Smakosze.pl
Banany z ekouprawy

canva/barmalini

Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów

6 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk.

Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana.

Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Naleśniki z mąki kasztanowej Anny Lewandowskiej

Nietypowe naleśniki Anny Lewandowskiej - główny składnik zadziwia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szarpaną wołowinę z banana

Składniki:

  • 1 spory banan

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka ostrego ketchupu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy

  • przyprawy w ilości do smaku: papryka słodka wędzona, pieprz, sól, cukier

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Banana dokładnie myjemy i zdejmujemy z niego skórkę. Owoc zamrażamy — do przygotowania dania potrzebna nam będzie jedynie jego zewnętrzna warstwa. Skórkę skubiemy widelcem tak, aby uzyskać „poszarpane kawałki".

Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, łącząc je dokładnie. Zanurzamy z niej bananową skórkę i pozostawiamy na minimum pół godziny. Im więcej czasu spędzi ona w marynacie, tym bardziej intensywny będzie smak.

Zamarynowaną „wołowinę" smażymy na patelni na złocisty kolor. Podajemy w bułce z sałatą oraz plastrami pomidora i kiszonego ogórka lub jako dodatek do sałatki. Smacznego.

Polecamy inne nasze przepisy na bezmięsne potrawy. Z tego przepisu przyrządzicie pyszne flaczki z boczniaków. Tu natomiast znajdziecie recepturę na kotlety z buraka i kaszy.

Skórka od banana

Skórka od banana może być wykorzystana w kuchni

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >