Dlaczego do pomidorówki warto dodać sok z kiszonych ogórków?
Pomidorowa jest zupą, która dość często gości na naszych stołach. Warto urozmaicić ten klasyk, wlewając do niego soku z kiszonych ogórków. Danie nabierze zupełnie nowego, głębszego smaku. Z pewnością go pokochacie. Sprawdźcie koniecznie.
Smaczna pomidorowa przyjemnie otuli żołądek w chłodne dni. Proponowaliśmy wam już, by przygotować ją z dodatkiem ziół. Zachęcaliśmy też do sprawdzenia sycącej wersji z czerwoną soczewicą. Tym razem proponujemy nowy nietypowy dodatek, który doskonale wydobędzie smak pomidorów.
Przepis na wyjątkową pomidorową z sokiem z ogórków kiszonych
Składniki:
2,5 litra rosołu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka przecieru pomidorowego z bazylią
2 spore ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
ok. 70 ml soku z kiszonych ogórków
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
śmietana 12% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rosół podgrzewamy na niewielkim ogniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej koncentrat do czasu, aż nieco zgęstnieje, tworząc zwartą pastę. Wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie wlewamy kilka łyżek ciepłego rosołu i łączymy go z pomidorową pastą. Zawartość patelni przenosimy do garnka i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Dodajemy przecier pomidorowy, majeranek oraz szczyptę soli i nieco pieprzu. Wlewamy część soku z kiszonych ogórków. Mieszamy, próbujemy i dodajemy resztę płynu, jeśli uznamy za stosowne.
Raz jeszcze sprawdzamy, jak smakuje danie i w razie potrzeby słodzimy. Podajemy na ciepło z makaronem. Jeśli chcemy, możemy zabielić zupę śmietaną.
Wskazówka: Jeżeli skorzystacie z bulionu warzywnego, danie będzie wegańskie. Dodajcie wtedy nieco więcej oliwy, by bardziej podkreślić smak.
Źródło zdjęcia: canva/Milosz_G
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?
Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał
Źródło: smaker