Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne flaczki bez mięsa i brzydkiego zapachu. Rewolucja w kuchni

Aromatyczne flaczki bez mięsa i brzydkiego zapachu. Rewolucja w kuchni

Aromatyczne flaczki bez mięsa
canva/TeresaKasprzycka

Flaczki w wersji bezmięsnej skuszą każdego. Pyszne i sycące danie przygotowane na bazie boczniaków jest niesamowicie aromatyczne. Zapomnicie o charakterystycznym przykrym zapachu towarzyszącym przygotowaniu potrawy, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?

Nie ma nic smaczniejszego niż delikatne flaczki z boczniaków. Danie o głębokim aromacie jest przesycone smakiem umami i z pewnością spodoba się niejednemu zdeklarowanemu mięsożercy. Bogato doprawiony rarytas podajcie z kaszą jęczmienną — będzie znakomity.

Przepis na smakowite flaczki z boczniaków

Składniki:

  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego

  • 500 g boczniaków

  • 2 małe marchewki

  • 1 drobna pietruszka

  • 1 niewielki seler

  • 1 drobna cebula np. szalotka

  • 30 g kaszy jęczmiennej np. mazurskiej

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2-3 jagody jałowca (można pominąć)

  • 1,5 łyżeczki majeranku

  • 1/3 łyżeczki estragonu

  • szczypta kminku (opcjonalnie)

  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić roślinne flaczki? Postawcie na boczniaki, a będzie pysznie

Boczniaki oczyszczamy i kroimy je w paseczki. Warzywa korzeniowe starannie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. W głębokim garnku rozgrzewamy porcję oleju rzepakowego i szklimy na niej wyraziste warzywo.

Wrzucamy przyprawy w kawałku. Po około 4 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 3 minuty. Przesmażamy szybko z koncentratem pomidorowym, a następnie dodajemy sos sojowy i boczniaki. Podgrzewamy całość od 5 do 10 minut, po czym wlewamy bulion.

Gotujemy przez pół godziny, a w połowie tego czasu wrzucamy kaszę jęczmienną. Flaczki doprawiamy ziołami, gałką muszkatołową, odrobiną soli i solidną szczyptą pieprzu czarnego. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne roślinne wersje dań. Szczególnie polecamy pyszny strogonow z kotletami sojowymi zamiast wołowiny. Być może spodoba wam się też aromatyczny rosół bez grama mięsa.

Flaczki bez mięsa są pyszne
canva/ShyMan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Grzyby Zupa Danie