Smakosze.pl
Surówka z buraków

Pixabay / congerdesign

Znakomita surówka z buraków

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.

Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia.

Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z buraków

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 800 g buraków

  • cebula 

  • 60 ml oliwy

  • 20 g cukru

  • 5 g soli

  • sok z cytryny

  • 2 średnie jabłka

  • pieprz

  • 2 ogórki kiszone

Na początku dokładnie umyj każdego buraka pod bieżącą wodą. Następnie osusz je i owiń w folię aluminiową. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wstaw do niego formę z burakami i piecz przez 1.5 godziny.

Ciasto bez pieczenia

Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Po upieczeniu obierz je ze skóry i przekrój na pół. Jabłka obierz ze skórki i wytnij z nich gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój na połówki. Buraki oraz jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ogórki oraz cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Do dużej miski włóż wszystkie warzywa oraz jabłka. W osobnej misce zmieszaj cukier, oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Polej sosem sałatkę, wymieszaj i podawaj. Smacznego.

Buraki

Źródło: canva.com/pompi, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >