Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa
Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.
Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.
Przepis na oryginalne gruszki w zalewie
Składniki:
2 kg twardych gruszek
1 litr wody
2 szklanki cukru
sok z jednej cytryny
łyżeczka goździków
Jak przygotować pyszne gruszki z zalewie słodko-kwaśnej
Owoce na gruszki w zalewie umyj i obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, a potem ponownie na pół. Z pokrojonych gruszek usuń gniazda nasienne.
W garnku przygotuj marynatę do gruszek w zalewie. Zagotuj wodę z goździkami, następnie dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny, zależnie od preferencji smakowych.
Dobrze doprawioną zalewę gotuj przez kolejne 10-15 minut. Dołóż gruszki i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut od momentu wrzucenia owoców do garnka. Następnie z płynu usuń goździki, a gruszki przekładaj do przygotowanych wyparzonych i suchych słoików.
Ułożone w słoikach owoce zalej syropem z garnka. Słoiki z gruszkami w zalewie dobrze zakręć. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Słoiki odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wypróbuj ten pyszny przepis na marynowane patisony. Mamy recepturę na klasyczne gruszki w zalewie octowej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania
Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach