Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 21.09.2022 22:35

Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa

gruszki marynowane
Canva / zeleno

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.

Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.

Przepis na oryginalne gruszki w zalewie 

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki cukru

  • sok z jednej cytryny

  • łyżeczka goździków

Jak przygotować pyszne gruszki z zalewie słodko-kwaśnej

Owoce na gruszki w zalewie umyj i obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, a potem ponownie na pół. Z pokrojonych gruszek usuń gniazda nasienne.

W garnku przygotuj marynatę do gruszek w zalewie. Zagotuj wodę z goździkami, następnie dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny, zależnie od preferencji smakowych.

Dobrze doprawioną zalewę gotuj przez kolejne 10-15 minut. Dołóż gruszki i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut od momentu wrzucenia owoców do garnka. Następnie z płynu usuń goździki, a gruszki przekładaj do przygotowanych wyparzonych i suchych słoików.

Ułożone w słoikach owoce zalej syropem z garnka. Słoiki z gruszkami w zalewie dobrze zakręć. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Słoiki odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wypróbuj ten pyszny przepis na marynowane patisony. Mamy recepturę na klasyczne gruszki w zalewie octowej.

Canva / haoliang
Canva / haoliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: