Smakosze.pl
Sałatka z kapusty pekińskiej

canva.com/DalaiFood

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek do obiadu, który smakuje praktycznie każdemu. Jest chrupiąca i świeża, a w połączeniu z jabłkiem i warzywami dostarcza mnóstwo wartości odżywczych. Warto przy okazji pamiętać, że jej przygotowanie jest banalnie proste, więc nie potrzeba do niej żadnych umiejętności.

Surówka z kapusty pekińskiej jest dobrym źródłem witaminy C, K oraz witaminy A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. W składnikach znajduje się mnóstwo błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Owa surówka jest genialnym produktem do większości obiadów - szczególnie tych, w których główną rolę gra mięso. Smak surówki wzmacnia przyjemność z jedzenia pieczeni i kotleta, a także oczyszcza kubki smakowe, aby czuć więcej podczas jedzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska

  • 2 marchewki

  • 2 jabłka

  • pół cebuli

  • 6 ogórków kiszonych

  • 5 łyżek majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej i zerwania z niej wierzchnich liści. Przetnij ją na pół, usuń twardy środek i poszatkuj cienko na długie paski. Przesyp je solą i odstaw na 15 minut w misce.

Kotlety z kaszy gryczanej

Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej

CZYTAJ DALEJ

Marchewki i jabłka opłucz pod wodą, obierz i pokrój w cienkie paseczki. Z jabłek usuń gniazda nasienne. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w cienkie paski. Z kapusty odsącz wodę, która z niej wyciekła.

Do kapusty wrzuć jabłka, marchewkę, cebulę, ogórki, majonez, sól, oraz pieprz. Wymieszaj składniki równomiernie, wstaw do lodówki i zaczekaj godzinę. Po tym czasie jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Kapusta pekińska

Źródło: mayina, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >