Smakosze.pl
gruszki marynowane

Canva / zeleno

Zapomnij o tradycyjnych gruszkach w occie. Teraz króluje inna zalewa

21 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej są oryginalnym i intrygującym pomysłem na zimowe przetwory. Tak zamarynowane owoce doskonale sprawdzają się jak dodatek do mięsa, można tez wykorzystać je jako kompot lub zwyczajnie zajadać prosto ze słoika. Nieco korzenny posmak goździków w połączeniu ze słodkim syropem przełamanym odrobiną soku z cytryny jest znakiem rozpoznawczym tych pysznych gruszek w zalewie.

Do przygotowania gruszek w zalewie najlepiej wybrać te dość twarde i niezbyt duże. Miękkie owoce mogą się rozgotować, przez co finalna zawartość słoików będzie miała niezbyt przyjemną teksturę. Takie rozgotowane gruszki będą również zwyczajnie niesmaczne.

placki ziemniaczane

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na oryginalne gruszki w zalewie 

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki cukru

  • sok z jednej cytryny

  • łyżeczka goździków

Jak przygotować pyszne gruszki z zalewie słodko-kwaśnej

Owoce na gruszki w zalewie umyj i obierz ze skórki. Każdą przekrój na pół, a potem ponownie na pół. Z pokrojonych gruszek usuń gniazda nasienne.

W garnku przygotuj marynatę do gruszek w zalewie. Zagotuj wodę z goździkami, następnie dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Spróbuj, ewentualnie dodaj więcej cukru lub soku z cytryny, zależnie od preferencji smakowych.

Dobrze doprawioną zalewę gotuj przez kolejne 10-15 minut. Dołóż gruszki i gotuj jeszcze ok. 4-5 minut od momentu wrzucenia owoców do garnka. Następnie z płynu usuń goździki, a gruszki przekładaj do przygotowanych wyparzonych i suchych słoików.

Ułożone w słoikach owoce zalej syropem z garnka. Słoiki z gruszkami w zalewie dobrze zakręć. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut w garnku wyłożonym czystą ściereczką. Słoiki odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej a następnie przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Wypróbuj ten pyszny przepis na marynowane patisony. Mamy recepturę na klasyczne gruszki w zalewie octowej.

Canva / haoliang

Canva / haoliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >