Smakosze.pl
Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

canva/Sanny11

Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są doskonałym daniem do podania na obiad. Zrobicie je sprawnie, a domownicy będą zachwyceni. Zaproponowany przez babcię Marysię kwaśny dodatek nadaje im charakteru i sprawia, że mają przyjemne, soczyste wnętrze. Spróbujecie?

Jeśli macie ochotę na nieco inne niż dotychczas placki ziemniaczane, ten przepis jest dla was. Dodanie do ziemniaczanej masy ogórka kiszonego sprawia, że smakołyk, mimo iż z zewnątrz jest chrupiący, pozostaje miękki w środku. Jest przy tym delikatnie kwaśny i pięknie pachnie. Skusicie się?

Ekspresowe ciasto z 3 składników

Ekspresowe ciasto z 3 składników. Wystarczy 30 minut

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 10 niezbyt dużych ogórków kiszonych

  • 4 jaja lub kleik z mielonego siemienia lnianego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki posiekany koperku

  • 1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Opcjonalne dodatki:

  • kwaśna śmietana

  • sos grzybowy

  • duszone pory

  • podsmażony boczek

Jak przygotować placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Ogórki wyjmujemy z zalewy i również je rozdrabniamy. Podobnie postępujemy z obraną cebulą. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce.

Wsypujemy mąkę oraz przyprawy. Wbijamy jajka lub dodajemy kleik z siemienia lnianego, przygotowany z 4 łyżek mielonych ziaren zalanych 12 łyżkami wrzątku. Całość mieszamy aż do uzyskania zwartej i możliwie jednolitej masy tj. bez grudek mąki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy niezbyt duże okrągłe placki i smażymy je przez kilka minut z każdej strony. Gdy będą delikatnie zrumienione, osuszamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Inne przepisy na smaczne placki znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić racuchy bez dodatku drożdży. Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić znakomite fuczki, czyli regionalny rarytas z kapusty kiszonej.

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym są wyborne

canva/oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >