Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw
Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.
Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.
Przepis na wyjątkowo aromatyczny rosół
Składniki:
1 kura rosołowa
500 g wołowiny z kością
2 duże cebule
3 marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1/2 korzenia selera
1 por
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżka suszonego lubczyku
3 liście laurowe
5-6 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
5-6 goździków
sól do smaku
Jak ugotować wyśmienity rosół? Instrukcja krok po kroku
Mięso do rosołu włóż do odpowiednio dużego garnka. Zalej je wodą, najlepiej filtrowaną, i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 60 minut. W międzyczasie usuń pianę, która zebrała się na powierzchni.
Na suchej patelni opal przekrojone na pół cebule. Warzywa powinny mocno się zrumienić. Pozostałe warzywa umyj i obierz.
Do garnka z rosołem dodaj cebule, obrane ząbki czosnku oraz warzywa korzeniowe i pora. Dołóż również wszystkie przyprawy i zioła, poza lubczykiem i natką pietruszki. Całość gotuj przez kolejne 2-2,5 godziny.
Na ok. 30 minut przed końcem gotowania do rosołu dołóż 2/3 natki oraz suszony lubczyk. Dopraw wywar do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Następnie z zupy wyjmij warzywa i mięso, resztę przecedź przez sito.
Marchew z gotowania rosołu pokrój w plasterki. Mięso oddziel od kości i porwij na paseczki. Tak przygotowane składniki wrzuć z powrotem do wywaru. Gotową zupę podawaj z makaronem, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Babcia Irenka dodaje do swojego rosołu nietypowe składniki. Z produktów po gotowaniu rosołu powstać może wyśmienite smarowidło do pieczywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja robi migdałowe ciasto bez pieczenia. Lepszego nie ma w cukierniach
W jakiej kolejności należy dodawać produkty do ciasta na naleśniki? Błąd jest kosztowny
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama