Smakosze.pl

Canva / zeleno

Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.

Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.

Przepis na oryginalne gruszki w zalewie 

Składniki:
  • 2 kg twardych gruszek

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki cukru

  • sok z jednej cytryny

  • łyżeczka goździków

Jak przygotować pyszne gruszki z zalewie słodko-kwaśnej

Owoce na gruszki w zalewie umyj i obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, a potem ponownie na pół. Z pokrojonych gruszek usuń gniazda nasienne.

W garnku przygotuj marynatę do gruszek w zalewie. Zagotuj wodę z goździkami, następnie dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny, zależnie od preferencji smakowych.

Dobrze doprawioną zalewę gotuj przez kolejne 10-15 minut. Dołóż gruszki i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut od momentu wrzucenia owoców do garnka. Następnie z płynu usuń goździki, a gruszki przekładaj do przygotowanych wyparzonych i suchych słoików.

Ułożone w słoikach owoce zalej syropem z garnka. Słoiki z gruszkami w zalewie dobrze zakręć. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Słoiki odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wypróbuj ten pyszny przepis na marynowane patisony . Mamy recepturę na klasyczne gruszki w zalewie octowej .

Canva / haoliang
Canva / haoliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >