Smakosze.pl
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

canva/amberto4ka

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Młodą kapustę można podać na wiele sposobów. Daria Ładocha zaprezentowała smakowity przepis na kapuśniak. Celebrytka dodaje do niego komosę ryżową, która znakomicie pasuje do lekko słodkiej przyjemnie pomidorowej zupy. Danie posypuje orzechami pinii, które nadają zupie niesamowitego aromatu. Koniecznie spróbujcie.

Przyrządzanie młodej kapusty nie musi ograniczać się do serwowania jej w postaci zasmażanego dodatku do drugiego dania. Zaproponowany przez Darię Ładochę nietuzinkowy pomysł na kapuśniak z dodatkiem komosy ryżowej i pinioli spodoba się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Jest pełen aromatu i bardzo sycący. Warto spróbować.

Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomity kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 3 litry warzywnego bulionu

  • 1-2 główki młodej kapusty

  • 1 średniej wielkości por

  • 2 większe marchewki

  • 2 nieduże pietruszki

  • pół średniego selera

  • 2 czerwone papryki

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1,5 litra przecieru pomidorowego

  • 300 g komosy ryżowej

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżeczki oregano

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 4 łyżki prażonych orzeszków pinii do podania (można pominąć)

Jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty? Z patentem Darii Ładochy na pewno się uda

Kapustę szatkujemy. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i płuczemy, ścieramy je na tarce o większych oczkach. Pora rozkrawamy, starannie myjemy liście i całego kroimy w cienkie paseczki lub talarki. Cebulę obieramy i siekamy.

W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę wraz z porem, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy paprykę oraz startą włoszczyznę Doprawiamy słodką papryką i oregano.

Podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy kapustę, suchą komosę ryżową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans, po czym wlewamy przecier pomidorowy.

Mieszamy i podgrzewamy do czasu, aż komosa zmięknie. Na koniec kapuśniak z młodej kapusty doprawiamy sola oraz pieprzem. Wsypujemy też natkę pietruszki. Podajemy posypane orzechami piniowymi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite dania z młodej kapusty. Z tego artykułu dowiecie się jak przyrządzić ją w piekarniku. Ten natomiast pomoże wam przyrządzić z niej sycący obiad z kiełbasą.

Kapuśniak z młodej kapusty jest znakomity

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >