Żadne kopytka. Te kluski są 100 razy lepsze, prawie wszyscy o nich zapomnieli
Kopytka to klasyk polskiej kuchni. Jednak są jeszcze lepsze opcje. Zostały Ci ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia? Dodaj do nich surowe, starte ziemniaki, jajko i mąkę. Gotowe golasy podaj z serem, cebulą i szczypiorkiem. Zapomniane danie zachwyci każdego smakosza.
Zapomnij o kopytkach. Golasy są jeszcze smaczniejsze
Kopytka robimy z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Pyszną alternatywą dla kultowej potrawy są golasy, czyli kluski z ugotowanych i surowych ziemniaków. Są proste w przygotowaniu, smaczne i chrupiące.
Golasy po ugotowaniu smażymy na maśle, dzięki czemu będą miały złocistą, chrupiącą skórkę i staną się jeszcze smaczniejsze. Kluski podajemy z przyrumienioną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i serem.
Do golasów doskonale pasuje biały twaróg naturalny, kozi ser i bryndza. Koniecznie stwórz swój ulubiony zestaw. Danie jest pyszną propozycją na obiad dla całej rodziny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału arbuzazuza_ na TikToku.
Nikt nie podaje chałki jak Maryla Rodowicz. Niewiarygodne co z nią robiPrzepis na kluski z surowych i gotowanych ziemniaków
Składniki na ciasto:
- 500 g surowych ziemniaków
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
- 400 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- duża cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- twaróg naturalny, bryndza lub kozi ser
Jak zrobić golasy na obiad? Danie zachwyci każdego
Ugotowane, ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę. Surowe warzywa obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Odlej nadmiar wody. Wsyp łyżeczkę soli, pieprz i wymieszaj. W misce wymieszaj surowe i ugotowane ziemniaki.
Wbij jajko, wsyp mąkę i wyrabiaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Masę podziel na 2 części i z każdej z nich zrób rulon. Podziel nożem tak, jak kopytka, odstaw. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną.
Następnie wyjmij je łyżką cedzakową i przyrumień na maśle. Gotowe golasy przełóż na talerz. Oprósz zeszkloną cebulą, posiekanym szczypiorkiem i kawałkami ulubionego sera.
Magda Gessler zdradziła przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Szukasz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Będą gotowe błyskawicznie.