Aromatyczne flaczki bez mięsa i brzydkiego zapachu. Rewolucja w kuchni
Flaczki w wersji bezmięsnej skuszą każdego. Pyszne i sycące danie przygotowane na bazie boczniaków jest niesamowicie aromatyczne. Zapomnicie o charakterystycznym przykrym zapachu towarzyszącym przygotowaniu potrawy, a rodzina zje ze smakiem. Spróbujecie?
Nie ma nic smaczniejszego niż delikatne flaczki z boczniaków. Danie o głębokim aromacie jest przesycone smakiem umami i z pewnością spodoba się niejednemu zdeklarowanemu mięsożercy. Bogato doprawiony rarytas podajcie z kaszą jęczmienną — będzie znakomity.
Przepis na smakowite flaczki z boczniaków
Składniki:
1 litr wody lub bulionu warzywnego
500 g boczniaków
2 małe marchewki
1 drobna pietruszka
1 niewielki seler
1 drobna cebula np. szalotka
30 g kaszy jęczmiennej np. mazurskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2-3 jagody jałowca (można pominąć)
1,5 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki estragonu
szczypta kminku (opcjonalnie)
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić roślinne flaczki? Postawcie na boczniaki, a będzie pysznie
Boczniaki oczyszczamy i kroimy je w paseczki. Warzywa korzeniowe starannie myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. W głębokim garnku rozgrzewamy porcję oleju rzepakowego i szklimy na niej wyraziste warzywo.
Wrzucamy przyprawy w kawałku. Po około 4 minutach dodajemy warzywa i dusimy przez kolejne 3 minuty. Przesmażamy szybko z koncentratem pomidorowym, a następnie dodajemy sos sojowy i boczniaki. Podgrzewamy całość od 5 do 10 minut, po czym wlewamy bulion.
Gotujemy przez pół godziny, a w połowie tego czasu wrzucamy kaszę jęczmienną. Flaczki doprawiamy ziołami, gałką muszkatołową, odrobiną soli i solidną szczyptą pieprzu czarnego. Podajemy na ciepło. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne roślinne wersje dań. Szczególnie polecamy pyszny strogonow z kotletami sojowymi zamiast wołowiny. Być może spodoba wam się też aromatyczny rosół bez grama mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lewandowska nie robi frytek z ziemniaków. Wybiera inne warzywa
Galareta do zimnych nóżek wyszła mętna? Zachowaj spokój, uratuje je 1 trick