Zaskakujący przepis na szarpaną wołowinę z bananów
Sposobów na przygotowanie potraw typowo mięsnych ze składników roślinnych jest wiele. Jedną z opcji jest szarpana wołowina wykonana ze skórki od banana. Odpowiednie przyprawy nadadzą jej wyjątkowego smaku. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten wyjątkowy smakołyk.
Zazwyczaj, decydując się na bezmięsne potrawy, wybieramy gotowe produkty ze sklepu lub robimy warzywne kotlety. Tym razem proponujemy wam, by wykorzystać produkt, który zwykle ląduje w koszu na śmieci — skórkę od banana.
Aby jednak ten eksperyment kulinarny był bezpieczny, zaopatrzcie się w owoc z ekouprawy. Tylko wtedy będziecie mieć pewność, że nie został spryskany niebezpiecznymi dla zdrowia środkami chemicznymi. Podobnie powinniśmy postępować, jeśli do dania chcemy dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Przepis na szarpaną wołowinę z banana
Składniki:
1 spory banan
1 łyżeczka oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki słodkiej musztardy
przyprawy w ilości do smaku: papryka słodka wędzona, pieprz, sól, cukier
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Banana dokładnie myjemy i zdejmujemy z niego skórkę. Owoc zamrażamy — do przygotowania dania potrzebna nam będzie jedynie jego zewnętrzna warstwa. Skórkę skubiemy widelcem tak, aby uzyskać „poszarpane kawałki".
Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, łącząc je dokładnie. Zanurzamy z niej bananową skórkę i pozostawiamy na minimum pół godziny. Im więcej czasu spędzi ona w marynacie, tym bardziej intensywny będzie smak.
Zamarynowaną „wołowinę" smażymy na patelni na złocisty kolor. Podajemy w bułce z sałatą oraz plastrami pomidora i kiszonego ogórka lub jako dodatek do sałatki. Smacznego.
Polecamy inne nasze przepisy na bezmięsne potrawy. Z tego przepisu przyrządzicie pyszne flaczki z boczniaków. Tu natomiast znajdziecie recepturę na kotlety z buraka i kaszy.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka
Źródło: o2