Smakosze.pl
Pierogi ruskie

canva/Dar1930

Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie.

Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.

Zasmażane buraczki

Prosty przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem od Jakuba Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne pierogi ruskie bez lepienia

Składniki na farsz:

  • 600 g ziemniaków

  • 300 g twarogu półtłustego

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • mąka

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Wystudzone tłuczemy na purée i dodajemy do niego biały ser. Dokładnie mieszamy masę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy ją do ziemniaków z serem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Mleko mieszamy z jajkiem i mąką w takiej ilości, jaka pozwoli na uzyskanie bardzo gęstego ciasta. Masę doprawiamy solą i obtaczamy w niej kulki przygotowane z farszu.

Tak uformowane „pierogi” wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną. Możemy je też zjeść z surówką z kapusty kiszonej lub ostrą marchewką z chrzanem.

Pierogi

Pierogi ruskie są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >