pieprz do smaku Jajo 400g mąki pszennej 2 łyżki masła Szczypior Twaróg Cebula #kuchniapolska #golasy #ziemniak #ziemniaki ♬ W MOIM OGRÓDECKU X DRILL - typo g