Idealnie chłodzący napój z arbuza. Orzeźwienie uzyskasz dodając 1 popularne zioło
Szukacie smacznego napoju na upały? Zaparzcie czerwoną herbatę i połączcie ją z arbuzem oraz miętą. Przyjemne orzeźwienie i chłód mięty oraz delikatny słodki smak owocu zachwycą was zaraz po spróbowaniu. Koniecznie sprawdźcie tę kombinację. Jest wyśmienita.
W ciepłe dni smaczny napój chłodzący jest na wagę złota. Warto sięgnąć po coś innego niż klasyczną lemoniadę. Arbuz z miętą i głębokim w smaku naparem z czerwonej herbaty będzie w sam raz. Przygotujecie go szybko, a zniknie w okaz mgnieniu. Skusicie się?
Przepis na znakomity napój chłodzący z arbuzem
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka świeżo zaparzonej czerwonej herbaty
1 kg miąższu arbuza
2 garści świeżych listków mięty
kilka łyżek soku z cytryny
cukier lub słodzik (opcjonalnie)
plastry cytryny do dekoracji
Jak zrobić napój na upały? Połączcie czerwoną herbatę, miętę i arbuza, a będzie pysznie
Przestudzoną herbatę umieszczamy w większej butelce lub słoiku. Opłukane listki mięty łączymy z arbuzem i sokiem z cytryny. Blendujemy je.
Uzyskaną masę przelewamy do naparu, korzystając z sitka o gęstym splocie lub lejka wyłożonego gazą lub filtrem papierowym. Zależy nam na odseparowaniu resztek zieleniny i miąższu i uzyskaniu klarownego płynu.
Mieszamy składniki i próbujemy napoju. Dosładzamy, jeśli uznamy, że to konieczne. Podajemy z lodem. Smacznego.
Wskazówka: podobny napój na upały można przygotować na bazie herbaty zielonej lub czarnej. Konieczne bezie jednak sporządzenie delikatnych naparów i dobór odpowiednich proporcji dodatków smakowych.
Po inne pomysły na napoje chłodzące zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy pyszny patent na kawę na zimno. W tym natomiast odkrywamy tajniki przyrządzania lemoniady z nektarynek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybka i tania kolacja dla całej rodziny, czyli letnia sałatka. Smaczna i chrupiąca
Dlaczego na powierzchni miodu pojawia się piana? Wiemy, czy jest się czego obawiać
Najdoskonalsze podwójne schabowe Magdy Gessler. Sekret tkwi w niezwykłym połączeniu 2 mięs