Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku
Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są doskonałym daniem do podania na obiad. Zrobicie je sprawnie, a domownicy będą zachwyceni. Zaproponowany przez babcię Marysię kwaśny dodatek nadaje im charakteru i sprawia, że mają przyjemne, soczyste wnętrze. Spróbujecie?
Jeśli macie ochotę na nieco inne niż dotychczas placki ziemniaczane, ten przepis jest dla was. Dodanie do ziemniaczanej masy ogórka kiszonego sprawia, że smakołyk, mimo iż z zewnątrz jest chrupiący, pozostaje miękki w środku. Jest przy tym delikatnie kwaśny i pięknie pachnie. Skusicie się?
Przepis na znakomite placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
1 duża cebula
10 niezbyt dużych ogórków kiszonych
4 jaja lub kleik z mielonego siemienia lnianego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki posiekany koperku
1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Opcjonalne dodatki:
kwaśna śmietana
duszone pory
podsmażony boczek
Jak przygotować placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Ogórki wyjmujemy z zalewy i również je rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z obraną cebulą. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce.
Wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wbijamy jajka lub dodajemy kleik z siemienia lnianego, przygotowany z 4 łyżek mielonych ziaren zalanych 12 łyżkami wrzątku. Całość mieszamy aż do uzyskania zwartej i możliwie jednolitej masy tj. bez grudek mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niezbyt duże okrągłe placki i smażymy je przez kilka minut z każdej strony. Gdy będą delikatnie zrumienione, osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Inne przepisy na smaczne placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić racuchy bez dodatku drożdży. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomite fuczki, czyli regionalny rarytas z kapusty kiszonej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego