Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie
Młodą kapustę można podać na wiele sposobów. Daria Ładocha zaprezentowała smakowity przepis na kapuśniak. Celebrytka dodaje do niego komosę ryżową, która znakomicie pasuje do lekko słodkiej przyjemnie pomidorowej zupy. Danie posypuje orzechami pinii, które nadają zupie niesamowitego aromatu. Koniecznie spróbujcie.
Przyrządzanie młodej kapusty nie musi ograniczać się do serwowania jej w postaci zasmażanego dodatku do drugiego dania. Zaproponowany przez Darię Ładochę nietuzinkowy pomysł na kapuśniak z dodatkiem komosy ryżowej i pinioli spodoba się amatorom kulinarnych urozmaiceń. Jest pełen aromatu i bardzo sycący. Warto spróbować.
Przepis na znakomity kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
3 litry warzywnego bulionu
1-2 główki młodej kapusty
1 średniej wielkości por
2 większe marchewki
2 nieduże pietruszki
pół średniego selera
2 czerwone papryki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1,5 litra przecieru pomidorowego
300 g komosy ryżowej
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki oregano
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
4 łyżki prażonych orzeszków pinii do podania (można pominąć)
Jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty? Z patentem Darii Ładochy na pewno się uda
Kapustę szatkujemy. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i płuczemy, ścieramy je na tarce o większych oczkach. Pora rozkrawamy, starannie myjemy liście i całego kroimy w cienkie paseczki lub talarki. Cebulę obieramy i siekamy.
W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę wraz z porem, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy paprykę oraz startą włoszczyznę Doprawiamy słodką papryką i oregano.
Podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy kapustę, suchą komosę ryżową, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans, po czym wlewamy przecier pomidorowy.
Mieszamy i podgrzewamy do czasu, aż komosa zmięknie. Na koniec kapuśniak z młodej kapusty doprawiamy sola oraz pieprzem. Wsypujemy też natkę pietruszki. Podajemy posypane orzechami piniowymi. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite dania z młodej kapusty. Z tego artykułu dowiecie się jak przyrządzić ją w piekarniku. Ten natomiast pomoże wam przyrządzić z niej sycący obiad z kiełbasą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dziendobry.tvn