Czy podsmażać mięso mielone na gołąbki? Zdziwicie się, jak ludzie robią to danie
Gołąbki kochamy wszyscy. Jednak każdy z nas robi je zupełnie inaczej. Jedni jedzą je polane sosem pomidorowym, drudzy bez. Niektórzy podsmażają mięso, a inni nie. Jak powinno się robić?
Krótka historia gołąbków
Wydawałoby się, że gołąbki są w Polsce od zawsze. Jednak po raz pierwszy pojawiły się w Ukrainie w XIX wieku pod nazwą hołubci. Na początku było to danie biedoty i stanowiło alternatywę dla dania, które podawano na dworach. Bogaci mogli sobie pozwolić na prawdziwe faszerowane gołębie, zawijane w liście kapusty. Ci biedniejsi zadowalali się gołąbkami w tej postaci, którą znamy dzisiaj. Całość zawijano w kapustę, ponieważ w tej części Europy była ona łatwo dostępna i tania w hodowli.
Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobiszJak robi się gołąbki?
Smak tradycyjnych gołąbków zna większość z nas, ale przepisy różnią się między sobą.
Składniki:
- 800 g mielonej łopatki wieprzowej
- 150 g ryżu
- 1 główka kapusty włoskiej lub białej
- 1 duża cebula
- 1,5 litra rosołu lub bulionu
- 60 ml oleju
- 500 g przecieru pomidorowego
- 10 g czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Zacznij od ugotowania ryżu. Następnie do dużej miski włóż zmielone mięso i dodaj do niego ostudzony ryż. Cebulę obierz, umyj, a potem posiekaj w drobną kosteczkę i dorzuć do miski. Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do lodówki, aby przyprawy dokładnie weszły w mięso.
Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Oczekując na wodę, odetnij głąb kapusty. Po zagotowaniu się wody włóż do garnka kapustę od strony odciętego głąbu. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Następnie wyciągnij kapustę, ostudź i dopiero wtedy zacznij rozbierać jej liście.
Z mięsa uformuj podłużne kotlety. Ułóż na liście i zawijaj jak krokiety. Do garnka wlej bulion, ułóż gołąbki i gotuj przez około godzinę, do czasu zmięknięcia kapusty. Po tym czasie wyciągnij gołąbki, a do bulionu dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i gotuj na małym ogniu do zagęszczenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec zalej sosem gołąbki.
Podsmażać mięso, czy nie podsmażać?
Niedawno na jednym z internetowych forów kulinarnym zawrzało. Kiedy jedna z użytkowniczek zapytała, czy mięso do gołąbków należy wcześniej podsmażyć, czy nie w komentarzach rozpoczęła się żywa dyskusja.
Tak, zawsze podsmażam z cebulką. A ryż poprawnie ugotowany i wymieszany z podsmażonym mięsem nigdy nie będzie suchy. Dla mnie gołąbki z surowym mięsem są niesmaczne - napisała w komentarzu Pani Beata.
Fani gołąbków jak widać, dzielą się na tych, którzy mięso wcześniej podsmażają, ale też na tych, którzy twierdzą, że z surowym mięsem są o niebo lepsze.
Surowe mięso podbija smak gołąbków. Są o wiele lepsze - odpowiedziała Pani Krystyna.
Komentarze wskazują, że opinie są podzielone. Nie nam jednak oceniać, czy gołąbki z wcześniej podsmażonym lub niepodsmażonym mięsem są lepsze. Najważniejsze, żeby robić je tak, jak ci smakują. Sprawdź, także co sypać do kawy, aby schudnąć oraz jaki składnik w surówce z kapusty zadziwia.