Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

Banany z ekouprawy
canva/barmalini

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk.

Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana.

Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Przepis na szarpaną wołowinę z banana

Składniki:

  • 1 spory banan

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy

  • przyprawy w ilości do smaku: papryka słodka wędzona, pieprz, sól, cukier

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Banana dokładnie myjemy i zdejmujemy z niego skórkę. Owoc zamrażamy — do przygotowania dania potrzebna nam będzie jedynie jego zewnętrzna warstwa. Skórkę skubiemy widelcem tak, aby uzyskać „poszarpane kawałki".

Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, łącząc je dokładnie. Zanurzamy z niej bananową skórkę i pozostawiamy na minimum pół godziny. Im więcej czasu spędzi ona w marynacie, tym bardziej intensywny będzie smak.

Zamarynowaną „wołowinę" smażymy na patelni na złocisty kolor. Podajemy w bułce z sałatą oraz plastrami pomidora i kiszonego ogórka lub jako dodatek do sałatki. Smacznego.

Polecamy inne nasze przepisy na bezmięsne potrawy. Z tego przepisu przyrządzicie pyszne flaczki z boczniaków. Tu natomiast znajdziecie recepturę na kotlety z buraka i kaszy.

Skórka od banana
Skórka od banana może być wykorzystana w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram